Codecs

Codecs

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2005
 • Poruke: 3549

(target OS: Windows 95/98/NT/2000/ME/XP)
Kodek (Codec) je drajver koji omogućava smanjenje glomaznih video fajlova. Služe, kako za enkodovanje (pakovanje, smanjenje), tako i za njihovo dekodovanje (otpakivanje). Vaš plejer koristi te kodeke da bi u realnom vremenu otpakovao video fajl i poslao ga na ekran vašeg monitora (ili drugog uređaja, npr. TV, Video Bim, i sl.). Potrebni su relativno brzi računari da bi se mogli reprodukovati video fajlovi koji su enkodovani kodecima novije generacije (DivX, XviD, i dr.). Ovde se nalaze linkovi za neke od najpopularnijih kodeka koji se danas sreću. Kako video fajl u sebi obično sadrži i audio zapis, potrebni su vam i audio kodeci da bi čuli zvuk vašeg video fajla.


Sajtovi za pretragu kodeka
http://mirror01.users.i.com.ua/~video/
http://www.moviecodec.com/codecdownload/
Video kodeci
DivXNetworks, Inc.
Najpopularniji kodek ikad napravljen. Vrlo je kvalitetan i brz. Pakuje fajlove uz određeni gubitak na kvalitetu slike. Iako gubitak postoji, moguće je da se 2 sata video zapisa smeste na 700 MB-ni CD uz vrlo dobar kvalitet. Dolazi nam u, nama interesantne, dve varijante i to FREE i Shareware. Free verzija u sebi sadrži reklamni materijal koji se instalira zajedno sa instalacijom ovog kodeka i potreban je za njegovo korišćenje, a i sam rad kodeka. Shareware varijanta se plaća i nema nikakvog reklamnog sadržaja. Ukoliko nemate potrebe za pakovanjem avi fajlova, predlažem da skinete i instalirate FULL verziju umesto shareware verzije. Full verzija radi bez ikakve reklame i omogućuje reprodukciju filmova. Ukoliko želite da sa ovom verzijom pakujete fajlove, morate kupiti registracioni broj, jer pakovanje u full verziji radi samo sa registracijom.
http://www.divx.com/
http://www.divx.com/software/
http://www.divx.com/software/browse.php?cid=16
________________________________________
XviD.org Home of the XviD codec
Ovo je besplatan kodek koji polako počinje da parira popularnom DivX-u. Ima mogućnost reprodukcije video fajlova koji su pakovani u DivX formatu. Vrlo je brz i pouzdan, a i besplatan. Odlična alternativa, a ubrzo će postati i standard. Obavezno ga instalirajte.
http://www.xvid.org/ - Oficijalni sajt sadrži source XviD kodeka.
http://koepi.roeder.goe.net/ - Sajt na kome možete naći instalacionu verziju kodeka.
http://forum.doom9.org/forumdisplay.php?s=&forumid=52 - Forum
________________________________________
FFDShow
Ovo je jedan od najuniverzalnijih kodeka koji se može naći. Stalno se poboljšava novim verzijama dekodera za video zapis tako da je pomoću njega uvek moguće reprodukovati film koji je pakovan i sa najnovijim kodekom. Kodek je sve u jednom za gledanje filmova. Može da reprodukuje: XViD, DivX 3, DivX 4, DivX 5 i kasnije, MS MPEG4v3, MS MPEG4v2, MS MPEG4v1, Windows Media Video 1. Sadrži Video for Windows interface (VFW interface). Ima vrlo veliki broj opcija za konfigurisanje svakog aspekta puštanja filma i vrlo je funkcionalan. Ukoliko ne želite da se mučite oko instalacije nekoliko kodeka za puštanje raznih formata video zapisa i volite da sve imate na jednom mestu, ovo je pravi kodek za vas.
http://dvd.box.sk/
________________________________________
Real Player Codec Pack
Real Player je program koji je poznat po tome što je odličan za reprodukovanje audio i video fajlova direktno sa neta. Zbog toga je njegova primena postala široka i sada se uvek nađe neki fajl koji je koristan a za koji je potreban Real Player. Ono što nije poznato oko ovog playera a što ljudi nažalost saznaju tek posle instalacije ovog programa je da on skoro uvek poremeti povezanost fajlova i programa koji ih otvaraju i sve njemu poznate formate (ili bar one glavne) preuzme za sebe. Posle predstoji vrlo težak put konfigurisanja svih programa ponovo. Ukoliko se pri ovom ne isključi Real Player auto starter, ovaj će ponovo preuzeti sve programe, itd. Ukoliko instalirate Real Player Codec Pack, instaliraće se samo kodeci koji mogu da se koriste za reprodukciju svih Real Media fajlova preko vašeg omiljenog video playera kao što je Windows Media Player, BSPlayer, MV2 Player, ViPlay i sl. Kodeci se uvek zasnivaju na najnovijim verzijama Real Player (Real one i sl.) programa tako da može da pušta i fajlove pakovane najnovijim verzijama.
http://www.megacodecpack.com/
http://filesharing.megacodecpack.com/

