Wordpress za početnike

2

Wordpress za početnike

offline
 • Pridružio: 02 Maj 2010
 • Poruke: 2

bravo samo napred !!!Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

Teme i izgled-TEME

Verovatno jedna od najbitnijih stvari jeste I sam izgled sajta. Izgled u Wordpress-u možete promenite brzo I jednostavno! Iz opcije IZGLED odaberite prvu opciju po redu TEME. Odmah nakon toga Wordpress će prikazati sve dostupne (Instalirane teme na blog) a na vrhu će se prikazati tema koja je treunto aktivna.Ispod svake teme se nalaze neke od opcija kao što su aktiviranje teme, predpregled (ova opcija služi kako bi ste pogledali kako Vaš sajt izgleda sa tom temom bez potrebe da je aktivirate i isprobavate na već postojećem sajtu), detalji (prikazuje neke detalje o temi) kao I opcija obriši koja briše temu iz Wordpress-a pa samim tim će se neće moći ponovo aktivirati sve dok se ponovo ne instalira.

Kako postaviti temu?

Odaberite opciju POSTAVI TEME, ovde se sada nude razne opcija pretraživanja tema:-Filter tema ( odlična opcija koja dosta olakšava odabir teme, potrebno je da označite ono što tražite I Wordpress će na osnovu tih kriterijuma prikazati teme slične njima)

-Otpremi (ako ste već preuzeli temu na Vaš računar možete da je upload-ujete (postavite, pošaljete) na vaš Wordpress I ona će biti prikazana sa ostalim temama I moći će da se aktivira)

-Izdvojene (prikazuje teme koje su izdvojene)

-Najnovije (prikazuje najvnovije teme koje su dostpune za preuzimanje, instaliranje I aktiviranje na Vaš Wordpress blog)

-Nedavno ažurirane (prikazuje nedavno ažuriranje teme)

Kada se odlučite za bilo koju opciju I pronađete teme, odaberite opciju POSTAVI SADA (koja se nalazi ispod svake postavljene teme).
Nakon toga Wordpress će automatski preuzeti temu I instalirati je. Nakon toga ona će biti prikazana sa ostalim tema I Vi ćete moći da ja aktivirate I koristite na Vašem blogu (sajtu).Do sledećeg posta! Zivelioffline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

Izgled i teme-VIDŽETI

Vidžeti su dodaci koji se prikazuju na vašem blogu i postoji veliki broj istih. Služe za prikazivanje informacija, slika, teksta, novih postova itd...Odmah nakon što ste otvorili stranicu sa vidžetima u centalnom delu biće prikazani dostupni vidžeti (raspoloživi vidžeti) koju su spremni da se aktiviraju i postave na Vaš sajt.

Kako postaviti novi vidžet na sajt?

Odaberite jedan vidžet iz raspoloživih vidžeta u prevucite ga u položaj koji želite (glavna bočna traka, podnožje itd (zavisi od teme))

Nakon što ste vidžet prevukli u položaj u kojem želite da se prikazuje on će biti prikazan i pojaviće se opcije vidžeta (ovo isto zavisi od viždeta koji postavljajte, svaki vidžet ima svoje opcije)Kada ste završili sa podešavanjima vidžeta odaberite opciju SAČUVAJ i vidžet će biti prikazan na vašem sajtu.Takođe neki dodaci (plugin) imaju svoje vidžete, njih isto možete aktivirati sa ove stranice.

Do sledećeg posta! Ziveli

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

Teme i izgled-IZBORNICI

Izbornici (ili meni- zavisi kako ga ko zove) se dodaju na jednostavan I prilično lak način. Odaberite opciju IZBORNICI. Sa leve strane biće prikazane opcije izbornika kao što su prilagođene veze (dodavanje veze u izbornik).

Zatim su tu strane sa kojom možete u izbornik dodati već postojeće stranice koje postoje na vašem blogu i na kraju su tu kategorije koje isto možete dodati u izbornik i klikom na neku od kategorija biće prikazani svi postovi koje se nalaze u njoj (kako bi ste postavili neki post u kategoriju, potrebno je da odaberete to već pri pisanju posta , te opcije se nalaze u opcijama posta sa desne strane).Kako napraviti novi izbornik?

Sa leve strane imate opcija pravljenja novog izbornika. Prvo što treba podesiti jeste ime izobrnike, upišite ime izbornika a zatim odaberite opciju NAPRAVI IZBORNIK.

