Poboljsanje sigurnosti sistema putem registry baze

Poboljsanje sigurnosti sistema putem registry baze

offline
 • m4rk0  Male
 • Administrator
 • Administrator tech foruma
 • Marko Vasić
 • Gladijator - Maximus Decimus Meridius
 • Pridružio: 14 Jan 2005
 • Poruke: 15766
 • Gde živiš: Majur (Colosseum)

Naziv: Poboljsanje sigurnosti sistema putem windows registry baze
Broj strana: 14
Autor: m4rk0
Format: .pdf
Velicina:129 KB
[url=https://www.mycity.rs/must-login.png u pdf-u[/url]


1. Uvod
1.1 lista za kontrolu pristupa (access control list - ACL)
1.2 group policy object - GPO

2. Podešavanje sigurnosti putem ključeva
2.1 osnovna podešavanja dozvola putem ključeva
2.2 kontrolisanje korisnika putem acl-a
2.3 specijalne dozvole (dodela)
2.4 standardne dozvole (mapiranje)

3. Manipulacija sigurnosnim pristupima
3.1 kontrola pristupa redžistriju
3.2 zaštita redžistrija od lokalnog pristupa
3.3 sprečavanje remote načina pristupa redžistriju

4. Sigiurnosni timplejtovi - security templates
4.1 manipulisanje sigurnosnim timplejtovima
4.2 kreiranje mmc
4.3 predefinisani timplejtovi - predefined templates
4.4 kreirajte sopstveni timplejt

5. Konfigurisanje računara i sigurnosne novotarije
5.1 analiziranje i sigurnosno konfiurisanje
5.2 modifikovanje sigurnosne konfiguracije
5.3 security center
5.4 wlndows firewall1. Uvod

Da biste sto bolje razumeli ovaj tutorijal, preporucujem vam da procitate moj prethodni tutorijal o redzistriju. Sa informacijama koje budete prikupili, razumecete ovaj tutorijal sasvim dovoljno za pocetak. Izabrao sam (ponovo) redzistri kao tematiku za moj tutorijal, iz prostog razloga sto je po meni redzistri najvaznija "komponenta" windows operativnog sistema. U ovom tutorijalu cu objasniti znacaj redzistrija u pogledu (poboljsanja) sigurnosti windowsa. Moc i brojnost opcija u redzistriju impresionirace vas, stoga dobro otvorite oci, zadrzite dah i krenite sa citanjem :>

1.1 Lista za kontrolu pristupa ( Access control list - ACL )

Prva stavka koju cu objasniti je ACL tj access control list. Sam prevod na srpski vam objasnjava sta je to ustvari. Znaci to je komponenta windows sigurnosti koja vrsi separaciju dozvola na racunaru tj. bukvalno receno - kontrolise pristupe razlicitih korisnika windowsa. To je jedna lista korisnika i dozvola koje isti imaju na racunaru. ACL-u se pristupa tako sto udjemo u redzistri, pronadjemo zeljeni kljuc sa access control listom, i idemo desni klik -> permissions. Admin moze dodeljivati nove dozvole ili oduzimati postojece: pokretanje procesa, fajlova, programa. Takav oblik podesavanja je preporucen iskljucivo ukoliko postoji ogromna potreba za istim i ukoliko je to znaci jedino resenje za resavanje nekog "problema". Pocetnicima, ova vrsta podesavanja verovatno nije ni potrebna, ali naprednim korisnicima je itekako potrebna jer defultni permissioni u okviru windowsa su veoma oskudno podeseni. Ovo je samo osnova o ACL cisto da vam zagolicam mastu, a o potpunoj administraciji koja se moze izvesti preko ove security komponente cu vam pricati u nastavku tutorijala. ACL ce se "provlaciti" gotovo kroz ceo tutorijal.

1.2 Group Policy Object - GPO

Bitno je istaci da postoje dva metoda podesavanja dozvola. Prvi nacin je preko redzistrija i to direkto preko ACL, a drugi nacin je pravljenje sigurnosnih timplejtova (security templates) koji u sebi sadrze sve lepo ispodesavane sigurnosne dozvole (security permissions) i nakon pravljenja takvog jednog timplejt, jednostavno rucno ucitate taj timplejt i imate sve ispodesavano kao na tanjiru. Oni koji znaju sta je pojam "template" na pr u web dizajnu, shvatice i sustinu timplejta kod windowsa (molim samo da ne budete bukvalisti :>). U prenosnom znacenju template je shablon sa svim potrebnim podesavanjima koji, takodje, moze predstavljati odlicnu osnovu za dalja (napredna) podesavanja. Elem, gorespomenute timplejte podesavamo preko Grop Policy Object (u daljem tekstu GPO). Do Grop Policy editora stizemo tako sto u run-u kucamo gpedit.msc . U okviru njega mozemo izvrsiti podesavanja registrja, NTFS sigurnosti, software instalacije, logon/logoff skripti, redirekcije foldera i podesavanja Internet Explorer-a. Princip rada je sledeci: Mi kreiramo GPO i onda importujemo sigurnosne timplejtove u taj GPO da bismo kreirali security policy ("sigurnosnu politiku") za nasu mrezu, sistem...Windows zatim automatski dodeljuje komjuteru i korisniku dozvole zadate unutar sigurnosnih timplejtova, ukoliko je taj GPO "pristupacan".2. Podešavanje sigurnosti putem ključeva

