Napuljska pica - evropska baština!

Napuljska pica - evropska baština!

offline
  • tuzor  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Sep 2007
  • Poruke: 4115
  • Gde živiš: U Kraljevstvu duha

Napuljska pica je najzad dobila zaštitni znak Evropske unije. Potrebno je, dakle, biti uporan, i ne odustajati od onoga što prepoznaješ kao svoje.

Odluka da se napuljskoj pici dodeli zaštitni znak EU, TSG - "Garantovano tradicionalni specijalitet", doneta je pre mesec dana, a prekjuče je i zvanično stupila na snagu. Evropski komesar za poljoprivredu izjavio je da je napuljska pica od sada deo evropske kulinarske baštine. Napuljski pica-majstori veoma su zadovoljni ovom odlukom i kažu da je ovo za njih velika čast.

Znak TSG znači da će picerije koje žele da svojim klijentima ponude "pravu stvar" ubuduće morati da dobiju sertifikat posebne komisije koja će proveravati da li su ispunjeni svi neophodni standardi, a to je upotreba isključivo duguljaste sorte paradajza san marcano i sira od bivoljeg mleka, mocarele.

Udruženja italijanskih poljoprivrednika navode da polovina od 25.000 picerija u Italiji koristi neadekvatne sastojke kao što su zapadnoevropski sir ili ukrajinsko brašno. Italija ima najviše zaštićenih proizvoda u EU - ukupno 180. Iza njih su Španija i Francuska.

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/svet/glas-javno.....ka-bastina



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Avg 2008
  • Poruke: 233

Kod nas na Žabljaku možeš da pojedeš bečku šniclu, ali kačamak samo ako se potrudiš. Njeguški sir se pravi i u Bjelopavlićima i zamislite i prodaje se kao takav! Možda se i napuljska pica radi u Beranama!
Da ne govorimo o njeguškoj pršuti, koja se u poslednje vrijeme proizvodi od tanušnih austrijskih prasića, svuda, a najmanje na Njegušima.
Postoji razlog zbog čega je hrana nekog podneblja malo specifičnija od istih namirnica sa drugog nekog, jelte...tako da je razumljivo da vrstu trave, nadmorsku visinu i tehnologiju nije baš lako nadomjestiti vještom prodajom (kada govorimo o siru, recimo).

Evropska će kulinarska baština ostati siromašnija za neke specijalitete, zato podržavam zaštitu originalnih receptura, pa neka su i tuđe.



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1058 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 2 sakrivenih i 1020 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, babaroga, Ben Roj, Boris BM, cenejac111, deLacy, Dorcolac, esx66, Georgius, helen1, hooraay, hyla, jackreacher011011, Mi lao shu, mik7, Mixelotti, mrav pesadinac, naki011, nikoladim, NikolaGTR, NoOneEver Dreams, nuke92, pein, raptorsi, RJ, Romibrat, Shinobi, Srki94, uruk, vathra, VJ, vladetije, W123, zbazin, zlaya011