________________________________________
Quick Time Codec Pack
Quick Time je program kuće Apple. Služi za gledanje video zapisa u mov formatu koji je njegov izvorni format. Ipak ovaj player može da izazove gomilu problema pa je preporučljivo da ga, ukoliko vam nije neophodan, ne instalirate. Ipak, poneke igre mogu da traže ovaj player (a pogotovo one starije) pa je neophodno da ga imate instaliranog. Ukoliko vam se ne mili da instalirate Quick Time Player i sve propratne programčiće koje on sa sobom donosi a koji vam ne trebaju nizašta, pokušajte da instalirate ovaj dodatak tj. Quick Time Codec Pack. Pomoću njega možete bez problema da gledate Quick Time fajlove (video ili audio) iz vašeg omiljenog playera kao što su Windows Media Player, BSPlayer, MV2 Player, ViPlay i sl. Pri tom vi ne instalirate quick time player već samo kodeke koji su prerađeni da mogu da rade preko avi splitter-a tj da mogu da se koriste kao npr. DivX kodeci. Program se stalno dopunjava novim verzijama quick time dekodera pa na taj način može da reprodukuje i najnovije verzije QT video formata. Vrlo korisna stvarčica.
http://www.megacodecpack.com/
http://filesharing.megacodecpack.com/