Kada ste napravili izbornik dobićete informaciju da je uspešno napravljen. Nakon što ste ga napravili, izbornik će biti prazan, sada treba dodati neki sadržaj u njega (Linkove, strane, kategorije).

Prvo što ćemo uraditi jeste da aktiviramo izbornik (neke teme podržavaju i po više izbornika (dva, tri)) sa leve stane se nalazi opcija mesta teme, odaberite izbornik koji ste napravili i kliknite na opciju sačuvaj, nakon toga izbornik će biti prikazan na vašem blogu.

Kako dodati sadržaj u izbornik?

Sada ćemo dodati veze, strane i kategorija u naš izbnorik.

Veze
Sa leve strane se nalazi opcija prilagođene veze, u polje url upišite link do sajta koji dodajete a u natpiš dodajte ime ili opis tog sajta, nakon toga link će biti prikazan sa desne strane ispod izbornika.

Strane
Isto kao i za veze, opcija za strane se nalazi sa leve strane, tu možete da odaberet skorašnje, sve ili da pretražite stranice koje želite da dodate u izbornik. Kada ste odabrali stranice, označite ih (klikom na kvadratić ispred naziva stranice) i odaberite opciju DODAJ U IZBORNIK.

Kategorije
Kao i prethodne dve opcije i ova opcija se nalazi sa leve strane, odabere kategorija koje su najkorišćenije, pogledate sve kategorije ili ih pretražite. Kada ste odabrali kategorije klikom na kvadratić ispred naziva kateogrije, odaberite opciju DODAJ U IZBORNIK.

Sada u izbornik možete da podešavate pod kategorije tako što ćete već dodati sadržaj prevući ispod ili iznad glavnog sadržaja.Kada ste završili sa izmenama izbornika odaberite opciju SAČUVAJ IZBORNIK i Vaš izbornik će biti prikazan na vašem blogu.Do sledećeg posta! Ziveli

Od sada tutorijala možete pratiti i na blogu Wordpress za početnike! Smile

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

Teme i izgled-MOGUĆNOSTI TEME

Ova opcija se koristi takođe za podešavanje ili izmenu izgleda vašeg bloga (ili web sajta). Kako se svaka tema razlikuje jedna od druge tako svaka sa sobom nosi drugačije mogućnosti, pa će te tako na ovoj stranici uvek dobijati različite opcije u zavinosti od toga šta tema koju trenutno koristi te, nudi.
Isto tako moguće je da neke teme i nemaju ovu opcije ili ne podržavaju neke dodatne mogućnosti pa samim tim ova opcija neće biti prikazana.

Na ovoj stranici se nalaze razne mogućnosti kao što su Boje, Boja veze, Raspored elemenata na stranici i slično.

Primer izgleda Mogućnosti teme:Npr. Tema koja je trenutno omogućena na blogu podržava sledeće dodatne mogućnosti koje su na raspolaganju za izmenu ili dodatno podešavanje:

-Šema boja (neke teme dolaze u više boja, pa će tako sve te boje biti prikazane ovde, nakon toga boja koju ste odabrali biće prikazana na vašem blogu)

-Boja veze (ova opcija vam nudi da na jednostavan način promenite boju veze (linka) u neku drugu boju)

-Podrazumevani raspored (Vam omogućava da promenite raspored elemenata stranice, isto tako svaka tema se razlikuje jedna od druge pa će vam svaka tema nuditi drugačiji raspored)
Kada ste odabrali i podesili sve dodatne mogućnosti koje vam nudi trenutna tema koju koristite odaberite opciju SAČUVAJ IZMENE, nakon koje će sve izmene biti vidljive na vašem blogu (sajtu).

Do sledećeg posta! Ziveli

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

Teme I izgled- ZAGLAVLJE

Zaglavlje je deo Vašeg sajta koji se obično prikazuje pre sadržaja (na samom vrhu sajta) i obično sadrži naslov i opis vašeg bloga ali takođe neke teme podržavaju razne mogućnosti zaglavlja pa se tako mogu dodati slike i slično.

