Lista najbitnijih procesa

1

Lista najbitnijih procesa

offline
 • m4rk0  Male
 • Administrator
 • Administrator tech foruma
 • Marko Vasić
 • Gladijator - Maximus Decimus Meridius
 • Pridružio: 14 Jan 2005
 • Poruke: 15766
 • Gde živiš: Majur (Colosseum)

Procesi u taskbar-u koje ne treba dirati:

3cmlnkw 3CMLnkW.exe
(US Robotics / now 3Com) - Program je izuzetno važan za neke US Robotics 56K Win modem softverske modeme.

Activation - Activation.exe - Microsoftov program za aktivaciju softvera

accoca.exe - accoca.exe - Najverovatnije deo softvera ActivCard Gold koji služi za pristup internetu, mreži i drugim stvarima preko pametnih kartica (Smart Card). Na nekim racunarima se startuje kao startup program a na nekima kao Service (obicno na XP, NT i 2000 systemima). Ukoliko imate ovakav uredaj a vaš se racunar ne odigne (nece da se startuje), zamrzne pri startu Windows-a ili pri ubacivanju kartice predlaže se da se iskljuci ACPI opcija u BIOS-u. Druga opcija je ugradnja USB citaca kartica. Nikakve druge informacije nisu poznate i nisu prijavljeni nikakvi (sem navedenog) problemi i usporavanja racunara. Program je neophodan za normalan rad uredaja i ne treba ga dirati.

ashMaiSv - ashmaisv.exe - Ovaj program je deo Avast! Anti-Virus programa. Instalira se kada se instalira Avast! AV program i neophodan je za adekvatnu zaštitu od virusa. Ukoliko ne želite da koristite Avast! stalno i ne želite da vam bude startovan, iskljucite sve rezidentne provere unutar Avast! programa.

Avast! - ashserv.exe - Ovaj program je glavni program Avast! Anti-Virus programa. Pojavljuje se kada je otvoren glavni prozor Avast! programa. Kada se glavni prozor ugasi program bi trebalo da nestane iz Task Manager liste.

Avast32 - Astart32.exe - Ovaj program je deo Avast! Anti-Virus programa i služi za skeniranje racunara od virusa u toku rada (rezidentan program koji prati rad celokupnog racunara i proverava razne fajlove i ostale delove systema u cilju zaštite od virusa). Instalira se kada se instalira Avast! AV program i neophodan je za adekvatnu zaštitu od virusa. Ukoliko ne želite da koristite Avast! stalno i ne želite da vam bude startovan, iskljucite sve rezidentne provere unutar Avast! programa

QuickPassword - agquickp.exe - Ovaj program je, po svoj prilici, deo ActivCard Gold softvera. Služi da bi se moglo pristupiti mreži, internetu i drugim stvarima pomocu pametnih kartica (Smart Card). Ukoliko imate slican uredaj i imate problema, pogledajte program accoca.exe na ovoj strani za više informacija. Nisu poznate nikakve druge informacije ali nisu prijavljeni nikakvi problemi u vidu opterecenja racunara ili usporenja racunara ili internet konekcije. Program je potreban za normalan rad uredaja i ne treba ga dirati.

AvMaiSrv - Avmaisrv.exe - Ovaj program je deo Avast! Anti-Virus programa i služi za proveravanje e-mail programa i pisama koji stižu. Instalira se kada se instalira Avast! AV program i neophodan je za adekvatnu zaštitu od virusa. Ukoliko ne želite da koristite Avast! stalno i ne želite da vam bude startovan, iskljucite sve rezidentne provere unutar Avast! programa.

