Wordpress za početnike

1

Wordpress za početnike

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

Pozdrav, MyCity! Ziveli

Ovde ćemo se baviti detaljnom instacijom, podešavanjem i korišćenjem jednog od najpopularnijih CMS-a otvorenog koda - Wordpress! Svaki tutorijal biće prikazan slikama i objašnjen korak po korak radi što lakšeg razumevanja.

Sadržaj
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Instalacija WordPress-a

1. Preuzimanje i instalacija Wordpress-a

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Korišćenje WordPress-a

1. Administratorska tabla
2. Kako dodati novi članak na blog (sajt)?
3. Sadržaj
4. Veze
5. Strane
6. Komentari
7. Teme i izgled

7.1 Teme
7.2 Vidžeti
7.3 Izbornici
7.4 Mogućnosti teme
7.5 Zaglavlje
7.6 Pozadina
7.7 Uređivač

8. Dodaci
9. Korisnici
10. Alatke
11. Podešavanja

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sadržaj prikazan slikovito----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Još tutorijala na: http://dizajntutorijali.wordpress.com/

ZiveliRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Spartanac
 • Radim zgibove
 • Pridružio: 05 Jun 2012
 • Poruke: 1232
 • Gde živiš: This is Sparta!!!

Bravo,svaka cast na znanju a i na strpljenju koje imas,jer nije ni malo jednostavno pisati clanke i tutorijale.
Sa srecom Zivelioffline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

Preuzimanje i instalacija Wordpress-a

U ovom prvom tutotrijalu naučićemo kako instalirati besplatan cms otvorenog koda- Wordpress. Svaki deo tutorijala će biti podeljen u korake radi lakšeg razumevanja i snalaženja tokom instalacije. Instalacija je krajnje jednostavna čak i za one koji koristi Wordpress prvi put.

1. Korak
Preuzimite najnoviju instalaciju Wordpress-a. Dostupan je na više jezika između ostalog i na srpskom jeziku.

2. Korak
Otvorite Cpanel na vašem hosting-u i pošaljite celokupnu instalaciju na server putem FTP klijenta ili direktno iz brauzera ako vaš hosting to podržava.

3. Korak
Nakon što ste uspešno poslali instalaciju Wordpress-a na server , otvorite index.php i instalaciji može da počne.4. Korak
Odmah nakon početka instalacije Wordpress će vam pokazati šta vam je sve potrebno da bi ste nastavili instalaciju, pročitajte detaljno i kliknite na KRENIMO!5. Korak
U sledećem koraku će biti potrebno da unesete podatke koje ste dobili od Vašeg hosting provajdera. Pa da počnemo. Prvo što će biti potrebno jeste da uneste ime baze podataka koju želite da koristi Wordpress (baze podataka možete da napravite tako što ćete u Vašem Cpanel-u otvoriti PhpMyAdmin i napraviti bazu i korisnika baze). Nakon toga drugo po redu što je potrebno upisati jeste korisničko ime baze , lozinku baze i na kraju domaćina baze (ponekad je localhost ali većina hostinga ima drugačije podešavanje za MySQL baze pa će biti potrebno da uneste domaćina baza koje vam je dao Vaš hosting provajder). Na kraju možete promeniti prefiks tabele u bazi koju Wordpress koristi-ako želite. Kada ste sve uneli pošaljite ali prethodno proverite sve podatke koje ste uneli jer će se u suprotnom desiti da Wordpress ne može da se poveže sa Vašom bazom podataka.


6. Korak
U šestom koraku će Vam Wordpress čestitati na uspešnoj instalaciji i povezivanjem sa bazom, čestitam Vam i ja, Bravo!7. Korak
U sedmom koraku će Vam Wordpress zatražiti osnovna podešavanja Vašeg sajta (bloga). Ovde će biti potrebno da podesite Naslov Vašeg sajta, korisničko ime koje ćete koristiti prilikom prijavljivanja na blog, lozinku, email koji ćete koristiti i nakon toga možete kliknuti na Instalirajte Wordpress. Nakon toga uspešno ste instalirati i podesili Vaš prvi sajt na Wordpress-u. Bravo!Sledeću put kada se prijavljujete na Vaš Wordpress sajt dobićete ovakav ekran:Tu ćete uneti korisničko ime i lozinku koje ste odabrali tokom instalacije Wordpress-a.

