Usporen Računar ili Browser? [Osnovni Saveti]

Usporen Računar ili Browser? [Osnovni Saveti]

offline
 • DEMIAN  Male
 • Legendarni građanin
 • IT Manager
 • Pridružio: 25 Mar 2005
 • Poruke: 3706
 • Gde živiš: The darkest place on earth..

Usporen Računar ili Browser
Hardverski/Softverski problem ili prisustvo malware-a na sistemu?


Članovi foruma često postavljaju pitanja vezana za usporeni rad kompjutera, iz tog razloga napisaćemo nekoliko osnovnih koraka koje korisnici mogu preduzeti da bi rešili pomenuti problem i ukratko objasniti najčešće uzroke za tako nešto.

Usporen rad ili startovanje računara/browsera ne mora uvek biti uzrokovano prisusustvom malicioznih programa (malware) na sistemu. Loše performanse i ostali prateći problemi mogu biti posledica fragmentacije diska, grešaka na disku, oštećenih sistemskih fajlova, prevelikog broja programa koji se pokreću sa Windows-om, bespotrebno pokrenutih servisa, nedovoljno RAM-a, neispravnog hardvera, itd.

Nedovoljno održavan hardver; osnovna provera i predlozi za rešenje problema

Očistite unutrašnjost vašeg računara
Prašina ograničava cirkulaciju vazduha i onemogućava ispravno hlađenje. Sve to može dovesti do pregrevanja procesora (ili kvara CPU kulera) što dalje može prouzrokovati neočekivanja gašenja, restartovanja, probleme pri startovanju sistema, itd.
Otvorite kućište i uverite se da ventilatori rade i da hladnjak na procesoru nije prekriven naslagama prašine. Ako ste iskusniji korisnik, skinite hladnjak sa procesora i očistite ga ( npr. kompresovanim vazduhom, nekom malom četkicom..itd ). Takođe, možete izvaditi kartice i RAM module te im očistiti kontaktne površine i vratiti ih nazad. Proverite da li je sve ispravno spojeno i obratite pažnju na temperature komponenti. Za praćenje temperature komponenti možete koristiti neke od sledećih programa: Everest, Motheboard Monitor, SpeedFan itd..

Iskoristite prostor/sredite vaš hard disk
Obrišite programe koje ne koristite i snimite stare fajlove/dokumente na CD/DVD. Igre koje niko ne igra, mnoštvo porodičnih fotografija koje su već u albumima ili na CD-ovima, arhive iz kojih su fajlovi već raspakovani, programi koje već dugo niste ni pokrenuli, softver za stari štampač koji već odavno ne radi - ovo su samo neki primeri fajlova koje možete obrisati.
Nakon toga, iskoristite Windows-ov Disk Cleanup kako bi obrisali privremene internet fajlove, ispraznili Recycle Bin, itd. Nemojte brisati sadržaj Prefetch foldera - nasuprot ustaljenom mišljenju, to neće poboljšati performanse.

Kao alternativu za Disk Cleanup, možete iskoristiti programe CCleaner ili ATF Cleaner.
(Počevši od verzije 1.27.260, standardna instalacija CCleaner-a uključuje i Yahoo Toolbar. Ako ne želite taj dodatak, jednostavno deštiklirajte tu opciju.)

Defragmentujte hard diskove
Fragmentacija diska umanjuje ukupne performanse sistema. Defragmentacija će postaviti različite segmente koji pripadaju istom fajlu bliže jedni drugima tako da će se time umanjiti put koji mehanički delovi hard diska treba da pređu kod pristupa fajlovima čime će se smanjiti habanje uređaja i ubrzati rad programa, čitanje sa diska i upis podataka na njemu.

Link: Kako izvršiti analizu i defragmentaciju diska u Windowsu XP
Napomena: Preporučuje se da isključite sve programe (računajući i screensaver ili AV) pre pokretanja defragmentacije kako bi obezbedili da neće doći do pokušaja pisanja na disk dok se defragmentuje. Ukoliko to ne učinite, možete doći u situaciju da morate nanovo pokrenuti ceo proces. Ako ste isključili sve programe a proces defragmentacije ipak stalno biva prekinut, možete defragmentovati iz Safe Mode-a.