Odmah nakon što otvorite stranicu sa podešavanjima zaglavja, biće prikazan trenutni izgled zaglavlja. Ukoliko tema koju trenutno koristite podržava slike u zaglavlju biće vam omogućena da promenite i sliku zaglavlja. Odaberite opciju BROWSE pomoću koje možete poslati slike sa vašeg računara ili opciju ODABERI SLIKU pomoću koje možete da odaberete slike koje se već nalaze na vašem blogu i da ih koristite kao sliku zaglavlja vašeg bloga.Nakon što ste poslali sliku na Vaš blog (nakon što ste odabrali sliku koju želite da pošaljete na blog pomoću opcije BROWSE, odaberite opciju OTPREMI koja se nalazi pored opcije BROWSE pomoću koje će slika biti poslata na vaš blog), Wordpress će vam ponuditi opciju za skraćivanje slike kako bi se uklopila u već postojeći dizajn vašeg sajta:Kada ste završili sa isecanjem slike odaberite opciju ISECI I OBJAVI ili ako želite da sliku u zaglavlju postavite onakvu kakva jeste (bez isecanja), odaberite opciju PRESKOČI ISECANJE, OBJAVKI SLIKU KAKAVA JESTE.

Isto tako možete i da uklonite sliku u zaglavlju nakon čega će biti prikazani samo nasliv i opis Vašeg bloga.
Osim slika u zaglavju Wordpress vam ovde još nudi i promenu teksta (naslov i opis) vašeg bloga, to su obično opcije kao što su boja teksta ili opcija kojom podešavati da li želite da se prikažu naslov i opis bloga.Sve ovo zavisi i od same teme koju trenutno koristite pa možda neće svaka tema imati iste opcije kao i prethodna ili neće podržavati slike u zaglavlju.

Do sledećeg posta! Ziveli

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

Teme I izgled-POZADINA

Opcija za promenu pozadine Vašeg bloga vam nudi dve opcije:

-Promenu pozadinu pomoću slike
-I promenu pozadine pomoć boja

Nakon što otvorite stranicu za podešavanje pozadine bloga, biće prikazan trenutni izgled pozadine (pregled pozadine).
Ispod toga će vam biti ponuđena opcija odaberi sliku. Ovde možete da odaberete slike sa vašeg računara (opcija BROWSE) ili slike koje se već nalaze na vašem blogu (opcija ODABERI SLIKU)Nakon što ste odabrali sliku, WordPress će vam ponudite dodatna podešavanja pozadine kao što su pozicija pozadine ili ponavljanje pozadine.Objašnjenje svih dodatnih podešavanja:

Mesto – pomoću ove opcije možete da odaberte poziciju slike koju koristite kao pozadinu. Ovde su ponuđene tri opcije-Levo, centrirano i desno.

Ponavljanje-ovde možete da odredite da li želite da se slike pozadine ponavlja i kako. Pa tu možete naći opcije kao što su: Bez ponavljanja, Popločaj (slike se ponavlja i uspravno i vodoravno) ili opcije popločaj vodoravno i na kraju tu je opcija popločaj uspravno koja služi da se slika ponavlja samo uspravno.

Prilog- Ovom opcijom možete da odredite da li će se pozadina kretati sa stranicom (kada skrolujete stranicu) ili da li će stojati u mestu (ako odaberete ovu opciju, pozadina će uvek stojati u jednom mestu čak i kada skrolujete stranicu)

I na kraju tu je opcija boja pozadine kojom vrlo lako možete da promenite boju pozadine:Kada ste zavšrili sa izmenama pozadine odaberite opciju SAČUVAJ IZMENE, nakon koje će se pozadina koju ste odabrali prikazati i na samom blogu.

Do sledećeg posta! Ziveli

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

Teme I izgled-UREĐIVAČ
Uređivač je deo WordPress-a u kojem možete izmenite sve instalirane teme u WordPress-u. Nakon što otvorite uređivač u većem delu ekrana će biti deo koji će prikazati kod fajla teme koju uređujete.

Kako svaka tema ima više fajlova u sebi (index, head, stil za css) sa leve strane će biti prikazani fajlovi koje tema koju uređujete sadrži.Svaki fajl možete da izmenite tako što ćete klikom na njega otvoriti ga i kod fajla biće prikazan u glavnom delu uređivača.Odmah nakon što otvorite uređivač, WordPress će prikazati fajlove teme koja se trenutno koristi na blogu (koja je trenutno aktivirana) da bi ste ovo promenili i da bi ste izmenili fajlove neke druge teme, u desnom gornjem uglu odaberite temu iz padajućeg menija i odaberite opciju IZABERI.
Nakon toga biće prikazani fajlovi teme koje ste odabrali.
Kada ste završili sa izmenama teme, odaberite opciju AŽURIRAJ DATOTEKU, nakon čega će se izmenjanja datoteka sačuvati i prikazati na blogu onako kako ste je vi izmenili.

