Uvrnuto

Uvrnuto

offline
  • Pridružio: 09 Feb 2007
  • Poruke: 50
  • Gde živiš: Valjevo

18. februar 2007.
UVRNUTO
Na konkursima za posao u bankama kandidate, između ostalog, na testiranju pitaju i da li bi ubili svoju majku!
BEOGRAD - Srpski poslodavci prilikom izbora kandidata za posao sve češće stavljaju kliničko zdravlje iznad stručnosti i iskustva budućih zaposlenih! Do koje mere ponekad firme idu u odabiru kandidata, najbolje pokazuje slučaj S. M. iz Beograda, koju su na konkursu za posao stručnog saradnika u jednoj domaćoj banci na testu, između ostalog, pitali da li bi ubila svoju majku, kao i da li bi se u stresnoj situaciji bacila kroz prozor!

Prema rečima naše sagovornice, testiranje se odigravalo u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta. Pre početka, kandidatima je rečeno da testiranje traje oko dva sata. Međutim, umesto toga, provera njihovih sposobnosti trajala je čak šest sati!

- Pored uobičajenih testova, kao što je provera znanja engleskog jezika, provera opšte kulture i sposobnosti, zatrpali su nas i testovima iz matematike, testovima inteligencije. Iz sata u sat, testovi su se nizali, neki su trajali tri minuta, neki deset, neki sat vremena - ističe naša sagovornica.

Prema njenim rečima, bilo je i mnogo onih koji su odustajali tokom testiranja. Ipak, ona je odlučila da ostane do kraja.
- Poslednji test koji smo rešavali bio je psihološki. Nakon pet sati testiranja, dobili smo još dodatnih 700 pitanja i sat vremena da na njih odgovorimo. Potpuno ludilo! Više nisam imala koncentracije ni za čitanje, a kamoli za razmišljanje.

- Posebno me iznervirala činjenica da se na svakih 50 pitanja ciklično pojavljivalo pitanje poput onog da li biste ubili svoju majku, pa da li ste razmišljali da ubijete svoju majku, pa da li biste pod nekim specifičnim okolnostima ipak ubili svoju majku, da li biste se bacili kroz prozor i tako naizmenično - kaže naša sagovornica.

Deset dana nakon famoznog ''testiranja'' stigao je odgovor iz banke da ne zadovoljava njihove kriterijume.
- Naravno da ne zadovoljavam. Poslednjih 300 pitanja zaokruživala sam po principu "eci, peci, pec", ne bi me čudilo da sam zaokružila kako bi ubila i majku, i kolege, ili kako planiram da opljačkam banku.

- Pitam se samo zbog čega i naši političari, ministri i raznorazni predsednici ne podležu polaganju ovakvih testova kad se to već traži od nas, običnih smrtnika, koji nemamo mogućnost odlučivanja - zaključuje ona.

I stručnjaci za ljudske resurse, kojih je u Srbiji sve više, tvrde da ovakav način testiranja predstavlja preterivanje i zamaranje kandidata, bez jasnog cilja. Takav pristup, kako ističu, najčešće ima kontraefekat, jer se dešava da kandidat koji prođe testiranje i dobije radno mesto, odustane od posla jer ne želi da sarađuje sa takvom firmom.

Prema rečima stručnjaka, optimalno ispitivanje bi trebalo da traje najviše dva sata, jer toliko traje i koncentracija kandidata. Marija Babić, konsultant za ljudske resurse i psiholog u jednoj od brojnih domaćih agencija za ljudske resurse, objašnjava da se u našoj zemlji najčešće primenjuje test ličnosti, koji traje najviše 15 minuta i ima oko 240 pitanja.

- Ipak, tačno je da neki testovi nisu namenjeni samo radnoj populaciji, odnosno isključivom dobijanju podataka o radnoj sposobnosti, već služe za prikupljanje celokupne, pa i kliničke slike pojedinca. Mislim da je u konkretnom slučaju bilo reči o takvom testiranju, iako bez uvida u testove ne mogu da dam stručno mišljenje.

- Ipak, i takva testiranja nisu neopravdana, jer na kraju pokazuju kakvo ponašanje poslodavac može da očekuje od pojedinca na radnom mestu - ističe Babićeva. Ona dodaje da ne podržava testiranja koja traju satima, jer na taj način kandidati gube koncentraciju.

Ne vole opsednute đavolom

Pre nekoliko meseci slično testiranje prošla je i J. K. iz Beograda, koja se prijavila za posao u Telekomu. Testiranje je trajalo puna četiri sata.
- Testovi su se samo ređali, više i ne znam koliko ih je bilo. Sećam se samo pitanja poput onih da li imate nekada osećaj da đavo vodi vaše misli i da li imate osećaj da vas neko prati - kaže naša sagovornica.






Eci, peci, pec

Ona dodaje da je čitava situacija više podsećala na skrivenu kameru nego na normalno testiranje.
- Ne možete da zamislite šok koji smo doživeli kada su nam psiholozi, ako mogu tako da ih nazovem, dali da rešavamo test francuskog jezika, koji se u konkursu uopšte nije tražio! Iako smo se pobunili, jer većina nas ne zna taj jezik, psiholozi su ipak insistirali da zaokružujemo odgovore po principu "eci, peci, pec" - navodi sagovornica Kurira, dodajući da su se kandidati tek posle trećeg sata izborili za pauzu od pet minuta.


Izvor:

kurir-info.rs/arhiva/2007/februar/18/V-10-18022007.shtml



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Bojan  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 13 Nov 2003
  • Poruke: 11059
  • Gde živiš: Novi Sad

Ja sam jednom na jednom konkursu imao pitanje kakvu muziku slusam Smile



offline
  • Pridružio: 02 Maj 2007
  • Poruke: 7

pa n9ije ni cudo da postavljaju takva pitanja,mislim ipak je loodaka sve vise i vise tako da moraju da znaju na cemu sui koga primaju. ja bih svuda uvela takva psihooloska testiranja bilo dfa je konkurs u vezi posla ili upis u skolu.

offline
  • Pridružio: 23 Apr 2007
  • Poruke: 94
  • Gde živiš: Šabac

Mislim da profesorima treba dati te psiho testove!80% bi palo...
Npr. danas se prof. izderala na mene i isterala me sa casa jer sam je nervirala!Pitam se kako?Svojim prisustvom?!
U sustini, radna sposobnost ne zavisi samo od strucne spreme vec i od psiholoske sposobnosti, ali ovo je preterano!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 796 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 4 sakrivenih i 768 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Ben Roj, djboj, Frunze, hooraay, jackreacher011011, kokan0905, Kubovac, libellule_dk, mercedesamg, Mi lao shu, mikrimaus, mrav pesadinac, nikoladim, nuke92, pein, raptorsi, rodoljub, stegonosa, vathra, VJ, wolverined4, |_MeD_|