Cdac11ba - Cdac11ba.exe - Ovo je deo MacroVision's SafeCast softvera za zaštitu od ilegalnog kopiranja i korišcenja raznih programa. Ukoliko ga iskljucite ili deinstalirate, možete izgubiti funkcionalnost vašeg softvera. 3D Studio MAX koristi ovaj program, kao i neki drugi programi. Postoje informacije da ovaj program ponekad ima tendenciju da smeta pro radu CD RW uredaja, ali nisu potvrdene. Program istovremeno može koristiti i nekoliko programa. Deinstalacijom programa koji koristi ovaj programcic, ce te verovatno izbrisati i SafeCast tj. C-Dilla zaštitu, tako da preporucujem da budete pažljivi pri deinstalaciji. Progami kao SpyBot i Ad-aware ce prepoznati program kao spyware, a on to u neku ruku i jeste. Ipak, neophodan je za rad pojedinih programa i preporucujem da ga ne dirate. Ukoliko ste sigurni da nemate softver koji koristi ovaj program, iskljucite ga pomocu Task Managera i proverite da li svi vaši programi funkcionišu. Ukoliko svi rade, pokušajte da ga iskljucite pomoci Startup Control Panel dodatka ili da ga deinstalirate.

crypserv - crypserv.exe - Crypkey License Service. Ne dirati.

Csrss - Csrss.exe - Integralni deo Windows sistema. Ne iskljucivati.

Ctfmon - CTFMon.exe - Dolazi sa WinXP OS-om. Ukoliko kucate dokumente u nekom drugom jeziku i koristite specijalne karaktere ovaj program mora biti startovan. Ukoliko koristite samo Engleski jezik možete ga iskljuciti pomocu Startup Control Panel programa. Ne dirati.

Dbserver - DbServer - Gravis AppAware Loader. Startuje se sa drajverima za Gravis igracki hardver (volan, gamepad, joystick). Program je neophodan za korišcenje ovakvog hardvera i prema tome ne treba ga dirati. Ako ne posedujete ovakve uredaje deinstalirajte drajvere.

Ddhelp - DDHelp.exe - Integralni deo Windows sistema. Program. Ne dirati.

Defwatch - DefWatch.exe - Norton Definitions watch services. Integralni deo Nortonovog softvera.

Detector - Detector.exe - Program za detekciju povezanih LG skenera. Program nema dokumentovanih problema i slobodno ga ostavite da radi. Ukoliko skener koristite samo povremeno program iskljucite koristeci Startup Control Panel.

Dllhost - DllHost.exe - Program je integralni deo Windows sistema i ne treba ga dirati. U principu ovaj program se u Task Manageru vidi samo ponekad. Program ne dirati.

Edmsrv32
Edsdlv32 Edmsrv32.exe
Edsdlv32.exe - Ovo su background (pozadinski) programi koji se instaliraju i startuju sa Novell GroupWise 5.5 programom. Program je neophodan za rad navedenog programa i ne treba ga dirati.

Explorer - Explorer.exe - Integralni deo Windows sistema. Ne dirati ni po koju cenu .

F-stopw - F-StopW - Aktivni antivirus skener. Instalira se sa F-PROT programom. Izuzetno važno za non-stop protekciju sistema. Ne dirati. Kao alternativu možete koristiti Kaspersky antivirus softver AVP.

Gbpoll
Gbtray GBPoll.exe
GBTray.exe - Služi kao podrška za System Restore opciju pod WinME i WinXP sistemima. Ukoliko koristite ovu opciju ne dirajte ove programe. Ukoliko vam ova opcija nije potrebna možete je iskljuciti iz windowsa. Tražite opciju system restore u Win help-u (F1) i pratite uputstva. Opcija je vrlo korisna ali je poznata po tome da usporava rad sistema.

helpctr
Helphost
HelpSvc helpctr.exe
Helphost.exe
HelpSvc.exe - Microsoft Help and Support Center. Ovi programi se vide u Task Manageru ukoliko ste iz bilo kojih razloga startovali neki Windows-ov Help ili Help nekog drugog programa. Kada ugasite otvoren Help prozor, ovi programi ce nestati posle nekoliko sekundi (oko 10-tak sekundi). Ne dirajte ih jer ce te njihovim gašenjem ugasiti otvoreni Help prozor. Ukoliko vam se program pojavljuje a vi nemate otvoren Help prozor proverite dobro sve otvorene programe. Gasite sve otvorene programe jedan po jedan i vidite kada ce nestati ovi programi. Moguce je da je neki program sam po sebi Help odnosno da je za njegov rad neophodan Help.