________________________________________
OpenDivX
Otvoreni source kod za DivX. Može da se koristi kod pakovanja Mpeg-4 video formata. Totalno je besplatan.
http://www.projectmayo.com/
http://www.projectmayo.com/projects/index.php
http://www.projectmayo.com/projects/detail.php?projectId=2
________________________________________
Elecard MPEG2 Decoder Package
Ovo je izuzetno koristan kodek koji omogućava reprodukciju (gledanje) VCD i SVCD (koji je ustvari MPEG2 standard pakovanja) video zapisa iz bilo kog video plejera koji koristi standardne Windows kodeke kao npr. BSPlayer, RadLight, ViPlayer, Windows Media Player i dr. Ovo je izuzetno korisno jer mnogi DVD i VCD/SVCD plejeri nisu u mogućnosti da čitaju prevode (subtitles) ukoliko nisu priloženi uz sam film. Kod DivX plejera je moguće ubaciti prevod po želji, što je sa ovim kodekom moguće uraditi i za VCD/SVCD video fajlove (filmove) jer se puštaju iz DivX plejera (npr. BSPlayer). Takođe je moguće koristiti sve opcije koje vaš plejer može da pruži. Po instalaciji kodeka potrebno je aktivirati određene opcije (filtere), pa zato uradite sledeće: (1) Idite na Start>Programs i nađite Elecard MPEG2 Decoder Package (broj koji se nalazi iza samo označava verziju), (2) Startujte Components Manager., (3) Uključite sledeće: Elecard MPEG2 Video Decoder, Elecard MPEG 2 Demultiplexor i Elecard MPEG2 Demultiplexe... . (4) Kliknite na -Next pa na Finish. Ovim ste završili instalaciju i inicijalizaciju kodeka i filtera. Ovaj postupak je potrebno uraditi samo jednom i to posle instalacije kodeka. Kodek će ostati aktivan i startovaće se sa Windowsom kao i svaki drugi kodek. Kodek je besplatan.
http://www.elecard.com/
http://www.elecard.com/products/index.shtml
http://www.elecard.com/products/mpeg2decoder.shtml
________________________________________
Audio kodeci
Lame MP3 audio codec & exe
Jedan od najpopularnijih audio kodeka danas. Neophodno je imati ga ako se želi slušati zvuk sa video fajla. Kodek daje mogućnost otpakivanja video zapisa u svim video player programima, a i pakovanja audio zapisa u nekom video editing programu kao. npr VirtualDub. U paketu sa kodekom dolazi i exe fajl, tj. program koji služi za pakovanje audio fajlova koje skinete sa audio CD-a u MP3 format. Videti Exact Audio Copy u sekciji Korisni Programi. Da bi se instalirao kodek potrebno je uraditi sledećeSad1) Skinuti Lame arhivu se interneta, (2) U direktorijumu C:\Program Files\ napraviti direktorijum LameMP3 ili sl. i tu otpakovati sadržaj arhive, (3) Otvoriti direktorijum ACM koji se nalazi u direktorijumu u koji ste otpakovali sadržaj Lame arhive, (4) Pronaći fajl LameACM.inf, kliknuti desnim mišem na njega i odabrati opciju Install. Kada Windows završi instalaciju, bilo bi dobro da restartujete računar. Sada imate instaliranu podršku za audio zapis u video fajlovima.
http://lame.sourceforge.net/ - Oficijalni sajt
http://mitiok.cjb.net/ , http://mitiok.ma.cx/ , http://www.jthz.com/~lame/ , http://mitiok.free.fr/ - najnovija verzija
________________________________________
AC3Filter & Codec
Ovaj kodek služi da bi se čuo zvuk na filmovima čiji je audio zapis pakovan u AC3 formatu. Neophodan je za normalno reprodukciju filmova. Ima mogućnost otpakivanja audio zapisa kao i mogućnost zapakivanja istog u nekom video editing programu kao npr. VirtualDub.
http://ac3filter.sourceforge.net/
http://xvalex.hotbox.ru/
________________________________________
DivX Audio 4.02
U nekim slučajevima, nekim filmovima fali audio komponenta. Iako imate sve kodeke instalirane, zvuk se ne čuje. Rešenje ovog problema je instalacija ovog kodeka. Problem je nastao zbog previda u kodiranju DivX audio kodeka, koji se prijavljuje kao WMA kompresija pri čemu Windows misli da je audio pakovan u WMA formatu i pušta ga preko WMA kodeka. Kako zvuk nije upakovan u WMA formatu, WMA dekoder ga pušta ali ga ne prepoznaje i ne daje nikakav izlaz tj. zvuk. Instalacijom ovog kodeka, postiže se pravilno prepoznavanje 160 i 161 vrste pakovanja audio signala, čime se postiže pravilno otpakivanje zvuka i njegovo reprodukovanje.
http://www.divxmovies.com/
http://download.divxmovies.com/divx_audio_402.zip
________________________________________
Radium MP3 Codec
Još jedan audio kodek. Kodek je prerađena verzija kodeka koji su napravili tvorci MP3 formata. Odlična alternativa Lame kodeku.
http://www.riphelp.com/downloads/radium_codec.html
Video kodeci
DivXNetworks, Inc.
Najpopularniji kodek ikad napravljen. Vrlo je kvalitetan i brz. Pakuje fajlove uz određeni gubitak na kvalitetu slike. Iako gubitak postoji, moguće je da se 2 sata video zapisa smeste na 700 MB-ni CD uz vrlo dobar kvalitet. Dolazi nam u, nama interesantne, dve varijante i to FREE i Shareware. Free verzija u sebi sadrži reklamni materijal koji se instalira zajedno sa instalacijom ovog kodeka i potreban je za njegovo korišćenje, a i sam rad kodeka. Shareware varijanta se plaća i nema nikakvog reklamnog sadržaja. Ukoliko nemate potrebe za pakovanjem avi fajlova, predlažem da skinete i instalirate FULL verziju umesto shareware verzije. Full verzija radi bez ikakve reklame i omogućuje reprodukciju filmova. Ukoliko želite da sa ovom verzijom pakujete fajlove, morate kupiti registracioni broj, jer pakovanje u full verziji radi samo sa registracijom.
http://www.divx.com/
http://www.divx.com/software/
http://www.divx.com/software/browse.php?cid=16
________________________________________
XviD.org Home of the XviD codec
Ovo je besplatan kodek koji polako počinje da parira popularnom DivX-u. Ima mogućnost reprodukcije video fajlova koji su pakovani u DivX formatu. Vrlo je brz i pouzdan, a i besplatan. Odlična alternativa, a ubrzo će postati i standard. Obavezno ga instalirajte.
http://www.xvid.org/ - Oficijalni sajt sadrži source XviD kodeka.
http://koepi.roeder.goe.net/ - Sajt na kome možete naći instalacionu verziju kodeka.
http://forum.doom9.org/forumdisplay.php?s=&forumid=52 - Forum
________________________________________
FFDShow
Ovo je jedan od najuniverzalnijih kodeka koji se može naći. Stalno se poboljšava novim verzijama dekodera za video zapis tako da je pomoću njega uvek moguće reprodukovati film koji je pakovan i sa najnovijim kodekom. Kodek je sve u jednom za gledanje filmova. Može da reprodukuje: XViD, DivX 3, DivX 4, DivX 5 i kasnije, MS MPEG4v3, MS MPEG4v2, MS MPEG4v1, Windows Media Video 1. Sadrži Video for Windows interface (VFW interface). Ima vrlo veliki broj opcija za konfigurisanje svakog aspekta puštanja filma i vrlo je funkcionalan. Ukoliko ne želite da se mučite oko instalacije nekoliko kodeka za puštanje raznih formata video zapisa i volite da sve imate na jednom mestu, ovo je pravi kodek za vas.
http://dvd.box.sk/
________________________________________
Real Player Codec Pack
Real Player je program koji je poznat po tome što je odličan za reprodukovanje audio i video fajlova direktno sa neta. Zbog toga je njegova primena postala široka i sada se uvek nađe neki fajl koji je koristan a za koji je potreban Real Player. Ono što nije poznato oko ovog playera a što ljudi nažalost saznaju tek posle instalacije ovog programa je da on skoro uvek poremeti povezanost fajlova i programa koji ih otvaraju i sve njemu poznate formate (ili bar one glavne) preuzme za sebe. Posle predstoji vrlo težak put konfigurisanja svih programa ponovo. Ukoliko se pri ovom ne isključi Real Player auto starter, ovaj će ponovo preuzeti sve programe, itd. Ukoliko instalirate Real Player Codec Pack, instaliraće se samo kodeci koji mogu da se koriste za reprodukciju svih Real Media fajlova preko vašeg omiljenog video playera kao što je Windows Media Player, BSPlayer, MV2 Player, ViPlay i sl. Kodeci se uvek zasnivaju na najnovijim verzijama Real Player (Real one i sl.) programa tako da može da pušta i fajlove pakovane najnovijim verzijama.
http://www.megacodecpack.com/
http://filesharing.megacodecpack.com/

