Haos na trzistu intelektualnih usluga

Haos na trzistu intelektualnih usluga

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 2215
  • Gde živiš: in the heart of the city

Citat:Bilo da je reč o časovima stranih jezika, muzike, uređenju enterijera, astrologiji, informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, sa sigurnošću se može reći jedino da je sve više onih kojima trebaju intelektualne usluge.

Ostalo je zbrka. Nema pravila ni kada je reč o obrazovanju i ostalim referencama onih koji takve usluge pružaju, niti o uslovima i načinu poslovanja, poštovanju zakona... A najveća nepoznanica je način na koji se formiraju cene. Sudeći po informacijama do kojih smo došli u razgovoru sa onima koji naplaćuju svoju pamet i angažovanje, tarifa se često određuje „odokativnom“ metodom. Međutim, to ne pali u svim slučajevima pa, recimo, profesori, arhitekte ili programeri u manjim vojvođanskim gradovima ne mogu da naplate znanje i rad kao oni u panonskoj prestonici. Tako na primer, profesor engleskog jezika u Novom Sadu za svojih 45 minuta uzme i 800 dinara, dok u Sremskoj Mitrovici ne može više od 200.

Ako se interesovanje za intelektualne usluge može meriti novinskim oglasima, najtraženiji su profesori srpskog, matematike i engleskog jezika. Ne zaostaju knjigovođe, a i bez oglašavanja pune ruka posla imaju arhitekte i programeri. Ni bez advokata se, naravno, ne može.

Cene su u svakom slučaju šarolike. Razgovarali smo sa nezaposlenom profesoricom kod koje dvočas (90 minuta) engleskog i španskog jezika košta svega 300 dinara. Iz razgovora s onima koji su oglasili svoje usluge u novosadskoj štampi saznali smo da profesori koji dolaze kod učenika svojih 45 minuta naplaćuju 400 dinara. Jedna od sagovornica kazala nam je da njen čas engleskog jezika košta deset evra. Ni naša pretpostavka da su časovi najjeftiniji kod studenata i da u zavisnosti od kvalifikacija predavača cena raste – nije se pokazala tačnom, jer nam je jedna apsolventkinja engleskog jezika u Novom Sadu kazala da čas naplaćuje 500 dinara. Dvočas srpskog jezika košta 500 dinara, čas matematike 300, čas hemije 400...

Škole stranih jezika posebna su priča. Da zbrke ni tu nije na odmet pokazuju procene da u Novom Sadu ima oko 150 škola stranih jezika, većinom engleskog. Sva je prilika da je među njima mnogo onih sumnjivog kvaliteta. U nekoliko škola, od nastavnika i ponekog vlasnika od kojih nijedan nije želeo da mu se navodi ime, saznali smo da vlada pravi haos i da se propisi ili ne poštuju ili ih i nema. Tako i ne čudi što školu stranih jezika može da otvori svako, pod uslovom da je ne nazove škola, već „centar“, „agencija“, „studio“, jer tako ne potpada pod nadležnost Ministarstva obrazovanja. Škole stranih jezika stoga se registruju bez naziva „škola“ i potpadaju pod usluge „ostalog“ obrazovanja. S obzirom na takvo vrdanje opravdane su i sumnje u školske programe, kadrove i formiranje cena koje su krajnje neujednačene. Ponegde tromesečni kursevi nemačkog i engleskog jezika koštaju 10.000 dinara, u nekim školama su 18.000... Pojedini centri stranih jezika organizuju nastavu u osnovnim školama što je znatno jeftinije. Recimo, mesečno se kurs nemačkog jezika u novosadskim školama (dva dvočasa nedeljno) plaćaju 2.100 dinara.

Sudski tumač za engleski jezik prevođenje zvaničnih dokumenata naplaćuje 1.000 dinara po strani, a ako je tekst duži o ceni se obično dogovara. Sve više posla imaju i oni koji pišu maturske radove. Na primer, maturski rad iz istorije, koji obično ima dvadesetak strana, košta 40 evra, a ako je otkucan i ukoričen, staje 20 evra više. Lektori svoje usluge naplaćuju u zavisnosti od obima posla, a najniža cena je evro po strani. Novosadski astrolozi koji daju časove i pripremaju učenike za školu astrogije svoja dva sata naplaćuju 500 dinara. Nastava se odvija jednom nedeljno, a kako nam je rečeno, tarifa je jednaka i za početnike koji uče osnovne pojmove o horoskopskim znacima, kućama, natalnim kartama, i za one koji žele da unaprede već stečeno znanje.

Šaroliko je i tržište muzike. Kako nam je kazao profesor gitare koji daje privatne časove, kurs od dvadeset časova za početnike košta 4.000 dinara i plaća se unapred. Časovi harmonike profesora koji dolazi kod učenika koštaju 800 dinara i traju 60 minuta. U školama crtanja i slikanja sat košta 300 dinara. Toliko staju i pripreme za akademiju, arhitekturu i srednju umetničku školu. U Centru za likovno obrazovanje mladih u Novom Sadu koji okuplja likovne pedagoge osnovnih, srednjih i viših škola kao i profesore likovnih akademija, nastava se organizuje jednom sedmično, a traje dva sata i košta hiljadu dinara mesečno.

Knjigovođe imaju najujednačenije tarife. „Vođenje“ manjih radnji mesečno se naplaćuje 50 evra, a onih koji su sistemu PDV 100 i više. Knjigovodstvene usluge za veća preduzeća koja imaju veleprodaju, maloprodaju, proizvodnju, veći promet i najmanje deset zaposlenih, koštaju najmanje 400 evra mesečno. I arhitekte su prilično usaglašene. Projekte za zgrade u Novom Sadu naplaćuju sedam do deset evra po kvadratu bruto površine. A ako uređuju enterijer, bilo stana ili lokala, naplaćuju 15 evra po kvadratnom metru. Kada smo kod nekretnina, dosta posla ima i za advokate. Poznato je da oni uzimaju tri posto od vrednosti ugovora.
- Sve je tu stvar dogovora. Advokat ti uzme 100 evra za dobar dan, a onda se ugrađuje - kazali su nam u jednoj firmi koja gradi zgrade u Novom Sadu.
Slađana Gluščević

Advokatska tarifa

U Advokatskoj komori Vojvodine postoji tarifa o nagradama i naknadama troškova za rad advokata. Cene svih usluga su precizno definisane, a visina nagrade određuje se brojem poena za pojedine radnje, procentualno od vrednosti predmeta radnje i paušalno u određenim slučajevima. Dakle, pored nagrade čija je visina određena ovom tarifom, advokat i stranka mogu pismeno ugovoriti i paušalnu nagradu ili nagradu u procentualnom iznosu. Zna se kolika je ona u građanskim, upravnim stvarima i vansudskim postupcima, a kolika u krivičnim i prekršajnim.


Izvor: http://www.dnevnik.rs/modules.php?name=News&file=article&sid=35532



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 953 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 9 sakrivenih i 903 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, Aleksandar Tomić, alkatraz080, anta, babaroga, bankulen, Brana01, celik, comi_pfc, dankisha, darcaud, deLacy, djboj, ikan, Karla, kolle.the.kid, Kubovac, kubura91, Litostroton, lord sir giga, madza, mercedesamg, MiGac, milenko crazy north, Mixelotti, pacika, Panter, randja26, repac, robert1979, royst33, Shinobi, Sirius, slonic_tonic, Srle993, Stoilkovic, tmanda323, Toper, uruk, yrraf, YugoSlav