Vrtovi

41

Vrtovi

Gradski park u Tivtu

Citat:Veliki gradski park u Tivtu utemeljen je daleke 1892. godine o čemu svjedoči natpis na tada postavljenom spomen obilježju sa kojega, prevedeno sa njemačkog, citamo: "Ovaj park je osnovao 1892.godine bivši mornaricki admiral Friherr Von Sterneck. Izgradnjom su rukovodili komandanti brodova Hnatek, Padevit, Ziegler, Denning, Heinrich i C.Lanjuz kao i poslovođa Nedwich".

Načelnik Tivta u to doba bio je kapetan Marko Krstović.
Prošlost parka nikada nije posebno proučavana, postoje fragmentarno obznanjeni detalji i priče savremenika.
Prema navodima iz zemljišnih knjiga, park je podignut na posjedu kotorske vlastele Radalli i Verona koje su tu imali ljetnjikovce okružene vinogradima. U katastarskoj arhivi se nalazi plan parka iz vremena njegovoga nastanka.
...

Bogatstvo biljnih vrsta park je stekao običajem da svaki pomorac vezan za Tivat, pri povratku sa svojih putovanja, donese stablo koje bi se sadilo na ovome prostoru. Tako je park, u svojem najsjajnijem razdoblju, bio izložba brojnih egzoticnih biljnih vrsta.
Iako devastiran i umnogome osiromašen, ovaj park još uvijek predstavlja jedinstvenu biljnu cjelinu. O njegovoj nekadašnjoj raskoši i danas svjedoče brojna stabla alepskog i primorskog bora, eukaliptusa, velikocvjetne i liliflora magnolije, čempresa, kedra, platana, lipe, katalpe, melije, hrasta medunca, lovora i palme, rogača, abacije, divljega kestena...dojmljiva je vrlo stara glicinija koja se popela uz stablo bora. Park je poseban sa po dva stabla čileanske jele (Araukarija araukana) za koja se često navodi da su dva stabla iz tivatskog parka jedinstvena u Evropi.


http://www.expeditio.org/srp/reference2.php?v=60



U blizini Parka je Letnjikovac Buća (ovo će se našoj Jeli dopasti, mada verujem da joj je to poznato) iz perioda renesanse (ambijentalna celina koju čine kuća, kula i ekonomske zgrade). Danas je to kulturno središte Tivta sa Galerijom i Pozornicom.



Citat:Istoricari pisu, da je Nikola Buca na Dusanovom dvoru, boravio kao veoma vazna licnost. Kotorski vlastelini i plemici objekte za odmor i uzivanje osim, gradili su i na sirem podrucju Boke: Dobroti, Risnu, Prcanju...

Osim porodice Buca, interesantna je i porodica Drago, koja je takodje posjedovala brojne palate u Boki. Pored njih pominju se i imena porodica: Bualica, Berici, Srdjici, Bivolici, ali je za Tivat ipak najznacajnija poznata plemicka porodica Lukovici, na cijoj se zemlji danas nalazi jedan dio poznatog Velikog tivatskog gradskog parka, kao i porodica Radali.


http://www.visit-montenegro.com/sicg/cities-tivat-c.htm

Dr Branko Sbutega ::U periodu od 16. do 18. veka za vreme Mletačke republike, razvijaju se posebno intenzivno sa posebnim usponom mesta kao što su Perast, Prčanj i Dobrota. Danas, tu pokraj mora, ostale su samo palate kao nemi svedoci nekadašnje slave, sjaja i bogatstva njihovih vlasnika. Godine čine svoje mada su još lepe posebno u jutarnjim časovima kada se kupaju u srebrnom odsjaju tečnog ogledala.

U jugoistočnom delu Prčanja nalazi se najstarija, prema dostupnim izvorima s kraja 15. veka poznata kao Tre sorelle (tri sestre). Bio je to letnjikovac kotorske plemićke porodice Buća sa grbom u pročelju i kapelom Sv.Jeronima. Sasvim je posebnog izgleda, sačinjena od tri identična dela koja čine celinu sa posebnim krovovima.

Za palatu je vezana legenda o tri sestre kotorskog porekla koje su bile zaljubljene u istog kapetana. On je samo jednoj obećao večnu ljubav što je među sestrama izazvalo zavist i ljubomoru. Izabranica je uvidevši bol svojih sestara predložila da nesuđenoj ljubavi žrtvuju vlastitu mladost što su ostale prihvatile i donele odluku da sazidaju zajednički dom u kome će do kraja živeti.

Kada je saznao za odluku, nesuđeni mladoženja je otplovio na put s koga se nikada više nije vratio. Godine su prolazile, a sestre nisu gubile nadu da će doći dan da ugledaju njegova jedra sve dok starost i neizbežni kraj nije zakucao na njihova vrata.

Kada je umrla prva, druge dve su zazidale njen prozor, nije više bilo potrebe za njim... Nakon smrti druge, poslednja sestra je i njen prozor zazidala, a posle treće prozor je i dalje ostao jer nikoga nije bilo da isto učini.


http://www.danas.rs/vesti/drustvo/periskop/tri_ses....._id=142627





Balkončić je predivan,još na tako romantičnoj građevini,on sam sa ogromnim puketom okićen,ja sam davno poslala jednu neobičnu sličicu vrlo ,vrlo neobičnu,i da nekuckam više evo je Zagrljaj

Kako bi gradovi bili bajkoviti kad bi zgrade bile ovako okićene cvećem..


Evo par slikica danuška bila sam par dana u tvom komšiluku na placu...

Ovo nije iz moje bašte već od komšinice mogu samo reći svaka joj čast!!!!





















ovo je sa mog placa..






Ma super naci,pravi seoski ambijent,mislim ništa nije onako ufino,ja to najviše volim,a onda je i uživanje lepše u svojoj baštici.I tvoja lozica lepo rodila mi već naše grožđe pojeli,a čekam slike da mi drugarica pošalje nešto joj zet stavio drugi način skidanja slika sa foto aparata i ona naravno kao ja penzionerka nezna,a to beše za Preobraženje gospodnje,slava u mom mestu,pa mi ona uvek dođe.Valda će stići pa ćemo gledati smešak Zagrljaj

Mnogo lepo! Smajli Svaka čast komšinici, a i tebi natrix na oku i što si nas počastila ovim domaćim prizorima i grozdovima.

Freia ::evo da dodam cvecence koje mi se isto jako dopada Zaljubljen





da li se ovo zove devojacko srce? mislim da gresim..

secam se kao mala, da smo imali neki boric, sa zelenim ' pecurkicama', mnogo zanimljivo, ali naravno da ne znam kako se zove. Smile

i dalje, nista lepse nego 'obicna' ruza... Smajli


Ne znam sta je al prelepo izgleda



najveći cvet na svetu




divan cvet u obliku psa Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 876 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 2 sakrivenih i 862 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: doloress, draggan, ivica976, Koridor, Kristian_KG, Marko Marković, mikki jons, Neutral-M, robytz, simazr, stalja, Vitomir