Teflonsko posudje je posebno opasno ako se hrana priprema na visokim temperaturama,jer tada ispusta toksicna jedinjenja,koja su potencijalni-
karcinogeni.
Teflonsko posudje je na bazi jedinjenja smola koje sadrze fluor i hlor,tako da na visokim temperaturama stvaraju kancerogena jedinjenja-gasove.
Pripremanje hrane hrane na visokim temperaturama u teflonskom tiganju moze da izazove- "teflonski grip".Odnosno stanje koje je slicno simptomima gripa: glavobolja,jeza,bol u ledjima,povisena temperatura...Hemikalije koje teflon sadrzi , ukljucujuci i amonijum perfluorooktanoat(poznatiji kao C-8-osam), supstancu koja je ispitivana na laboratorijskim zivotinjama,dovedene su u vezu sa - rakom,ostecenjem organa i drugim negativnim zdravstvenim efektima.Izvor je Agencija za zastitu zivotne sredine(EPA) u USA.
Americka uprava za hranu je zatrazila od proizvodjaca da za 95%smanje kolicinu perfluorooktanoicne kiseline (PFOA),jer su istrazivanja pokazala da je ovaj sastojak - kanceroge.
Oni koji bi hteli da izbegnu, koliko je to moguce, takve potencijalne probleme , savet je - izbegavati posudje i pribor za pripremanje hrane u kojima se hrana ne lepi.
Najpozeljnije je posudje od prirodnih materijala-glina,staklo,drveno posudje,keramika.To je zdravije ,ali...
Da li je i - ekonomicnije?
Sada, kada to znate, izbor je na Vama.
Dopuna: 03 Mar 2006 11:48
Pogledajte i ovde o tome http://www.fda.gov/ ... Ukucajte u pretragu rec -teflon . A i Google moze da pomogne.
Dopuna: 03 Mar 2006 11:50
Ovde ima dodatnih obavestenja http://google2.fda.gov/search?client=FDA&site=FDA&.....flon&as=GO ...
Dopuna: 03 Mar 2006 12:02
Evo i ovde o teflonu http://www.msnbc.msn.com/id/11376032/ ...Google je...cudo...cudo...jedno.
|