Do sledećeg posta! Ziveli

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

Administratorska tabla

Kada instalirate Vaš Wordpress sajt bićete u mogućnosti da menjati sadržaj na sajtu. To ćete raditi sa takozvanom "administratorskom tablom".

Nakon što otvorite Vaš sajt možete primetiti opciju Prijava koja će biti prikazana u desnom delu vašeg sajta. Klikom na nju otvrate stranicu za prijavljivanja na Vašu administratorsku tablu:Unesite Vaše korisničko ime i lozinku koje ste odabrali tokom instalacije Wordpress-a. Nakon što ste se prijavili na vaš sajt dobićete vašu administratorsku tablu, šta se sve ovde nalazi:


1.Početak- ovde ćete moći da ažurirate vaš Wordpress na najnoviju verziju, takođe ovo je početna strana administratorske tabele koja se prikazuje odmah nakon što se prijavite na sajt, ovde će biti prikazane najnovije osnovne informacije o vašem sajtu. Takođe možete odabrati koje informacije želite da se prikažu na početnoj stranici.

2.Članci- u ovom delu možete da napišete novi članak ili da obrišete ili izmenite već postojeći članak.

3.Sadržaj -ovde možete upravljati celokupni sadržajem koje ste poslali na vaš sajt (npr. slike)

4.Veze- ovde možete upravljati vezama (linkovima) koji služe za linkovanje ostalih sajtova.

5.Komentari- izmenite ili obrišite komentare

6.Izgled- ovde ćete moći da promenite izgled vašeg Wordpress bloga preuzimanjem ili otpremanjem novih tema na vaš blog (sajt).

7. Dodaci- ovde možete da dodate nove, podesite ili obrišete već postojeće dodatke. Dodaci proširuju funkcionalnost Wordpress-a.

8.Korisnici- ovde možete dodati nove korisnike na vaš blog (sajt) npr nove administratore koji će zajedno sa vama uređivati sajt.

9.Alatke- razne alatke koje omogućavaju izmenu vašeg bloga

10.Podešavanja- razna podešavanja koje nudi Wordpress (promena korisničkog imena, promena jezika bloga, naslova, opisa bloga i slično)


Izgled administratorske table Wordpress-a:Kako bi ste se odjavili sa Vaše administratorske table odaberite sledeću opciju iz padajućeg menija desno:Ovo je bio uvod u administraciju vašeg bloga (sajta) već u narednom postu pozabavićemo se svakom opcijom ovog CMS ponaosob.

Do sledećeg posta! Ziveli

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

Kako dodati novi članak na blog (sajt)?

Iz menija sa desne strane odaberite opciju ČLANCI. Klikom na nju otvoriće Vam se nova stranica na kojoj ćete moći da objavite novi članak kao i da vidite već postojeće članke , da ih izmenite ili obrišete.Kako dodati novi članak?

Odaberite opciju DODAJ NOVI, nakon toga otvoriće vam se nova stranica na kojoj možete da uneste naslov, tu možete da:


-Unesete naslov članka
-Dodate sadržaj (tekst) članka
-Dodate slike
-Podešavate oblik , veličinu , boju teksta kao i heading tagove.
-Podesite poziciju teksta i ostalo...


