Nisville Jazz Fest 2008

1

Nisville Jazz Fest 2008

offline
  • MiB  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 17 Feb 2005
  • Poruke: 2547
  • Gde živiš: Nis, Srbija



XXV festival džez muzike Nišvil (Nisville) održaće se 14.-17. avgusta u niškoj tvrđavi. Očekuje se gostovanje više od 200 muzičara među kojima je za sada jedino potvrđen Bili Kobam (Billy Cobham) koji će održati i bubnjarsku radionicu. Solgan festivala je ,,Nacionalni Nišvil".

Dok se ne objavi spisak izvođača festivala možete putem i-mejla nisville@ptt.rs napisati kog muzičara bi ste baš Vi želeli da vidite ove godine.

http://www.nisville.com/

Dopuna: 09 Jun 2008 17:32

Ovogodišnji, XXV ,,Nisšille" džez festival se održati u Nišu 14-17. avgusta i nosiće titulu ,,nacionalnog" festivala, saznajemo na današnjoj konferenciji.



Festival će otvoriti legenda srpske džez muzike Duško Gojković kada će primiti nagradu za životno delo a biće predložen i za nacionalnu penziju. Iste večeri će Gojković nastupiti sa svojim Dip Kat (Deep Cut) kvartetom. Osnivač i direktor ,,Nišville" produkcije Ivan Blagojević, kao glavne zvezde prve večeri je naveo Bili Kobama (Billy Cobham) sa svojim Kalča Miks (Kulcha Mix) sekstetom i vodećeg svetskog džez di-džeja Džajls Pitersona (Gilles Peterson) kome će se na bini pridružiti pevačica Džosi Džejms (Josie James).

Spisak svih izvođača biće objavljen u naredni 7-10 dana.

Prostor na kome će se održati festival se još uvek ne zna. Čeka se odluka grada kojom će se obezbediti svi uslovi potrebni za održavanje festivala na Letnjoj pozornici u Tvrđavi. Ukoliko se festival održi u Tvrđavi ove godine ćemo muzičare slušati na tri bine. Blagojević je najavio gostovanje najmanje 20 bendova, 200 izvođača iz 18 zemalja sveta (od Japana do Amerike).

,,Nišvil" će takođe zatražiti od nadležnih organa da Niš dobije bulevar Šabana Bajramovića.

Ove godine će Bili Kobam držati radionicu za bubnjare.

Cene karata još uvek nisu određene ali će biti na prošlogodišnjem nivou, i kao i uvek studenti će imati popuste.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 15 Apr 2007
  • Poruke: 42
  • Gde živiš: Nis

Upravo tako...

Kompleti karata po ceni od 2.400 dinara (pojedinačne po ceni od 800 dinara) , uskoro će biti u pretprodaji u prodavnicama “Mamut store” (IPS) i na svim prodajnim mestima “Even team”, a u Nišu, karte se mogu kupiti i u prodavnici Happy house i Nišvil radiju (Bulevar Zorana Đinđića 58a) gde će, uz indeks, studenti moći da preuzmu svoje komplete po ceni od 1.500 dinara, odnosno – 600 dinara za jedno veče.



offline
  • SSpin 
  • Saradnik foruma
  • Pridružio: 09 Dec 2004
  • Poruke: 6488
  • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

Citat:Blagojević je najavio gostovanje najmanje 20 bendova, 200 izvođača iz 18 zemalja sveta (od Japana do Amerike).

Svaka cast za gospodina Blagojevica, ovo je stvarno za pohvalu, i bice itekako interesantno uzivati u ovogodisnjem Nisville Jazz festivalu.

offline
  • MiB  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 17 Feb 2005
  • Poruke: 2547
  • Gde živiš: Nis, Srbija

Na bilbordu u gradu sam video da su najavili Brand New Heavies, Leb i Sol, i Rodney Jones.

Dopuna: 01 Jul 2008 17:42

U niškom Media Centru je 01.07. održana druga po redu konferencija za novinare povodom predstojećeg Nisville jazz festvala 2008 koji se održava od 14.08. do 17.08. u Nišu. Na pressu su govorili Ivan Blagojević (direktor festivala) i Vlada Stamenković (predsednik Saveta festivala). I ove godine će pored glavnog festivalskog programa biće održana i dva workshopa u prostorijama Simfonijskog orkestra...

Program ovogodišnjeg Nisvilla za sada izgleda ovako (mogući su još neki učesnici):

13.08.
- Drums workshop / Billy Cobham
- Guitar workshop / Rodney Jones

14.08.
- Dixy pogon & Keiko Borjesen (Niš / Japan)
- Duško Gojković international be bop quintet (Nemačka)
- The Belgrade dixieland orchestra (Beograd)
- Billy Cobham Culture mix (USA)
- Gilles Peterseon & Jose James (Engleska USA)

15.08.
- Soon Kim quartet (Japan)
- Tarhana (Holandija / Turska / Srbija / Bugarska)
- Orchestre international du Vetex (Belgija)
- Brand new heavies (Engleska)
- Plan 9 & DJ Funkie Junkie (Niš)

16.08.
- Hugo Siegmeth quartet (Nemačka)
- Rodney Jones trio & Donald Harrison (USA)
- Sidsel Endersen & Ian Bang (Norveška)
- Rosenberg trio (Holandija)
- Eftekasat (Egipat)
- Sound of south (Niš)

17.08.
- Jan Vaclav Vanek trio (Francuska)
- Le Mystere des Voix Bulgares (Bugarska)
- New York Ska Jazz Ensemble (USA)
- Leb i sol Dado Topić (Makedonija / Hrvatska)
- City band A.G. Weinberger (Niš / Rumunija)

Trenutno je najveći problem mesto održavanja festivala, zbog poznatih problema koji su se desili prošle godine. Alternative su Gradska tvrđava i stadion FK Željezničar. Organizatori se nadaju da će gradske vlasti shvatiti značaj festivala i da će i ove godine zbog njegove autentičnosti biti održan u tvrđavi.

