Nisville Jazz Fest 2009

Nisville Jazz Fest 2009

offline
  • MiB  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 17 Feb 2005
  • Poruke: 2547
  • Gde živiš: Nis, Srbija



XXVI Nišville džez festival održaće se od 13. do 16. avgusta u niškoj Tvrđavi, a prvi potvrđeni izvođač je američki ansambl Mingus Dynasty.

Vest su potvrdili organizatori festivala kao i sam bend na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji (mingusmingusmingus.com).

Mingus Dynasty čine postave dva benda (Mingus Big Band i Mingus Orchestra), postoje 15 godina i projekat su koji za cilj ima održavanje slave velikana džeza - Čarlsa Mingusa. Sastav ima deset albuma i njihov repertoar se sastoji od Mingusovih pesama ali sa novim aranžmanima.

U postavi Mingus Dynasty koja nastupa poslednjih godina su: Krejg Hendi, Vejn Eskoferi, Simus Blejk, Dželil Šou, Aleks Foster, Ku-umba Frenk Lejsi, Konrad Hervig, Luis Bonila, Aleks Sipiagin, Rajan Kisor, Boris Kozlov, Džon Benitez, Keni Dru Džunior, Džordž Koligan, Džonatan Blejk, Donald Edvards...

Nišvil je tradicionalni džez festival na kome redovno nastupaju velika imena džeza iz celog sveta poput: Bili Kobama, "Brand New Heavies"-a, Vlatka Stefanovskog, Rosenberg tria, Donalda Brda, Viktor Bejlija, Lenija Vajta, Lari Korijela, Šabana Bajramovića, "Incognito"-a, Jan Vaclav Vineka...

Kako je prošle godine izgledao festival pogledajte na sledećim linkovima:

Niš svetska prestonica džeza
Brand New Heavies dobili prvog "Šabana"
Miris džeza na Tvrđavi
Laku noć džezeri
Intervju sa Billy Cobham-om



Dopuna: 17 Mar 2009 17:52

Randy Brecker na Nišville-u

Rendi Breker, džez trubač, kompozitor i ovogodišnji dobitnik Gremi nagrade za najbolji album savremenog džeza - "Randy in Brasil", potvrđen je kao izvođač na ,,Nišville" džez festivalu koji se održava od 3. do 16. avgusta u niškoj Tvrđavi.

Organizatori festivala trenutno pregovaraju sa muzičarem da održi radionicu za trubače.

Rendi je sa svojim mlađim bratom Majklom (preminuo pre dve godine) godinama svirao u sastavu Brecker Brothers. Cenjen je izvođač ne samo u oblasti džeza već i ritam i bluza, soula pa čak i roka. U svojoj bogatoj karijeri sarađivoa je sa Džejms Tejlorom, Brus Springstinom, Parliament-om, Funkadelic-om, Frenk Sinatrom, Steely Dan-om, Čarls Mingusom, Blood Sweat & Tears-om, Bili Kobamom, Lu Ridom, Frenk Zapom, Jako Pastoriusom, Dire Straits-ima, Blue Oyster Cult-om, Spyro Gyra-om, Lari Korijelom...

Nišvil je tradicionalni džez festival na kome redovno nastupaju velika imena džeza iz celog sveta poput: Bili Kobama, "Brand New Heavies"-a, Vlatka Stefanovskog, Rosenberg tria, Donalda Brda, Viktor Bejlija, Lenija Vajta, Lari Korijela, Šabana Bajramovića, "Incognito"-a, Jan Vaclav Vineka...

http://www.balkanrock.com/index.php/Najave/Randy-Brecker-na-Nisville-u.html



Dopuna: 17 Mar 2009 17:52

Candy Dulfer na niškoj Tvrđavi

Kendi Dalfer, jedna od najpoznatijih svetskih saksofonistkinja, nastupiće na "Nišville" džez festivalu koji će se održati od 13. do 16. avgusta na Letnjoj pozornici niške Tvrđave.

