Moje telo

1

Moje telo

offline
  • LoXo  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 14 Okt 2011
  • Poruke: 1212

Ovde ce biti objavljivano sve o vezbanju, zdravlju itd. Smile

Evo vrlo mali deo zanimljivih stvari iz knjige Novaka Djokovica:
-kako kaze svako jutro cim ustane popije casu vode i pojede 2 kasike meda
-pije vodu sobne temperature
-za dorucak jede kako on to naziva "super pahuljice" a pravi ih od ovsenih pahuljica, suvih brusnica, suvog grozdja, semenki bundeve ili suncokreta, seckanih badema, banane ili bobica i pirincanog ili bademovog mlijeka
-opste poznata stvar ne unosi hranu koja sadrzi gluten
-ne unosi kofein, osim onaj u energetskom gelu koji uzima tokom meca

---------------------------------------------------------------------------------------------

Mračna strana bele čokolade: Razmislite dvaput pre nego što je uzmete!

Kako tvrde specijalisti za ishranu, proizvođači bele čokolade umesto kakao maslaca koriste druge biljne masti, pa bela čokolada ne može da posluži ni kao najlošija zamena za čokoladu.


- Bela čokolada je slatki otrov koji ne obezbeđuje neophodne vitamine i minerale i nema apsolutno nikakvu energetsku i hranljivu vrednost, već isključivo kalorijsku. Za razliku od braon čokolade, u beloj nema teobromina koji se dobija iz kakao drveta, a deluje stimulativno na organizam ako se konzumira u umerenim količinama - kaže primarijus dr Ljubomir Pfaf, specijalista za ishranu.

Stručnjaci upozoravaju da se bela čokolada mnogo teže vari od crne, jer u najboljem slučaju sadrži do 20 odsto kakao maslaca, a oko 14 odsto sastava čini suva mlečna masa. Ostatak je pre svega šećer, pa u 100 grama bele čokolade ima i do 57,1 gram ugljenih hidrata.

- Reč "čokalada" u takozvanoj beloj čokoladi uvek je bila pod znakom pitanja, jer ona u sebi nema kakao, što je osnovni sastojak braon čokolade. To uglavnom bude mešavina putera ili nekih drugih masti, sa dosta šećera i veštačkih emulgatora kojima se postiže ukus - objašnjava nutricionista Milka Raičević.

Ona upozorava da je ovaj "slatki greh" prepun veštačkih aroma, emulgatora i nezdravih zamena za kakao maslac (32,2 grama u 100 grama čokolade).


- Najveći problem sa ovom poslasticom je što nikad niste sigurni šta jedete. Ali ako već ne možete da joj se oduprete, morate se truditi da kupujete od proverenih proizvođača, da uvek pročitate sadržaj i, naravno, da ne preterujete, jer je sve preko tri kockice previše - savetuje Raičevićeva.

Izvor: http://www.24sata.rs/specijal/zivot/vest/mracna-st.....9939.phtml

Šta se dogodi našem tijelu kada popijemo limenku kole?

Jeste li se ikada zapitali zašto kolu popijemo s osmjehom? To se dogodi zato što se s njom drogiramo, iako su kokain iz Coca Cole maknuli još prije sto godina. Zašto su maknuli kokain iz kole? Zato što je bio sasvim suvišan.

10 minuta nakon što smo popili kolu: 10 čajnih žličica šećera pukne naš sustav (ta količina je 100% dnevne preporučljive količine šećera). Mi zbog toga nećemo automatski povratiti jer fosforna kiselina u koli anulira okus slatkoće, tako da je naše tijelo zadrži.

20 minuta nakon što smo popili kolu: Količina šećera u krvi naglo skače, uzrokujući inzulinsku eksploziju. Naša jetra tada odgovara tako da sve šećere koje nađe u krvi pretvara u masnoće. (U tom trenutku jetra ima mnogo toga za pretvoriti u masnoće.)

40 minuta nakon što smo popili kolu: Kofein iz kole je u potpunosti apsorbiran. Šire nam se zjenice; raste nam krvni tlak; kao reakcija na sve to, naša jetra pumpa još više šećera u naš krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani, što sprječava osjećaj vrtoglavice.

45 minuta nakon što smo popili kolu: Naše tijelo povećava produkciju dopamina, stimulirajući centre za osjećaj ugode u mozgu. Ovo je, usput, u stvari isti način na koji na nas djeluje i heroin.

60 minuta nakon što smo popili kolu: Fosforna kiselina se spaja s kalcijem, magnezijem i cinkom u debelom crijevu, osiguravajući dodatnu eksploziju u našem metabolizmu. Ovo se dodatno komplicira velikim dozama šećera i umjetnih sladila koji dodatno povećavaju izlučivanje kalcija putem mokraće.

Više od 60 minuta nakon što smo popili kolu: Diuretička svojstva kofeina počinju utjecati na naše tijelo. (Imamo osjećaj da trebamo mokriti.) Tada sav kalcij, magnezij i cink koji su bili namijenjeni našim kostima i tijelu, kao i elektroliti natrija i voda izlaze iz tijela.