Džezeri na livadi, kafana na (s)ceni?!

Kako je na press konferenciji Nišvil džez festivala rekao predsednik Saveta ove javne gradske niške manifestacije Vladimir Stamenković, održvanje festivala se ni u jednom trenutku nije dovodilo u pitanje. Međutim, još uvek je neizvesno da li će festival moći da bude organizovan na Letnjoj pozornici, gde bi inače (na osnovu odluke Skupštine grada Niša od pre dve godine) morao da bude održan, a što je i najlogičnija lokacija za ovakvu manifestaciju. Prema njegovim rečima, ponavlja se priča sa prošlogodišnjeg izdanja, jer je još uvek na snazi ugovor koji je potpisao dirketor (u ostavci) Javnog preduzeća (sa višegodišnjim nejasnim stausom) “Nišfilm”. Prema tom ugovoru, “Nišfilm” (samo korisnik, a ne vlasnik “objekta”) je izdao u zakup skoro kompletan ulazni plato Letnje pozornice kao letnju kafe - baštu.

Sve to, kako kažu predsednik Saveta Vlada Stamenković i direktor festivala Ivan Blagojević, ugrožava festival i u estetskom, ali i finansijskom smislu: Kafana u tom prostoru smeta i publici i izvođačima, a takođe onemogućava prihode organizatora na ime isticanja brendova sponzora, jer tamo već stoje reklame nekih marki pića. Takođe, zakupci prostora su prošle godine dopuštali besplatan ulaz (čak i pozivali publiku sms porukama na “besplatan džez”!) zbog čega je prihod organizatora Nišvila od ulaznica bio znatno manji od projektovanog i realnog.

Da se cela priča ne bi ponovila i ove godine, u slučaju da se kao prošle godine sve relevantne niške institucije (i funkcije) samoproglase nenadležnim, odnosno, ako ne bude volje da se stvar preseče i kaže - da li je važnija javna gradska manifestacija ovog ranga, ili “poslovni ugovor” – Nišvil će biti održan ili na nekoj drugoj lokaciji u Tvrđavi ili na nekom od stadiona – kažu predstavnici Saveta i organizatora. A sve to će dodatno povećati troškove organizacije (montiranje ograde, šatora za publiku, garderoba za učesnike…)

S obzirom da se uskoro očekuje konstituisanje nove gradske vlade, ostaje da se vidi da li će se u Nišu nešto konačno promeniti (i ne samo kada je kultura u pitanju) ili će, kao tokom protekle četiri godine i dalje ostati grad paradoksa u kojem nije čudno da umetnici idu na livadu, a kafana se raširi po najlepšem (i najakustičnijem) amfiteatru u Srbiji.


Finansije i zaključak

Inače, nedostaje još 6.5 miliona dinara do zatvaranja finansijske konstrukcije, najveći problem je u nalaženju generalnog sponzora festivala. Do sada su svoje obaveze ispunili Grad Niš ( tačnije, gradska uprava za finansije ), PTT Srbija sa 2.5 miliona dinara, a u priču je ušao i naš najveći avioprevoznik JAT sa 800 hiljada dinara u avio kartama. Naravno, prvi je za sponzorstvo uplatio niski Philip Morris.

Nišville 2008 se svečano otvara 14.8.2008. ispred TC Kalče gde će kao i prošle godine na ulici svoj performans izvesti neko od učesnika festivala.


http://www.balkanrock.com/index.php/Newsflash/isvi.....ncija.html

Dopuna: 07 Avg 2008 15:15

Rešen problem - Nišville na Letnjoj pozornici

,,Nišville" džez festival ipak će se održati na Letnjoj pozornici gradske Tvrđave u Nišu, saopštili su orgaizatori festivala. Odluka je donešena nakon dogovora između direktora festivala Ivana Blagojevića i gradonačelnika Niša Miloša Simonovića.
Festival se održava 14. do 17. avgusta, a kao glavne zvezde najavljeni su Bili Kobam (Billy Cobham), Brend nju heviz (The Brand New Heavies), Duško Gojković, Rosenberg Trio, Džajls Piterson i Džosi Džejms (Gilles Peterson & Jose James), Rodni Džouns (Rodney Jones), Donald Harison (Donald Harrison), Leb i Sol sa Dado Topićem, Jan Sajgal (Ian Siegal) i mnogi drugi.

Program festivala svake večeri počinje u 20 časova.


NIŠVILLE U FONTANI

U petak, 8. avgusta na platou ispred Kulturnog centra Beograda (Trg republike 5) pored fontane, ,,Nišville"džez festival će se predstaviti publici i novinarima u glavnom gradu.
Od 11 sati na sceni pored fontane nastupiće klavirista iz Leskovaca koji vec duže vremena živi i radi u Parizu Tihomir Stoiljković i niški bend Dixie pogon.
Od 12 sati u prostorijama Kulturnog centra Beograda, koji je i suorganizator ove promocije, novinarima će program festivala predstaviti direktor Nisville produkcije Ivan Blagojevic, a na pres konferenciji će govoriti i gitarista, kompozitor i dugogodišnji umetnčiki savetnik festivala Dragomir Milenković Joga, vodja Dixie pogona, Života Mladenović, pijanista, Tihomir Stoiljković i vodja Beogradskog Diksilend orkestra Vladimir Racković.