2.1 Osnovna podešavanja dozvola putem ključeva

Ako imate admin prava na OS-u, mozete podešavati dozvole za pojedinačne korisnike ili citave grupe i sve to naravno preko ACL-a. Postupak je sledeci: Za pocetak normalno udjite u redzistri i pronadjite kljuc u okviru koga zelite da menjate dozvole i desni klik -> permissions i otvori ce vam se nov prozor sa listom korisnika/grupa a ispod se nalaze dozvole selektovanog korisnika/grupe:
Full Control - Omogucava korisniku ili grupi korisnika potpunu administraciju nad kljucem. Znaci korisnik moze da otvara, edituje i preuzima vlasnistvo nad selektovanim kljucem.
Read - Omogucava korisniku ili grupi korisnika iskljucivo da "citaju" kljuc (ali ne mogu da sacuvaju promene koje su napravljene u okviru kljuca). Znaci to je read-only dozvola.
special permissions - Omogucava korisniku ili grupi korisnika posebne kombinacije dozvola. Do ove opcije dolazi se preko dugmeta advanced u okviru ACL-a.
Cesto se desava da su check polja zamagljena i da ne moze da se cekiraju dozvole za selektovanog korisnika ili grupu. To znaci da ta opcija trenutno nije dozvoljena. To se desava iz prostog razloga sto taj kljuc nasledjuje dozvole od maticnog kljuca. Postoji nacin zastite kljuca od "nasledjivanja dozvola" i o tome cu pricati u delu tutorijala pod nazivom "special permissions (assigning)"

2.2 Kontrolisanje korisnika putem ACL-a

Sto se tice kontrole dozvola korisnika putem ACL-a, ukratko cu vam objasniti nacine dodavanja i skidanja korisnika sa ACL. Dodavanje vrsimo tako sto u redzistriju pronadjemo kljuc za koji zelimo da oznacimo dozvole koje ce korisnici ili grupe korisnika imati. Zatim idemo desni klik pa permissions i klik na add. U novootvorenom prozoru kliknemo na location, selektujemo komp, domain ili organizacijsku jedinicu sa koje zelimo da dodamo korisnike na ACL. Ovde se moze desiti da ne znate tacan naziv ili ceo naziv korisnika ili grupe koje dodajete ACL-u. Ali postoji resenje za to. Jednostavno u okviru prozora kod koga dodajete usere kliknite na advanced pa naFind Now. Pojavice vam se kompletna lista korisnika i grupa i jednostavno dodajte ACL-u korisnike ili grupe koje zelite. Na kraju u permissions for.. prozoru podesite dozvole za dodate korisnike i grupe korisnika. Dodavanje korisnika u ACL je veoma korisno za neke stvari tipa pristup vasem redzistriju sa udaljenih mesta ako je to potrebno. Na pr zadesiti se u tunguziji, podigli ste server kuci i zelite da iz tunguzije da izmenite neke stavke u redzistriju sto je hitnije moguce a ne mozete da dodjete do kompa jer vam je hiljadama kilometara udaljen. Jednostavno mozete pristupiti kompu sa vaseg na pr laptopa iako ste kilometrima daleko i izvrsiti potrebne zahvate. To je samo jedan banalni primer i u praksi ima dosta koristi od dodavanja korisnika na ACL, Medjutim postoji i losa strana dodavanja korisnika na ACL pogotovo ukoliko neko nema velikih iskustava sa tim ili jednostavno napravi slucajnu gresku u koracima i na taj nacin napravi veliku rupu u operativnom sitemu, tj. vetil kroz koji informacije mogu da izlecu sa vaseg kompa. Kada zelimo maknuti nekog od korisnika sa ACL-a, to mozemo vrlo lako uraditi. U redzistriju pronadjemo kljuc za koji zelimo da oznacimo dozvole koje ce korisnici ili grupe korisnika imati. Zatim idemo desni klik pa permissions i klik na Remove. Simple as that :> Ipak i ovde moramo obratiti paznju na odredjene stvari. Sve sto vidimo u okviru ACL (a tu se nalazi po defaultu) predstavlja nesto najminimalnije, tek toliko da korisnici mogu startuju i koriste windows. Ukoliko uklonite korisnike ili korisnicke grupe iz kljuca, ti korisnici nece
biti u stanju da "citaju" kljuceve sto dalje implicira na to da ti isti korisnici nece biti u stanju da "upravljaju" windowsom i njegovim aplikacijama. A zamislite onda sta bi se tek desilo kada bi uklonili Administrators group iz kljuca :> Ladno ne biste mogli ni vi sami da upravljate vasim OS-om. A ako uklanjate pojedinacne korisnike, to i nije tako "opasno", jer ni sam windows ne pruza dozvole individualnim korisnicima i ne treba da uklanjate pojedincane korisnike iz ACL-a, jer na taj nacin ih sprecavate da pristupaju njihovim sopstvenim podesavanjima, a koji naravno treba da imaju punu kontrolu.

