Pravljenje crnog vina

1

Pravljenje crnog vina

offline
  • speedx 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 05 Sep 2007
  • Poruke: 2

Molim vas da mi pomognete treba mi dobar recept za pravljenje crnog vina, posto imam dosta grožđa a ne znam sta bih sa njim...Ili neku dobru stranicu gdje je dobro objasnjen postupak.
Ako je moguce sto pre dok jos nisam obrao...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2003
  • Poruke: 24135
  • Gde živiš: Wien

Izmuljas grozdje i ostavis ga da odlezi 3-4 dana. Znaci, ne iscedis vino iz kace odmah nakon muljanja, vec ga ostavis da odlezi u komini 3-4 dana.
Maksimalno moze da se drzi u komini 9 dana, i tada se dobija skroz mastiljavo crno vino, ali je rizicno da ga toliko drzis ukoliko ti je temperatura u prostoriji velika (preko 20 stepeni), jer ce vrenje da pocne pre nego sto isteknu 9 dana.
Vrenje moze da pocne i cetvrtog dana ukoliko je toplo u prostoriji.

Nakon sto vino iscedis iz komine, njime punis burad, ali tako da jedna petina bureta ostane prazna, zato sto ce doci do nadimanja u periodu vrenja.
Bure mora da bude dobro zatvoreno (da ne ulazi vazduh).
Dok traje vrenje ne treba otvarati bure (neke tri nedelje, ako se dobro secam kako mi je pricao pradeda).

Nakon par meseci, vino treba lagano istociti iz bureta u drugo bure. Cilj je da talog ostane u prvom buretu.

Bure se pre punjenja vinom pere vrucom vodom. Ubacis vode u bure i ljuljas bure levo-desno za po pola kruga, pa vodu izbacis.
Onda se uzima sumporna traka, zakaci na 30cm zice, zapali i ubaci u bure (da visi na zici, ne zelimo da traka padne u bure). Ukoliko je bure kiselo onda traka ne gori, sto znaci da ga treba jos prati vrelom vodom.
Nakon sto uspesno izgori jedna traka, bure je spremno da se u njega sipa vino.



offline
  • speedx 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 05 Sep 2007
  • Poruke: 2

Znaci i to je sve i ne treba dodavati nista drugo kao sto je secer ili voda????

offline
  • Pridružio: 17 Okt 2013
  • Poruke: 1

Izmuljaô sam 100 kg. Merlota I ostavio gau pvc bure . Danas je. 10 dan. Gore se podigla komina a dole ostalo vino. Cuo sam da tako treba da stoji oko 15 dana, pa posle da se cedi. Zasto 9 dana ? Prvi put ostavljam vino. Svaki savet mi je dobrodosao.

offline
  • Pridružio: 24 Jun 2012
  • Poruke: 626

Pa valjda se vino isprobava svaki dan i kada ti se svidja ukus ti ga otocis.Neko i ne otace znaci uvek bude pod kominom.Moj otac ima knjigu sa nekog fakulteta gde je sve detaljno objasnjeno ali dao je nekom Sad Sto se tice tih dana to ne mora da znaci jer verovatno nemas konstantnu i istu temperaturu da bi se po tome orijentisao.
Da napomenem da kada smuljate grozdje trebate sirometrom da izmerite siru koja treba da bude od 18 do 22 ako je sira ispod 18 onda treba dodavati secer.

offline
  • Pridružio: 24 Okt 2013
  • Poruke: 1

mozeli se naknadno dodavati secer

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2012
  • Poruke: 2

molim vas za odgovor..u kom momentu se dodaje vinobran?

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2011
  • Poruke: 129

Jelena Kukuric ::molim vas za odgovor..u kom momentu se dodaje vinobran?

Moji dodaju odmah cim se grozdje izmulja. Jedno 3 kesice vinobrana na 500 kg grozdja. Vino mi se nikada nije kvarilo i stoji bez problema u staklenim bocunima po godinu i vise, tj dok se ne popije Very Happy

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2012
  • Poruke: 2

hvala..jako su razlicita misljenja, a ja pokusavam nesto napraviti, malo

offline
  • Pridružio: 03 Mar 2015
  • Poruke: 1

pitam nekoga ko mi zna odgovoriti moze li se to grozde izmuljano ostavit u plasticno bure da odstoji

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 633 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 2 sakrivenih i 618 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, darios, kybonacci, Mixelotti, nemkea71, Nikolaa11, nuke92, pein, S1Mk3, saputnik plavetnila, slonic_tonic, vlad4, VladaKG1980