Dopuna: 13 Avg 2008 16:20

Raspored učesnika po večerima:

Četvrtak, 14. avgust 2008.

- 20.00 Sky stage
DIXIE POGON & KEIKO BORJESON (Niš/Japan)
- 20.45 Earth stage
Svečano otvaranje festivala i uručenje nagrade
- 21.00 Earth stage
DUŠKO GOJKOVIĆ INTERNATIONAL BE BOP QUINTET (Nemačka)
- 21.50 Sky stage
THE BELGRADE DIXIELAND ORCHESTRA (Beograd),
- 22.40 Earth stage
BILLY COBHAM & CULTURE MIX (USA)
- 00.00 Sky stage
ORCHESTRE INTERNATIONAL DU VETEX (Belgija)
- 00.50 Earth stage
GILLES PETERSON & JOSE JAMES (Engleska/USA)

Petak, 15. avgust 2008.

- 20.00 Sky stage
GIOVANCA INTERANTIONAL BAND (Holandija)
- 21.00 Earth stage
TARHANA & TEODOSI SPASOV & Dragomir Milenković & Srdjan Savić
(Holandija / Turska /Srbija /Bugarska)
- 22.00 Sky stage
SOON KIM QUARTET (Japan),
- 22.50 Earth stage
BRAND NEW HEAVIES (Engleska)
- 00.15 Sky stage
PLAN 9 & DJ FUNKIE JUNKIE (Niš )

Subota, 16. avgust 2008.

- 20.00 Sky stage
HUGO SIEGMETH BAND (Nemačka),
- 20.50 Earth stage
ROSENBERG TRIO (Holandija),
- 21.55 Sky stage
SIEDSEL ENDRESEN & IAN BANG (Norveška),
- 22.45 Earth stage
RODNEY JONES TRIO & DONALD HARRISON (USA),
- 23.50 Sky stage
SOUNDS OF SOUTH (Niš),
- 00.40 Earth stage
EFTEKASAT (Egipat),

Nedelja, 17. avgust 2008.

- 20.00 Sky stage
JAN VACLAV VANEK TRIO (Francuska),
- 20.50 Earth stage
THE MISTERY OF BULGARIAN VOICES (Bugarska),
- 21.45 Sky stage
NEW YORK SKA JAZZ ENSEMBLE (USA),
- 22.40 Earth stage
LEB I SOL & DADO TOPIĆ (Makedonija/Hrvatska),
- 23.55 Sky stage
CITY BAND & IAN SIEGAL (Srbija/Engleska)

offline
  • SSpin 
  • Saradnik foruma
  • Pridružio: 09 Dec 2004
  • Poruke: 6488
  • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

offline
  • MiB  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 17 Feb 2005
  • Poruke: 2547
  • Gde živiš: Nis, Srbija

NIŠ SVETSKA PRESTONICA DŽEZA

U Nišu je juče otvoren XXV međunarodni Nišvil džez festival na kome je Dušku Gojkoviću uručena nagrada festivala za životno delo kao i nacionalna penzija Ministarstva kulture. Na prvoj večeri pored Gojkovića i njegovog internacionalnog Bi-bop kvinteta nastupili su Diksi (Dixie) Pogon, Keiko Borjeson, Beogradski Diksilend Orkestar (The Belgrade Dixieland Orchestra), Veteks (Orchestre International du Vetex), Bili Kobam sa svojim Kalčr Miksom (Billy Cobham & Culture Mix), Džajls Piterson (Gilles Peterson) i Hose Džejms (Jose James).

Nišvil je zapravo otvoren juče u podne na prostoru u glavnoj ulici ispred Tržnog centra Kalča jednom džez sesijom na kojoj su učestvovala četiri lokalna bubnjara, Keiko Borjeson, gošća iz Japana, za klavijaturama i pevač Hose Džejms. A sa različitih strana su jedan po jedan pristizali orkestri počev od niškog Diksi pogona preko beogradskog diksilend orchestra i niških trubača do belgijskog sastava Veteks. Ceo događaj se pretvorio u nešto neviđeno za Niš jer su se prolaznici pridružili bendovima u zabavi i napravili pravu žurku u centru grada.

Prvo veče i prvi koncerti na ovogodišnjem džez festival počeli su sinoć od osam časova i trideset minuta nastupom niškog benda Diksi Pogon, koji su publiku zagrejali veselim diskilend zvukom, a njima se na bini pridružila japanska muzičarka Keiko Borjeson kojoj je kako sama kaže muzika začin za dušu. Pijanistikinja je imala kratak nastup ali koji je dovoljno trajao da nas podseti na džez majstore poput Djuk Elingtona (Duke Ellington) i Karmen Mekrae (Carmen McRae) umiksovanih u njen sopstven zvuk orijentisan svingu.
Zbog tehničkih problema takozvana „sky” ili na našem „nebeska” bina nije bila završena pa su svi izvođači imali priliku da nastupaju na glavnom stejdžu. Posle nameštanja novih instrumenata na bini se pojavio Vladimir Racković sa svojim benžom a za njim su tokom prve pesme izlalili i ostali članovi Beogradskog Diksilend Orkestra. Vladan diskilend vidi kao muziku stvorenu za ples pa je tim povodom pozvao njihov prateći plesni ansambl da im se pridruži na bini. Bend je ovom prilikom niškoj publici, koja je napunila prostor letnje pozornice, predstavio njihov poslednji album koji je prvo zvanično diskilend izdanje u zemlji „Džez Muzej“.