Hpfbkg02 - Hpfbkg02.exe - Instalira se sa drajverima za HP DJ 600C štampac. U ovom momentu nije izvesno šta ustvari ovaj program radi pa preporucujem da se ne dira.

Hphmon03 - HPHMon03.exe - Tray monitor za HP Photosmart seriju printera. Program je neophodan za kvalitetan rad ovih štampaca i preporucujem da se nd dira. Ukoliko imate problema u radu a ovaj program je startovan, probajte da nadete najnovije drajvere za vaš štampac. Ukoliko i posle toga imate problema, proverite da li vam je printer port podešen na ECP i ukoliko nije podesite ga iz BIOS-a.

HpmmKbd - HpmmKbd.exe - Drajver za HP multimedijalnu tastaturu. Prijavljeni su problemi sa ovom aplikacijom i ako pokušavate da nadete problem na vašem racunaru probajte da iskljucite ovaj program sa Startup Control Panel programom.

Hpoevm07
Hpoevm08 Hpoevm07.exe
Hpoevm08.exe - HP Image editor task koji se instalira sa drajverima za HP štampace. Program je poznat po tome što pravi velike probleme u radu sistema. Na CD-u koji ste dobili sa štampacem postoji fix i nalazi se u Util\CCC\ImageEditor direktorijumu. Hpoevm08.exe fajl kopirajte u direktorijum u koji ste instalirali softver a to je obicno C:\Program Files\Hewlett-Packard\Digital Imaging\Bin. Pre ovoga bi bilo pametno da bekapujete postojeci fajl. Ukoliko nadete verziju 07 istoimenog fajla postupite kao i za verziju 08.

Iamapp - IAMAPP.exe - Program je deo Norton Internet Security ili Norton Personal Firewall paketa. Ako koristite neki od ovih paketa ostavite ovaj program da radi. Iz iskustva mi je poznato da program i paket u celini, iako rade ono što treba, imaju negativne posledice na rad sistema u celini pogotovo kada ste na internetu. Kao alternativu za ove pakete pogledajte Internet deo korisnih programa na ovom sajtu.

Imontray - IMonTray.exe - Instalira se sa drajverima za maticne ploce bazirane na Intel cipsetu. Program je koristan jer obaveštava korisnika o visini temperature CPU-a i maticne ploce. Na kucnom PC-u nije pokazao nikakve posledice sem oduzimanja minimalnih resursa sistema ali je na laptop racunarima pokazao probleme kada se menja PCMCIA kartica do laptop radi.

Internat - Internat.exe - Startuje se ukoliko ste podesili više do jednog seta karaktera za tastaturu (kod nas ili Srpski ili Hrvatski). Ponekad pravi probleme sa Access 97 aplikacijom ali je inace bezopasan i integralni deo windows okruženja. Preporuka je da ako imate problema sa Access 97 programom promenite verziju Access-a. Ne dirati

Javaw - Javaw.exe - Deo Sun-ove Jave za Windows. Ne dirati.

Kernel32.dll - Kernel32.dll - Integralni deo Windows sistema. Ne dirati.

Locator - Locator.exe - Integralni deo Windows sistema. Ne dirati

Lsass - Lsass.exe - Integralni deo Windows sistema. Ne dirati.

mbattery - mbattery.exe - Ovo je program koji se instalira sa MMaestro (Mouse Maestro) drajverima za miša.

