Vesti iz sveta

2

Vesti iz sveta

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

zvor: B92
Islamabad -- Britanske vlasti su pokrenule diplomatsku akciju sa ciljem da svoje državljanke azijskog porekla spasu prisilne udaje.

Posebna ekipa diplomata krenula je u potragu za 19-godišnjom devojkom koju za javnost zovu Sadija i koja je odrasla u centralnoj Engleskoj, ali ju je porodica odvela u zemlju porekla, Pakistan, gde se trebala udati za čoveka koga nikad nije srela. To se dešava mnogim mladim Britankama azijskog porekla.

Vlasti su preko drugih rođaka saznale za Sadijin slučaj. "Obično su potpuno očajne, i onda zovu nas jer nemaju kome drugom da se obrate", kaže diplomata Džon Tarner.

Sadiju su pronašli u kući njenog strica, a ona je odmah pristala da krene sa diplomatama i napusti grad: "Umalo da me prisile da se udam. U kući su me držali kao u zatvoru. Ali kao da nisam imala kuću. Stalno su me tukli, strašno sam se bojala. Uopšte nisam hrabra, ali drago mi je što sam pobegla. Jer, tek sada dišem."

Sadija je vraćena u Englesku i izbegla je sudbinu koja godišnje, prema procenama, zadesi između 250 i 300 Britanki azijskog porekla. Prisilnom udajom krše se osnovna ljudska prava i vrši nasilje u porodici. Vlada je formirala posebnu ekipu diplomata koja se time bavi, pa je prošle godine oko 70 devojaka spaseno prisilnog braka.

Ovo sam sinoc gledao na tvu.Tako se vodi racuna o svojim drzavljanima...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Izvor: FoNet
Los Anđeles -- Kompanija Vol-Mart mora da plati kaznu od preko 172 miliona dolara jer je uskraćivala radnicima pravo na pauzu za ručak.

Sud u Kaliforniji odredio je ogromnu kaznu za najveći trgovinski lanac na svetu. Podnosioci tužbe su kompaniju Vol-Mart optužili da je u svojim objektima na području Kalifornije zapošljavala nedovoljan broj radnika kako bi uštedela što više novca. Zbog toga je radnicima bilo onemogućeno da koriste pauzu za ručak, a za to nisu dobijali nikakvu novčanu kompenzaciju.

Prema zakonima američke savezne države Kalifornija, pauza je obavezna nakon svakih pet sati rada. Tromesečno suđenje je završeno tako što je porota donela odluku da je Vol-Mart dužan da plati 115 miliona dolara kaznene odštete, kojom se kompanije kažnjavaju za nemarno postupanje, kao i još 57,3 miliona dolara na ime kompenzacije radnicima.



offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Izvor: B92
Oslo -- Zakon u Norveškoj zahteva da u upravama preduzeća bude najmanje 40 odsto žena.

Stvaralački, inovativno i demokratski
Stvaralački, inovativno i demokratski

Zakon koji je u Norveškoj usvojen 2003. određuje da u upravama preduzeća od kraja 2005. mora biti makar 40 odsto žena, pod pretnjom strogim kaznama, a jedna od predviđenih kazni je i zatvaranje preduzeća, piše slovenačko Delo. Taj zahtev sada ispunjava svako peto preduzeće u Norvesskoj, u upravama je trenutno, u proseku, zaposleno petnaestak odsto žena, tri puta više nego pre tri godine.

Vlada Norveške, koju čini polovina žena, najavila je sprovođenje strogih mera protiv preduzeća koja ne ispune zakonski zahtev. Namera Vlade izazvala je burnu raspravu, a Sigrun Vageng, predsednica Udruženja poslodavaca, smatra da je Vlada u pravu, ali da najavljene mere nisu primerne jer bi, teoretski, preduzeće moglo biti zatvoreno jer u njegovoj upravi nedostaje samo jedna žena.

Istraživanje norveške škole za menadžere pokazuje da su preduzeća koja zapošljavaju više žena uspešnija, a Sigurd Grenmo sa univerziteta Bergen kaže da je atmosfera u preduzećima u kojima preovladavaju muškarci obično dosadnija i konzervativna, zbog čega bi u njima trebalo da budu žene, koje bi ih učinile stvaralačkijim, inovativnijim i demokratskijim, piše Delo. "Problem je u tome što su ta preduzeća suviše tradicionalna da bi te svoje slabosti uočila", smatra Grenmo.

