Recept za pravljenje vina od crnih ribizla?

Recept za pravljenje vina od crnih ribizla?

offline
  • ZoNi  Male
  • Free Your Mind!
  • Pridružio: 26 Feb 2005
  • Poruke: 5757
  • Gde živiš: Singidunum

Treba mi recept za pravljenje vina od crnih ribizla (ribizli?). Ima li neko to? (odgovaraju ex-yu jezici, engleski i nemački)



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 11247
  • Gde živiš: Južni pol

Imam jednu knjigu sa receptima za spravljanje domacih pica. Trenutno sam u zurbi, pa ne stignem da pogledam... Ali uvece kad se vratim sa posla cu pogledati. Mislim da se u njoj nalazi i recept za vino od ribizla.



offline
  • ZoNi  Male
  • Free Your Mind!
  • Pridružio: 26 Feb 2005
  • Poruke: 5757
  • Gde živiš: Singidunum

super Smile

nije mi to extra hitno, ali će mi trebati ovih dana... našao sam neke recepte na engleskom - evo jednog, ako slučajno nekoga to interesuje:

Blackcurrant Wine

You need:
4 lb blackcurrants (~ 2kg)
4 lb granulated sugar (~ 2kg)
1 gallon cold water (~ 4,5l)

Method 1:
Strip the blackcurrants from the stalks and wash them carefully so as not to lose too much of the juice.
Put them in a large bowl and crush them well using a wooden spoon. Pour on a gallon of cold water and stir thoroughly.
Cover the bowl and leave for ten days, but no longer. Then strain and add the 4 lb of granulated sugar. Stir daily for three days then bottle.

Napomena: ja sam preračunavao unce i galone u kg i litre, tako da ne garantujem da su to baš tačne vrednosti!

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 11247
  • Gde živiš: Južni pol

Nazalost, bas za crne ribizle nema... Ali ima nesto slicno, pa mozda posluzi. A mozda mozes i da ga preuredis za ribizlu.

Citat:Vino od borovnica

5 kg voca
5 litara vode
1,5 kg secera na 5 litara vode.
karanfilic, cimet, listici ruzmarina (po zelji)


Zagrejte vodu do kljucanja, stavite voce u vedro i prelijete kljucalom vodom. Poklopite i ostavite da stoji preko noci. Ujutro promesajte i dobro izgnjecite voce. Ponovo izmerite i na svakih 5 litara soka dodajte 1,5 kg secera. Posto promesate sok i secer, sipajte tecnost u cup i ostavite da fermentira. Kada fermentacija bude zavrsena, procedite vino i ostavite da stoji 9 meseci pre nego sto ga pretocite u boce. Ukoliko zelite specifican ukus, vinu mozete dodati nekoliko zrna karanfilica, malo cimeta ili listice ruzmarina. Za fermentaciju mozete upotrebiti domaci kvasac.


Izvor: "Domaca pica", Gordana Zutic, Marko Ivkovic, "Beoknjiga", Beograd, 2001

offline
  • ZoNi  Male
  • Free Your Mind!
  • Pridružio: 26 Feb 2005
  • Poruke: 5757
  • Gde živiš: Singidunum

hvala Smile možda i ovo posluži Wink

offline
  • Pridružio: 12 Sep 2013
  • Poruke: 1

koliki je najmanji procenat secera koji treba da sadrzi grozdje , da bi se dobilo kvalitetno vino . da li se u takvim slucajevima dodaje secer i koliko na 100 kg kjuka . U kojim slucajevima se dodaju vinobran i konzervans i da li se uopste dodaju .HVALA

offline
  • Pridružio: 25 Sep 2013
  • Poruke: 1

za pravljenje crnog vina.Ako nij slatko kad se dodaje secer i kad se nesto dodaje da bi se prekinulo vrenje da nebi otislo u sirce hvala.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 208 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 0 sakrivenih i 200 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1383 - dana 19 Okt 2014 22:26

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: B.Matijevich, BSD2, Dok, Fout, Milan Teodosijevic, Mugy, Oscar2, Zmaj Tolak