Alternativni izvori energije - Biodizel

2

Alternativni izvori energije - Biodizel

@Tamtitam

Kako saznajem od stručnjaka Victoria Group-a kukuruz se ne koristi za pravljenje ulja iz koga se dobija biodizel. Od kukuruza se pravi bioetanol koji je zamena za benzine ali o tome nesto vise sledece nedelje, sa novim textom o alternativnim izvorima energije.

PS Moram da se javno zahvalim stručnjacima iz Victoria Group-e koji su mi izašli u susret i odgovorili na postavljena pitanja.

Biodizel, koliko sam za sada primetio, koriste samo kamioni ili traktori odnosno motori koji nisu preterano osetljivi.

Citat:Prednosti
Tehnicki aspekti:
• Obezbeduje bolje paljenje i mazivost motora što znaci vecu efikasnost i trajnost


Ovo mi je malo nejasno jer u nastavku teksta stoji sledeće Arrow
Citat:Mane – Negativna strana mu je što kao gorivoima nešto manju energetsku vrednost od fosilnog dizela, pa je I potrošnja nešto viša. Po rečima proizvođača, njihovi testovi su pokazali da ovo povećanje u realnim uslovimanije veće od 5 odsto. Osim toga, negativno je što ovo gorivo ima nižu tačku zgušnjavanja u odnosu na klasični evrodizel, I to na oko -10 stepeni Celzijusa

Siguran sam da će dizel motor teže paliti ako je gorivo gušće gde će upravo iz ovog razloga stradati grejači koji baš i nisu jeftini.

Imam prijatelja u jednom poljoprivrednom kombinatu koji radi na benzinskoj pumpi u sklopu te firme. Prilikom jednog našeg razgovora o alternativnim gorivima rekao mi je da njegova firma koristi biodizel bukvalno među prvima ali da su im iskustva vrlo loša. Kaže da motori osetno teže pale i to u letnjim uslovima, a kada dođe u dodir sa farbom na limu vrlo brzo je razgrađuje Takođe je istakao da je jedan radnik sipao biodizel u svoju Opel Astru gde mu se nakon određenog vremena dovodno crevo goriva naprosto raspalo.
O čemu se zapravo radi? Da li je biodizel kao gorivo još uvek u fazi testiranja i dorade?

Jeste, sto se tice dovodnog creva goriva postoji problem ali samo ako se radi o crevima izdradjenim od prirodne gume jer ih biodizel može vremenom razgraditi. Sa savremenim crevima od gumenog polimera to nije slučaj.
Pri prvoj upotrebi biodizel cisti motor baš zbog svoje visoke viskoznosti. Zbog toga je stavljeno da obezbedjuje bolje paljenje i mazivost motora.

Čičak može da se koristi za dobijanje biodizela kao i : palama, kokos, kikiriki... Što je još i zanimljivije može i iskorišćeno ulje u restoranima da se iskoristi za dobijanje biodizela, znači ne samo hrana već i "otpadci" hrane.

Koliko znam iz nekog sopstvenog iskustva doradjeni dizel se ili uvozio ili su cak komponente za dizel izvozene iz zemlje na doradu..rec je o smesi dobivenoj iz uljane repice,takva smesa je bila namenjena poljoprivrednim proizvodjacima,koji su dobijali ovo gorivo na pumpama iskljucivo za traktore i polj.masine.Ukoliko je to bilo to svi su se zalili na lose startovanje,vece grejanje i izrabljenost motora a i smanjenom ucinku rada motora pod opterecenjem.Uglavnom neka studija je radjena jos krajem 90-tih godina u nasoj zemlji zbog ogranicenog uvoza goriva...

Nezxnam dali ste procitali na forumu da su engleski sturcnjaci dosli do saznanja da biodizel ima losiji uticaj atmosferu nego fosilna goriva.

Blue Ghost ::Nezxnam dali ste procitali na forumu da su engleski sturcnjaci dosli do saznanja da biodizel ima losiji uticaj atmosferu nego fosilna goriva.

Odakle ti ta informacija? Jel imas sacuvan link sa tom informacijom??

Blue Ghost ::Nezxnam dali ste procitali na forumu da su engleski sturcnjaci dosli do saznanja da biodizel ima losiji uticaj atmosferu nego fosilna goriva.
ne biodizel, nego NEKA bio-goriva!

Max ::Blue Ghost ::Nezxnam dali ste procitali na forumu da su engleski sturcnjaci dosli do saznanja da biodizel ima losiji uticaj atmosferu nego fosilna goriva.

Odakle ti ta informacija? Jel imas sacuvan link sa tom informacijom??

Moguce da sam pogresio ali mislim da je bilo reci o biodizelu A to je bilo pstavljeno u rubrici vesti na forumu.

Ma opusteno, ne prozivam te, nego meni je ta informacija promakla pa bih zeleo da je vidim, ukoliko se setis gde si je procitao.

Dopuna: 23 Okt 2007 23:44

Ne cimam se samo me interesuje dali ZoNi ima imformaciju dali je to negde sacuvano.
Opoet kazem bilo je stavljeno u vesti.

Dopuna: 23 Okt 2007 23:58

Jesi uspeo da najdes? U vestima je.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 970 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 3 sakrivenih i 943 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bato, dane007, darkojbn, Djokislav, Fog of War, gmlale, goxin, havoc995, kybonacci, Marko Marković, mikki jons, Milos82, nemkea71, Nikolaa11, novator, pein, Sir Budimir, slonic_tonic, sovanova95, Tas011, uruk, vaso1, wizzardone, zlaya011