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Izvor: FoNet
Njujork -- Sud u Njujorku optužio jednog tridesetsedmogodišnjaka za ugrožavanje života dece jer je dete koje je čuvao nađeno pijano.

Šta zna dete...
Šta zna dete...

Dva policajca su kroz prozor kuće, u koju su došli sasvim drugim povodom, videli Rejesa u nesvesnom stanju i dvoje male dece koja tumaraju okolo. Policajci su uspeli da probude Rejesa i ustanovili da je sam u kući s dvoje dece, od dve i tri godine, koja su mu bila poverena na čuvanje dok su roditelji bili u bolnici.

Policajci su ubrzo shvatili da je Rejes pijan, ali i da mlađe dete koje je čuvao nije moglo da stoji na nogama, da je imalo crvene oči, bilo letargično i mirisalo na alkohol. U bolnici je utvrđeno da dete u krvi ima 0,09 promila alkohola.

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Izvor: index.hr
London -- Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije pokreće istragu o dobijanju viza kao protivuslugama za seks.


Kako do vize...


Tabloid San pisao je o službenicima najvećeg britanskog imigracionog centra koji su nudili vize strankinjama u zamenu za seks, ali i išli tako daleko da su se rugali devojkama ne tako lepog izgleda i stavljali njihove fotografije na zid i smejali im se. Bivši službenik tog centra rekao je listu da su zaposleni u centru u južnom Londonu iskoristili uticaj kako bi nekim devojkama dali azil i neograničene vize.

Izvor informacije je Entoni Pamnani, bivši službenik u imigracionom centru Lunar haus, koji godišnje dobije oko 300.000 zahteva za vize i azil, javlja Index.hr. "Jedna devojka nam je ispričala da je, pošto je spavala s jednim od službenika, dobila vizu za neograničen boravak u zemlji. Takođe je rekla kako su najomiljenije kandidatkinje Brazilke, a da neatraktivne žene, bez obzira na državljanstvo, nisu imale nikakvih izgleda", kaže Pamnami koji je ostavku dao jer su njegove žalbe na dešavanja u centru ignorisane.

Ministar unutrašnjih poslova Toni Meknalti izjavio je da je reč o ozbiljnim optužbama, da će se potruditi da one budu u potpunosti istražene i da takvo ponašanje neće biti tolerisano.

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Besplatna konkurencija
Neslana šala ponovo dovela u pitanje anonimne izvore informacija. Prosečni naučni članak "Vikipedije" sadrži četiri netačnosti ili omaške, a "Britanike" tri. Srpska "Vikipedija" ima više od 16.000 članaka
SAN FRANCISKO - Besplatna Internet enciklopedija "Vikipedija", koju pišu volonteri, približava se po pouzdanosti svom čuvenom konkurentu "Britanici", i to odlučnim i krupnim koracima, prenosi Tanjug. Jedan od osnivača "Vikipedije" Džimi Vejlz izjavio je da će njegov projekat dobiti verziju očišćenu od grešaka.

Na duže staze, projekat "Vikipedija" imaće dva dela - trajnu, redigovanu verziju nalik na standardne enciklopedije i drugu, "živu" verziju, koja se menja svakog trenutka. Pored toga, Vejlz je najavio da će korisnici koji žele da napišu članak za ovo kolektivno delo od sada morati da se registruju, što ranije nije bio slučaj, dok će oni koji nameravaju samo da unesu ispravke i dalje moći to da čine kao anonimni "surferi".

Promene su najavljene nakon što je pre dve sedmice poznati novinar i jedan od osnivača Ju-Es-Ej todeja Džon Sajgentaler u rubrici "Lični stav" opovrgao navode "Vikipedije" prema kojima je on bio jedan od osumnječenih za ubistvo američkog predsednika Džona Kenedija. Ispostavilo se da je pogrešne podatke izneo izvesni Brajan Čejs, želeći da se "našali".

Rezultati istraživanja koje je sproveo časopis Nejčer svedoče da su ovakvi incidenti ne pravilo već izuzetak. "Nejčer" je prvi uporedio naučne članke "Vikipedije" i "Britanike" i u njima našao brojne greške. Međutim, ispostavilo se da je "Vikipedija" gotovo jednako pouzdana kao "Britanika" - prosečni naučni članak "Vikipedije" sadrži četiri netačnosti, dok ih prosečno tri ima članak "Britanike".