Mmc - MMC.exe - Startuje se kada se otvori Administrative Tools, inace nije startovana. Ponekad zbog bagova ostane startovana. Ne dirati jer je integralni deo windows sistema. Program se posle boota nece startovati a ako vas iritira možete ga ugasiti iz Task Managera (kill (end) task).

Msgsrv32 - Msgsrv32.exe - Program je integralni deo Windows sistema . Ne dirati. Ako se kojim slucajem pojavi u Task Manageru (inace ne bi trebalo da se vidi) onda se možda program zamrznuo i možete ga ugasiti iz Task Managera

ntvdm - ntvdm.exe - Microsoft Windows NT Virtual DOS Machine – Windows NT4/2K/XP. Ovaj program se nalazi u Task Manager listi ukoliko imate startovanu neku aplikaciju koja je mix 16-bitne i 32-bitne kodne podloge. To su obicno neki stariji programi koje koristite. Ukoliko imate više ntvdm.exe programa u listi znaci da imate još 16-obitnih programa startovanih. ntvdm.exe takode može da startuje program wowexec. Preporucujem da se ovaj program ne dira (ni ntvdm.exe, ni wowexec) jer ce nestati cim se 16-bitna aplikacija ugasi.

Rnaapp - Rnaapp.exe - Integralni deo Windows sistema. Pojavljuje se pri pozivanju interneta i sl. Ne dirati .

Rpcss - Rpcss.exe - Program je integralni deo windows sistema i ne treba ga dirati .

Rundll
Rundll32 Rundll.exe
Rundll32.exe - Integralni deo windows sistema. Ne dirati.

Tapisrv - TAPISRV.exe - Integralni deo Windows sistema. Ne dirati.

Taskmgr - TaskMgr.exe - Prozor Task Manager-a. Kada ugasite Task Manager program ce nestati.

Vplus - VPlus.exe - Menadžer za promenu izgleda ICQ Plus internet i SMS cet (chat) programa. Neophodan za ICQ. Obaveštenje: po meni je ICQ jedna velika rupa u odbrani vašeg sistema od upada virusa i svega drugoga. I pored toga što je zabavan i koristan trudim se da ga izbegavam.

Vsmon - VSMon.exe - Videti pod True Vector jer je to identican program.

Vsstat - VSSTat.exe - McAfee Antivitus tray ikona. Ako imate problema sa ovim programom skinite novu verziju softvera.

Watchdog - Watchdog.exe - Postoji još jedan Watchdog.exe a njegov proizvodac je Compaq. Ovaj program kontroliše rad skenera i njegove lampe i treba ga ostaviti da radi. Moje licno iskustvo je da ni jedan program koji je napravio Mustek ne radi kako valja. Moja preporuka je da iskljucite ovaj program i da iskljucite skener iz struje (izvucete prikljucak iz skenera). Kada trebate da koristite skener ugasite racunar i ukljucite skener u struju, sacekate 15 sekundi da se skener inicijalizuje i onda startujete racunar. Na ovaj nacin možete da izbegnete pregorevanje cevi ili nekog drugog dela skenera. Meni se ovo desilo jer program ima tendenciju da se zamrzne i tada ne gasi lampu cak i kada se racunar ugasi.

Webcolct - Webcolct.exe - Instalira se sa Logitech MouseWare 9.x softverom i drajverima. Dodaje neke interesantne stvari za miša. Ukoliko koristite neko on njegovih opcija, ostavite ga da radi. U protivnom možete deinstalirati ceo paket. Ovaj paket je apsolutno neophodan za Win95 i Win98 dok je podrška za webwheel ugradena u Win98SE i novije verzije. Može se koristiti i za miševe drugih proizvodaca jer pruža više opcija.

Winlogon - WinLogon.exe - Integralni deo Windows sistema. Ne dirati .

Wmiprvse - WMIPrvSe.exe - To je Windows Management Instrumentation Provider Service koji je integralni deo Windows XP operativnog systema i ne treba ga dirati.