Po završetku njihovog nastupa publici se obratio direktor festivala Ivan Blagojević koji pozvao Dušana Gojkovića i uručio mu nagradu festivala za životno delo i nacionalnu penziju. Po prijemu nagrade Gojković se zahvalio i rekao da je ovo prva nagrada koju je ikad dobio. Par minuta kasnije je sa svojim bi-bop orkestrom nastupio po prvi put u Nišu. Ovaj 77-godišnjak je izgledao kao pravi mladić dok nam je svirao pesme „The Hunt Is On“, „Bass Blues“ i „Soul Brothers“. Sledeću pesma je bila balada posvećena njegovom velikom prijatelju, džez geniju, Majls Dejvisu (Miles Davies) pod imenom „5 O’clock In The Morning“. Pesma je nekim posetiocima izazvala i suze zbog svoje jedinstvene lagane melodije i prigušenog zvuka trube koji nepogrešivo nalazi put do svačijeg srca. Po završetku pesme svi u publici su ustali na noge i gromoglasnim aplauzom se zahvalili najvećem srpskom džezeru na pesmi i time ga pozvali da svira još. Usledila je pesma „Lotus Blossom“ i „Nišville Jubilation“ koja je specijalno napisana za ovaj nastup i ujedno premijerni izvedena. Ceo set pesama je propraćen sjajnim muzičkim sposobnostima i kreativnošću ostatka benda.

Ono što je usledilo je bilo pravo iznenađenje za sve, belgijsko-francuski orkestar Veteks je oduševio publiku svojim nastupom. Bend je odlučio da koncert uradi bez ikakvog ozvučenja i osamnaest članova ovog sastava je svom snagom sviralo svoje instrumente (duvačka sekcija pojačana harmonikom i perkusijama) i igralo na bini. Na konferenciji za novinare izjaviili su da što se više oni zabavljaju na bini to se više i publika zabavlja. Apsolutno su bili u pravu, posetioci festivala su silazili ispred bine i igrali. Bend je svirao neku vrstu karnevalske muzike u džez maniru sa korenima u balkanskoj etno muzici. A scenografija je bila komična, na bini su se našla stara kolica za bebe, ogroman doboš bubanj, suncobran i svi članovi su bili smešno obučeni. Ovakav performans samo belgijanci mogu da naprave. Toliko je bilo zabavno da im se i u igri na bini pridružila Keiko Borjeson. Glasnim povicima publika nije dozvolila bendu da se povuče sa bine, pa su oni malo produžili svoj nastup na oduševljenje svih prisutnih.

Posle velike zabave i veselja došlo je vreme da se čuje jedan od najboljih svetskih bubnjara džez fuzije Bili Kobam u pratnji benda Kalčr Miks. Publici je posebno interesantan bio Džunior Gil (Junior Gill) koji je svirao čelične bubnjeva (steel pan) koji su starim hitovima Bili Kobama davali prijatan karibski zvuk. Sve je to propraćeno sjajnom bas gitarom, po prvi put te večeri električnom gitarom i posebnim setom perkusija koji su činile razne zvečke, bubnjevi, ključevi... Nepotrebno je reći da je Bili bio na nivou zadatka i briljirao za svojim setom bubnjeva. Jednog trenutka je prišao mikrofonu , pozdravio publiku i najavio pesmu Ej-si/di-si (AC/DC). Njegov nastup je završen novom verzijom velikog džez hita „Stratus” i nažalost bez bisa.

Zadnji je te večeri nastupio di-džej Džajls Piterson koga je na vokalima pratila mlada zvezda džeza Hose Džejms. Hose je džezu dodao neke primese hip-hopa i sol muzike čime je stvorio svoj specifičan i prepoznatlji, ujedno prijatan i zanimljiv stil pevanja. Njihov nastup propratila je mlađa publika a Džajls je puštao muziku da ranih jutarnjih časova.

Večeras na drugoj večeri festivala, kao zvezde večeri anstupaju Brend Nju Heviz (The Brand New Heavies), ali ostaje da vidimo da li će moći da nadmaše sinoćnu zabavu.

SLIKE:

http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140801.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140802.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140803.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140804.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140805.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140806.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140807.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140808.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140809.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140810.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140811.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140812.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140813.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140814.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140815.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140816.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140817.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140818.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140819.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140820.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140821.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140822.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140823.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140824.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140825.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140826.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140827.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140828.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140829.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140830.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140831.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140832.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140833.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140834.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140835.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140836.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140837.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140838.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140839.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140840.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140841.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140842.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140843.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140844.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140845.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140846.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140847.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140848.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140849.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140850.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140851.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140852.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140853.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140854.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140855.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140856.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140857.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140858.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140859.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140860.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140861.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140862.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140863.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140864.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140865.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140866.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140867.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140868.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140869.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140870.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140871.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140872.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140873.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140874.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140875.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140876.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140877.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140878.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140879.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140880.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140881.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140882.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140883.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140884.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140885.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140886.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140887.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140888.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140889.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140890.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140891.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140892.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140893.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140894.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140895.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140896.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140897.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140898.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/140899.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408100.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408101.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408102.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408103.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408104.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408105.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408106.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408107.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408108.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408109.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408110.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408111.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408112.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408113.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408114.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408115.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408116.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408117.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408118.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408119.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408120.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408121.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408122.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408123.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408124.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408125.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408126.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408127.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408128.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408129.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408130.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408131.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408132.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408133.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408134.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/1408135.jpg

Dopuna: 16 Avg 2008 3:52

BRAND NEW HEAVIES DOBILI PRVOG „ŠABANA“

Grand-pri Nišvila za najbolji nastup, koji od ove godine nosi ime „Šaban“ po nedavno preminulom kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću, večeras su uručili predstavnici Filip Morisa bendu Brend Nju Heviz (Brand New Heavies) koji su održali nezaboravan koncert.