Stručnjaci "Nejčera" su analizirali 42 članka ovih enciklopedija, ne znajući koji je tekst iz koje enciklopedije i ukazali na osam ozbiljnih grešaka - po četiri iz svake enciklopedije. Oni su otkrili brojne materijalne greške, propuste ili podatke koji navode na pogrešan zaključak - 162 u "Vikipediji" i 123 u "Britanici".

Izdavači klasičnih enciklopedija ističu da su njihova dela za razliku od "Vikipedije" proverena, što znači da jedan naučnik piše, a drugi proverava da li su podaci ispravni i ažurirani. "Vikipedija" je odabrala drugi put da dođe do ispravnih podataka - njeni tvorci veruju da će većina grešaka biti ispravljena ukoliko sadržaje čita veliki broj korisnika i ispravlja netačnosti malo po malo.

Problem koji je svakako uočljiv u delu u kojem članke može da piše bukvalno svako je neujednačen kvalitet. "Vikipedija" zato poručuje "ukoliko uočite grešku, nemojte da se žalite već je ispravite". "Vikipedija" je dobila naziv po Internet aplikaciji "viki" koja omogućava korisnicima da dodaju sadržaj ili menjaju ono što je već napisano. Termin potiče od havajskog izraza "viki viki" što znači "brzo". Džimi Vejlz je, pak, prvi došao na ideju da se "viki" može koristiti kako bi se svetsko znanje slilo u obimno referentno delo.

"Vikipedija" se u skladu sa značenjem reči "viki" zaista brzo razvija. Za samo četiri godine "snabdevena" je sa 3,7 miliona članaka na 200 jezika. Najobimnija je engleska verzija sa više od 865.000 članaka i najmanje 45.000 registrovanih korisnika. U oktobru ove godine engleska verzija je svakog dana bila bogatija za 1.500 novih odrednica.

Nemačka verzija ima više od 327.000 članaka, francuska otprilike 205.000 i japanska više od 164.000. Srpski, kao i ruski, ukrajinski, mađarski, rumunski, turski i neki drugi jezici spada u kategoriju sa više od 10.000 članaka - trenutno ih sadrži 16.413. "Vikipedija", prema istraživanju "Aleksa Interneta", spada u 100 najposećenijih sajtova i trenutno se nalazi na 37. mestu.

Vejlz je 2003. osnovao fondaciju "Vikimedija" koja se osim o "Vikipediji" stara i o drugim "viki" projektima na mreži, a to su višejezični rečnik "Vikšeneri", kolekcija besplatnih knjiga "Vikibuks", zbirka čuvenih citata "Vikikvout", besplatan izvor vesti "Vikinjuz", skup tekstova "Vikisors", sajt koji nudi slike i audio-materijal "Vikimedija komons" i "viki" za najmlađe - "viki džunior".
glas

offline
  • SSpin 
  • Saradnik foruma
  • Pridružio: 09 Dec 2004
  • Poruke: 6488
  • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

Na svu srecu, prosao je samo sa posekotinom usta Wink

LOS ANGELES - Kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger zaradio je 15 šavova na usnici nakon što je u nedjelju, vozeći se na motociklu zajedno s 12-godišnjim sinom, sudjelovao u lakšoj prometnoj nezgodi u blizini svoga doma u Los Angelesu.

"Schwarzenegger je vozio svoj Harley Davidson, a u prikolici kraj njega vozio se njegov sin Patrick, kada je drugi vozač uletio u ulicu", izjavila je Terminatorova glasnogovornica Margita Thompson.
"Guverner nije mogao izbjeći drugo vozilo i manjom se brzinom sudario s njim."

Zbog posjekotina i modrica, oba Schwarzeneggera zbrinuta su i uskoro puštena iz bolnice St. John u Santa Monici, dok vozač drugog vozila nije ozlijeđen.

izvor

offline
  • SSpin 
  • Saradnik foruma
  • Pridružio: 09 Dec 2004
  • Poruke: 6488
  • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

Jos ce Srbin bolje da zna engleski od Amerikanca Smile ne mogu da verujem da ih je ovoliko nepismenih Shocked


Svaki dvadeseti stanovnik SAD ne ume da čita, zaključeno je najnovijom studijom koja takodje ukazuje da je od 1992. do 2003. ostvaren neznatan napredak u rešenju tog problema.