________________________________________
Quick Time Codec Pack
Quick Time je program kuće Apple. Služi za gledanje video zapisa u mov formatu koji je njegov izvorni format. Ipak ovaj player može da izazove gomilu problema pa je preporučljivo da ga, ukoliko vam nije neophodan, ne instalirate. Ipak, poneke igre mogu da traže ovaj player (a pogotovo one starije) pa je neophodno da ga imate instaliranog. Ukoliko vam se ne mili da instalirate Quick Time Player i sve propratne programčiće koje on sa sobom donosi a koji vam ne trebaju nizašta, pokušajte da instalirate ovaj dodatak tj. Quick Time Codec Pack. Pomoću njega možete bez problema da gledate Quick Time fajlove (video ili audio) iz vašeg omiljenog playera kao što su Windows Media Player, BSPlayer, MV2 Player, ViPlay i sl. Pri tom vi ne instalirate quick time player već samo kodeke koji su prerađeni da mogu da rade preko avi splitter-a tj da mogu da se koriste kao npr. DivX kodeci. Program se stalno dopunjava novim verzijama quick time dekodera pa na taj način može da reprodukuje i najnovije verzije QT video formata. Vrlo korisna stvarčica.
http://www.megacodecpack.com/
http://filesharing.megacodecpack.com/

