Firefox - profil, kreiranje vise profila, backup i restore

Firefox - profil, kreiranje vise profila, backup i restore

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2008
 • Poruke: 2134

Firefox - profil, kreiranje vise profila, backup i restore

Sta je profil?

Kada instalirate Firefox vi imate jedan profil, takozvani default profil. Za taj profil vezana su sva podesavanja, istorija, ekstenzije itd. Ukratko, profil oslikava trenutno stanje browsera.
Kada zelite sacuvati vasa podesavanja vi u stvari treba za sacuvate folder vaseg profila, pa ga pri ponovnoj instalaciji Firefox-a samo vratite u isti folder.

Folder sa profilom se u mom slucaju nalazi na putanji:
C:\Users\Daniel\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\

Do njega mozete doci i iz Firefox-a

Profil je u nasem primeru sve ono sto se nalazi u folderu 1jqfkgrz.default
Da sam dao ime mom profilu stojalo bi 1jqfkgrz.daniel
Dakle uvek prvo ide niz slova i brojeva sa tackom na kraju i tek onda naziv profila.


Cemu sluze profili?

Vise profila kod browsera ima istu ulogu kao i vise profila na operativnom sistemu, svaki profil moze imati zasebna podesavanja jer su potpuno nezavisni jedan od drugog a u slucaju browsera vise profila mogu istovremeno biti aktivna.
To ustvari znaci da istovremeno imate upaljena dva ili vise Firefox-a sa potpuno razlicitim podesavanjim, istorijom i ekstenzijama.

Najcesca namena je ukoliko vise ukucana koristi isti browser, tada za svakog clana mozete kreirati vlastiti profil i svako ce imati "svoj" Firefox kliknuvsi na ikonicu Firefox-a sa svojim imenom.

Druga namena je ako zelite da odvojite browser za klasican surf od onog za posao ili download, time izbegavate da se mesaju tabovi/bookmarksi/ekstenzije/itd to jest svaki profil ce raditi svoj posao i necete biti prenatrpani bezpotrebnim stvarima.

Postupak kreiranja profila

Postupak cu detaljno opisati zbog neiskusnijih korisnika Firefox-a inace je u pitanju 1min posla

Za primer cemo izvrsiti kreiranje profila zvanog "MyCity"

1. Duplirajte precicu Firefox-a: desni klik na postojecu precicu pa "Create Shortcut" toj novoj precici zadajte ime koje zelite da profil nosi, u nasem primeru "MyCity"Pre nego sto krenemo dalje, otvorite ovu stranicu u drugom browseru posto Firefox mora biti zatvoren pri kreiranju profila. Dakle zatvorite browser.

2. Komanda za pozivanje Profile Manager-a je:
Windows 7 - kliknite na Start meni i u polje za pretragu ukucajte firefox.exe -p pa Enter
Windows XP - kliknite na Start meni pa na "Run" i tu unesite komandu za pozivanje menadzera firefox.exe -p pa EnterNakon Enter-a iskace prozor "Profile Manager" tu se profili kreiraju i brisu.3. Kreiranje novog profila zvanog MyCity vrsimo klikom na "Create Profile" , postupak ispratite na slikama.
Stanje u Profile Manageru sada izgleda kao na sliciKao sto vidimo imamo dva profila, nas(default) i novi MyCity. Zatvorite ovaj prozor.

---------------------------------------------------
Dosadasnjim postupkom smo kreirali novi profil u Firefox-u ali ga jos nismo povezali sa precicom "MyCity" koju smo u pocetku, u stavci "1." kreirali. To cemo uraditi u sledecim koracima.
---------------------------------------------------

4. Desni klik na kreiranu precicu "MyCity" pa klik na Properties pa na tab Shortcut. Bitno nam je polje "Target" tu ce mo vrsiti povezivanje na novi profil.Na slici se vidi da po defaultu stoji odrediste "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe"

Mi na tu putanju dodajemo nakon navodnika
-p "Ime profila" -no-remot (recima receno: razmak -p razmak "ime profila" razmak -no-remote)

u nasem slucaju
-p "MyCity" -no-remote

U tom target polju na kraju stoji:
"C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -p "Mycity" -no-remoteTo bi bilo to, profil je kreiran i povezan sa zasebnom ikonicom. Novi profil izgleda kao kad instalirate Firefox na svez sistem, prazan, ko od majke rodjen, spreman da ga zatrpate tabovima i ekstenzijama Mr. GreenProcesi su im takodje odvojeni sto znaci da rade nezavisno jedan od drugog, kao dva zasebna browsera, sto opet znaci da ako jedan rikne ne vuce drugi sa sobom.Ako ponovo pogledate Profilni folder Firefox-a videcete da sada postoje dva foldera