U studiji ”Nacionalna procena pismenosti odraslih“ -- koja predstavlja najvažniji test takve vrste u Americi -- učestvovalo je 19 hiljada osoba preko 16 godina, a rezultati se odnose na populaciju odraslih, koja broji 222 miliona. Test se sastojao od čitanja informacija koje se odnose na svakodnevni život. Studijom je utvrdjeno da 11 miliona odraslih, odnosno 5% njih, ne ume da čita i piše engleski jer nisu bili u stanju da pismeno odgovore na vrlo jednostavna pitanja. Verovatno je da 4 miliona njih uopšte ne govori engleski. Studija takodje pokazuje da je preko 40% odraslih u stanju da pročita samo jednostavan tekst, a da 56% odraslih može da se bavi umereno složenim ili vrlo složenim čitalačkim aktivnostima.

Pod umereno složene čitalačke aktivnosti spada traženje odredjenih informacije u tekstu, a pod složene poredjenje složenih tekstova iz dva dnevna lista. Pismenost na tom najvišem nivou ustanovljena je kod 13% odraslih. Istraživači kažu da ti relativno loši rezultati potiču iz činjenice da mladi Amerikanci sve manje čitaju radi razonode, i da u SAD ima veliki broj useljenika koji ne govore engleski.

U poredjenju sa rezultatima studije sprovedene 1992, nivo pismenosti medju odraslima se neznatno povećao. Crnci i Amerikanci azijskog porekla ostvarili su najveće poboljšanje, dok je u populaciji hispanskog porekla zabeleženo smanjenje pismenosti. Istraživači ukazuju, medjutim, da je razlog tome možda neznanje engleskog i da je taj segment populacije možda pismen na španskom. Studija takodje beleži da odrasli mnogo bolje baratuju brojevima, ali da većina njih ne odmiče daleko od osnovne artimetike. Sekretarijat za obrazovanje poručuje da rezultati studije ukazuju na potrebu reforme obrazovnog sistema u Americi, posebno u srednjim školama.

voa

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Policija u Meksiko Sitiju, najvećem gradu na svetu koji je dom za preko 20 miliona stanovnika, nalazi se pod uzbunom zbog lova na serijskog ubicu.

Dosadašnji rezultati istrage ukazuju na to da je ubica muškarac koji se oblači u žensku odeću ili „robusna“ žena, a sve žrtve (starije žene) su udavljene čarapom ili telefonskim kablom.

Zločinac je dobio nadimak „matavijehitas“, što znači „ubica starica“. Njemu je za sada pripisano sedam ubistava, ali policija veruje da „ubica starica“ stoji iza još najmanje 22 davljenja koja su se u Meksiko Sitiju dogodila od 2003. godine.

Meksički mediji, ugledni dnevnici, tabloidi i TV stanice do sada su u više navrata izveštavali o talasu zločina, zbog čega se stariji stanovnici prestonice u sumrak povlače u svoje domove. Meksiko Siti je zbog čestih obračuna narko-kartela, kidnapovanja i pljački odavno u vrhu liste najnebezbednijih gradova na svetu. Zbog toga su policija i pravosudni organi odavno na meti kritika javnosti koja zahteva da se poveća bezbednost u megalopolisu.

„Ubica starica“ je poslednji zločin izvršio krajem godine, nakon čega se primirio. Policija za sada ima samo opis nekoliko svedoka koji su ubicu opisali kao „razvijenu visoku osobu u haljini“. Veruje se da ubica kontakt sa žrtvama uspostavlja predstavljajući se kao medicinska sestra ili radnik socijalne službe, kako bi ušao u njihov stan gde ih brutalno ubija. Kao trofej sa mesta zločina često uzima prsten ili neki drugi deo nakita žrtve, što je uobičajeni postupak za serijske ubice, prema tvrdnjama psihologa.