2.3 Specijalne dozvole (dodela)

Ukoliko zelimo da izvrsimo podesavanja dozvola koja su znatno detaljnija od full control i read dozvola, to mozemo izvrsiti preko Special Permissions opcije (dugme Advanced u okviru ACL-a). U okviru ove opcije mozete vrsiti znatno detaljnija podesavanja tipa "citanje", "pisanje" kljuceva, editovanje podkljuceva..Kada ste izvrsili podesavanja pojavice se apply padajuca lista sa sledecim opcijama:

This key only - Primenjuje podesene dozvole zamo na selektovani kljuc
This key and subkeys - Primenjuje podesene dozvole na selektovani kljuc i sve podkljuceve u okviru tog kljuca.
Subkeys only - Primenjuje podesene dozvole na sve podkljuceve u okviru selektovanog kljuca, ali ne i na sam kljuc.

U permission listi imacete opcije allow (dozvoliti) i deny (odbiti) za sledece dozvole:
Full Control - Sva moguca podesavanja
Query Value - Citanje vrednosti u okviru kljuca
Set Value - Postavljanje vrednosti u okviru kljuca
Create Subkey - Kreiranje podkljuca u okviru kljuca
Enumerate Subkeys - Identifikacija podkljuca u okviru kljuca
Notify - Primanje obavestenja o dogadjajima od strane kljuca
Create Link - Kreiranje simbolicnih linkova unutar kljuca
Delete - Brisanje kljuca ili njegove vrednosti
Write DAC - Pisanje kljucevog DAC-a ( discretionary access control list)
Write Owner - Izmena vlasnika kljuca
Read Control - Citanje DAC-a

Pominjao sam "nasledjivanje" dozvole od maticnog kljuca a da malo detaljnije objasnim to. Ukoliko je nasledjivanje omoguceno, podkljucevi nasledjuju dozvole njihovih maticnih kljuceva. Drugim recima, ukoliko kljuc omogucava grupi punu kontrolu, svi njegovi podkljucevi takodje omogucavaju grupi punu kontrolu. Ukoliko su polja za cekiranje dozvola u okviru ACL-a za selektovanu grupu korisnika zamagljena, to znaci da ne mozete menjati nasledjivacke dozvole kljuca. Sto se tice podesavanja nasledstva kod kljuceva, mozemo na pr da zastitimo podkljuceve od nasledstva dozvola od strane maticnih kljuceva i to u okviru Advanced Security Settings For.. prozoru, gde decekiramo Inheritable Permissions. Takodje mozemo da izvrsimo i zamenu ACL podkljuceva u uokviru kljuca, resetovanjem kompletne grane kako bi odgovarao kljucevom ACL-u a to se postize tako sto cekirate opciju: Replace Permissions Entires On All Child Objects...