---------------------------------------------------

Add-on ProfileSwitcher

download: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/profileswitcher/

Ako ne zelite da novi profil izvlacite kao ikonicu nego zelite da ga na "dugme" pozivate iz vec otvorenog browsera (kao sto je slucaj kod google Chrome-a) tad je potrebno instalirati add-on ProfileSwitcher koji se integrise u Firefox-ov meniNa slici se vidi MyCity profil jer smo ga vec pre toga kreirali. Default profil je sive boje jer je on trenutno aktivan. Klikom na MyCity iskace prozor sa pitanjem da li zelimo da se trenutno aktivni profil zatvori ili ne, ako idete na "no" imacete oba profila otvorena istovremeno.

Sem za prebacivanje sa profila na profil ProfileSwitcher ima mogucnost kreiranja novih profila klikom na Open Profile Manager, ovo je ustvari isto ono sto smo radili u stavci "2. i 3." samo sto se preskace kucanje "firefox.exe -p" u Start meniju(W7) ili u Run-u (XP)
Medjutim na ovaj nacin nemate zasebnu precicu na desktopu nego samo profil "unutar" Firefox-a pa ju je potrebno kreirati kao sto je opisano u stavkama "1. i 4."

Dakle profile mozete kreirati "rucno" ili kroz ekstenziju (stedite jedan korak) dok precice uvek morate "rucno" raditi.
-------------------------------------------

Backup i Restore Profila


Kad god zelimo "srusiti" stari sistem da bi podigli novi ili samo zelimo svoj profil(ekstenzije/bookmarks/istoriju koriscenja) preseliti drugde uvek je potrebno prvo uraditi backup profila iz Firefox-a, bilo da imate jedan profil deafault-ni ili vise profila postupci su potpuno isti.

Backup mozemo raditi "rucno" ili uz pomoc programa sto je preporucljivija metoda jel mozete selektovati sta iz zeljenog profila zelite sacuvati bez velike muke, onako bi rucno sve to morali traziti u profilnom folderu, jednom recju putem backup/restore programa je preglednije.

Rucna metoda bi bila prosto kopiranje citavog profilnog foldera o kojem je bilo reci odma na pocetku teksta pod naslovom "Sta je profil?" ili ceprkanje po njemu ako zelimo sacuvati samo pojedine segmente profila a ne citav profil.

Mnogo elegantnije i preglednije je to sve raditi preko portabilnog programa za tu namenu a ciji je naziv MozBackup koji mozete skinuti ovde: http://mozbackup.jasnapaka.com/

Kada se pokrene program, pita vas da li radite Backup(kopiju) ili Restore(povratak) profila, biramo Backup.Zatim birate koji cete profil da Backup-ujete, u ovom slucaju cemo izabrati default-ni, to je onaj koji imaju svi koji instaliraju Firefox.
Takodje birate lokaciju na koju da sacuvate tu kopiju profila kliknuvsi na 'Save backup..'. Profil inace bude kopiran u jedan fajl sa .pcv ekstenzijom, to vam dodje kao neka arhiva.Zatim obelezite koje segmente profila zelite da sacuvate, ovo je vec stvar licnog izboraI to je kraj backup-ovanja, vas profil je kopiran u jedan fajl. Taj profil mozete vratiti u sveze instaliran Firefox na svom ili tudjem sistemu ili ga "graditi" kao drugi profil u neki firefox koji vec ima svoj defaultni profil (to je ona gore opisana prica o vise profila).

Restore, to jest povratak backup-ovanog profila se radi isto samo sto sada biramo Restore opciju, i biramo mesto gde smo snimili beckup preko opcije 'Restore backup from..'Zatim opet selekcija koje segmente zelimo da vratimo iz backup-ovanog profila itd.

Primetili ste da ovaj backup program u nasem primeru prikazuje dva profila, defaultni i Mycity, to je zato sto trenutno u Firefoxu i imam toliko profila. Sobzirom da su profili nezavisni, oni se nezavisno i backup-uji i restore-uju. Tako da ukoliko bi i MyCity profil zeleo da backupujem trebam ponoviti sve operacije koje sam radio na primeru default profila, isto vazi i za restore.
-----------------------------------------------------------

Kada podignete nov sistem i instalirate firefox i nakon toga restore-ujete backup-ovane podatke, u nasem slucaju to su defalt i Mycity profil oni ce biti unutar Firefox-a ali da bi svaki imao svoju ikonicu morate uraditi ponovo stavke "1. i 4.". Isto kao sto kad instalirate neki program pa nemate ikonicu vi je izvucete/kreirate. Ikonicu ce uvek imati samo default-ni profil dak za ostale morate sami kreirati.