Ono što je najviše zbunilo meksičku policiju su indicije da je „ubica starica“ možda imitator serijskog ubice koji je 80-ih unosio strah među ženama na drugoj strani planete. U pitanju je takozvani monstrum sa Monmarta, tranvestit, koji je toljagom usmrtio 21 staricu u Parizu između 1984. i 1987. Kao još jedan dokaz da je u pitanju „kopi kiler“, opčinjen zločincem iz Francuske, sve žrtve u Meksiko Sitiju su imale kopiju iste slike - „Dečaka u crvenom prsluku“, čiji je autor Žan-Batist Grez. Ovaj portret je bio izuzetno popularan u Meksiku tokom 70-ih godina i poseduju ga mnoge starije osobe.

Kriminolog Migel Ontiveros, koji je uradio profil „ubice starica“, veruje da ove slike predstavljaju dobar trag:

„Dečak nevinog lica u crvenom prsluku može da bude veza sa ubicom koji ima krizu seksualnog identiteta. Ubeđen sam da on mrzi starice, najverovatnije zbog lošeg iskustva sa nekom starijom osobom ženskog pola još iz mladosti. To je mogao da bude neko od članova njegove porodice i verovatno je seksualno zlostavljan.“

Meksička policija je u pomoć pozvala i kolege iz Francuske kako bi slučaj što pre bio rešen. Vrhovni tužilac Bernardo Batiz kaže da ubica poseduje „briljantnu inteligenciju“:

„On ili ona ubija veoma vešto. Prvo zadobije poverenje žrtve i na mestu zločina ne ostavlja nikakve tragove.“
A. Petrović
blic

offline
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 1715
  • Gde živiš: Beograd

U Poljskoj poginulo 66 osoba
Malo nade da ima preživelih

Najmanje 66 osoba je poginulo, a 160 ih je povređeno kada se u subotu po podne pod težinom snega srušio krov izložbene hale u poljskom gradu Katovice. U trenutku nesreće u hali u kojoj se održavala izložba goluba pismonoša i drugih ljubimaca bilo je najmanje 500 osoba.

U operaciji spasavanja učestvuje više od 1.000 policajaca i vatrogasaca sa psima tragačima i sonarima, ali male su šanse da ispod ruševina ima preživelih s obzirom na to da je temperatura u noći između subote i nedelje bila minus 15 stepeni Celzijusa.

„Čuli smo snažan prasak, kao da se lomi sve oko nas. Ljudi su počeli da paniče. Pao sam i gazili su preko mene. Jedva sam se izvukao puzeći na kolenima“, izjavio je jedan od preživelih za TV „N24“. Šef vatrogasaca u Katovicama rekao je da je spasavanje „na neki način završeno i da se sada iznose tela poginulih“. Među poginulima se nalaze državljani Belgije i Nemačke, jer se radilo o jednoj od najpoznatijih izložbi golubova u Evropi.

„Mogu potvrditi da je najmanje 66 ljudi poginulo, a bojimo se da to možda i nije konačan broj. Psi tragači su locirali 13 mesta gde se tela nalaze, ali ne možemo da dođemo do njih“, rekao je portparol vatrogasne brigade Jaroslav Vojtašik.

O tome da ima malo nade za preživele svedoči i podatak da u nedelju tokom pretraživanja ruševine nije pronađen niko živ. U satima neposredno nakon nesreće poljski elektronski mediji preneli su da su preživeli zarobljeni u ruševinama mobilnim telefonima zvali rodbinu ili hitne službe.

„Oni na gornjim spratovima su uspeli da se izvuku. Čuo sam zapomaganja kada smo bežali. Sada čekam informacije o prijateljima koji su ostali zarobljeni“, rekao je jedan od preživelih.

Premijer Kažimjež Marcinkijevič je zbog nesreće odložio planiranu posetu Švedskoj, a predsednik Leg Kačinjski nedelju je proglasio danom žalosti.

izvor:Blic

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1160 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 7 sakrivenih i 1116 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, bojcistv, Boris BM, botta, Buzdovan, CikaKURE, comi_pfc, d bos, doktor1964, doom83, galerija, HrcAk47, krkalon, ladro, Lucije Kvint, Luka Blažević, mercedesamg, Mi lao shu, mik7, milan.vukovic, milenko crazy north, Milometer, Milos82, nikoladim, opt1, Parker, RJ, sasa87, Stanlio, stegonosa, tomigun, Trpe Grozni, vladetije, zapclink, |_MeD_|, žeks62