Nakit

14

Nakit

Bebee Dol Mali poklon od mene,davno spremljen,no ipak stiže... smešak




Veoma lepo, teta Dano, ja bih onaj prvi odozgo. smešak

Sorelag ::Veoma lepo, teta Dano, ja bih onaj prvi odozgo. smešak





Ko zna možda se dogodi čudo Poljubac

Moja majka je jedno vreme živela u Kuvajtu, pa je mogla sebi da pusti na volju po pitanju zlata. Evo i nekoliko komada, njih ja ni za živu glavu ne bih nosila, a njoj nekako lepo stoji. Možda sam se samo navikla da je viđam u takvom izdanju, pa mi zato to prstenje nije odbojno na njenoj ruci. U poslednje vreme ga ni ona više ne nosi, bliži se dan kada će u nekoj zlatari biti zamenjeno za neke savremenije (čitaj meni draže) modele...

Jedan privezak mi je i amajlija, nosim ovaj violinski ključ uvek kada polažem ispite (još uvek studiram Embarassed dipl.ist.um - 3 ispita i jedan diplomski).

To je uspomena sa moje jedine (za sada) posete Rimu 1990. godine, i mnogo volim violinske ključeve.


Posebno mi je zanimljiv odnos muškarac-nakit. Pamtimo vreme zlatnih kajli, uz, po mogućstvu, razdeljane, "travnate" grudi. Izvinjavam se što sad prizivam ove uznemirujuće slike ovde, ali meni je to prva asocijacija. I klinci sa minđušama. Ali ima nečeg privlačnog kod muškaraca sa lepim, muškim narukvicama ili prstenjem od srebra ili belog zlata, barem meni. Mada, nekako uvek imam utisak da su takvi primerci za izbegavanje, da je za nošenje takvog nakita potreban šarm koji skriva neke ružne osobine. Nemam iskustva sa takvima, možda i grešim.
To bi bio mali rezime mog odnosa prema nakitu. E, da, imam i jedan prsten sa tini-mini dijamantčićima, ali ga ne nosim, samo ga čuvam kao uspomenu.

Citat:Ali ima nečeg privlačnog kod muškaraca sa lepim, muškim narukvicama ili prstenjem od srebra ili belog zlata, barem meni. Mada, nekako uvek imam utisak da su takvi primerci za izbegavanje, da je za nošenje takvog nakita potreban šarm koji skriva neke ružne osobine. Nemam iskustva sa takvima, možda i grešim.

Baš dobro rečeno, osobito ovo "uvek imam utisak da su takvi primerci za izbegavanje, da je za nošenje takvog nakita potreban šarm koji skriva neke ružne osobine". Može da mi se dopadne narukvica, sat, eventualno minđuša i sitan lančić oko vrata. Kajle i prstenje ne podnosim na njima (a naročito burme Mr. Green ) niti tetovaže. Pre nekoliko godina "startovao" me je prilično zgodan i samouveren student istorije umetnosti: odbila me je tetovaža s motivom neke bube na njegovim leđima. Biće da sam ja beznadežno staromodna i selektivna.

Sviđa mi se tvoje prstenje, jelkice smešak, tj. tvoje mame.

Mislim da nisi svesna šta si propustila. Student IU muškog roda, pa još zgodan i muva ženske...taj je bio neka retka zverka. Mr. Green
Neću mnogo da gnjavim, samo da se iskupim za one ružne asocijacije na muškarce i nakit, evo može to i ovako, lepše.



Vinaver je sve rekao o onom prvom (Šekspir, čovek sa minđušom), nemam šta da dodam, a o drugom (Ticijan) je lepo pisao Panofsky. Ticijan je bio naročito ponosan na lanac koji nosi, to je počasni orden koji je dobio od Karla V(Orden of the Golden Spur, zapravo, ne znam kako mi to kažemo), i nosi ga na oba sačuvana autoportreta. Na ovom je već veoma star, i nekako je potresno gledati ga, ponosnog na svoja dostignuća i zasluge, a tako nesretnog na privatnom planu. Eto, komad nakita može svakakve tajne da krije.

Zahvaljujem jelkici na ovim zanimljivim prilozima. Baš sam tragala za likovnim predstavama nakita na portretima u zapadnoj umetnosti, posebno muškim portretima i nisam pronašla ništa osobito zanimljivo na Internetu, bar za sad. Jelkice, help!

A ovo je Rodni Grant ili "Vetar u kosi", Lakota (Sijuks, kažemo mi pogrešno) iz "Plesa s vukovima". Njega i te kako mogu da podnesem i to sa sve egzotičnim nakitom. Ali mu ni ne treba ništa više, mislim, Embarassed kaiš mu tako dobro stoji Smile. Rođen 6. marta 1959, poreklom Omaha.



Pronašla sam i stranu na kojoj se film može pogledati za dž. (doduše sa
japanskim titlom).