2.4 Standardne Dozvole (mapiranje)

Da bismo razumeli defaultne dozvole, neophodno je razlikovati 3 grupe u okviru windowsa, a to su: Users, Power Users i Administrators. Svaka od ove tri grupe ima poseban nivo dozvola.
users - Ova grupa je najsigurnija jer po defaultu toj grupi nije dozvoljeno da izmenjuje podatke u okviru OS-a i druga podesavanja. Oni mogu cackati iskljucivo programe sertifikovane od strane windowsa , koje administrator zadaju njihovim kompovima. Ova grupa moze da vrsi potpunu kontrolu svojih profila ukljucujuci i HCKU. Napredni korisnici cesto ne vrse kreiranje ovakvih grupa jer korisnici uglavnom i ne pokrecu legalne aplikacije, pa se admini stoga ipak okrecu pravljenjem sigurnosnih timplejtova.
power users - Ova grupa korisnika u odnosu na "Users" grupu, moze pokretati i programe koji nisusertifikovani od strane windowsa. Po defaultim podesavanjima, power users grupi je omoguceno da vrsi veliki broj podesavanja u okviru OS i aplikacija. Ukoliko imate legalne aplikacije koje korisnici koji pripadaju grupi Users ne mogu da pokrenu, a ne zelite da primenjujete sigurnosne timplejtove, jednostavno prebacite korisnike u Power Users grupu i korisnici ce moci da pokrecu te aplikacije. Korisnici ove grupe mogu da instaliraju vecinu aplikacija, ali ne mogu menjati sistemske fajlove i instalirati servise. Power Users se prema dozvolama nalaze izmedju Users i Administrator grupe i naravno, na kraju krajeva, korisnici ove grupe ne mogu sebe dodavati u Administrators grupu.
Administrators - Ova grupa moze da vrsi sva moguca podesavanja i ima potpunu kontrolu nad sistemom. Oni mogu vrsiti sva podesavanja u redzistriju - preuzimati vlasnistvo nad kljucevima i menjati ACL. Ni u kom slucaju nemojte dodavati neke druge korisnike u Administrator grupu, jer to je isto kako kad bi nekome dali kljuceve od vaseg stana ili kola. Naravno, niko nece vrsiti podesavanja i upravljanja nego vi sami.3. Manipulacija sigurnosnim pristupima

3.1 Kontrola pristupa redžistriju

Nadgledanje desavanja u okviru redzistrija naziva se auditing (pregled). Auditing se sastoji iz tri koraka.
• Prvo treba da ukljucimo Audit Policy. To se moze uraditi preko GP editora. Znaci otici u control panel (classic view) -> administrative tools -> local security policy nakon toga kliknuti na Audit Policy (sa leve strane prozora). U desnom delu prozora dvoklik na Audit Object Access i chekirati Success i Failure. Na taj nacin je Audit Policy ukljucen.
• Nakon toga treba u redzistriju izvrsiti pregled individualnih kljuceva i to na sledeci nacin: pronadjite zeljeni kljuc i desni klik na njega -> permissions -> advanced -> tab Auditing -> add -> location -> selektovati zeljeni komp, domen ili organizaciju u okviru cijih korisnika i korisnickih grupa zelimo da vrsimo pregled.
• Zatim u polju Enter the object name.. uneti ime korisnika ili korisnicke koju zelimo dodati audit listi i onda OK. U prozoru auditing entry for.. u acces listi cekirati i successful i failed za one
aktivnosti za koje zelite da vrsite pregled uspesnih i neuspesnih pokusaja. Posle ukljucivanja Audit Policy, treba to sve lepo proveriti preko Event Viewera.

3.2 Zaštita redžistrija od lokalnog pristupa

Postavlja se pitanje, da li mozemo U POTPUNOSTI zastititi redzistri tako da korisnik ne moze da pristupi njemu. Odgovor je NIKAKO :> , iz prostog razlogasto redzistri sadrzi podesavanja koje korisnik mora da bude u stanju da "procita" kako bi win iole normalno radio. A uz sve to korisnici moraju imati punu kontrolu nad svojim profilima. Znaci jednostavno ne mozete potpuno spreciti pristup redzistriju, ali mozete napraviti kompromis - ograniciti dozvole korisnicima. Ukoliko ste admin mozete donekle onemoguciti pristup redzistriju ukljucivanjem opcije Prevent Access to registry editing tools. Ako ste to ukljucili, onda ce se u slucaju da neki korisnik pokusa da pristupi regeditu, videce error: registry editing has disabled by administrator. Tu sad postoji problem. Na taj nacin se onemogucava pristup redzistriju preko M$ regedita, ali ne i preko nekih alternativnih reg editora. Drugi nacin je upotrebom Software Restriction Policies, ali cak ni na taj nacin ne mozemo zastititi redzistri da korisnik ne moze da mu pristupi.

3.3 Sprečavanje remote načina pristupa redžistriju

U ovom pasusu iznad sam pricao o lokalnom pristupu redzistriju (tj zastiti od istog). Sada cu sve to objasniti samo o "daljinskom" (remote) pristupu redzistriju. Na windowsu, korisnici lokalnih administrator i backup operator grupa mogu da pristupaju redzistriju daljinskim putem. Posto je Domain Admins grupa clan svake lokalne Aministrator grupe, svi domain administratori mogu da pristupe redzistriju svakog kompa koji je ukljucen u taj domain. Winodws XP mnogo vise zadaje restrikcija za pristup redzistrijuu odnosu na prethodne verzije. Da bi se omogucilo nekoj grupi da pristupa redzistriju na daljinu neophodno je u glavnoj jedinici kreirati administratorsku grupu za svaku organizacijsku jedinicu. To se radi tako sto se ta grupa doda u ACL kljuca:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SecurePipeServers\winreg4. Sigiurnosni timplejtovi - security templates

