Nostalgija

19

Nostalgija

Najlepša sećanja iz detinjstva su vezana za dane provedene kod moje bake.

Bakina i đedova kuća bila je udaljena dve ulice od kuće u kojoj sam rođena.
Pored bake i đeda, imala sam dve tetke i dva ujaka. Obožavali su me, kao i ja njih.

Kada razmišljam o danima provedenim kod njih, setim se ogrominh zrelih kajsija koje su letje oluje i kiša otresali sa drveta, setim se supice od goluba koju je baka kuvala i gustog belog klot pasulja najukusnijeg na svetu. Kriška hleba namazana svinjskom mašću i posuta kristal šećerom, ili kriška premazana domaćim pekmezom od kajsija, bile su obavezna užina.

U, kako je meni tada izdledalo, ogromnom dvorištu bila je letnja kuhinja, ili kako je baka govorila kužina, pored podrum sa bačvoma vina.
Kada se vino pretakalo, poveli bi i mene samo da 'vidim'. Sećam se neponovoljivog ukusa šire, koju su mi ponekad dali gutljaj ili dva. A šira lepa, slatkaaa.

U podrumu se nisam dugo zadržavala nikada, ali u kužini sam provodila dobar deo dana, uz baku koja je tu kuvala na ozdinoj peći.

Osim pećke, tu je bila i drvena klupa, panj, od ko zna kada isečenog drveta, na kome je često sedeo đed, i polica sa posudjem.

Na zidu okačen + pržun, a na polici ručni + mlin za kafu

Često, dok kuvam prvu jutarnju kafu, miris me podseti na tu kužinu, na baku, na ritual sipanja sirove kafe u pržun i okretanje pržuna zakačenog na otorenoj tučanoj ploči, na pucketanje pržene kafe, na miris koji je ispunjavao celo dvorište, na dim koji me je štipao za oči, na beskonačno okretanje polugice ručnog mlina dok se melje sveže ispržena kafa.

Večeras, vračajući se kući iz šetnje, iz jednog ulaza čula se + pesma koja me posetila na sve ovo, i na bakin Orion + radio sa četiri bela dumgića.
Pišući u ovoj temi, grize me savest jer malo pišem o + njemu.




Boško Buha, film
i muzika


najtužnije mi bilo kad gine Čikalo

scena kad prolaze ispod rascvetalog drveta

..uvek me izmrcvari...



... први сат којег се сећам био је исти овакав...

Nedostaje mi Cica Glisa cudo od slatkisa..onaj njihov eurokrem..nedostaje mi odusevljenje kad kupim kinder jaje.Nedostaju mi paketici ispod jelke puni slatkisa..Nedostaju mi drugovi iz srednje skole sad samo mahnemo jedno drugom u prolazu..Nedostaje mi ludiranje studentskih dana..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 846 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 842 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: draggan, MilosKop, Shilok, zlaya011