Kuvar za početnike

12

Kuvar za početnike

Markiša, pročitah da kuvaš pasulj.
Ne znam u koliku posudu si pristavio ručak/ moje posuđe je veće zapremine Mr. Green/ , pazi da ti se dobro /ra/skuva pasulj.
Ako baš moraš, dolivaj vode na početku kuvanja.
Ako si stavio suvo meso, nemoj dodavati soli, pred kraj kuvanja dodaj začin c i koriguj ukus./ pazi da ne presoliš/
Ukus ćeš najbolje prepoznati kada odvojiš malo u šoljicu, i kada se prohladi - probaj.
Posle zaprške, krčkaj pasulj na laganoj tempereturi.
Ne zaboravi peršunov list.

I pripazi, dok ne baci 'ključ', izreguliši vatru. Paprika hoće to da izazove...

Odgovoriću vam na sva pitanja sada idem na unukov rođendan,a za ručak imam prelepu klot boraniju sa mlekom i umešanim jejetom Zagrljaj

Napravio sam dve greške.
1. stavio sam mnogo vode
2. nisam sačekao da se raskuva pasulj jer sam se plašio da ću zakasniti u školu (na kraju sam i zakasnio)

Naravučenije: Pasulj spremati vikendom! Very Happy

Elem,sestra je ,,spasla" pasulj. Dodala je pasirani paradajz, malo brašna i dokuvala ga je smešak

Voda ne bi bila suvišna da si imao vremena da dovoljno ukuvaš pasulj.
Pasulj moraš nastaviti dosta rano, posebno ako si ograničen vremenom zbog škole ili drugih aktivnosti.
Imaš i drugu mogućnost: nastaviš ga uveče kasno, pustiš da proključa, sniziš temperaturu ploče, odeš da spavaš.
Ujutru samo pojačaš i dovršiš kuvanje.
Ništa nisi napisao o ukusu pasulja.
Biće bolje sledeći put Zagrljaj

Nisam napisao jer nemam zamerke smešak
Odličan je Very Happy

angelika ::Zasto soda bikarbona i secer u svako jelo?

Zaprske sa sitno seckanim lukom za pasulj su nepotrebne ali ne mora i ne sme luk da pocrni.
Ima jela gde daju posebno dobar smek.
Kakva bi bila klot corba bez "tanke zaprske" sa sitno seckanim lukom?

Na malo ulja przeno brasno smaknuto sa ringle i tek onda dodano malo seckanog crvenog luka koji samo "titra" vrucem na ulju i brasnu, tek kad se potpuno "smiri" ulje, dodajem alevu papriku ta kombinacija uz zuti zacin i list celera, persina daje miris koji cini ukus i miris takvim corbama.

Ja smatram da manipulacija temparaturom i kolicinom zacina jeste kljuc ukusne kuhinje.

Nisam rekla da se soda bikarbona svugde stavlja sem u pasulj,pre se skuva a i nema stomačnih tegoba za one koji od pasulja imaju.
U beli pasulj se prvo izdinsta luk sitno seckan pa se pravi zapraška tako beli pasulj ima lepši ukus.A šećer pa mislim da sam rekla da je to opet stvar ukusa ali preporučujem,ma samo u prste malko smešak

Keks od kokosa

Sastojci:
450g brašna
250g margarina
125g šećera
100g kokosa
1 limun
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 jaje

Priprema:
Umutiti margarin i šećer, dodati jaje, brašno s praškom za pecivo, kokos, sok od limuna i izrendati malo kore, sve to lepo umesiti. Testo razviti na stolu i praviti kružiće ili kakav već kalup imate. Testo ne bi valjalo da bude deblje od oko 0,5 cm. Poređati keksiće u podmazani pleh i peći ih oko 10 minuta na 180°C. Keksići ne smeju promeniti boju ili će postati krhki i suviše čvrsti. Kada ih izvadite iz rerne, biće mekani, ali će se stvrdnuti kad se olade. Uvaljati ih u šećer u prahu i uživati u njima smešak

Za Neprimetnu, mada verujem da već zna smešak

Suncokret

Potrebno je:
9 šoljica za kafu do vrha napunjenih sirovim suncokretom
4 supene kašike soli

Priprema:

U veću vanglicu sipati sirov suncokret. Suncokret preliti vodom, lepo izmešati i ocediti. Iz đevđira suncokret stavite direktno na veliki suvi pleh (najveći što može da vam stane u rernu). Posolite i lepo izmešajte tako da, kada uzmete neku semenku u ruku osetite so na njenoj površini. Poravnajte to lepo, ali tako da sloj suncokreta ne bude suviše debeo. Rernu zagrejte na 200°C i ubacite pleh. Na svakih 5 minuta mešati suncokret u plehu da bi se ravnomerno ispekao. Posle jedno 15-tak minuta, tj. nakon 3-4 mešanja, izvadite uzorak sa sredine pleha, pri tom ne vraćajte pleh nazad u rernu dok degustirate. Meni se par puta dešavalo da mi zagori u toku ,,degustiranja". Kad dobijete odgovarajući ukus, izvadite pleh, sačekajte da se malo ohladi i uživajte.

Prednosti kućnog pripremanja suncokreta jeste u tome što znate šta jedete. Ne možete naći, barem ne žive crve unutra (kao što sam ja nalazio Bebee Dol ), možete sami ,,dozirati" so, ako vam izgori lično ste vi krivi i jeftinije je smešak

mpman ::Za Neprimetnu, mada verujem da već zna smešak



O, kako si me obradovao. A, upravo grickam slani suncokret.Ne znam šta mi je poslednjih nedelja : oops:

Kada sam bila mlada, brat i ja smo pekli suncokret i semenke od bundeve. Nikada više nisam nisam grickala tako ukusne semenke kao iz naše rerne.
Sada kupujem prženi suncokret, a zaklinjem se da je to još samo ovaj put, i tako iz dana u dan.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1122 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 11 sakrivenih i 1065 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, bankulen, bestguarder, bigfoot, bojank, CikaKURE, comi_pfc, Denaya, Dimitrise93, Georgius, goxin, hologram, HrcAk47, ILGromovnik, indja, Još malo pa deda, Karla, Kibice, ljuba, Lošmi, Luka Blažević, Marko Marković, Mixelotti, Neutral-M, ostoja, Panter, Polemarchoi, randja26, Rogan33, royst33, SlaKoj, slonic_tonic, Smiljke, sombrero, Stefan M, Tvrtko I, vladulns, W123, wizzardone, wulfy, YugoSlav, zbazin, ZetaMan, Zoca