Detaljnije je svaka opcija objašnjena na sledećoj slici:Objašnjenje svih opcija članaka:


1. Oblik teksta
2. Oznake za nabrajanje teksta
3. Navodnici
4. Pozicija teksta (levo,centrirano, desno)
5. Dodavanje i brisanje linkova
6. Provera pravopisnih grešaka
7. Stranica za dodavanje članaka u fullscreen-u (preko celog ekrana)
8. Prikazuje dodatne opcije (ispod)
9. Oblikovanje teksta(heading tagovi)
10. Oblik i boja teksta
11. Rad sa tekstom (kopiranje, lepljenje, brisanje)
12. Dodavanje posebnih znakova
13. Uvučen tekst
14. Vraćanje ili ponavljanje koraka koje ste napravili
15. Dodatna pomoć oko opcija članaka
16. Dodavanje dodatno sadržaja na sajt (npr. Slike)


Unesite naslov, tekst, slike oblikujte tekst. Kada ste spremni da ga objavite proverite sve još jednom. Sa desne strane možete odabrati oblik objavljenog teksta, neki od ponuđenih su:


-Uobičajen
-Sa strane
-Veza
-Galerija
-Slika


Takođe možete nakon toga članak da smestite u neku od kateogrija koji ste prethodno napravili ili odmah napravite kategoriju i smestite vaš članak. Isto tako možete da postavite oznake koje opisuju vaš post ili da postavite izdvojeni sliku vašeg posta.

U Wordpress-u je pisanje članaka zaista jednostavno ali ako ipak volite nešto naprednije možete da se prebacite na html prikaz članka i uređujete ga kao i kada bi ste uređivali bilo koji html dokument. Isto tako na toj strani vam je omogućeno i postavljanje slika i ostalog sadržaja sa vašeg računara.

Do sledećeg posta! Ziveli

offline
 • Programer
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 4575

Svaka čast na tutorijalu! Već duže vreme planiram da napravim blog na Wordpress-u, ao ov će mi super doći kao uputstvo Ziveli

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

Sadržaj
Pre nego što započnem ovaj tutorijal, hteo bih da vas obavestim da je dostupna nova verzija Wordpressa, verzija 3.5 Ažurirajte svoj Wordpress!

Opcija sadržaj prikazuje sav sadržaj koji ste postavili na Vaš Wordpress sajt. Ovde ćete moći da vidite sve od slika pa do fajlova.Takođe ovaj deo vam nudi i opciju da dodate novi sadržaj odmah. Odaberite opciju DODAJ NOVINakon toga dobićete novu stranicu na kojoj možete poslati fajlove na Vaš Wordpress sajt, to možete uraditi na dva načina:

-Prevlačenjem fajla u predviđeno polje
-Ili odabirom fajla preko browse opcije
Nakon što se sliku poslali na na sajt, Wordpress će vam ponuditi opciju UREDI koja služi da bi ste izmenili osnovne informacije (naziv slike, alt tag i slično)Primer opcije uredi:


Nakon što ste završili sa izmenom slike, možete da je sačuvate a potom objavite preko opcije članaka (jednostavnim odabirom iz ove galerije sadržaja).

Do sledećeg posta! Ziveli

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

Veze

U Wordpress-u ćete naći poseban deo koji služi za dodavanje i sređivanje linkova. Na ovoj stranici možete da pregledate već postojeće linkove, obrišete ili izmenite iste ili možete da dodate nove linkove. Nakon što ste otvorili stranicu VEZE Wordpress će prikazati postojeće veze i neke osnovne informacije o njima:
1. Ime veze
2. Link veze (url)
3. Kateogriju veze
4. Odnos veze
5. Da li je veza vidljiva na blogu
6. I ocenu veze


Kako dodati novu vezu?

Odaberite opciju DODAJ NOVI i dobićete sledeću stranicu:


1.Ovde će za početak biti potrebno da uneste ime veze (ime veze će se prikazivati na sajtu.
2. Nakon što ste uneli ime veze dodajte veb adresu na koju će ta veza voditi (link, url)
3. Opišite vezu (prikaz će se prikazati onda kada strelicu postavite na link veze)
4. Postavite vezu u određenu kateogriju
5. Ovde vam Wordpress nudi kako da otvori vezu (Imate tri načina u novoj stranicu, u istom prozoru bez okvira ili u samom (istom) prozoru.
6. Odnosi veza- ovde možete da odrediti odnos veza (više o XFN možete pročitati na Internetu)
7. I na kraju imate naprednije opcije kao što su adresa slike veze, rss adresa veze ili napomene. Isto tako imate i opciju ocena kojom možete oceniti vezu.