________________________________________
OpenDivX
Otvoreni source kod za DivX. Može da se koristi kod pakovanja Mpeg-4 video formata. Totalno je besplatan.
http://www.projectmayo.com/
http://www.projectmayo.com/projects/index.php
http://www.projectmayo.com/projects/detail.php?projectId=2
________________________________________
Elecard MPEG2 Decoder Package
Ovo je izuzetno koristan kodek koji omogućava reprodukciju (gledanje) VCD i SVCD (koji je ustvari MPEG2 standard pakovanja) video zapisa iz bilo kog video plejera koji koristi standardne Windows kodeke kao npr. BSPlayer, RadLight, ViPlayer, Windows Media Player i dr. Ovo je izuzetno korisno jer mnogi DVD i VCD/SVCD plejeri nisu u mogućnosti da čitaju prevode (subtitles) ukoliko nisu priloženi uz sam film. Kod DivX plejera je moguće ubaciti prevod po želji, što je sa ovim kodekom moguće uraditi i za VCD/SVCD video fajlove (filmove) jer se puštaju iz DivX plejera (npr. BSPlayer). Takođe je moguće koristiti sve opcije koje vaš plejer može da pruži. Po instalaciji kodeka potrebno je aktivirati određene opcije (filtere), pa zato uradite sledeće: (1) Idite na Start>Programs i nađite Elecard MPEG2 Decoder Package (broj koji se nalazi iza samo označava verziju), (2) Startujte Components Manager., (3) Uključite sledeće: Elecard MPEG2 Video Decoder, Elecard MPEG 2 Demultiplexor i Elecard MPEG2 Demultiplexe... . (4) Kliknite na -Next pa na Finish. Ovim ste završili instalaciju i inicijalizaciju kodeka i filtera. Ovaj postupak je potrebno uraditi samo jednom i to posle instalacije kodeka. Kodek će ostati aktivan i startovaće se sa Windowsom kao i svaki drugi kodek. Kodek je besplatan.
http://www.elecard.com/
http://www.elecard.com/products/index.shtml
http://www.elecard.com/products/mpeg2decoder.shtml
________________________________________
Audio kodeci
Lame MP3 audio codec & exe
Jedan od najpopularnijih audio kodeka danas. Neophodno je imati ga ako se želi slušati zvuk sa video fajla. Kodek daje mogućnost otpakivanja video zapisa u svim video player programima, a i pakovanja audio zapisa u nekom video editing programu kao. npr VirtualDub. U paketu sa kodekom dolazi i exe fajl, tj. program koji služi za pakovanje audio fajlova koje skinete sa audio CD-a u MP3 format. Videti Exact Audio Copy u sekciji Korisni Programi. Da bi se instalirao kodek potrebno je uraditi sledećeSad1) Skinuti Lame arhivu se interneta, (2) U direktorijumu C:\Program Files\ napraviti direktorijum LameMP3 ili sl. i tu otpakovati sadržaj arhive, (3) Otvoriti direktorijum ACM koji se nalazi u direktorijumu u koji ste otpakovali sadržaj Lame arhive, (4) Pronaći fajl LameACM.inf, kliknuti desnim mišem na njega i odabrati opciju Install. Kada Windows završi instalaciju, bilo bi dobro da restartujete računar. Sada imate instaliranu podršku za audio zapis u video fajlovima.
http://lame.sourceforge.net/ - Oficijalni sajt
http://mitiok.cjb.net/ , http://mitiok.ma.cx/ , http://www.jthz.com/~lame/ , http://mitiok.free.fr/ - najnovija verzija
________________________________________
AC3Filter & Codec
Ovaj kodek služi da bi se čuo zvuk na filmovima čiji je audio zapis pakovan u AC3 formatu. Neophodan je za normalno reprodukciju filmova. Ima mogućnost otpakivanja audio zapisa kao i mogućnost zapakivanja istog u nekom video editing programu kao npr. VirtualDub.
http://ac3filter.sourceforge.net/
http://xvalex.hotbox.ru/
________________________________________
DivX Audio 4.02
U nekim slučajevima, nekim filmovima fali audio komponenta. Iako imate sve kodeke instalirane, zvuk se ne čuje. Rešenje ovog problema je instalacija ovog kodeka. Problem je nastao zbog previda u kodiranju DivX audio kodeka, koji se prijavljuje kao WMA kompresija pri čemu Windows misli da je audio pakovan u WMA formatu i pušta ga preko WMA kodeka. Kako zvuk nije upakovan u WMA formatu, WMA dekoder ga pušta ali ga ne prepoznaje i ne daje nikakav izlaz tj. zvuk. Instalacijom ovog kodeka, postiže se pravilno prepoznavanje 160 i 161 vrste pakovanja audio signala, čime se postiže pravilno otpakivanje zvuka i njegovo reprodukovanje.
http://www.divxmovies.com/
http://download.divxmovies.com/divx_audio_402.zip
________________________________________
Radium MP3 Codec
Još jedan audio kodek. Kodek je prerađena verzija kodeka koji su napravili tvorci MP3 formata. Odlična alternativa Lame kodeku.
http://www.riphelp.com/downloads/radium_codec.htmlRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • ZoNi  Male
 • Free Your Mind!
 • Pridružio: 26 Feb 2005
 • Poruke: 5757
 • Gde živiš: Singidunum