Jelkica je načinila izbor dela, potrudila se da ih pronađe na Internetu i pokloni svima nama. Poljubac Odličan posao i najlepše hvala, jelkice. Uživajte!

http://www.getty.edu/art/collections/images/m/00094501.jpg
Pontormo Cosimo Medici

http://library.thinkquest.org/21960/image/raphael-9.jpg
Raphael Angelo Doni

https://www.mycity.rs/must-login.png
Titian - Jacopo Strada

http://www.macuquina.com/images/jpeg/khm_maximilian_family.JPG
Bernhard Strigel – Family of Maximilian I (revija nakita)

http://www.wga.hu/art/c/clouet/jean/francois.jpg
Jean Clouet – Francis I

http://birthday.wz.cz/erasmusr.jpg
Hans Holbein – Erasmus

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Holbein-erasmus2.jpg
Hans Holbein – Erasmus
(primetićeš da je voleo da menja prstenje)

http://www.wf-f.org/WFFResource/StThomasMore.jpg
Hans Holbain - Thomas More

http://www.sapphireandsage.com/images/henry8.jpg
Hans Holbein – Henry VIII

http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/weyden/francesco.jpg
Rogier van der Weyden – Francesco d’Este

Spremila je jelkica još nešto, nego ne stiže da okači. Baš me je zainteresovala ova tema nakita na slikama. O tome ne znam mnogo, ali ono malo što znam ću izložiti, pošto je autorka bloga bila ljubazna da mi dozvoli da se malo šepurim ovde. Very Happy
Na renesansnim portretima muškaraca najčešće su prikazani razni medaljoni, za koje pretpostavljam da su bili počasni i da su ukazivali na položaj i zasluge portretisanog. Nekada je teško odrediti gde počinje nakit a gde se završava odeća, kao na portretu Henrija VIII. Drugi najčešći oblik nakita na ovim slikama jeste prsten, koji je verovatno, takođe bio nekakav znak raspoznavanja. Ne znam u kojoj meri je predstavljeno prstenje znak pripadnosti određenoj grupi, organizaciji, a u kojoj meri je samo ukras i statusni simbol? Znam samo da ga ima mnogo na rukama Julija II. Na ovom portretu, koji je uradio papin miljenik Rafael, verovatno možemo videti i Pescatorio, prsten koji svaki papa nosi. Na takvom prstenu je u vidu sićušnog reljefa prikazan sveti Petar kako peca. Ovakav prsten je samo jedan od brojnih načina iskazivanja legitimnosti papskog primata. Taj primat počiva na Hristovim rečima: " A i ja tebi kažem: ti si Petar, i na ovome kamenu sazidaću crkvu svoju..." (Matej 16:18 ) i papama je često bilo veoma važno da ukažu na njihov značaj. Ova ideja naglašavanja kontinuiteta i legitimnosti papskog primata je glavni motiv i jednog od najznačajnijih (a zašto da ne kažemo i najlepših) slikarskih ciklusa renesanse, koji se nalazi na zidovima Sistinske kapele.
Još jedan prsten sa likovnih predstava je zanimljiv, prsten kojim se venčavaju Venecija i more. Počev od 1000. godine u Veneciji se na dan Hristovog uspenja održava velika svečanost, La Festa della Sensa. Tom prilikom dužd bi u lagunu ubacio zlatni prsten i izgovorio reči "Desponsamus te, mare. In signum veri perpetuique dominii" Tako bi simbolično održao ceremoniju venčanja Serenisime i mora, od koga je toliko zavisio njen prosperitet. Na slici Bordonea vidimo kako ribar vraća prsten koji je pronašao u moru.
http://www.art-prints-on-demand.com/kunst/paris_bo.....ice_hi.jpg
Dva prstena,dva ribara i dve italijanske države, u nekada ne tako dobrim odnosima.

Naišla sam i na jedan super sajt gde se može saznati još više o ovome i svašta nešto još!
http://www.jjkent.com/articles/jewelry-guide-vol1/index.htm

nakit...mmm...topim se Wink Zaljubljen




Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1211 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 9 sakrivenih i 1147 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., ajo baba, amaterSRB, Apok, armor, Atomski čoban, bladesu, bojank, Brana01, Bubimir, cinoeye, darcaud, djboj, Dorcolac, dragoljub11987, Futurama, goxin, Istman, Ivan Campo, JimmyNapoli, Kaplar2, Karla, kolle.the.kid, Krvava Devetka, Lieutenant, Marko Marković, Metanoja, milenko crazy north, milimoj, Milos ZA, miodrag, moldway, Nemanja.M, ozzy, panzerwaffe, raketaš, raso7, Regrut Boskica, royst33, ruger357, sombrero, SR-3m, Srki94, Srle993, Tragač, VP6919, wolf431, wolverined4, Wrangler, zdrebac, Živković, Žrnov, žeks62, 1107