Kendi Dalfer je tridesetdevetogodišnja džez saksofonistkinja iz Holandije. Ćerka je Hansa Dalfera, takođe poznatog džez umetnika. Izdala je 12 studijskih albuma. Proslavio je hit "Lily was here" koji je snimila sa Dejvid Stjuartom iz grupe Eurythmics.

Na spisku muzičara sa kojima je nastupala i snimala su i Van Morison, Maseo Parker, Shejla I, Mavis Stejpls, Bijonse, Pink Floyd, Chaka Khan, Dejvid Sanborn, Leri Grejam, Markus Miler, Areta Frenklin, Džimi Klif, Džordž Djuk, Blondie, Džuuls Holand, Jejmi Kalam, Endži Stoun, Tower of Power, The Time, Alan Parson, Fred Vesli, Džoji DiFrančesko, Džonatan Batler...

Poslednji studijski album "Candy Store“ objavila je pre nepune dve godine a uskoro se očekuje i novi pod nazivom "Funked Up & Chilled Out”, pa se očekuje da nove pesme pesme premijerno predstavi upravo na Nišvilu.

Kao hedlajneri Nišvila do sada su već najavljeni sastav Mingus Dynasty i trubač Randy Brecker.

http://www.balkanrock.com/index.php/Novi-Albumi/Ca.....djavi.html



Dopuna: 10 Apr 2009 15:29

Mediteranski džez Rišara Galiana na Nišville-u



Jedan od učesnika predstojećeg Nišville jazz festivala koji će se od 13. do 16. avgusta održati u niškoj Tvrđavi, biće i kvartet francuskog harmonikaša Rišara Galiana. Ovaj koncert realizovaće se uz tradicionalnu pomoć Francuskog kulturnog centra.

Galiano, čiji su preci poreklom Italijani, rođen je 1950. godine u Kanu gde je prve časove harmonike dobio od svog oca. Paralelno sa prvim interesovanjima vezanim za džez (kaže da je notu po notu skidao sola Kliforda Brauna), još kao tinejdžer je, dve godine za redom (1966 i 1967) pobedio na takozvanim Svetskim prvenstvima harmonikaša na kojima je izvodio dela Baha, Čajkovskog, Ravela, Geršvina a 1968. godine osvaja “Predsedničku nagradu” koju je ustanovio Šarl de Gol. Uporedo sa harmonikom usavršavao se i na trombonu a na Akademiji u Nici studirao i kompoziciju.

Po prelasku u Pariz radio je kao dirigent, kompozitor i aranžer u orkestru Kloda Nogara.
Godine 1983. čuveni argentinski bandeonista i kompozitor Astor Piacola koji je za “Comedie de Francaise”, napisao muziku za “San Letnje noći”, pozvao je Galijana da bude solista na bandoneonu. Bio je to početak prijateljstva koje je trajalo sve do Piacoline smrti 1992. godine.

Početkom devedesetih Rišar je u sardnji sa ekipom vrhunskih muzičara (Philip Catherine, Pierre Michelot i Aldo Romano) postavio je osnove svog “new mussete” stila,a 1993. godine uruečena mu je “Django Reinhardt nagrada koju dodeljuje Francuska kademija za džez. Više puta je osvajao prva mesta na godišnjim “Down beat listama” u kategoriji “ostali instrumenti” kako u izboru kritičara, tako i čitalaca.