4.1 Manipulisanje Sigurnosnim timplejtovima

Sigurnosni timplejtovi (security templates) se koriste za pravljenje security policy za vas komp ili mrezu. Pravljenje sigurnosnih timplejtova je znatno bolje i efikasnije od prethodno pomenutih tehnika posto sigurnosni timplejtovi omogucavaju da se izvrse konkretnija i komplikovanija sigurnosna podesavanja za veliki broj racunara koja znatno olaksavaju i ubrzavaju posao u odnosu na druga sigurnosna podesavanja. Kod njihovog pravljenja upotrebljavamo razlicite alatke. Prvo koristimo sigurnosne timplejtove za kreiranje i editovanje timplejtova. Zati koristimo security Configuration And Analysis i Group Policy konzolu da bi smo primenili timplejtove. Preko timplejtova mozemo podesavati sledece kategorije:

Account policies - Password Policy, Account Lockout Policy i Kerberos Policy
Local Policies - Audit Policy, User Rights Assignment i Security Options
Event Log - Application, System i Security Event Log podesavanja
Restricted Groups - Clanstvo security-sensitive grupa
System Services - Startup i dozvole za system servise
Registry - Dozvole za for registry kljuceve
File system - Dozvole za fajlove i foldere

Sigurnosni timplejtovi su najobicnniji .inf fajlovi. Znaci txt fajlovi sa inf extenzijom i veoma lice na .ini fajlove, sto znaci da ih opusteno mozete kopirati i editovati po potrebi. Postoji mogucnost i da sami napravite svoj security template "od nule" tj. "from scratch", ali to nije preporucljivo posto ima puno posla a rizik je preveliki, tako da je bolje da editujete vec postojece predefinisane windowsove sigurnosne timplejte. Bitno je napomenuti da samo clanovi Administratorske grupe imaju mogucnost da menjaju defaultni security template folder - %systemRoot%\security\Templates.

4.2 Kreiranje MMC

Za rad sa sigurnosnim timplejtovima najbolje je koristiti MMC (microsoft managment console). Princip je sledeci: u run-u ukucajte mmc i sibnite enter i u novootvorenom prozoru idite na file -> add/remove -> snap-in -> add -> selektujte securiry Templates i onda add. Nakon toga selektujte Security Configuration And Analysis i opet Add. Zatim zatvorite prozor i OK. Sacuvajte podesavanja - File -> save i sacuvajte na pr kao m4rk0Temps.msc i fajl ce po defaultu biti sacuvan u Administrative Tools folderu. Da bi ga na brzaka startovali, idemo start -> all programs ->administrative tools -> m4rk0Temps ili kako ste ga vec nazvali.

4.3 Predefinisani Timplejtovi - Predefined Templates

U windowsu vec postoji nekoliko predefinisanih sigurnosnih timplejtova. Znaci nemate potrebu da pravite nove timplejtove, vec jednostavno da editujete postojece po potrebi. Predefinisani timplejtovi se nalaze na sledecoj lokaciji: %systemRoot%\security\Templates i to sledeci:
Default security (security.inf) - Defaultna sigurnosna podesavanja postavljena pri instaliranju wina. Takodje sadrzi i sistemske i redzistry dozvole. Posto ovaj timplejt sadrzi defaultna sigurnosna podesavanja, u slucaju da nesto zeznete, ovaj timplejt ce vam omoguciti da vratite sistem na originalna windows sigurnisna podesavanja, tako sto cete ovaj timplejt ucitati preko Security And AnalYsis konzole, a ne preko Group Policy.
Compatible (Compatws.inf) - Ovaj timplejt "olaksava" restrikcije koje su zadate Users grupi dovoljno da mogu da pokrecu legalne aplikacije. Na ovaj nacin se zadaje mogucnost da se korisnici prebacuju iz Users grupe u Pawer Users grupu ili Administrator grupu. Ovaj timplejt takodje omogucava dozvole koje user grupe imaju na sistemskim fajlovima i aplikacijama tako da oni mogu da mogu da upravljaju aplikacijama i fajlovima koji nisu sertifikovani od strane winodwsa. Preko ovog timplejta administratori pomeraju korisnike iz Power users grupe u User grupu.
DC Security (DC Secutity.inf) - Ovaj timplejt je kreiran kada je server pokrenut od strane domain kontrolera. Utice na fajlove, redistri i sistemske servise.
Secure (Secure*.inf) - Ovaj timplejt izvrsava najfinija podesavanja. Na pr Securedc.inf je za domain kontrolere, a Securews.inf je za workstatione. Primenjuje snazne sifre, audit podesavanja.. Ogranicava korisnike LAN Manager i NTLM konfigurisanjem windowsa da salje samo NTLM v2 odgovore i konfigurisanjem servera da odbijaju LAN Manager odgovore. I na kraju, ovajtimplejt ogranicava anonymous korisnike sprecavajuici od enumeracije account naziva, enumeracije shareova, i prevodjenja SID-ov.
Highly Secure (Hisec*.inf) - Ovaj timplejt predstavlja skup prethodnih timplejtova i zadaje jos veca ogranicenja. Hisecdc.inf je za domain kontrolere i Hisecws.inf je za workstatione. Ovaj timplejt na pr postavljanivo enkripcije i upisivanje u windows neophodno za autentifikaciju i za prenos podataka preko sigurnosnih kanala i to zashteva snaznu enkripcijui upisivanje. Na kraju ovaj timplejt uklanja sve korisnike iz Power Users grupa i proverava da li su iskljucivo Domain Admins grupe i lokal Administraori su korisnici lokal Admnistrator grupe.
System root security (Rootsec.inf) - Ovaj timplejt opisuje root dozvole za win fajl sistem. Sadrzi dozvole koji nisu vezani za redzistri. Prihvata dozvole za root %SystemDrive% -a.
No Terminal Server user SID (Notssid.inf) - Ovaj timplejt uklanja nepotrebne Terminal Server SID-ove sa file sistem i redzistri kada jepokrenut Terminal Server u aplikacijski kompatibilnom modu. Ako je to moguce,pokrenite Terminal Server u full sigurnosnom modu (u modu u kome se Terminal Server uopste ne koristi).

