Vrtovi

46

Vrtovi

Jedan mali park u centru Beograda. smešak



I jedan link sa dobrim fotografijama trga kakav je nekad bio (može se videti i bioskop "Slavija" koji odavno ne postoji)
http://www.politikin-zabavnik.rs/pz/content/beograd-koga-vise-nema?page=977

Sad se setih da sam stajala na tom trgu, skoro pustom, i čekala trolejbus, vraćala sam se sa bazena "Tašmajdan". Na hotelu "Slavija" je pisao datum (koji sam nažalost zaboravila, ali je bila otprilike sredina jula 1988. godine, oko 16 h) i temperatura "+44 ". Imala sam papuče na nogama, papuče su upadale u vreo asfalt koji je inače bio sav išaran otiscima stopala, pardon, obuće svih mogućih šara i veličina. Mr. Green

http://www.radiocentar987.com/vesti/drustvo/ciscenje-sumarica.html

Lepo, radna akcija ekologa i građana. Drago mi je, ali sam i pomalo ljuta zbog nebrige, jer i ja sam bila među onima koji su nekad gradili te trim staze u Šumaricama.

Baš sam se pitala gde da smestim ove krave? Very Happy Ima cveća, može u Vrtove.

Nešto mi ovo poznato sa kravama.

Moj hibiskus se rascvetao,a i ona trava koju sam ti preporučila,nije baš nešto ipak joj treba sunca.Na drugom mestu je mnogo lepša,bogatija.

Crveno na radost smešak

Epiphyllum


Amarilis

Gandalf ::Crveno na radost smešak

Epiphyllum


Amarilis

Ja imam četiri kalja sa epiphyllumom,ali nijednu sliku ,a evo ga sada su sva četiri kalja puna cveta.Samo od ove vrućine brzo odpadaju.Neki dan sam zapatila i beli,ali sam saznala pa ću podeliti sa vama ,da ako se otkine pelcer,tj.jedan list dok biljka cveta i zabode u zemlju odmah sledeće godine cveta.
Što znači da nemora da se čeka sedam godina(nebude toliko) da cveta.
E to nisam znala,a sada i vi znate.Sada sam umorna ,možda koji dan nađem sliku na nekom snimku.

Zahvaljujem obema, zaista crveno na radost! Zagrljaj Gandalf, sad ću da te zaspem i udavim pitanjima: da li se epifilum i amarilis nalaze na terasi kuće i kako se održavaju?
Je l' ti znaš ili imaš neku pretpostavku zašto moja albicija neće da cveta? Da li postoje varijeteti koji uopšte ne cvetaju ili ja ovu ne negujem na adekvatan način?

Napisano: 26 Jun 2011 15:45

@ tetka danuska
Sto se tice razmnozavanja epifiliuma bitno je da li uzimamo list koji je cvetao ili ne.Kad zasadimo list koji je prosle godine cvetao on ce i kod nas da cveta.Ako uzmemo neki mladji list nece da cveta dok ne bude dovoljno zreo.Nije poenta da li pelcer uzimamo bas u vreme cvetanja nego je vazna starost tog pelcera.

@Sorelag
Da na terasi su od proleca do jeseni.Epifilium prihranjujem tecnim djubrivom za kaktuse u toku vegetacije.Zalivam ih kad vidim da je zemlja suva,ne svaki dan,zavisi i od supstrata u koji je biljka zasadjena,neka zemlja duze zadrzava vodu pa treba redje zalivati.Ovaj kaktus se siri pa kad popuni saksiju treba ga presaditi u vecu.
Amarilis je ove godine prvi put cvetao.I on treba da dostigne odredjenu zrelost da bi doslo do cvetanja.Vidi se to po velicini lukovice.Lukovicu zasaditi tako da jedan deo bude iznad povrsine zemlje,dakle ne duboko.Prihranjujem djubrivom za cvetnice.Zimi je u prostoriji koja se ne greje,tamo je temperatura oko 10 stepeni,ovo se odnosi i na epifilium.Retko ih zalivamo zimi,recimo jednom mesecno.Amarilis zimi izgubi listove,barem je tako kod nas.Sve u svemu nisu to neke zahtevne biljke.

Dopuna: 26 Jun 2011 15:46


Ne verujem da postoji albicija koja ne cveta.Mozda je treba prihraniti nekim djubrivom.

Zahvaljujem, Gandalf, na ovom iscrpnom odgovoru. Lepe su ti biljke, mogla bih i ja da ih zapatim. Naravno, pod uslovom da mogu da prezime na hodniku moje zgrade, u kojem zimi zna da bude dosta hladno.

Kad je reč o albiciji koja ne cveta, i tetka danuška se požalila da drvo koje je njen muž zasadio nikada nije cvetalo, na njegovu veliku žalost. Drugo pitanje, da li je istina da ona počinje da cveta tek od treće godine? To je, čini mi se, Dule napomenuo. Ja sam moju nabavila u proleće 2009. godine, bila je mala biljka (tad sam je slikala u forumu Biljke, u temi Drvo za sađenje ispred zgrade).

Ovo je moj Amarilis, ali nije u vrtu posto je bio mart, cveta i u februaru, sve zavisi kada se unese u toplo

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1104 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 7 sakrivenih i 1055 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, Bobrock1, Boris BM, cavatina, cenejac111, comi_pfc, debeli, djboj, dmdr, hyla, Još malo pa deda, Kibice, Kubovac, maiden6657, mercedesamg, Metanoja, Mi lao shu, mikrimaus, Millennium, Milometer, miodrag, Miškić, mnn2, moldway, MrNo, Nemanja.M, ObelixSRB, panzerwaffe, pein, powSrb, raptorsi, repac, Srki94, stankolich, stegonosa, suton, Toper, Tvrtko I, vandrej, virked, Vlada78