Više od 60 minuta nakon što smo popili kolu: Kako se kaos u našem tijelu stišava, počinjemo osjećati nedostatak šećera. Možemo postati lako razdražljivi i usporeni. Do sada smo već izmokrili svu vodu iz kole, no tek nakon što se ona spojila s najvažnijim hranjivim tvarima iz našeg tijela zajedno s ostalom vodom koja hidrira naše sustave, i koja zajedno s ostalim tvarima gradi naše kosti i zube. Nakon toga slijedi nedostatak kofeina, koji nastaje tek nakon nekoliko sati. (Što se osjeća još više ako ste pušač.)

Izvor:
http://citaj.ba/lifestyle/zdravlje/9417-%C5%A1ta-s.....map=%5B%5D

Možda bih i ja mogla nešto na ovu temu iako nije ali možda i jeste bitno i za sport...

Prvo mislim da je za telo kako ti kažeš ili organizam najvažnija pravilna ishrana i fizička aktivnost!
Prošla sam, nadam, se težak period u životu. Sve to me je nateralo da puno čitam, puno pitam, puno mislim...

Lepo si ti opisao stanja kod reakcije kola kole po periodima. Znam da tako i jeste. Kod mene u kući koka kola ne postoji Mr. Green

Biće malo uopštenije,

Organizam traži sva tri obroka, može i takav kako si ti naveo , a može i nešto konkretnije ali ne puno.
Pogrešno je grickanje koje kakvih gluposti, keks i mleko itd.
U organizmu moramo imati i vitamina i minerala, antioksidanasa što više kolika je zagadjenost,
aminokiselina, omega 3 kiselina...
Znači puno voća i povrća /porodica kupusa najvažnija/.
Kafa (kofein je čak potreban organizmu) ali opet 2-3 dnevno.
Što se tiče fizičke aktivnosti to svi znamo da je odlično i za zdrave i za bolesne, pa onda forumaši poslušajte učesnike ove teme, imaju iskustva, nemojte ono ma šta priča ona, tako su i moja deca reagovala ...
Šetajte, trčite, idite u teretanu, fitnes, pilates, jogu...

Nisam Vam ništa novo rekla ali Vas molim radite sve to!!!

KOMBINACIJA ZA SNAŽNIJA RAMENA

JAVOREKOVA KOMBINACIJA (KOMPLEKS) nazvana je po treneru rumunjske olimpijske reprezentacije u dizanju utega, Istvanu Javoreku. Ona pogađa ramena iz pet različitih kutova i potiče krv da navire u mišić, pa se tako ramena doimaju većima i tik nakon završetka samoga treninga. Na ovaj način ojačat čete sve mišiće koji povezuju i učvršćuju nadlakticu s lopaticom i omogućavaju sve kretnje u ramenom zglobu. Ova vježba učvrstit će ramena i zaštiti ih od ozljeda s obzirom da je dobro poznato da su ramena svrstana u skupinu nestabilnih zglobova.

Kompleksi su povezivanje 4-10 vježbi u cijelinu koje se izvode za redom u rasponu od 5-10 ponavljanja svake vježbe bez prestanka rada dok sve vježbe nisu odrađene.

JAVOREKOVA KOMBINACIJA -TEHNIKA IZVOĐENJA VJEŽBE

Stanite uspravno s parom bućica oslonjenih na bokove, dlanove okrenite prema unutra. Podignite ruke ispred tijela, do položaja u kojem su paralelne s podom. Spustite ruke i ponovite kretnju 6 puta. Zatim odmah podignite ruke u stranu i kad postanu paralelne s podom, vratite u početni položaj. Napravite 6 ponavljanja. Nagnite potom odmah tijelo prema naprijed sve dok nije pa gotovo paralelno s podom. Ruke podignite u stranu, pa ih spustite i napravite 6 ponavljanja. Ispravite se, postavire ruke ispred bedara, tako da dlanovi budu okrenuti prema tijelu. Podignite ruke do visine prsnog koša, spustite ih i ponovite 6 puta. Na kraju, postavite ruke pokraj bedara, podignite ih zatim u visinu ramena tako da dlanovi budu okrenuti jedan prema drugome i potisnite bućice iza glave. Spustite ruke istim putem i napravite 6 ponavljanja. Plan: 2 serije s odmorom od 90 sekundi između njih.

Pravila prilikom sastavljanja kompleksa:
-vježbe moraju teći kontinuirano bez zadrške i imati logičan slijed radi lakšeg izvođenja;
-opterećenje se određuje prema vježbi u kojoj je vježbač najslabiji i koju može izvesti sa zadanim opterećenjem minimalno 10 ispravnih ponavljanja;
-obavezno korištenje vježbi koje je vježbač usvojio i izvodi tehnički ispravno;
-set nije završen dok sva ponavjanja nisu izvedena;
-kod početnika odmor između setova mora biti jednak vremenskom intervalu rada, sa vremenom se radi povečanja intenziteta period odmora može progresivno smanjivati;
-prioritet vježbi eksplozivnog karaktera na početku kompleksa

Malo slika za motivaciju:















Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 859 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 853 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, draggan, Koridor, opt1, Shilok, simazr