Proverite da li postoje greške na hard disku
Vremenom, korišćenjem hard diska, na njemu se mogu pojaviti oštećeni sektori koji mu usporavaju performanse i otežavaju upis podataka. Za rešenje problema može se iskoristiti se alatka Check Disk.

Chkdsk (Chkdsk.exe) je alatka komandne linije koja proverava da li na diskovima/particijama postoje problemi. Alatka zatim pokušava da popravi sve što pronađe. Na primer, Chkdsk može da popravi probleme koji su povezani sa oštećenim sektorima, izgubljenim klasterima, ukršteno povezanim datotekama i greškama direktorijuma. Da biste koristili Chkdsk, morate se prijaviti kao administrator ili kao član administratorske grupe.
Link: Kako da izvršite proveru grešaka na disku u operativnom sistemu Windows XP


Nedovoljno održavan operativni sistem; malo osnova o optimizaciji, kontroli servisa i aplikacija


Proverite da li na sistemu postoje oštećeni, modifikovani ili obrisani kritični sistemski fajlovi
Provera se vrši upotrebom System File Checker alata. Ako SFC utvrdi da zaštićeni fajl operativnog sistema nedostaje ili da je oštećen/izmenjen, program će povratiti ispravnu verziju fajla kopiranjem iz windowsovog cache folder-a. Potrebno je da ste ulogovani sa Administratorskim privilegijama kako bi mogli pokrenuti SFC a sam program bi mogao da traži da ubacite Windows instalacioni disk.
Link: Opis i korišćenje System File Checker-a za Windows XP/Windows Server 2003 [eng]

Proverite da li su pokrenuti neki od nepotrebnih servisa
Ako imate tipičnu instalaciju, mnogi servisi su konfigurisani da se automatski pokreću sa Windows-om. Kao pomoć pri konfiguraciji servisa, možete koristiti sledeće linkove:
Windows services (objasnjenja)
Black Viper's Services Configuration.

Proverite da li se i nepotrebne aplikacije pokreću zajedno sa Windows-om
Osobina mnogih programa je da instaliraju neki metod za brže pokretanje; neki drugi poseduju mogućnost automatskog ažuriranja što zahteva da budu stalno pokrenuti. Svaki takav program usporava pokretanje Windows-a i zahteva određene kompjuterske resurse za rad. Najbrži metod za pregled/proveru/edit Windows start up lokacije je korišćenje MSConfig-a.

Neki od programa koji se pokreću su neophodni za ispravan rad kompjutera, stoga budite oprezni pri isključivanju. Ako niste sigurni čemu služi neka od startup stavki i da li je bezbedno da se isključi, onda potražite informacije o njoj u jednoj od sledećih baza podataka:
Startup Programs Database
StartupList Index

Napomena: MSConfig.exe služi za dijagnostiku problema sa konfiguracijom sistema. Iako može da posluži kao alat za upravljenje programima koji će se pokretati sa Windows-om, msconfig ne bi trebalo rutinski koristiti za sprečavanje automatskog pokretanja određenih programa. Ne bi trebali koristiti msconfig za onemogućavanje rada bilo kojeg programa koji je vezan za neki od pokrenutih servisa.

Bolja alternativa je korišćenje startup manager-a. Ako imate instaliran SpyBot-Search & Destroy, pokrenite ga i u Mode meniju, izaberite Advanced. Zatim idite na Tools, izaberite System Startups. Biće vam prikazana lista programa koji se pokreću sa Windows-om. Ako deštiklirate neki od programa, on više neće biti pokrenut automatski pri svakom startovanju Windows-a. Ovo će vam omogućiti da eksperimentišete i proverite kako sistem radi kada je neki program deaktiviran. Ostali startup manager-i koje možete download-ovati i besplatno koristiti su Startup Control Panel, Autoruns i Starter by CodeStuff.

Deinstalirajte Memory Manager-e ili Optimizer-e
Windows-ov sistem za upravljanje memorijom je dizajniran tako da se optimalno iskoristi dostupni RAM i pomenuti programi za optimizaciju memorije samo smetaju u tom procesu. Ti programi, forsirajući prebacivanje programa iz RAM-a u Page File, prave "rupe" u RAM-u čime usporavaju rad kompjutera.