Wowexec - WOWExec.exe - Ovo je integralni deo Windows sistema. Ne dirati.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Mare  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2342
 • Gde živiš: Beč / Svilajnac

Pohvale za postoffline
 • Pridružio: 26 Feb 2005
 • Poruke: 106
 • Gde živiš: Osijek

Naravno, svaka pohvala!

offline
 • SVITAC 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Apr 2003
 • Poruke: 5919
 • Gde živiš: Beograd

Obratite pažnju na tačan naziv procesa .. mnogi virusi imaju namerno napravljene slične nazive kao i windows procesi ..

Primer:
WMIPrvSe.exe - To je Windows Management Instrumentation Provider Service
WMIPrvSw.exe - Je 'sasser' crv ..

offline
 • m4rk0  Male
 • Administrator
 • Administrator tech foruma
 • Marko Vasić
 • Gladijator - Maximus Decimus Meridius
 • Pridružio: 14 Jan 2005
 • Poruke: 15766
 • Gde živiš: Majur (Colosseum)

lsass.exe - Local Security Authority Service

isass.exe - virus/trojanac

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2005
 • Poruke: 3549

I toliko puta pominjani svchost.exe(proces) i scvhost.exe(virus/trojanac).

Dopuna: 03 Maj 2005 18:18

Top Security Risks Process

180ax.exe
a.exe
actalert.exe

adaware.exe
Alchem.exe
alevir.exe

aqadcup.exe
archive.exe
arr.exe

ARUpdate.exe
asm.exe
av.exe

avserve.exe
avserve2.exe
backWeb.exe

bargains.exe
basfipm.exe
belt.exe

Biprep.exe
blss.exe
bokja.exe

bootconf.exe
bpc.exe
brasil.exe

BRIDGE.DLL
Buddy.exe
BUGSFIX.EXE

bundle.exe
bvt.exe
cashback.exe

cdaEngine
cmd32.exe
cmesys.exe

conime.exe
conscorr.exe
crss.exe

cxtpls.exe
datemanager.exe
dcomx.exe

directs.exe
divx.exe
dllreg.exe

dmserver.exe
dpi.exe
dssagent.exe

dvdkeyauth.exe
emsw.exe
exdl.exe

exec.exe
explore.exe
explored.exe

Fash.exe
fntldr.exe
fsg_4104.exe

FVProtect.exe
game.exe
gator.exe

gmt.exe
goidr.exe
hbinst.exe

hbsrv.exe
hxdl.exe
hxiul.exe

iedll.exe
iedriver.exe
IEHost.EXE

iexplorer.exe
infus.exe
infwin.exe

intdel.exe
isass.exe
istsvc.exe

jawa32.exe
jdbgmrg.exe
kazza.exe

keenvalue.exe
kernel32.exe
lass.exe

lmu.exe
loader.exe
lssas.exe

mapisvc32.exe
mario.exe
md.exe

mfin32.exe
mmod.exe
mostat.exe

msapp.exe
msbb.exe
msblast.exe

mscache.exe
msccn32.exe
mscman.exe

msdm.exe
msgfix.exe
msiexec16.exe

msinfo.exe
mslagent.exe
mslaugh.exe

msmc.exe
msmgt.exe
msmsgri32.exe

MSN.exe
msrexe.exe
mssvc32.exe

mssys.exe
msvxd.exe
mwsoemon.exe

mwsvm.exe
netd32.exe
nls.exe

nssys32.exe
nstask32.exe
nsupdate.exe

ntfs64.exe
NTOSA32.exe
omniscient.exe

onsrvr.exe
optimize.exe
P2P Networking.exe

pcsvc.exe
pgmonitr.exe
PIB.exe

powerscan.exe
prizesurfer.exe
prmt.exe

prmvr.exe
ray.exe
rb32.exe

rcsync.exe
rk.exe
run32dll.exe

rundll16.exe
ruxdll32.exe
saap.exe

sahagent.exe
saie.exe
