Zastita od spyware-a

4

Zastita od spyware-a

offline
  • Pridružio: 16 Avg 2004
  • Poruke: 2970
  • Gde živiš: Threading On My Dreams

SPYWARE i kako se zaštititi od istog

Posle nekoliko sati krstarenja Internetom, isključili ste pretraživač da biste se malo odmorili. Par sati kasnije ponovo ga uključujete i primećujete nešto čudno. Ovo nije moja početna stranica (home page)! Šta se dogodilo? Umesto originalne stranice postavljena je neka druga kao početna stranica, a dosadni pop-up prozori se pojavljuju („iskaču“) čak i kada pretraživač nije otvoren.
Na Internetu, kao i svuda, važi izreka „nema besplatnog ručka“. Zabava se plaća preko izloženosti advertajzingu ili skupljanjem Vaših ličnih informacija. Ključna stvar je znati koja je cena nečega što se reklamira kao besplatno. Postoji nova vrsta softvera – spyware i on se najlakše širi preuzimanjem (download) programa koji su predstavljeni kao besplatni.

Šta je spyware?

Spyware je program koji će od Vas pokupiti lične informacije a da pri tome ne znate šta on radi i da Vam nije postavljeno pitanje da li smatrate da je to uredu. Informacije se mogu kretati od sajtova koje posećujete do osetljivih informacija kao što su korisničko ime i lozinka. Žrtva spyware-a možete postati ako radite preuzimanje muzike sa P2P programa, besplatne igre sa sajtova kojima ne verujete ili drugih programa iz nepoznatih izvora.
Spyware programi su često povezan sa drugim programima koji služe za reklamiranje a koji se nazvaju adware. Ovakvo reklamiranje može značajno da umanji produktivnost Vašeg rada za računarom. Međutim, ne mora da znači da je svaki softver koji služi za advertajzing loš. Prihvatanje neke besplatne usluge (recimo besplatna muzika) a da zauzvrat kompanija koja daje tu uslugu ima pravo reklamiranja na Vašem računaru može biti fer pogodba. Ključno je da znate šta tačno radi softver koji ste instalirali.

Šta je lažni softver?

Spyware i neautorizovani adware spadaju u lažni (deceptive) softver. Tu spadaju i programi koji će da preuzmu kontrolu nad početnom stranicom (home page) ili stranicama za pretragu (search page) bez prethodnog pitanja. Postoji više načina da ovakav softver bude instaliran. Jedan od njih je video ili muzički file-sharing program.
Potrebno je pažljivo pročitati license agreement i privacy statement. Ponekad su pri dnu stranice navedene neke karakteristike softvera koje ne biste želeli. Ponekad se takav softver instalira bez ikakvog pitanja. To se može dogoditi ako je Internet Explorer security setting podešen na nižu vrednost.
Kreatori lažnog softvera koriste i trik da Vas više puta pitaju isto pitanje čak i kada je vaš odgovor „ne“. Ako se to dogodi nemojte potvrđivati sa „yes“. Umesto toga pokušajte da zatvorite stranicu pritiskom na „x“ u gornjem desnom uglu prozora. Sledećih nekoliko koraka može pomoći u sprečavanju ovakve napasti.

Korak 1: Podesite Internet Explorer security setting
Kod Internet Explorer 6 u startu su sve lokacije na Internetu klasifikovane u jednoj zoni i zaštita je podešena na srednji nivo. U tom slučaju Internet Explorer će Vas pitati da li želite da izvršite preuzimanje (download), osim ako fajl nije iz izvora koji ste označili kao poverljiv. Ako je zaštita podešena na nizak nivo (low) softver će se instalirati bez prethodnog pitanja, pa budite oprezni sa tim. Ako je iz nekog razloga neophodno prebaciti podešavanje na low, što pre ga vratite na medium ili high.
Korak 2: Ne verujte strancima
Najbolja odbrana od lažnog softvera je izbegavanje preuzimanja (download). Evo nekoliko korisnih saveta:
• Instalirajte softver samo sa sajtova kojima verujete. Ako uopšte niste sigurni izbegavajte taj sajt. Ako se dvoumite pitajte nekoga za savet.
• Čitajte ono što je pisano sitnim slovima. Budite sigurni da ste pročitali svaku poruku pre nego je potvrdite sa „Agree“ ili „OK“. Takođe pažljivo pročitajte agreement i privacy statement. Ako vam prozor ne dozboljava da ga zatvorite sa „No“ ili „I do not accept“ zatvorite sa „x“.
• Pazite se popularnih „besplatnih“ programa za razmenu filmova i muzike. Statistika kaže da su mnogi ljudi pogođeni lažnim softverom koristili ovakve programe.
Korak 3: Znaci da je lažan softver na Vašem računaru
Iako bi trebalo da radi bez Vašeg znanja, postoji nekoliko znaka koji ukazuju na lažan softver.
• Da li internet pretraživač kada ga otvorite pokazuje stranicu koju do tada niste videli? Kada pokrenete „search“ da li Vam se otvori nepoznata stranica? Neki lažni softveri menjaju ovakva podešavanja.
• Da li odjednom viđate mnogo više reklama? Lažni softveri vas nekada bombarduju sa pop-up prozorima bez obzira koji sajt posetili.
• Da li se računar ponaša čudno? Lažni softver često nije efikasan. Rezultat je značajno usporavanje računara.
Korak 4: Koristite alat koji će Vam pomoći
Nekoliko kompanija proizvodi besplatan softver koji Vam može pomoći da se oslobodite lažnog softvera. Takav alat će pomoći u prepoznavanju lažnog softvera ako se već pojavio na računaru. Softver AD-AWARE od Lavasoft-a radi tako što pretražuje registry bazu i u njoj pronalazi tragove spyware, sneak-ware, scum-ware, theftware i drugog iritirajućeg lažnog softvera. Softver možete preuzeti [url=javascript:downloadNow('http://software-files.download.com/sd/Bvc1Oc5HDUpP1bjBunsRv86bLoJ4sifLcPgxbcmorVZnWYgMLl9wt9Tm17UOxCH3YzHXhqKZPlixOg59E1xngOV0ah-vF6n4/software/10399602/10045910/3/aawsepersonal.exe?lop=link&ptype=3000&ontid=8022&siteId=4&edId=3&pid=10399602&psid=10045910','http://dw.com.com/redir?pid=10399602&merid=69274&mfgid=69274&ltype=dl_dlnow&lop=link&edId=3&siteId=4&oId=3040-8022_4-10399602&ontId=8022_4&dlrs=1&destUrl=http://www.download.com%2F3001-8022_4-10399602.html','0')]OVDE[/url].
Korak 5: Osvežavajte zaštitu Windows-a
Održavanje zadovoljavajućeg nivoa zaštite pred novim pretnjama postiže se opcijom Windows Update, koju možete pokrenuti sa Star-> Windows Update ili omogućavanjem automatskog osvežavanja Windows-a. Direkcija za informacione tehnologije omogućila je automatsku instalaciju softverskih ispravki za sve radne stanice u domenu.

Preuzeto sa http://www.microsoft.com/security/articles/spyware.asp

Eto mog skromnog doprinosa, izvinjavam se unapred ako je neko okačio nešto slično!Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 756 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 751 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: djordje92sm, sap, vukovi, Zi0mek, zlaya011