Snimao je i nastupao sa mnogim svetskim muzičarima i pevačima različitih žanrova među kojima su Chet Baker, Joe Zawinul, Toots Thielemans, Ron Carter, Michel Petrucciani, Jan Garbarek,George Mraz, Al Foster, Juliette Greco, Charles Aznavour, Pierre Michelot, Ron Carter, Chet Baker, Enrico Rava, Martial Solal, Miroslav Vitous, Trilok Gurtu, Michel Portal, Eddy Louiss, Bireli Lagrene, Eddy Louis, Charlie Haden, Michel Portal, Bobby McFerrin...

http://www.balkanrock.com/index.php/Najave/Mediter.....lle-u.html

Dopuna: 10 Apr 2009 15:30

Osnivač grupe Weather Report na Nišvilu



Na spisak izvođača predstojećeg Nišville džez festivala dodat je internacionalni kvintet Miroslava Vitouša, poznatog džez kontrabasiste i jednog od osnivača legendarne grupe Weather Report. U okviru festivala koji će se održati od 13. do 16. avgusta u niškoj Tvrđavi, Vitouš će održati i radionicu za kontrabasiste.

Miroslav Ladislav Vitouš je poreklom iz Češke. Sa šest godina je počeo da svira violinu, od desete klavir, da bi sa četrnaest prešao na kontrabas. Studirao je muziku na Praškom konzervatorijumu i pobedio na međunarodnom muzičkom takmičenju u Beču, što mu je donelo stipendiju za studije na prestižnom Berkli koledžu u Bostonu.

Vitouš, Džo Zavinul, Vejn Šorter, Airto Moreira i Alfons Muzon 1971. osnivaju Weather Report, jednu od najznačajnijih džez fjužn grupa. Sastav se isticao po veštini komponovanja i improvazacije, kao i po kombinavanju džeza sa latino, etno, fank i rok muzikom.

http://www.balkanrock.com/index.php/Najave/Osnivac.....svilu.html

Dopuna: 20 Apr 2009 15:11

Joseph „Mister Defunkt“ Bowie na Nišvilu


Džozef Bouvi, trombonista i osnivač pank-fank-džez sastava "Defunkt", nastupiće na "Nišville" džez festivalu koji će se od 13. do 16. avgusta održati u niškoj Tvrđavi. Specijalni Bouvijev gost biće reper i pevač Endi Ninval - "MC Stewlocks".

Bouvi je ime velikog džezera stekao u grupi "Defunkt" koja je svoj džez izraz kombinovala sa pank rokom i fankom. Ovaj avantgardni sastav ima 15 objavljenih albuma. Širom sveta nastupali sa izvođačima poput Džejmsa Brauna, Dejvida Birna, "The Clash"-a, Hansa Dalfera, Kendi Dalfer (jedan od potvrđenih izvođača ovogodišnjeg Nišvila), Ajzaka Hejsa, Princa, Lerija Grejema, Mešel Endegeočelo, Maseo Parkera...

http://www.balkanrock.com/index.php/Najave/Joseph-.....svilu.html



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • SSpin 
  • Saradnik foruma
  • Pridružio: 09 Dec 2004
  • Poruke: 6488
  • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

Napisano: 16 Jun 2009 15:03

Nadam se da je vredelo linkovanja...

Sve najave na jednom mestu (izvodjaci, vesti, program festivala) + social media linking Cool

Arrow Nisville 2009 : Program, izvođači, vesti

Vidimo se na Nisvilu Wink

Dopuna: 25 Jun 2009 15:35

Lepe vesti stizu iz Nisa u vezi sa jazz festivalom

Darko Rundek na Nišvilu 2009 Very Happy

Citat:Jedno od najznačajnij i u svetskim razmerama najpoznatijih imena sa ex – yu rock prostora, pevač, gitarista i kompozitor Darko Rundek, nastupiće 14. avgusta na Nišville jazz festivalu sa svojim “Kargo orkestrom”.



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 705 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 4 sakrivenih i 667 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Aleksandar Tomić, Atomski čoban, babaroga, bojcistv, ccoogg123, Excalibur13, hooraay, HrcAk47, ILGromovnik, Instruktor 1223, ivan1973, Još malo pa deda, kjkszpj, Leonov, Mercury, MiroslavD, moldway, Nemanja.M, nuke92, Pohovani_00, royst33, S2M, sasa87, sevenino, Shinobi, stalja, suton, vandrej, vathra, vukdra, Zerajic, Čivi, 79693