izgleda da si 2x paste-ovao neke delove texta...

inace, ja apsolutno preporucujem sledecu kombinaciju:
- DivX/XviD/etc kodek: ffdshow
- Quick Time: QuickTime Alternative
- Real: Real Alternative
- AC3 (za neke filmove, mada obicno ffdshow i to odradi)
- plejer: Media Player Classic ili VLC

sve to je besplatno, a moze se naci na http://www.free-codecs.com/offline
 • Pridružio: 26 Jun 2004
 • Poruke: 732
 • Gde živiš: Altina, Zemun

Ili jednostavno skineš K-Lite Mega Codec Pack i skoro sve to dobiješ instalirano Smile

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2005
 • Poruke: 342

Jednostavno ili ne, ali je lepo to sto je objasnjena uloga kodeka i funkcionalnost pojedinih. Cestitke Vladimiru!

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2005
 • Poruke: 3549

@ZoNi
Obrisi visak

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 758 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 4 sakrivenih i 704 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Atomski čoban, bankulen, bojanM84, bufanje, celeron, Crazzer, Denaya, dogodine, Dorcolac, dragon986, FOX, ILGromovnik, ivica976, JOntra, komkom, krkalon, kunktator, Logic005, madza, MarKhan, Marko Marković, Markoni29, MB120mm, mercedesamg, micoboj, Miskohd, Mixelotti, Overkill, Pavle01, Profica, rovac, sakota79, Sale.S, slonic_tonic, Snorks, sovanova95, Srki94, stegonosa, stug, Toni, Toper, trajkoni018, USSVoyager, vathra, Vlad000, vladas87, vlvl