Napravi pauzu
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

Pravljenje crnog Vina.

Pravljenje crnog Vina.

Idi na vrh
offline
  • speedx 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 05 Sep 2007
  • Poruke: 2

Molim vas da mi pomognete treba mi dobar recept za pravljenje crnog vina, posto imam dosta grožđa a ne znam sta bih sa njim...Ili neku dobru stranicu gdje je dobro objasnjen postupak.
Ako je moguce sto pre dok jos nisam obrao...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2003
  • Poruke: 23887
  • Gde živiš: Wien

Izmuljas grozdje i ostavis ga da odlezi 3-4 dana. Znaci, ne iscedis vino iz kace odmah nakon muljanja, vec ga ostavis da odlezi u komini 3-4 dana.
Maksimalno moze da se drzi u komini 9 dana, i tada se dobija skroz mastiljavo crno vino, ali je rizicno da ga toliko drzis ukoliko ti je temperatura u prostoriji velika (preko 20 stepeni), jer ce vrenje da pocne pre nego sto isteknu 9 dana.
Vrenje moze da pocne i cetvrtog dana ukoliko je toplo u prostoriji.

Nakon sto vino iscedis iz komine, njime punis burad, ali tako da jedna petina bureta ostane prazna, zato sto ce doci do nadimanja u periodu vrenja.
Bure mora da bude dobro zatvoreno (da ne ulazi vazduh).
Dok traje vrenje ne treba otvarati bure (neke tri nedelje, ako se dobro secam kako mi je pricao pradeda).

Nakon par meseci, vino treba lagano istociti iz bureta u drugo bure. Cilj je da talog ostane u prvom buretu.

Bure se pre punjenja vinom pere vrucom vodom. Ubacis vode u bure i ljuljas bure levo-desno za po pola kruga, pa vodu izbacis.
Onda se uzima sumporna traka, zakaci na 30cm zice, zapali i ubaci u bure (da visi na zici, ne zelimo da traka padne u bure). Ukoliko je bure kiselo onda traka ne gori, sto znaci da ga treba jos prati vrelom vodom.
Nakon sto uspesno izgori jedna traka, bure je spremno da se u njega sipa vino.



Idi na vrh
offline
  • speedx 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 05 Sep 2007
  • Poruke: 2

Znaci i to je sve i ne treba dodavati nista drugo kao sto je secer ili voda????

Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 17 Okt 2013
  • Poruke: 1

Izmuljaô sam 100 kg. Merlota I ostavio gau pvc bure . Danas je. 10 dan. Gore se podigla komina a dole ostalo vino. Cuo sam da tako treba da stoji oko 15 dana, pa posle da se cedi. Zasto 9 dana ? Prvi put ostavljam vino. Svaki savet mi je dobrodosao.

Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 24 Jun 2012
  • Poruke: 545

Pa valjda se vino isprobava svaki dan i kada ti se svidja ukus ti ga otocis.Neko i ne otace znaci uvek bude pod kominom.Moj otac ima knjigu sa nekog fakulteta gde je sve detaljno objasnjeno ali dao je nekom Sad Sto se tice tih dana to ne mora da znaci jer verovatno nemas konstantnu i istu temperaturu da bi se po tome orijentisao.
Da napomenem da kada smuljate grozdje trebate sirometrom da izmerite siru koja treba da bude od 18 do 22 ako je sira ispod 18 onda treba dodavati secer.

Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 24 Okt 2013
  • Poruke: 1

mozeli se naknadno dodavati secer


Potreban je samo minut da se registrujete - da biste učestvovali u diskusiji:
Izaberite vaše korisničko ime [username] :
Vaša email adresa je [email] : Email adresa mora biti tačna!
Ukucajte željenu šifru [password] :
Ukucajte šifru ponovo [password again] :
Jezik [language] :




Ili se jednostavno uloguj preko Facebook-a:
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 579 korisnika na forumu :: 57 registrovanih, 11 sakrivenih i 511 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1311 - dana 15 Nov 2012 21:40

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: agudjaV, ALBION101, aleks, alimpije, aronija, bojank, caPe_xD, castro36, Chuck Norris, cika miki2, Danko SVIK VRS, dekao, deri3891, djboj, djonsule, Dostanic09, dr.fromberg, EOD, filiphr, flight_leader, ilidan, Iskander M, ivan1810, juba, markooo2, marre2, Mercury, mikidragi, mikrimaus2, Mixelotti, monomah, nikolazujovic2, nuki1234, Oxygen, ray ban11, respectzr, samsung2, Saturn V, Sceko, Shone 89, shone34, Siberia, SlobaBgd, Srki94, Srky Boy, stringer bell, tamburski, The Boss2, trajkoni018, user, valent, vathra, Vitez, Wilson2, YU-UKI, zemljanin, Žan Klod vam dam
Siguran hosting