4.4 Kreirajte sopstveni timplejt

Postoji mogucnost da napravite sopstveni timplejt iako nije bas preporucljivo. To se radi na sledeci nacin:
U okviru Security Templates idite desni klik na folder u okviru koga zelite da kreirate novi timplejt i onda kliknite New Template. U Template Name polju unesite naziv novog timplejta, a u Description polju unesite korisne informacije za timplejt koji kreirate. U levom delu prozora dvoklik na novokreirani timplejt da bi ga otvorili. Selektujte sigurnosno polje kao sto je redzistri i onda ispodesavajte sigurnosna podesavanja u desnom delu prozora.
Drugi nacin i mnogo preporucljiviji je da uzmete neki predefinisani timplejt i sacuvate ga kao novi fajl i onda ga editujete po potrebi: Otici na C:\WINDOWS\security\templates i desni klik na zeljeni predefinisani timplejt i save as i samo unesite naziv novog fajla (tj sigurnosnog timplejta) i onda samo save. U levom delu prozora dvoklik na novokreirani timplejt da bi ga otvorili. Selektujte sigurnosno polje kao sto je redzistri i onda ispodesavajte sigurnosna podesavanja u desnom delu prozora.
Da vidimo sada kako se sve ovo ponasa na redzistri kljucevima. U levom delu prozora dvoklik na zeljeni timplejt i onda klik na Registry i pojavice vam se lista reg kljuceva u desnom delu prozora. Da bismo dodali kluc ovoj listi, idemo desni klik na registry i samo Add Key. Posto lista vec obuhvata sve kljuceve HKLM-a, napravicemo izuzetak ko dpodesavanja koja timplejt odredio za HKLM\SOFTWARE i HKLM\SYSTEM. Da bismo editovali kljuc idemo desni klik i selektujemo neku od sledecih opcija.
Configure This Key Then Propagate Inheritable Permissions To All Subkeys - Kljucev podkljuc nasledjuje sigurnosna podesavanja kljuca predpostavljajuci da ta sigurnosna podesavanja podkljuca ne blokiraju nasledjivanje. U slucaju da dodje do konflikta, dozvole podkljuceve dozvole zamenjuju dozvole nasledjene od strane maticnog kljuca
Replace Existing Permissions On All Subkeys With Inheritable Permissions - Dozvole kljuca u potpunosti zamenjuju sve dozvole njegovog podkljuca, sto znaci da ce svaka podkljuceva dozvola biti identicna dozvolama maticnog kljuca.
Do Not Allow Permissions On This key To Be Replaced - Selektujte ovu opciju ako necete da podesavate dozvole kljuceva i podkljuceva.5. Konfigurisanje računara i sigurnosne novotarije.

