Konkurs Svetske banke za biznis predlog

Konkurs Svetske banke za biznis predlog

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Za najbolje ideje 35.000 evra

Mobilni domar, mini fabrika sira, izlučevine kalifornijskih glista kao organsko đubrivo, korišćenje tekstilnog otpada u industriji nameštaja, safari na magarcima - samo su neke od poslovnih ideja koje je 55 finalista takmičenja „Sajam razvojnih ideja“ iz Srbije i Crne Gore, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Makedonije predstavili organizatoru takmičenja, Svetskoj banci. Dvadeset najboljih projekata dobilo je od Svetske banke po 35.000 evra da svoju ideju sprovede u delo.

Đurići, otac Mile i sinovi Vukašin i Ivan, iz Beograda osmislili su mikrosirarnicu čiji je kapacitet 100 do 500 litara mleka za proizvodnju sira i koja bi zapošljavala oko pet ljudi. Ona je namenjena seoskim domaćinstvima čiji domaćini imaju jednu ili dve krave i mleko tokom cele godine, ali ne dovoljno da imaju svoju proizvodnju sira od koje mogu dobro da zarade.

- Domaćinstvu treba mašina, prostorija od 40 kvadrata i minimum 100 litara mleka dnevno. Cilj je da, na primer, u selu bude šest takvih sirarnica i jedna centrala pa da, ne samo selo već i čitav region napravi sopstveni brend - kaže Ivan.

Ismetu Babaju iz sela Lauša na Kosovu 35.000 evra bi dobrodošlo da napravi 200 legla kalifornijskih glista i zaposli tri radnika kako bi pravio biohumus, organsko đubrivo bogato mineralima. Jedno leglo glista smešteno u dva kvadrata proizvede za godinu dana 600 kilograma ovog đubriva, kaže Ismet.

Admiru Arnautoviću iz Travnika treba novac za reciklažu otpadnog tekstila.

- Od četiri do osam odsto ukupnog čvrstog otpada čini tekstil. Iako može da se reciklira i koristi u proizvodnji nameštaja, jako malo je iskorišćen, pogotovu na našim prostorima. Naši proizvođači nameštaja ga uvoze iz Grčke, Turske i Italije. Fabrika filca u mestu kao što je Travnik sa 60.000 stanovnika uposlila bi 16 ljudi - ističe on.

Zadruga za stanovanje i stanogradnju „Topeer stan“ iz Doboja hoće da uvede mobilnog domara. U bilo koje doba dana ili noći možete da pozovete kol centar ove zadruge i majstor će doći, kažu oni. Ovu uslugu moći će da koriste vlasnici stanova iz Doboja i okolnih opština.

J. Subotić

www.blic.rs



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1297 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 5 sakrivenih i 1246 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Asparagus, babaroga, Battlehammer, bladesu, Bobrock1, bojank, bokisha253, Botovac, Brana01, cenejac111, Centauro, DeerHunter, dencorr, Fabius, Georgius, Griffon vulture, Još malo pa deda, Kruger, kunktator, kuntalo, Lieutenant, Marko Marković, Mcdado, milan.vukovic, milenko crazy north, milutin134, mnn2, operniki, opt1, pein, procesor, rodoljub, sasa87, slonic_tonic, Srle993, stegonosa, t84dar, Tvrtko I, vaso1, virked, vladaa012, voja64, vukovi, W123, YU-UKI