Ruski recepti

1

Ruski recepti

offline
  • LukSte 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 08 Feb 2006
  • Poruke: 14

Postovanje svima,

Da kojim slucajem neko nema neku knjizicu sa ruskim receptima ili da me uputi na mesto gde je mogu skinuti,moze i na engleskom i na srpskom???

Pozdrav i hvala unapred



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Senior Structural Engineer @ Mott MacDonald
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7902
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Sta podrazumevas pod 'ruskim receptima'? Recepte za tipicno ruska jela tipa Shchi, Borshch, Peljmene, Blinje, Rasoljnik, Svekoljnik...? Ili neke druge recepte samo na ruskom jeziku? Smile



offline
  • LukSte 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 08 Feb 2006
  • Poruke: 14

Pa na ruska jela to tipa Shchi, Borshch, Peljmene, Blinje, Rasoljnik, Svekoljnik... ali ako moze na nasem ili engleskom posto sa ostalim jezicima slabo stojim.

Pozdrav i hvala

offline
  • Senior Structural Engineer @ Mott MacDonald
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7902
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Морам да пишем ћирилицом сад, да не би долазило до забуне са ш, ч, ћ итд. А овде на послу не могу да инсталирам српску латиницу, немам појма зашто...

Сва та јела имају гомилу варијанти, па ћу да ти постављам само најчешће. За почетак - боршч

1. Вегетаријански летњи боршч

Састојци (за 4 порције)
- 80г младе цвекле са све листовима
- 15г шаргарепе
- по 5г корена першуна и младог лука
- 40г парадајза
- 10г уља
- мало сирћета или лимуновог сока
- 450мл бујона од поврћа (може и обична вода)
- 10г павлаке (20%)
со

(количине су небулозне, али тако сам нашао на нету; ја бих заменио све ове количине на по 1 комад или на пола ако баш тражи 5г... на пример)

Шаргарепу, першунов корен и цвеклу нарендати на крупно ренде и скувати у мало бујона или воде са уљем и сирћетом (лимуновим соком). Листове цвекле опрати, насецкати и додати у кувано поврће. Све измешати, залити врућим бујоном (водом), додати насецкан лук и парадајз, посолити и кувати 15-20 минута. Пред сервирање зачинити павлаком.


2. Летњи боршч на квасу

Састојци (за 4 порције - ово је већ логично)
3 корена цвекле
4 шаргарепе
5 малих младих кромпира
3 краставца
1 кашика сенфа
2 кувана јаја
1л хлебног кваса
4 кашике павлаке
2 кашике сецканог зелениша (першунов лист и мирођија)
со
12 коцки леда

Цвеклу, шаргарепу и кромпир добро оперите, осушите, замотајте у фолију и испеците у рерни. Када се испече и охлади, очистите их и насецкајте на коцкице.
Краставце насеците на танке колутове, зелениш и беланца куваних јаја ситно насецкајте. Жуманца изгњечите, измешајте са сенфом и ту масу сипајте у квас и добро размутите. Сецкано испечено поврће, краставац, беланца и зелениш измешајте и прелијте зачињеним квасом. Оставите да одстоји 5 минута.

Сипајте у тањире преко коцака леда и служите зачињено павлаком.


3. Полтавски боршч

Састојци (за 10 порција)
1 птица Smile (гуска, патка или кокош) - око 1кг
1 крупни корен цвекле
1/2кг купуса
1/2кг кромпира
70г маслаца
4-5 кашика пиреа од парадајза (може и кечапа, али је боља "чиста" паста, без зачина, оно што се некад продавало у туби)
150гр младог лука
100г шаргарепе
75г листова першуна
3 кашичице сирћета
4 листа ловора
4-5 зрна бибера
5 ченова белог лука
100г павлаке
со, млевени бибер, свеже насецкани зелениш (першунов лист и мирођија - ово Руси трпају у сва јела малтене)