Drugo veče Nišvil džez festivala u niškoj Tvrđavi otvorio je sa pola sata zakašnjenja bend Tarhana čiji su članovi iz Holandije, Turske, Nemačke i Bugarske sa svojim gostom Teodosi Spasovom. Ovaj ansambl je svirao balkansku etno muziku, tačnije bugarsku izvornu u kombinaciji sa džezom koju je na najbolji način iskazao saksofonista benda. Muzičari su ostavili dobar utisak i izmamili aplauze svih pristunih. Na bini je trebalo da im se pridružu srpski muzičar Dragomir Milenković Joga, koji se zbog ličnog nezadovoljstva nije pojavio na bini. No, to nije omelo bend da nastavi i bez njega. Teodosi Spasov je otpevao jednu pesmu i zadivio publiku prelepim glasom.

Pre Tarhane po programu je planirano da prva nastupi karipska pevačica Đovanka (Giovanca) sa svojim holandskim bendom koja je na konferenciji za novinare pokazala svoje vrhunsko pevačko umeće. Na pozornici smo uočili članove benda kako polako napuštaju prostor umesto da se popnu na binu, prišli smo im saznali da bend neće nastupati. Razgovarao sam sa jednim od članova benda koji je izjavio, citiram: „Imali smo nesporazum sa tehničkim detaljima, trebalo je da sviramo večeras ali nažalost nismo imali svu potrebnu opremu. Došlo je do nesporazuma, Đovanka je stvarno htela da peva ali nažalost je to bilo nemoguće, nije bilo dovoljno vremena a Brend Nju Heviz moraju da počnu tačno na vreme, tako da nam je puno žao zbog svih, pogotovo zbog svih dobrih ljudi koji su sel epo odnosila prema nama i organizaciji. Žao nam je što ne sviramo večeras, nadam se da ćemo doći drugi put pod boljim uslovima. Učinili smo sve kao bend da nastupimo večeras, ali se to jednostavno nije dogodilo. Izvini Srbijo.“

Sa druge strane iz organizacije su nam saopštili da je bendu isplaćen honorar i da su im otkazali nastup jer su članovi benda zahtevali da nastupe na glavnoj bini, što je bilo tehnički neizvodljivo u tom trenutku.

U nastavku večeri na novopostavljenom „sky“ stejdžu nastupio je Sun Kim Kvartet (Soon Kim Quartet) iz Japana. Vođa benda je učenik slavnog džezera Orneta Kolemana (Ornett Colleman) ali je večeras izvedeni „fri“ (slobodni) džez bio pretežak za domaću publiku i izazvao je monotoniju. Bend je na današnjoj konferenciji obećao da će svirati kao životinje i da će zapaliti mesto. Nažalost, obećanje nije ispunjeno.

Posle pauze od 15-20 minuta na glavnoj bini pojavile su se zvezde večeri, pioniri ejsid džeza, Brend Nju Heviz sa pevačicom Endeom Dejvenport (N’dea Davenport) koja je ponovo u bendu posle pauze od deset godina. Grupa je bila propraćena fank zvukom slep basa i rok-fank-ejsid džez gitarom koja je činila celinu sa odličnom ritam i duvačkom sekcijom, dok je sintisajzer bi manje zapažen ali ja davao podlogu celom zvuku. Naravno, ničeg ne bi bilo bez jakog glasa Endee Dejvenport. Izvodili su svoje stvare hitove i promovisali nove, sa poslednjeg albuma „Get Used To It“. Na binu su izvodili malu decu koja su igrala i pevala u jednom kratkom periodu, što bi se reklo i najmlađi su dobili svojih pet minuta slave. Publika je bila u transu, svo vreme je bila na nogama i neprekidno igrala. Tokom njihovog nastupa Letnja pozornica je bila prepuna ljudi. Kada se bend povukao sa bine posle pet minuta zviždanja da se vrate, na glani stejdž je izašao predstavnik fabrike duvana „Filip Moris“ koji je članovima uručio nagradu „Šaban“ za najbolji nastup na festivalu. Plaketa sa slikom Šabana Bajramovića uručena je gitaristi Sajmonu Bartolomeju (Simon Bartholomew) koji se narugao Šabanu poredivši ga sa glumcem i guvernerom Arnoldom Švarcenegerom i radeći podrugljivu imitaciju njegovog glasa. Opaska nije bila nimalo na mestu i može se smatrati kao iskaz nekulture i umišljenosti jedog čoveka da je iznad svih ostalih ljudi. Njegovu fleku je morala da vadi pevačica rečima kojima odaje počast pokojnom kralju romske muzike. Bend je nastavio svoj nastup, odsvirali nekoliko pesama i otišli sa scene. Ali publika to nije dozvolila pa su morali da se vrate na bis i ubrzo je njihov nastup završen i ostaće upamćen kao jedan veliki i neviđeni koncert za Niš.