Na kraju kada ste završili sa uređivanje veze, objavićete je tako što ćete odabrati opciju DODAJ VEZU

Isto tako u ovom delu Wordpress vam nudi i dodavnje novih kategorija veze. Odaberite opciju KATEGORIJE VEZAOvde će biti potrebno da uneste ime, podložak i opis veze. Kada ste to završili odaberite opciju DODAJ NOVU KATEGORIJU VEZA, nakon toga nova kategorija veza će biti prikazana sa ostalim kategorijama koje već postoje (sa desne strane).

Do sledećeg posta! Ziveli

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

Strane

Deo STRANE u Wordpress-u se koristi za pravljenje pojedinačnih stranica koje mogu da se prikažu na više načina, npr: kao početne strane, kao linkovi i slično...Kada otvorite deo koji se bavim stranama odmah će vam na početku biti prikazane već napravljenje stranice njih možete da izmenite ili obrišete. Takođe Wordpress vam nudi opciju DODAJ NOVU. Odabirom ove opcije moći ćete da napravite novu stranicu kao i da dodate novi sadržaj na nju:Dobićete istu stranicu kao i kada pišete novi članak (da ne bih ponovo ponavljao sve opcije koje se nude na ovoj stranici, pročitajte ovaj deo u tutorijalu: Kako dodati novi članak).

Imate potpuno iste mogućnosti kao i kod članaka:


-Uređivanje html stranice
-Šablon stranice
-Izdvojena slike


Isto tako možete da pogledate stranicu pre objavljivanja.

Do sledećeg posta! Ziveli

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

Komentari
Svi komentari koji se dodaju na sajt preko forme za komentare odlaze na poseban deo u kojem se nalaze svi komentari (objavljeni, obrisani ili oni komentari koji čekaju da budu odobreni od administratora i prikazani na sajtu). Odeljak komentari prikazuje sve komentare koji su:


-obljavljeni
-obrisani
-komentare koji čekaju da budu potvrđeni i objavljeni


Isto tako postoji mogućnost da na ovoj stranici izmenite komentare. Nakon otvaranja stranice biće prikazani svi komentariPrelazom strelice preko komentara prikazaće se opcije za:

-Odbijanje komentara
-Odgovor na komentar
-Brza izmena komentara
-Izmena komentara
-Opcija za oznaku komentara kao nepoželjan
-Ili opcija za pomeranja komentara na otpad (nakon što komentar prebacite na otpad on će biti tamo ali neće biti obrisan već ga možete vratiti. Isto tako na toj stranici komentar možete da obrišete bez povratka)
Stranice za uređivanje komentara nudi sve što i forma za objavljivanje komentara (ime, email, url i sam tekst komentara (isto tako kada uređujete komentar dostupan vam je napredniji uređivač teksta). Kada ste završili sa izmenom komentara sa desne strane možete da pregledate komenar, podesite njegovo stanje nakon izmene (prihvaćen, na čekanju ili nepoženjan).Kada ste završili sa izmenom komentara odaberite opciju AŽURIRAJ. Izmenjen komentar će biti prikazan u stranici komentari sa svim ostalim komentarima, isto tako izmenjena verzija komentara prikazaće se i na sajtu umesto prethodnog komentara.

Do sledećeg posta! Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 850 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 4 sakrivenih i 808 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, aksentijeivan, Apok, bestguarder, cavatina, darkojbn, Denaya, djuradj, Excalibur13, FileFinder, FOX, Georgius, hyla, janezek67, Još malo pa deda, kybonacci, ladro, mercedesamg, Metanoja, Milometer, mrav pesadinac, Ne doznajem se u oružje, nikoladim, Pohovani_00, rasok, repac, ruma, Shinobi, Tores, vathra, Vlada78, W123, wizzardone, YugoSlav, Zerajic, Zoca, šumar bk2