Do sledećeg posta! Ziveli

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

DODACI


Wordpress dolazi sa osnovim funkcijama za pokretanja Vašeg sajta ili bloga. Dodaci proširuju funkcionalnost WordPressa pa tako možete napraviti i složenije sajtove.

Kada otvorite stranicu sa dodacima WordPress će prikazati sve instalirane dodatke na vašem blogu. Tu će vam biti ponuđene opcija za aktiviranje , izmeni ili brisanje dodataka. Takođe na ovoj stranici možete dodati nove dodatke.Kako dodati novi dodatak?

Da bi ste dodali novi dodatak na Vaš WordPress blog, potrebno je da odaberete opciju DODAJ NOVI. Nakon toga možete da pretražite dodatke, pogledate dodatne koji su poređani i označeni prema popularni oznakama ili možete jednostavno iz gornjeg menija da odaberete dodatke koji su IZDVOJENI, POPULARNI, NAJNOVIJI ili OMILJENI. Takođe iz ovog menija možete da pošaljete dodatke sa Vašeg računara.Kada ste pronašli dodatak koji želite da postavite na svoj blog, odaberite opciju POSTAVI SADA (ova opcija se nalazi ispod naslova dodatka)Nakon toga WordPress će započeti preuzimanje dodatka i započeti instalaciju.Nakon što je dodatak uspešno instaliran WordPress će Vas obavestiti o uspešnoj instalaciji dodatka i ponuditi Vam opcija za aktiviranje dodatka ili prikaz stranice podešavanja dodatka (na ovoj stranici možete da podesite neke naprednije postavke dodatka-svaki dodatak ima svoju stranicu sa podešavanjima i obično se te stranice nalaze u podešavanjima).Kako poslati dodatak sa računara na blog?

Da bi ste poslali dodatak sa Vašeg računara potrebno je da odaberete opciju OTPREMI, nakon toga pomoću opcije BROWSE pronađite dodatak na Vašem računaru i odaberite opciju POSTAVI SADA. Nakon toga dodatak će biti poslat na Vaš blog i biće instaliran, nakon čega će vam WordPress ponuditi opciju za aktiviranje dodataka ili prelazak na stranicu podešavanja dodatka.

Do sledećeg posta! Ziveli

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2012
 • Poruke: 2138

KORISNICI

Svi oni koji uređuju blog sa Vama biće prikazani na stranici korisnici, odmah nakon otvaranja stranice biće prikazani svi korisnici na blogu (pretplanik, upravnik, urednik, autor, saradnik).Kako dodati novog korisnika na blog?

Odaberite opciju DODAJ NOVOG, ovde će biti potrebno da uneste sve podatke korisnika koje dodajete
zatim će na kraju biti potrebno da odaberete neku od uloga na blogu (pretplanik, upravnik, urednik, autor, saradnik).Kada ste završili sa dodavanjem informacija odaberite opciju DODAJ NOVOG KORISNIKA.Nakon toga pomoću korisničkog imena i lozinke će se taj korisnik moći prijaviti na vaš blog u uređivati ga u zavisnosti od uloge koju ste mu dodelili prilikom dodavanja novog naloga korisnika.

Takođe ovde je moguće i izmeniti Vaš trenutni profil (to su osnovni podaci kao štosu korisničko ime, promena lozinke i slično).Kada ste završili sa izmenama podataka, odaberite opciju AŽURIRAJ PROFIL, nakon čega će vaš profil biti ažuriran sa novim informacijama koje ste prethodno uneli.ULOGE KORISNIKA

Pretplatnik- Može da izmeni samo svoj profil
Upravnik- Može da pristupi svim opcija WordPress-a (administrator)
Urednik- Može da objavi ili da izmeni postove ostalih korisnika
Autor-Može da napiše i objavi svoje postove
Saradnik- Može da napiše i izmeni svoje postove ali ne može da ih objavi

Do sledećeg posta! Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 727 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 3 sakrivenih i 696 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Cranium, djboj, doklevise, dozorni, dragon986, FOX, gasha, jaeger, kalens021, kNikS, magna86, Milos ZA, miodrag, Mitraljeta, NoOneEver Dreams, Oluj2.1, royst33, ruma, Toni, VJ, Vlada78, vlvl, Vojkan Milovanovic, Wisdomseeker, wizzardone, wolf431