Isključite neke od vizuelnih efekata
Vizuelni efekti mogu biti privlačni, no od njih nemate neku drugu korist. Isključivanje nekih od njih, oslobađa nešto sistemskih resursa i kao rezultat daje bolje performanse operativnog sistema. Kliknite desnim tasterom miša na My Computer, izaberite Properties > Advanced: pod Performance kliknite na Settings... Deštiklirajte sve vizuelne efekte sem poslednja tri. Kliknite na Apply, pa OK. Zatim kliknite desnim tasterom miša na radnu površinu i izaberite Properties > Appearance > Effects... Deštiklirajte prve dve stavke i kliknite na OK.

Nikada nemojte koristiti više od jednog anti-virusnog programa
Zabrinutost koja postoji oko korišćenja više od jednog AV programa proizilazi iz konflikata do kojih može doći kada dva ili više programa rade simultano u real-time modu. Komponente AV softvera se integrišu/ubacuju u jezgro operativnog sistema i korišćenje više od jednog može izazvati nestabilnost, usporen odziv ostalih aplikacija/komandi ili čak potpuno zaustavljanje rada računara. Nadalje, svaki AV će često protumačiti aktivnost onoga drugoga kao virus i pri tome postoji povećana šansa za prijavu pogrešnih detekcija.

Dodajte još RAM-a
Ovo je brzo rešenje koje može imati dramatičan efekat na brzinu i responzivnost sistema. Neka optimalna količina RAM-a za Windows XP operativni sistem je 512MB - 1GB, za Windows Vista je to 1GB i više..

Kao dodatne predloge za optimizaciju rada računara pročitajte:
* Restore Your Computer's Performance with Windows XP
* XP Performance Tweaks
* Performance Boost for XP
* Win Hacks and Tips by m4rk0
* Windows Forum - FAQ

U vezi problema sa Internet Explorer-om pogledajte:
* Its not always malware: How to fix the top 10 Internet Explorer issues
* How and Why to Clear Your Cache.

Ako imate probleme sa uspostavljanjem konekcije ili greške kao što je "Page cannot be displayed", pogledajte:
* Repair/Reset Winsock settings
* Troubleshooting Internet Connection Problems.

Kada završite sa svime, obavezno napravite novu tačku za oporavak sistema (Restore Point) kako bi u budućnosti imali mogućnost da povratite kompjuter u sadašnje, potpuno funkcionalno stanje.
Uputstvo kako koristiti System Restore nalazi se ovde.

(Napomena za napredne korisnike: Neki stručnjaci bi uključili i dodatni korak u održavanju kompjutera > čišćenje/podešavanje Windows Registry baze. Postoji više programa koji mogu pomoći u tom postupku. Uglavnom, održavanje registri baze neće napraviti primetnu razliku što se tiče performasni operativnog sistema. Ako niste vrlo dobro upoznati sa Windows-om ili niste napravili rezervnu kopiju registri baze, možete napraviti ozbiljnu štetu vašem sistemu vršenjem promena u registriju. Stoga, ovaj korak upravo iz navedenih razloga nije uključen u ovaj tekst.)

Nadamo se da ćete sada, nakon što ste ispratili ove korake, primetiti osetnu razliku u radu/performansama vašeg računara. No, ako i nakon svega računar radi usporeno uz primetne probleme (eliminisali ste opcije da je problem prouzrokovan nekom konkretnom greškom u programu/operativnom sistemu, ili pak da je hardverske prirode) ostaje vam da proverite da li je uzrok problema malware.


Maliciozan ili neželjeni reklamni softver (Malware)
Osnovna provera sistema, besplatni i pouzdani alati


Možda i najveći doprinos lošim performansama računara daje prisustvo malicioznih programa na sistemu. Najčešće, problem je vezan za neku download-ovanu aplikaciju koja sadrži adware/spyware, nepravilna sigurnosna podešavanja internet browser-a, neoprezno download-ovanje sadržaja sa P2P mreža, ili izostanak pravovremenog instaliranja sigurnosnih zakrpa za Windows.

Nedavne studije pokazuju da je svaki 20. program na internetu spyware, kao i to da svaki 25. web sajt sadrži bar po jedan primerak malware-a (najčešće su u pitanju sajtovi koji hostuju erotski ili nelegalni sadržaj). Sam trend, metode i tehnike koje pisci malware-a danas koriste govore nam o sve većoj primeni i prisustvu rootkit-ovanog malware i trojan-downloader infekcija koje se teško detektuju i otklanjaju.