Isto tako kad recimo idete kod babe na odmor a ona kojim slucajem koristi bas firefox Mr. Green a zelite imati komociju sopstvenog profila, samo backup-ujete svoj i restore-ujete ga u babin firefox, tada ce se tamo javiti kao sekundarni profil i samo kreirate ikonicu za njega, babin firefox tako ostaje netaknut Mr. Green
--------------------
Sva prava clanka zadrzava ovaj forum...nemoj da vas sanjam da kopirate na neki drugi bez navodjenja izvora Mr. Green
Clan foruma Oskar(:icecold) ce uraditi cirilicnu verziju za sajt srpske Mozilla zajednice pa ce ga i tamo biti a link ce naknadno biti postavljenRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16586

Super je clanak Ziveli

A kakav je odnos korisnickih naloga na Windowsu i profila na Firefoxu? Da li svaki novi profil na Windowsu automatski znaci i nov profil na Firefoxu? Smileoffline
 • Pridružio: 05 Feb 2008
 • Poruke: 2134

ThePhilosopher ::
A kakav je odnos korisnickih naloga na Windowsu i profila na Firefoxu? Da li svaki novi profil na Windowsu automatski znaci i nov profil na Firefoxu? Smile


Ako na operativnom sistemu postoji vise naloga, profilni folder Firefox-a o kome je bilo reci odmah na pocetku teksta, se nalazi svaki u svom nalogu

Recimo, imamo 2 naloga na Windows-u

1. Daniel
2. Pera

Putanje profilnog foldera su

1. Daniel
W7: C:\Users\Daniel\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\
XP: C:\Documents and Settings\Daniel\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles

2. Pera
W7: C:\Users\Pera\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\
XP: C:\Documents and Settings\Pera\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles

Kreiranje novih profila Firefox-a ce takodje biti vezano samo za windows nalog koji trenutno koristimo, to jest nece "upadati" u drugi nalog.
-------------------------

Inace svakoj ikoninici profila firefox-a mozete promeniti ikonicu, cisto da se razlikuju..

evo neki paket raznobojnih ikonicadownload (samoraspakujuca arhiva):
https://www.mycity.rs/must-login.png

desni klik na postojecu ikonicu-> Properties->Shortcut tab

offline
 • iCho  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Maj 2011
 • Poruke: 1808
 • Gde živiš: Mos Eisley

Odlican clanak, meni je veoma korisno sto se tice Bookmark-a, imam ih 50, posto Firefox ne moze sve njih da stavi na Bookmark toolbar, klasifikovao sam ih u nekoliko profila.

Jos jednom, sve pohvale za clanak Ziveli

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2008
 • Poruke: 2134

CyberSrbin032 ::Odlican clanak, meni je veoma korisno sto se tice Bookmark-a, imam ih 50, posto Firefox ne moze sve njih da stavi na Bookmark toolbar, klasifikovao sam ih u nekoliko profila.

Jos jednom, sve pohvale za clanak Ziveli


Samo pazi pri backup-u da se svaki backup-uje za sebe, ljudi greskom ili iz navike kada pokrenu backup sa gorepomenutim programom idu samo next-next... i misle da su tako sve profile backupovali..svaki je prica za sebe tako da se svaki posebno backup-uje

Sve sam to rekao u zadnjem naslovu "Backup i Restore Profila" ali posto je tekst poduzi pa mozda neki zaborave

offline
 • Oskar
 • Pridružio: 16 Jan 2012
 • Poruke: 50
 • Gde živiš: Subotica

Pohvala članak. Smile

Ja na Ubuntu koristim jedan profil za Fajerfoks (što je za brata), dok za noćno izdanje Fajerfoksa koristim drugi profil koji je samo moj.

Pravljenjem posebnih profila se izbegava i potreba za drugim pregledačima, što mnogi često koriste zbog raznih društvenih mreža.

offline
 • Pridružio: 27 Jul 2012
 • Poruke: 196
 • Gde živiš: Serbia

Registrovao sam se samo da pohvalim clanak, svaka cast.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 549 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 1 sakriven i 539 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cikadeda, JOntra, nemkea71, radionica1, Sančo, saputnik plavetnila, TBF1D, wizzardone, zlaya011