sais.exe

salm.exe
satmat.exe
save.exe

savenow.exe
sc.exe
scam32.exe

scrsvr.exe
scvhost.exe
SearchUpdate33.exe

SearchUpgrader.exe
soap.exe
spoler.exe

start.exe
stcloader.exe
Susp.exe

svc.exe
svchosts.exe
svshost.exe

SyncroAd.exe
sysfit.exe
system.exe

system32.exe
tb_setup.exe
TBPS.EXE

teekids.exe
tibs3.exe
trickler.exe

ts.exe
ts2.exe
tsa.exe

tsadbot.exe
tsl.exe
tsm2.exe

Tvm.exe
tvmd.exe
tvtmd.exe

update.exe
updater.exe
updmgr.exe

VVSN.exe
wast.exe
web.exe

webdav.exe
webrebates.exe
webrebates0.exe

win-bugsfix.exe
win_upd2.exe
win32.exe

win32us.exe
winactive.exe
winad.exe

winadalt.exe
winadctl.exe
WinAdTools.exe

WINdirect.exe
windows.exe
wingo.exe

wininetd.exe
wininit.exe
winlock.exe

winlogin.exe
winmain.exe
winnet.exe

winppr32.exe
winrarshell32.exe
WinRatchet.exe

WinSched.exe
winservn.exe
winssk32.exe

winstart.exe
winstart001.exe
WinStatKeep.exe

wintaskad.exe
Wintime.exe
wintsk32.exe

winupdate.exe
winupdt.exe
winupdtl.exe

winxp.exe
wmon32.exe
wnad.exe

wo.exe
wovax.exe
wsup.exe

wsxsvc.exe
wtoolsa.exe
WToolsA.exe

wtoolss.exe
wuamgrd.exe
wupdate.exe

wupdater.exe
wupdmgr.exe
wupdt.exe

Xhrmy.exe
y.exe

Preuzeto

offline
 • SSpin 
 • Saradnik foruma
 • Pridružio: 09 Dec 2004
 • Poruke: 6488
 • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

@m4rk0

Jel si pisao ti slican ovakav txt na zine-u a?Ili sam ja malo sanjao Smile

offline
 • m4rk0  Male
 • Administrator
 • Administrator tech foruma
 • Marko Vasić
 • Gladijator - Maximus Decimus Meridius
 • Pridružio: 14 Jan 2005
 • Poruke: 15766
 • Gde živiš: Majur (Colosseum)

@SSpin
Nisam pisao Smile
Ti si izgleda pomesao sa servisima koje sam objasnjavao u eZinu Wink

offline
 • goust  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 09 Apr 2005
 • Poruke: 1793

Vladimire, ovaj spisak sto si ga dao trebalo bi malo da ga pojasnis nama pocetnicima. sta je sta u tom spisku?

offline
 • m4rk0  Male
 • Administrator
 • Administrator tech foruma
 • Marko Vasić
 • Gladijator - Maximus Decimus Meridius
 • Pridružio: 14 Jan 2005
 • Poruke: 15766
 • Gde živiš: Majur (Colosseum)

@goust
Ukratko. Kada primetis neki od ovih procesa odmah pokreci Av, adaware i spybot, posto prestavjaju opasnost Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 787 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 10 sakrivenih i 744 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., AF-1, Atomski čoban, babaroga, doktor1964, dragon986, Drug pukovnik, goxin, h8propaganda, ILGromovnik, kovinacc, KUZMAR, kybonacci, lovac12, Marko Marković, MB120mm, Miha79, Milan A. Nikolic, Mixelotti, Morocco, Pohovani_00, raketaš, saputnik plavetnila, Smiljke, Snorks, Srki94, stegonosa, USSVoyager, VJ, vlvl, xJeremijAx, |_MeD_|