Moc negativnog

6

Moc negativnog

Sorelag, i ja se jezim od emocionalne rezervisanosti. No, ja sam to kucanje VS razvaljivanje shvatila vise kao ... kaobihtorekla... mudrost Indijane Dzonsa Mr. Green Imamo iskustva da znamo sta se moze desiti. Ako znam da iz pojednih mumija iskacu macevi i pomislim, mozda je to upravo ova mumija koju vadim iz sarkofaga, ja definitivno vidim polupraznu casu umesto polupune, ali taj "pesimizam" apsolutno radi za mene.

Ono od cega se jos vise jezim i sto je iniciralo pisanje ovog bloga je (Elizabet) taj trend laznog holivudskog (elizabetanskog, hehe) naucenog optimizma koji iza sebe nema niskakvu konkretnu misao (kao recimo, budisticku ili bilo koju ideju koja vodi ka unutrasnjem miru...dakle, nesto dublje) vec samo trendi osmeh i povrsna opsta mesta "Carpe Diem", ranije spomenuto "Smile to the world..." i slicne stvari koje ljudi, u sustini, ne dozivljavaju, vec, imam utisak, samo hoce da budu takvi i koje vise odgovaraju natpisima na majicama nego zivotnoj filozofiji.

OMG. Pretvoricu se u dzangrizavog dedu!

A to za "matematicki inteligentne" (jao, Sorelag, sto te volim sto nisi upotrebila rec "geek" Very Happy).. nemam pojma. To sto sam do sada videla (uzivo) prilicno potvrdjuje taj stereotip o kojem pricas, ali mozda i zbog toga sto se radi o pretezno "muskom" zanimanju. A sto sam ja sad zacinila stereotipom. Wooow Laughing

Nemam nista sveze da dodam sto se workshopa tice, izgleda da su ih smanjili na jednom nedeljno po dva sata, odleprsali svi na jug iz ove kisurine zajedno sa tamo-gde-vidis-problem-ja-vidim-mogucnost Elizabet.

Citat:Ono od cega se jos vise jezim i sto je iniciralo pisanje ovog bloga je (Elizabet) taj trend laznog holivudskog (elizabetanskog, hehe) naucenog optimizma koji iza sebe nema niskakvu konkretnu misao (kao recimo, budisticku ili bilo koju ideju koja vodi ka unutrasnjem miru...dakle, nesto dublje) vec samo trendi osmeh i povrsna opsta mesta "Carpe Diem", ranije spomenuto "Smile to the world..." i slicne stvari koje ljudi, u sustini, ne dozivljavaju, vec, imam utisak, samo hoce da budu takvi i koje vise odgovaraju natpisima na majicama nego zivotnoj filozofiji.

Potpuno se slažem. Ali sam isto tako primetila da to "keep smiling" neverovatno deluje u svakodnevnom životu. Ljudi su mi to neprestano govorili: ako tražiš nešto, traži to s osmehom (br. ... stavi koji hoćeš, pošto je izgleda nebitno da li je osmeh iskren ili lažan), pre će ti se dati. Oni koji se bave neverbalnom komunikacijom kažu da čak i to mimičko razvlačenje usana u nešto što liči na osmeh (koji često ne može da dopre do očiju, pa lice više liči na masku tužnog klovna) doprinosi izazivanju pozitivnih emocija u nama.

Citat:Jel ima u tome ikakvog smisla?

Prvo ne znam da li je pitanje upućeno meni.Ako jeste,smisao je da će negativnih misli uvek biti kao što ih je bilo i kao što ih ima.Poenta je da kada negativna misao dođe da udariš "tačku" i ne vezuješ se za nju,jednostavno da to shvatiš kao prolaznu stvar.Tako kažu sveti oci.
Po meni pesimizam teško da može imati koristi.
Sad ako si realista ako vidiš da sve neće ići lako,to nije pesimizam,to ja zovem realizmom Wink

Citat:li da ne mrsimo previse, da nas ne istera ona dusmanka, vlasnica bloga
Laughing

dobar fazon Wink

Citat:ako tražiš nešto, traži to s osmehom (br. ... stavi koji hoćeš, pošto je izgleda nebitno da li je osmeh iskren ili lažan), pre će ti se dati.
Ne bih se složio sa ovim.Osmeha ima najmanje milion.Osmeh iz straha,osmeh iz velikog straha,osmeh iz nevešto naučene ljubaznosti,"istreniran osmeh","istreniran osmeh" al kao da i nije,iskren osmeh,pritajen osmeh...
Uvek iza osmeha možeš da pročitaš između redova.Dobro ne uvek ali skoro uvek.
Psiholozi zato i kažu da ima više vrsta osmeha.