Од птичијег меса скувајте бујон.
Цвеклу оперите и очистите. Залијте са мало хладне воде мешане са 1 кашичицом сирћета и пустите да проври, а затим склоните са шпорета. Цвеклу насецкајте на танке колутове, или нарендајте на крупно ренде, посолите, побиберите, попрскајте сирћетом, додајте мало маслаца и бујона и крчкајте док не омекша. Додајте парадајз пире и крчкајте још 5 минута.
Пропржите на маслацу насецкан лук, шаргарепу и першун. Извадите месо птице из бујона и насецкајте. Бујон процедите и ставите да проври. У кипући бујон спустите на коцкице насецкан кромпир и на траке насецкан купус, након 15 минута додајте смесу цвекле и парадајза и пропржен лук са шаргарепом, након још 5 минута убаците зачине и месо. Склоните са шпорета, додајте мало екстракта цвекле (није обавезно) и ситно насецкан бели лук и оставите да стоји 20 минута. Сервирајте са павлаком и посуто сецканим зеленишем.



Пробао сам све три варијанте до сада и ова последња (за коју ће многи рећи да је "класична") је апсолутно феноменална. Она хладна на квасу уопште није лоша, али немам утисак да једем супу, јер је ледена, а укус вуче на квас... Али је освежавајуће за лето...

Next: Щи (Шћи)...

offline
  • LukSte 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 08 Feb 2006
  • Poruke: 14

Da ti se zahvalim na ovome,ako ti je cimanje da postavljas ovde mozes mi ostaviti neki link odakle to skidas.

Pozdrav i hvala

offline
  • Senior Structural Engineer @ Mott MacDonald
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7902
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Pa mogu da ti dam link, ali je sve na ruskom, a trazio si na srpskom ili engleskom Smile

Nije jedan link, koristim "ruski google" - yandex kao pretrazivac, pa sta izbaci... Smile

offline
  • LukSte 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 08 Feb 2006
  • Poruke: 14

E onda j***** ako je na ruskom,to mi nista ne znaci.Ja zbog tebe da se ti necimas ovako....

Pozdrav i THX

offline
  • dekao  Male
  • Moderator foruma
  • Arsen Lupiga
  • Manje džentlmen, više lopov
  • Pridružio: 06 Apr 2006
  • Poruke: 2603
  • Gde živiš: Somewhere in time

Nemoj odmah da psuješWink .Možda će ova tri jela da budu dovoljna da ti zadovolje znatiželju za ruskim ukusom.....Question Mada Moscow još nije probao štuku po mom receptu,a rekao je da će probati.

offline
  • LukSte 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 08 Feb 2006
  • Poruke: 14

Ma nije to bila psovka cisto onako stav razocarenja,nista vise od toga.Ako je to nekog uvredilo evo ja se javno izvinjvam zbog toga!!

Pozdrav i jos jednom hvala

offline
  • dekao  Male
  • Moderator foruma
  • Arsen Lupiga
  • Manje džentlmen, više lopov
  • Pridružio: 06 Apr 2006
  • Poruke: 2603
  • Gde živiš: Somewhere in time

Čitaj i smajliće.Nije nikog uvredilo.


Potreban je samo minut da se registrujete - da biste učestvovali u diskusiji:
Izaberite vaše korisničko ime [username] :
Vaša email adresa je [email] : Email adresa mora biti tačna!
Ukucajte željenu šifru [password] :
Ukucajte šifru ponovo [password again] :
Jezik [language] :




Ili se jednostavno uloguj preko Facebook-a:
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 595 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 3 sakrivenih i 543 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1383 - dana 19 Okt 2014 22:26

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, _Crni_, _Sale, akuci, aljosa7, Amfilohije Ćuruvija, amir3045, At - Pui, bagzi88, Bane san, BlekMen, Blue, BSD, Chuck Norris, cika miki2, cyber fulkrum, damirZR, darios, darkangel, Dicus, Dukelander, hawkeye, Igor Antonic, ivance95, Jester, kairos2, Klavikula, lijenština, marko1908, markus2, MILO-VAN, mvcom, NikSabac, Njemac, pein, proka89, pru959, radulovicz, raketaš, robertino, SAA fan, Sass Drake, Snorks, Srki94, sudoport, SVEVID, vasa.93, vathra, Žan Klod vam dam
Siguran hosting