Poslednji izvođači večeri bili su Nišlije Plan 9 koji su izvodili obrade džez standarda u nekom svom fanki fazonu, a njima se na bini pridružio di-džej Fanki Džanki (DJ Funkie Junkie) sa kojima su zabavljali preostalu publiku i time zatvorili drugo veče Nišvila.

Na trećoj večeri festivala dominiraće razni gitarski sastavi.

Slike:

http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150801.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150802.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150803.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150804.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150805.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150806.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150807.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150808.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150809.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150810.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150811.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150812.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150813.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150814.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150815.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150816.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150817.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150818.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150819.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150820.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150821.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150822.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150823.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150824.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150825.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150826.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150827.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150828.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150829.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150830.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150831.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150832.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150833.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150834.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/150835.jpg

offline
  • SSpin 
  • Saradnik foruma
  • Pridružio: 09 Dec 2004
  • Poruke: 6488
  • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

Da ne prenosim izveštaj jer je isto to samo malko drugačija i sa fotkama iz drugih uglova na :

Arrow http://www.nis-music.net/festivali/grand-pri-festivala-za-brand-new-havies.html

Dopuna: 17 Avg 2008 4:52

Večerašnju nagradu, priznanje za doprinos muzici, dobio je gipsy swing sastav - Rosenberg Trio .
Publiku je, pored fantastičnih Holanđana, oduševio i performans pravih američkih džezera Rodney Jonesa i Donald Harrisona.

Odmah na početku večeri usledilo je iznenađenje. Usled permutacije grupa u programu festivala, Eftekasat, egipatski bend, otvorilo je treće veče festivala posle tridesetak minuta zakašnjenja. Možda i najtoplije reči do sada iskazane o Srbiji i publici od strane nekog izvođača na festivalu bile su upućene od frontmena ove egipatske grupe. Neverovatan spoj orijentalnog džeza pod uticajem afričke muzike sa motivima bliskog istoka i, verovali ili ne, latino američkog stila.

ostatak sa slikama na :

Arrow http://www.nis-music.net/festivali/tri-put-ura-za-rosenberg-trio.html

offline
  • MiB  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 17 Feb 2005
  • Poruke: 2547
  • Gde živiš: Nis, Srbija

Stočelo Rosenbergu (Stochelo Rosenberg), vođi benda Rosenberg Trio, sinoć je na trećoj večeri Nišvil džez festivala dodeljena nagrada „Bata Anastasijević“ za doprinos u muzici.

Koncerti na Tvrđavi pokraj Nišave počeli se u 8 sati i 30 minuta nastupom egipatskog benda Eftekasat. Ime grupe je sleng sa značenjem „odlična ideja koja se pojavljuj niotkuda“ a oni su nam se predstavili u najboljem svetlu. Svirali su modernizovanu orijentalnu muziku njihove zemlje i potvrdili svoju tvrdnju sa konferencije da ne zvuče kao nijedan drugi bend. Na gitari je sjajan bio Ouso (Ousso) koji je svirao tako melodično kako samo Džon Petruči (John Petrucci) ume, a Medhet (Madhat) koji je svirao elektičnu violinu muzici Eftekasata je dao novu dimenziju. Vođa benda i klavijaturista Amro Salah tokom nastupa više puta se obratio publici i na srpskom jeziku rekao „dobro veče“, „hvala“ i „volim vas“ a na engleskom je izrazio veliko zadovoljstvo što imaju priliku da sviraju ovde i upoznaju Niš. Članovi benda su tokom večeri viđeni kako sedu u publici i uživaju u ostalim koncertima.

Na „nebeskoj“ bini su se upalila svetla i Nišlijama je predstavljen kvartet nemačkog saksofoniste Hugo Sigmata (Hugo Siegmat) koji su svirali fri džez, obrade pesama Sidnija Bešea (Sidney Bechet) ali i svoje prelepe balade poput „Under the tree“. Po završetku njegovog nastupa, Hugo se zahvalio publici što ga je podržala i krivila vratove gledajući ga na bini postavljenoj na bočnoj strani letnje pozornice.

U trenutku kada je na glavnom stejdžu trebalo da se pojavi Rosenberg Trio, koncertni prostor je bio pun ljudi, kao i predhodnih večeri festivala, odprilike 4.000 ljudi je došlo da podrži trio. Porodica Rosenberg je izašla na binu i od prve sekunde sviranja svojih akustičnih gitara i kontrabasa dobila glasne aplauze. Svirali su ono po čemu su poznati – džipsi sving. Bilo je tu i obrada njihovog muzičkog idola i osnivača pravca Đango Rajnharta (Django Reinhart) kao i obrade pesme „Caravan“ poznatog Djuk Elingtona (Duke Ellington). Porodica Rosenborg je svojim neverovatnim sviranjem omađijala pubilu i celog nastupa im držala punu pažnja. Posetiocu su im čak i pomagali u sviranju održavajući ritam aplauzima. Kada su otišli sa scene cela pozornica je ustala i vikala, zviždala, aplaudriala ne bi li se zvezde vratile na scenu, ali trebalo je samo malo da se strpe, jer je sledilo iznenađenje večeri. Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović, predvodniku benda Stočelo Rosenbergu uručio je nagradu “Bata Anastasijević” za doprinos u muzici, a voditelj programa nas je podsetio da je prvi dobitnik ove nagrade bio Ričard Barton (Richard Burton), na filmskim susretima pre nekih 30 godina. Trio je po prijemu nagrade odsvirao još par pesama i napustio binu.