5.1 Analiziranje i sigurnosno konfiurisanje

Security Configuration and Analysis omogucava da uporedimo trenutno stanje sigurnosnih podesavanja sa podesavanjima zadatih preko sigurnosnih timplejtova.Ova analiza mogu biti odlican pokazatelj greski i inicijator resavanja istih. Na sledeci nacin se vrsi analiza sigurnosti upotrebom Security Configuration and Analysis alatke:
Idemo desni klik na Security Configuration and Analysis i klik na Open Database. Kada smo dospeli u Open Database prozoru, mozemo uraditi sledece dve stvari:
Da bismo kreirali novu Analysis bazu podataka, u polje File Name upisemo naziv nove baze podataka i idemo na Open i onda Import Template prozoru selektujemo timplejt i kliknemo na Open.
Da bismo otvorili postojecu Analysis bazu podataka, kliknucemo na Analyse Computer Now i prihvatiti defaultni log fajl ili odrediti novi.
Na taj nacin ce Security Configuration and Analysis uporediti trenutnu sigurnost racunara sa onom koja je dobijena kao rezultat analize baze podataka.Ukoliko ste imporotvali veci broj sigurnosnih timplejtova u bazu podataka,svi ce biti spojeni u jedan jedini timplejt. Ukoliko to izazove neki konflikt,poslednji ucitani timplejt ima prednost (znaci prvi timplejt leti napolje, poslednji ostaje). Nakon zavrsetka analize, izacice vam rezultati koji su isti kao i kod sigurnosnih timplejtova. Razlika je u tome sto Security Configuration and Analysis prikazuje sledece pokazatelje:
Crveni X - Podesavanja su u bazi za analiziranje i kompu, ali te dve verzije ne ne odgovaraju jedna drugoj.
Zelena "kvachica" - Podesavanja su u u bazi za analiziranje i kompui jedna drugoj drugima odgovaraju.
Znak pitanja - Podesavanje nije u bazi za analiziranje i nije analizirano. To se desava verovatno zato sto korisnik nije imao dovoljni nivo dozvola da izvrsi pokretanje Security Configuration and Analysis.
Znak uzvika - Podesavanja su u bazi za analiziranje i kompu, ali ne i u kompu. Redzistri kljuc se nalazi u bazi, ali ne i na kompu.

Bazu podataka mozemo apdejtovati klikom na dugme Edit Security i na taj nacin apdejtujemo bazu podataka a ne i sam timplejt..

5.2 Modifikovanje sigurnosne konfiguracije

Nakon sto smo napravili sigurnosni timplejt i analizirali ga, sada treba da ga prihvatimo tj ucitamo u komp, a to radimo na sledeci nacin:
Desni klik na Security Configuration and Analysis i idemo na Open database. U Open Database prozoru, mozemo uraditi sledece dve stvari:
• Da bismo kreirali novu bazu podataka, u polje File Name upisemo naziv nove baze podataka i idemo na Open i onda Import Template prozoru selektujemo timplejt i kliknemo na Open.
• Da bismo otvorili postojecu bazu podataka, uncemo naziv postojece baze podataka u File Name polje i onda Open.

Na kraju idemo desni klik na Security Configuration and Analysis i idemo na Configure Computer Now i onda prihvatimo defaultni log fajl ili odredimo novi. Sve ovo je uglavnom primenljivo za pojedinacne kompove, ali ako zelimo da radimo sa sigurnosnim timplejtovima na vecim mrezama, treba da koristimo Group policy - kreiramo novi GPO i zatim ga editujemo. U GP editoru idemo desni klik -> Security Settings -> Import Policy -> oznacite zeljeni timplejt i Open.

5.3 Security Center

Security Centar je po meni zanimljivo zamisljen ali je jako lose odradjen. Na svakom kompu koji obradjujem, ja iskljucim odmah po instalu wina taj Security Centar. Al da pomenem sta sve u sebi ima, onima koji ga drze na svom kompu. On vrsi nadgledanje sledece tri win komponente: Windows Firewall, Automatic Updates, Virus protection. Upozorava vas da izvrsite apdejt ukoliko je update baza zastarela. Security centar mozete kontrolisati preko Active Directory Group policy opcija. U redzistriju pronadjite sledeci path:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center i tu mozete izvrsiti sledeca podesavanja

AV - Antivirus ; FW - firewall ; WSC - Windows Security Center ; AU - Automatic Update
Naziv kljuca
Vrsta
Vrednost
AntiVirusDisableNotify
REG_DWORD
0x00 - Disable AV alerts
0x01 - Prikazi AV alerts
AntiVirusOverride
REG_DWORD
0x00 - WSC nadgleda AV
0x01 - WSC ne nadgleda AV
FirewallDisableNotify
REG_DWORD
0x00 - Disable FW alerts
0x01 - Prikazi FW alerts
FirewallOverride
REG_DWORD
0x00 - WSC nadgleda AV
0x01 - WSC ne nadgleda AV
UpdatesDisakileNotify
REG_DWORD
0x00 - Disable AU alerts
0x01 - Prikazi AU alerts


