Poginuli demineri

Poginuli demineri

offline
  • Pridružio: 26 Jul 2007
  • Poruke: 1079
  • Gde živiš: u blizini

Nesreća u minskom polju u RS

Poginula dvojica deminera

Demineri Fahrudin Hodžić (39) i Admir Redžić (53), poginuli su jutros u Karanovcu kod Petrova, (Republika Srpska) u minskom polju, nedaleko od rijeke Spreče, dok je Enver Dautović (53) sa teškim ozljedama prebačen u tuzlansku bolnicu. Ljekari se bore za njegov život jer se radi o vrlo teškim ozljedama.
Oni su stradali od zaostale mine PROM (pješadijska odskočna rasprskavajuća mina) u momentu kada su dobili naredbu da se zbog loših vremenskih uslova povuku sa deminerskog položaja.
- Bili su iskusni demineri i sa njima sam bio već dvije godine u istom timu. Kiša je počela da pada i komandir je izdao naredbu da se povučemo. Međutim, neko od njih je aktivirao minu i onda smo počeli akciju spašavanja – objašnjava Branislav Milinović, član deminerskog tima koji je angažovan u Udruženju “Demira” iz Orašja.
Teško povrijeđeni Admir Hodžić iz Tuzle preminuo je u Gračanici, na putu za bolnicu, a u poslijepodnevnim satima tijelo nastradalog Fahrudina Hodžića evakuisano je iz miniranog područja.
- Smrt Hodžića nastupila je na licu mjesta. Imao je teške povrede glave, lijevog oka i polomljene ekstremitete – kaže Slobodan Vasić, ljekar Doma zdravlja u Petrovu, koji je konstatovao smrt.
Senad Ikanović, deminer “Demire” kaže da su posljednja tri dana angažovani na razminiravanju terena u selu Karanovac i da su tek počeli sa deminiranjem užeg područja na kojem se nesreća dogodila.
- Znamo da se radi o mini PROM koja je eksplodirala u devet sati i dvadeset minuta, kada je posao već bio završen – kaže Ikanović.
U blizini mjesta tragedije ostali su krvavi zavoji i odjeća deminera dok je policija CJB Doboj obezbijedila mjesto nesreće i uviđaj koji traje i u popodnevnim časovima.
Projekat deminiranja područja od petnaest hiljada kvadratnih metara finansira Evropska unija, na terenu obraslom gustim rastinjem u blizini rijeke Spreče. Nekoliko civila je prethodnih godina stradalo od minskih eksplozija u tom području.
Juče je deminer Goran Đurić (34) poginuo nedaleko od Doboja, od mine PROM dok je radio na deminiranju terena.
















izvor: http://www.mycity.rs/Vesti/Poginuli-demineri.html#727334



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 1

samo 1% deminera nadje proma i prezivi



offline
  • Pridružio: 26 Jul 2007
  • Poruke: 1079
  • Gde živiš: u blizini

Citat:samo 1% deminera nadje proma i prezivi

Misliš aktivira i preživi?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1118 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 8 sakrivenih i 1076 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Bobrock1, cavatina, cenejac111, CikaKURE, comi_pfc, doktor1964, FileFinder, galerija, Kubovac, kybonacci, Leonov, ljuba, Luka1998, MB120mm, Mi lao shu, Milenaaa, Milos ZA, Milos82, Mlav, mocnijogurt, Ne doznajem se u oružje, nemkea71, Parker, procesor, RJ, rodoljub, Singidunumac, suton, tomigun, Trpe Grozni, vlajkox, wolverined4, 1107