Usledio je nastup Sidsel Andredsen (Sidsel Endredsen) koja je uz pomoć Jana Benga (Ian Bang), svog semplera, publici predstavila elektro džez sa temama iz nordijske folk muzike. Nastup je bio monoton, više je ličio na eksperimentalnu muziku nago li na džez ali se ipak jednom delu publike i ta vrsta muzike dopala. Kao jedan od semplova mogla se prepoznati pesma „Who si he and what is he to you“ basistkinje Mišel Endegeočelo (Me'Shell Ndegéocello), a Sidsel je neke pesme pevala u stilu rep/ar-en-bi džeza.

Sledeći izvođač je bio trio gitariste Rodni Džounsa (Rodney Jones) sa specijalnim gostom saksofonistom Donaldom Harisonom (Donald Harrison). Ono što je usledilo je više od sat vremena pravog, čistog džeza kakav prvi put čujemo ove godine na festivalu. Atmosfera kakvu su napravili je neverovatna i neviđena, svi su pažljivo slušali bend i uživali u lepoti džeza. Nastup je počeo u fanki stilu ali se uz pomoć genijalnog saksofoniste Donalda Harisona pretopio u čist džez kojima je jasno ovaj muzičar pokazao da potiče iz mesta rođenja ove umetnosti – Nju Orleansa. Svi prisutni na pozornici su pevali pesmu „Ain’t no sunshine when she’s gone“ dok je bend izvodio njenu instrumentalnu verziju, a Džouns se ponudio da publiku povede na turneju sa njima jer super pevaju. Na bini je bilo puno improvizacije i svaki član grupe je imao solo deonice na kojima su pokazali svoju virtuoznost. Donald je naizmenično svirao saksofon i perkusije, dok se Rodni redovno obraćao publici toplim rečima i najavama sledećih pesama. Svirali su još jednu obardu, ovog puta Monkovu (Theolonius Monk) „’Round Midnight“ a nastup su završili na inovativan način. Rodni je kao poslednju pesmu najavio Dizi Gilespijevu (Dizzy Gilespie) „One more short one“ . Cela pesma je sadržala jedan ton nakon čega su napustili binu.

Ovako neverovatan koncert je morao sa nebeskog stejdža da nadmaši niški sastav Saunds of Saut (Sounds of South), da li su uspeli u tome vam neću reći... procenite sami.

Večeras nas kao vrhunac večeri očekuje nastup Dado Topića sa grupom Leb i Sol.

Slike:

http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160801.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160802.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160803.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160804.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160805.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160806.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160807.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160808.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160809.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160810.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160811.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160812.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160813.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160814.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160815.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160816.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160817.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160818.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160819.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160820.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160821.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160822.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160823.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160824.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160825.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160826.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160827.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160828.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160829.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160830.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160831.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160832.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160833.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160834.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160835.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160836.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160837.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160838.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160839.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160840.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160841.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160842.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160843.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160844.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160845.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160846.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160847.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/160848.jpg

offline
  • Pridružio: 01 Apr 2005
  • Poruke: 797
  • Gde živiš: Niš

Последње вечери фестивала, наступао је вокални састав из Бугарске, покусао сам да изађем али ми је човек на вратима нељубазно рекао да ако изађем нећу више ући...или ћу купити карту. Иако сам дан раније излазио и добио карту за повратак. Онда се други умешао - може, не може...сами нису могли да се договоре...
Какав је то начин, да држиш људе заточене на таквом фестивалу, ако већ хоће да наплаћују дупле карте, нек ставе вишу цену. Ако ми не верују, нек ударе печат...има већ начина како се то решава и на много мањим и неозбиљнијим догађајима.
Затим, седео сам до 1 чекајући да се појави Леб и сол...неки блузер се опијао на сцени, трпео сам га до 1 и онда отишао. Свирка у недељу после 1, то је само за беспосличаре или оне који пате од несанице, никако за људе који треба да устану ујутру и оду на посао.
Све у свему, леп фестивал, али страшно лоша организација.

offline
  • MiB  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 17 Feb 2005
  • Poruke: 2547
  • Gde živiš: Nis, Srbija

LAKU NOĆ DŽEZERI

Sinoć je nastupom grupe Leb i Sol sa Dado Topićem završen XXV internacionalni Nišvil džez festival koji je svake večeri posećivalo u proseku 4 hiljada ljudi.

Prvi nastup na završnoj večeri festivala, koji je počeo sa skoro sat vremena zakašnjenja, održali su Njujork ska džez ansambl (New York Ska Jazz Ensemble). Predvođeni saksofonistom Rok Stedi Fredijem (Rock Steady Freddy) njujorkčani su sat vremena držali publiku na nogama. Sivralu su klasičnu ska muziku kao što i samo ime grupe kaže, a naravno nije izostalo ni malo rege forme koja je usko povezana sa njihovom muzikom. Fredi je od srpskih reči znao da kaže „hvala“ što je publika nagradila aplauzom. Svirali su odprilike sat vremena a tokom nastupa su (ne)namerno u jedan segment svoje pesme ubacili prepoznatljivu melodiju Marlijeve (Bob Marley) „Get Up, Stand Up“.

