Afrički bufalo

Afrički bufalo

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2005
  • Poruke: 3549


/ syncerus caffer /

Pripada sisarima, red cetartiodactyla, familija bovinae.


Životni vek
oko 30 godina, retko dostižu i polovoinu u divljini.

Statistike
Dužina tela:240-340cm, dužina repa:75-110cm, visina:135-170cm, težina: 680kg / mužjaci /, 576kg / ženke /.

Opis
Krupniji član Afričke porodice krava, sa neodređenom bojom / kreće se od crvene do crne /, mužjaci su tamnije boje u odnosu na ženke. Vrat im je uzan, a na glavi se nalaze dva uvijena roga sa ispupčenjem između njih. Rogovi su masivni i stvaraju neku vrstu štita na čelu, dugački su do 160cm.Ima kratku dlaku koja se tanji sa godinama. Telo im je burastog oblika sa širokim grudima, rep je dugačak sa završnom kićankom. Pored rogova upečatljiv detalj na glavi predstavljaju dugačke spuštene uši

Stanište
Naseljavaju pojas ispod Sahare, živeći u savanama i šumovitim krajevima.
Hrane se travom i vegetacijom.

Reprodukcija
Ženke imaju ciklus svakih 23 dana, a teranje traje traje 5-6 dana. Parenje se može odigrati u bilo kom dobu godine, ali ženke mlade donose na svet za vreme kišovite sezone. Prilikom parenja mužjaci proganjaju svaku ženku trudeći se da odbiju svakog mužjaka od nje. Trudnoća traje 340 dana nakon čega se rađa jedno tele. Kada se rodi tele je crvenkasto ili crno braon, a na glavi se zapaža gusta dlaka. Tele teži 40kg, i odbija se sa 6 meseci, a seksualnu zrelost dostiže između 3,5 i 5 godina. Mladi se kriju u bujnoj vegetaciji prvih nedelja pod budnim okriljem majke. Kasnije se pridružuju krdu, i uglavnom se nalaze u centru istog.

Ponašanje
Ženke žive u krdima sa mladima, uključujući mužjake do 3 godine, do 1,000 jedinki. Mužjaci su uglavnom samci ili formiraju male grupe. Bufalo živi u krdima koja broje od 50 do 500 jedinki, a u okviru krda se formiraju grupe koje sačinjavaju nekoliko ženki sa mladuncima. Veza među ženkama u krdu je izuzetno jaka i odgovaraju na svaki poziv posebno mladih, ovakva vrsta kohezije pruža sigurnost slabijim jedinkama. Mužjaci se takođe mogu naći u ovim krdima u okviru kojih formiraju manje podgrupe koje broje do 12 mužjaka, dok se stariji mužjaci nalaze van krda. Bufalo retko migrira i naseljava kontroliše teritoriju od 126 do 1,075 kvadratnih kilometara, dok u kišnijim regionima Afrike teritorija iznosi 10 kvadratnih kilometara. Aktivni su preko dana provodeči 18 časa dnevno u hodu, dok u najtoplijim delovima dana krdo odmara. Bufalo obožava blato koje ga rashlađuje i formira zaštitnu koru kada se stvrdne te štiti od ujeda insekata
Spadaju u grupu manje ugroženih vrsta.


www.bbc.co.uk/nature/wildfacts



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 736 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 8 sakrivenih i 690 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Aleks Maletic, aleksandar_tatic, attila.jukicburai, axa, babaroga, Bane san, bato3, Bloody, dankisha, darkangel, darkstar101, Drug pukovnik, galijot, Gerilac2, GreenMan, ivance95, javiercairo8, Korisnik038, Kubovac, lav23, Libertas2, MarKhan, mika 001, Milovan Dinic, miodrag2, Outis, pavle_pzs, renoje2, robertino2, Shomy2, SimaBGD, sosko, srecko81, vathra, VJ, voja64, yrraf