5.4 Windows Firewall

Windows Firewall je slab izbor i topla preporuka je da korisnite neki third party FW, a ne ovaj Windowsov, mada ja uopste ni ne koristim firewall :> Windowsov firewall mozete konfigurisati preko wall Group policy podesavanja ili putem sledecih metoda:

Unattended - setup answer file - Znaci preko unattend.txt fajla mozete iskonfigurisati fw i tek onda pristupiti instalaciji i uzivati skrstenih ruku.
Netfw.inf - Podesavanje FW-a preko ovog inf fajla su ekvivalentna podesavanju koja vrsimo preko Windows wall Group Policy-a
Netsh Script - Mozete napraviti batch skriptu koja ce sadrzati set netsh.exe komandi putem kojih mozemo podesiti Windows wall, dozvoljene portove itd.
Custom configuration programs - Koristi API za konfiguraciju walla.

FW mozete iskljuciti tako sto odete u servise (services.msc) i pronadjete Windows wall - stopirate ga i diseblujete.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • diarno  Male
 • Anti Malware Fighter
  Rank 2
 • Pridružio: 15 Jun 2007
 • Poruke: 5572

Lepo, lepo ... A kad je ovo pisano...PItam zbog ovog :
Citat:
5.3 Sigurnosne novotarije
Zajedno sa SP2 windoza je pored odredjenih sigurnosnih zakrpa i aplikacija dobila Security center i
Firewall. A takodje je poprvalila i sledece bugove:


Dal je bilo bolje da ubacis detalje za SP3... Posto stalno se ovde otvaraju teme sta sadrzi SP3 i sl. Mislim da vecina ljudi pa i pocetnika zna za SP2 i sta je sa njim doslo(tipa SC)...

Naravno, ovo je dobronamerni komentar(ne bih rekao kritika).
Inace text je za svaku pohvalu, sem sto mi se ovo ne uklapa u ozbiljan tutorijal :

Citat:5.5 Windows Firewall
Windows Firewall je po meni pravi shit, i topla preporuka je da korisnite neki third party FW, a ne
ovaj Windowsov, mada ja uopste ni ne koristim firewall Mr. Green


Bebee Doloffline
 • m4rk0  Male
 • Administrator
 • Administrator tech foruma
 • Marko Vasić
 • Gladijator - Maximus Decimus Meridius
 • Pridružio: 14 Jan 2005
 • Poruke: 15766
 • Gde živiš: Majur (Colosseum)

Napisano: 13 Nov 2008 20:39

Tut je pisan za jedan od brojeva pherless ezine-a u vreme dok je sp2 jos uvek bio novotarija. Danas sam ga objavio u ovoj formi, posto sam se konacno smilovao da ga sredinm i prebacim u pdf. Inace, dobar predlog za sp3.., na kraju cu ga i ubaciti u ovaj tut..vrlo uskoro.

BTW: U phearless-u je dozvoljena "pesnicka sloboda" i iznosenje svega bez lazne skromnosti, pa otud i poneka psovka i sl. ;>

Dopuna: 30 Okt 2010 14:52

Sredjen gornji tutorijal -> iz pdf-a prebacen u tekstualni oblik, tagovan na odgovarajuci nacin i izbaceni pojedini (nepotrebni) delovi. Inace, onaj u pdf-u je jos uvek u neizmenjenom obliku.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1285 korisnika na forumu :: 93 registrovanih, 14 sakrivenih i 1178 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, amaterSRB, Arahne, Arsenije, babaroga, bbelic, branko7, brundo65, bufanje, ccoogg123, cemix, Chainsaw, chichabg, cinoeye, Dannyboy, darios, DeerHunter, djboj, DonRumataEstorski, dragan_mig31, drimer, Frunze, gmlale, goranperović66, Griffon vulture, HrcAk47, hyla, ikan, ILGromovnik, ivan979, JOntra, Jovan Nenad, Još malo pa deda, karevski, Kibice, kokodakalo, Koridor, krlebgd77, Ligavesh, ljuba, loon123, Mackomen, maiden6657, Malo Točeno, Marko Marković, mačković, Mendonca, menges, Mercury, mgolub, milan op1978, MilosKop, MiroslavD, misa1xx, Miskohd, mkukoleca, nenad81, nextyamb, Nixon, novator, nuke92, oldtimer, opt1, Panter, Parker, pedjolino76, pein, Rakenica, raptorsi, ras007, Ray1973, Rocker, sakota79, sevenino, Shinobi, ssekir75, Stanlio, Steeeefan, stegonosa, Stoilkovic, strn, Tas011, Tex Viler, Toni, tubular, Vajezatha, Van, Wrangler, zhuki8, Zmaj Ognjeni Vuk, zozi, Žukov