Sledeći izvođač je bio stari gost Nišvila, francuski muzičar Jan Vaclav Vanek sa svojim bendom. Muzičar se na konferenciju žalio da prethodni izvođači koji su nastupali na „sky“ stejdžu nisu uspeli da ostvare pravi kontakt sa publikom, pa se i sam Vanek pribojavao toga. No, kada je publika čula i videla ovog genijalca, inače samoukog multi-instrumentalistu, kako svira akustičnu gitaru sa onom dozom agresije ali i znanja kakvu je imao Džimi Hendriks na svom električnom fenderu, nije imala izbora nego da ga nagradi orgomnim aplauzom. Jan je jednostavno briljirao, po muzičkoj formi se udaljio od džeza ali je zadržao improvizaciju karakterističnu za ovaj umetnički pravac i pomešao je sa svojim jedinstvenim stilom. Tako je snažno okidao žice i udarao svoju „akustaru“ da su se svi pitali da li će gitara izdržati do kraja nastupa. Odaću vam jednu tajnu... to je jedina gitara koju Vaclav svira na svojim koncertima. Kada je završio svoj performans Jan se poklonio publici i napustio stejdž, a publika je oduševljena nastupom glasno dovikila muzičaru da se vrati na bis. Nažalost, muzičar nije smeo to da uradi jer je cela satnica festivala kasnila, ali se vratio na binu da se još jednom zahvali i pokloni publicu. Jan je te večeri sa pozornice otišao sa osmehom na licu i osećajem uspeha.

Pod reflektorima glavne bine počeo je nastup bugarskog hora Misterije Bugarskih Glasova (Le Mystere des Voix Bulgares), koji je pogrešio festival... horske svečanosti se održavaju kasnije u Nišu, ovo je džez manifestacija. Ali kada su već došli treblo ih je čuti, imali su šta da odpevaju. Onu su prvi bend koji je odao počast Šabanu Bajramoviću pevajući jednu od njegovih pesama.

Izvođač koji je zatvorio „nebesku“ binu bio je Jan Sijegal (Ian Siegal) sa niškim Siti bluz bendom (City Blues Band). Prvo je Jan nastupao sam, uzeo je akustičnu gitaru u ruke i svirao bluz, u pauzi između dve pesme, uzeo je čašu piva i rekao: „napiću se kada završim koncert“, a na aplauz publike je odgovorio: „ovo je najveći aplauz koji sam dobio za to što ću da se napijem“. A kasnije tokom svog nastupa je uzeo i par gutljaja viskija. Kada su mu se na bini pridružili nišlije nastala je prava vesela bluz atmosfera, a muzičari su svirali obrade poput Bo Didlijeve (Bo Diddley) istoimene numere i Sem Kukove (Sam Cooke) „A change is gonna come“.

U već ranim jutarnjim časovima na glavnoj bini je najavljen poslednji bend večeri i festivala – makedonske legende Leb i Sol sa gostom Dado Topićem. Na stejdžu su prvo izašli instrumentalisti benda Bogdan Arsovski, Kokan Dimuševski, Srđan Dunkić i Dimitar Božikov koji su odsvirali nekoliko pesama sa novog album „Itakanataka“. Kasnije im se pridružio i Dado Topić koji je svoj nastup počeo sa njegovim starim hitom „Makedonija“. Sve u svemu Leb i Sol više nisu isti bend kakav su bili sa Vlatkom Stefanovskim i veliki broj posetilaca je koncert napustilo sa gorkim ukusom u ustima i oskrnavljenom slikom nekada legendarnog benda. Ukoliko članovi Leb i Sol-a žele da nastave da rade nek promene ime benda i prestanu da kvare sećanje na makednsku grupu koja je nekad harala prostorom bivše Juge.

Festival je gotov, u Nišu se 4 dana čulo majstorstvo velikog broja muzičara iz više svetskih zemalja, od Japana, Francuske, Amerike do Egipta, Nemačke, Engleske i naravno domaćeg Niša. Nagrade festivala su zasluženo dobili Duško Gojković i Stočelo Rosenberg, a nezasluženo su za najbolji nastup ,,šabanom" nagrađeni Brend Nju Heviz, verovatno zbog svetske slave koju bend ima. Ali izvođači poput Rodni Džouns Tria, Donalda Harisona, Veteksa, Eftekasata, Jan Vaclav Vineka i drugih, svoje nagrade su dobili u obliku aplauza publike.

Zahvaljujemo se organizatorima festivala i Ivanu Blagojeviću što se bore za opstanak i promociju džez kulture u Nišu, kao i svim sponzorima i ambasadama koje su finansijski omogućile da se Nišvil po 25. put održi. Vidimo se sledeće godine!

Slike:
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170801.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170802.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170803.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170804.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170805.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170806.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170807.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170808.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170809.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170810.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170811.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170812.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170813.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170814.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170815.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170816.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170817.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170818.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170819.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170820.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170821.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170822.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170823.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170824.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170825.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170826.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170827.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170828.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170829.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170830.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170831.jpg
http://www.balkanrock.com/portalke/nisville08/170832.jpg

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1371 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 5 sakrivenih i 1339 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Alibaba1981, aramis s, bestguarder, Bobrock1, croato, FileFinder, GandorCC, Georgius, hyla, jackreacher011011, janbo, Koca Popovic, ladro, laki_bb, loon123, M1los, Mi lao shu, Milometer, Oscar, Parker, stegonosa, vathra, Volkhov-M, vukdra, W123, zlaya011, zzapNDjuric99