Osnovna provera sistema pre otvaranje teme u Ambulanti:

Ako je naglo došlo do usporavanja rada kompjutera i ako ste nedavno download-ovali neki program, problem leži možda u njemu. Proverite tu mogućnost tako što ćete ga deinstalirati. Iskusan korisnik će pre download-a i instalacije, prvo odraditi pretragu i naći informacije o programu jer su u većini slučajeva potencijalni problemi sa malware-om ili lošim performansama već negde dokumentovani. Svaka informacija o problemu je bitna i treba je napisati u temi, a posebno naziv detektovanog malware-a i putanju fajla sa koje je detektovan.

Preporuka je da se sistem anti-virus programom preskenira baš u Safe Mode-u kada god je to moguće tj. ako niste zaraženi nekim malware-om koji blokira ulaz u Safe Mode. Naravno, pre toga potrebno je ažurirati/dopuniti defincije. Ovakav način provere se takođe preporučuje i sa anti-spyware softverom.

Iskusniji korisnici, po pravilu, koriste 2-3 anti-spyware programa zato što svaki proizvođač softvera ima svoje kriterijume po kojima određuje šta je spyware i samo njih će i da se pridržava pri detekciji.

Usled pojave velikog broja lažnih i nefunkcionalnih alata za detekciju i uklanjanje virusa i spyware-a preporuka je da se pre downloada/instalacije njegov naziv proveri na ovoj adresi:
* Spyware Warrior: Rogue/Suspect Anti-Spyware Products & Web Sites.

Ukoliko tražite dodatnu proveru jer vaš AV/AS softver nije detektovao ništa maliciozno na sistemu (a vi i dalje sumnjate da je uzrok vašeg problema malware) možete koristiti neki od online skenera ili za offline proveru - Dr.Web CureIt!.

Iz gore napisanog sledi da treba imati na umu da pojedine vrste malicioznih programa zahtevaju dodatne korake kako bi efikasno bili uklonjeni. To podrazumeva kako samu proveru tako i korišćenje specijalnih alata za to. Pretragom po internetu možete pronaći instrukcije ili određeni alat za uklanjenje specifične vrste malware-a ali ako niste 100% sigurni u ono što radite preporuka je da detaljno ispratite Uputstvo za otvaranje teme u Ambulanti i otvorite novu temu gde će vam neko iz MyCity AMF tima dati provereno uputstvo kako da se rešite infekcije.

Napomena: Upotreba pojednih alata/tehnika za otklanjanje malicioznih programa koji se koriste Ambulanti i izmene na sistemu koje se njima vrše zahtevaju poznavanje procedure i mogućnosti alata. Nestručno korišćenje istih može dovesti do gubitka internet konekcije, izmene bitnih sistemskih podešavanja ili oštećenja sistema.


-------------------------

Pisano; Leto 2007. za potrebe MC Anti-Malware Škole
Literatura i inspiracija: BleepingComputer.com
Pomoć i saveti pri sastavljanju članka: dr. Bora & bobbyRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • diarno  Male
 • Anti Malware Fighter
  Rank 2
 • Pridružio: 15 Jun 2007
 • Poruke: 5572

Ne znam dal bih smeo da pisem ovde..al pretpostavljam cim je otvorena da smem..Mislim da bi isti ovaj clanak trebalo prebaciti i u Windows podforum..Zbog novih clanova koji se tamo javljaju...offline
 • DEMIAN  Male
 • Legendarni građanin
 • IT Manager
 • Pridružio: 25 Mar 2005
 • Poruke: 3706
 • Gde živiš: The darkest place on earth..

Tvoj komentar je ok. Neka ostane na moderatorima da procene šta će dalje sa tim tekstom. Nemam ništa protiv premeštanja i ako sam ga ja postovao ovde.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 527 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 1 sakriven i 510 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, Boris90, Buda Baba, dragonserbia, goran.vvv, havoc995, ILGromovnik, Jovan Nenad, Litostroton, Ne doznajem se u oružje, oblivion, sabros, sovanova95, Van, wizzardone, zlaya011