Pricam danas sa decom na putu za grad, isli smo u bioskop.
Kazem ja: "[...blablabla...] i tako sam prosla pored nje ko pored turskog groblja [...blablabla...]"
Kad mi na to cerka(12) razrogaci oci:"Kako to mislis 'ko pored turskog groblja'? "
Ja istresem odmah objasnjenje, sve po redu: mi 500 godina pod Turcima, njihova groblja na koja se ne obraca paznja, znacenje, stari narodski izraz, tradicija...
A tek ce ti moje skolski korektno obuceno dete: "Kako je to ruzno receno! Grob je grob. Samo zato sto je turski, ne treba da se obraca paznja. Zvucis kao rasista! Pa to je bilo pre milion godina"

I eto sad. Ono sto je za mene apsolutno pozitivno i predstavlja bogatsvo jezika, njima zvuci grozno. I u pravu su. Ali i ja sam. Garant. Mr. Green

Citat: Ne bih se složio sa ovim.Osmeha ima najmanje milion.Osmeh iz straha,osmeh iz velikog straha,osmeh iz nevešto naučene ljubaznosti,"istreniran osmeh","istreniran osmeh" al kao da i nije,iskren osmeh,pritajen osmeh...
Uvek iza osmeha možeš da pročitaš između redova.Dobro ne uvek ali skoro uvek.
Psiholozi zato i kažu da ima više vrsta osmeha.


O, da, psiholozi kažu. Ali ja ne govorim o tome, već o svakodnevnim situacijama u kojima se ne susrećeš sa psiholozima, već sa kolegama na poslu i drugim poznanicima koji te u prolazu pitaju "kako si'", ali ih zapravo ne zanima odgovor i koji se uglavnom ne bave tumačenjem semantike osmeha. Iako bi čovek pored mnogih od njih prošao kao pored "turskog groblja", obično je bolje iskeziti se, makar i osmehom "nevešto naučene ljubaznosti", "istrenirane ljubaznosti" i sl. Neiskrenost, licemerje? Jeste.

Ja sam jednom zamalo stradala zbog izraza "pusto tursko", zamalo da izazovem međunarodni incident u stranoj zemlji. A samo sam neoprezno na ulici naglas prokomentarisala ono zaurlavanje koje se širom Balkana naziva muzikom. Da li je to negativno? Politički ili kulturno nekorektno? Verovatno.

Very Happy E, Tamtitam će sada da nas pozatvara... Svega smo nabacali, svakojakih razmišljanja... Valjda nećemo stradati zbog osmjeha Very Happy

Citat:A tek ce ti moje skolski korektno obuceno dete: "Kako je to ruzno receno! Grob je grob. Samo zato sto je turski, ne treba da se obraca paznja. Zvucis kao rasista! Pa to je bilo pre milion godina"

Jao pto je ovo slatko... Baš vaspitana deca.Pozdravi učiteljice i mamu i tatu Wink
Citat:Ali ja ne govorim o tome, već o svakodnevnim situacijama u kojima se ne susrećeš sa psiholozima, već sa kolegama na poslu i drugim poznanicima koji te u prolazu pitaju "kako si'", ali ih zapravo ne zanima odgovor i koji se uglavnom ne bave tumačenjem semantike osmeha.
Da odgovorim direktno,ja nisam psiholog ali mene zanima tumačenje osmeha Smile
Pa ne bih sad pridavao toliku tragičnost onom površnom pozdravljanju.Nekada ono može da bude i lepo,ne vidim sad da je površno pozdravljanje nešto baš tako.Jeste,pitamo se kako smo bez neke želje,ali možda je i to bolje nego samo proći sa klimanjem glave ili bledim pozdravom.Tj to je još gora varijanta.
Verujem da nisi u toku sa pevanjem određenih nacija.Npr neke nacije jednostavno pevaju na taj način,to je nama ružno,a npr turcima nije,to je njihov nacionalni milje.Njihova sredina u kojoj su odrasli.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1211 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 9 sakrivenih i 1147 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., ajo baba, amaterSRB, Apok, armor, Atomski čoban, bladesu, bojank, Brana01, Bubimir, cinoeye, darcaud, djboj, Dorcolac, dragoljub11987, Futurama, goxin, Istman, Ivan Campo, JimmyNapoli, Kaplar2, Karla, kolle.the.kid, Krvava Devetka, Lieutenant, Marko Marković, Metanoja, milenko crazy north, milimoj, Milos ZA, miodrag, moldway, Nemanja.M, ozzy, panzerwaffe, raketaš, raso7, Regrut Boskica, royst33, ruger357, sombrero, SR-3m, Srki94, Srle993, Tragač, VP6919, wolf431, wolverined4, Wrangler, zdrebac, Živković, Žrnov, žeks62, 1107