Vrtovi

45

Vrtovi

Poklon od natrix Zaljubljen



Zagrljaj

ja nemam ni sta da slika Crying or Very sad
posekli su mi omiljeni park u gradu
da bi napravili ogradu za crkvu Sad
nemam nista protiv crkve,ali ocu moj park nazad Sad
tu sam naucio da vozim biciklu,tu sam provodio lepe trenutke sa mojom sestrom,ocem i majkom
na pocetku parka,uvek je bila jedna polomljena klupa.
Tu me je otac cekao dok sam obilazio oko crkve,posto staza je vodila tacno oko crkve.
Park je bio pun lipa,borova,hrastova,cak su bila i dva kestena i nekoliko breza.
U parku je uvek bila debela hladovina,tako da si mogao lako i brzo da pobegnes od vrelog letnjeg dana,a i bilo je lepo za decu jer smo skupljali kestenje.
Jos mi i terasa gleda na taj prekrasan mali parkic.Oduvek sam voleo da gledam krosnje drveca kako se njisu na vetru dok jedem.Posto mi je stocic u kuhinji odmah pored prozora,a sa 7. sprata se vidi sve kristalno cisto i lepo.A iza svih tih krosnji,nalaze se dva velika brda,pored kojih se nalaze jos dva velika zelena brda na kome ima jedva 3 ili 4 kucice.
Onda je jednog dana dosla teska masinerija.Tacnije onog dana kada su zavrsili izgradnju crkve.Sruseno je 90% lipa u parku,ostao je samo 1 kesten i to pored autoputa.Staza je unistena,podignuta je ograda od 3m,delom beton,delom crni metal.Rusili su drvece koje sam i tada posmatrao,a svaki put kada sam cuo motornu testeru,srce me je bolelo.Sada, 1/4 travnjaka pretvorili su u parking,unistili jos drveca da bi sagradili jos 2 zgrade,s tim sto jedna nikad nije dovrsena a kako je krenulo, i nikad nece.
Sada gledam u taj park sa visine i suzama u ocima.Nekada,nisam mogao da vidim ulicu od predivnih zelenih krosnji,a sada se strecam od ogromnih kamiona i autobusa koji tuda prolaze.
Zao mi je sto sam morao da shvatim kolika je covek stoka i da smo zasluzili i zemljotrese i erupcije i tajfune.
I da nemamo pravo da se zalimo.

Zao mi je sto nemam sliku mog bivseg omiljenog dela grada,
ali znajte da ce ta slika zauvek ostati u mojim ocima,kao i
ona slika drveca kako pada.

Znam kako je to, delim donekle tvoju tugu. I besna sam. Mrzim beton, urbanu bezdušnost, neukus i aroganciju institucija, baš me briga što je to crkva. Gde je tu čuvena duhovnost na koju se pozivaju, gde je briga o čoveku, njegovim potrebama i životnoj sredini dostojnoj čoveka? Ja se trudim da sadim drveće, drugi ga lome i seku iz obesti ili da bi gradili svoje monumentalne, često ružne i nehumane "zadužbine" od betona, stakla i gvožđa.

U Pančevu su ogradili onu inače ružnu autobusku stanicu sa peronima iz perioda soc. izgradnje neverovatno ružnom i kažu upućeni građani veoma skupom metalnom ogradom koja liči na ogradu nekog konclogora ili zatvora. Neke kržljave četinare iz rasadnika su stavili u ružne betonske saksije pored te ograde. Svaki dan prolazim tuda i pitam se kome mi da se žalimo, ko nas uopšte pita.

A u mom starom kraju u Beogradu su, takođe, uništili parkić u kojem smo se igrali kao deca. Posekli su staru žalosnu vrbu i uzurpirali zelenu površinu da bi, prvo, napravili neki nazovi tržni centar sa kioscima za kafu, piljarom i drugim glupostima, a onda su i to srušili i podigli "stambeni objekat" - sa skupim stanovima, naravno.

ali mojoj tugi nije kraj

Unistili su i parkic s druge strane moje zgrade.Unistili su jednu veliku lipu koja je stajala pored igralista za decu,tacno pored jedne vrteske.Tu smo sa skupljali kad smo bili mali da bi pobegli od kise i sunca,ali u neku ruku je opravdano secenje.Morali su zbog vodovodnih instalacija.Unistili su i jednu brezu da bi napravili naku cudnu kucicu betonskog poda i metalnih zidova sa velikom antenom koja je izlazila iz uzasnih metalnih zidova.Gradjani su se pobunili jos kada su izgradili temelj pa izgradnja nije nastavljena,ali breze idalje nema Sad
Da li stvarno moramo da grlimo drvece da bi oni prestali da ga seku?
Kraljevo je nekada bio jedan od najzelenijih gradova u srbiji,a sada.......sve su posekli.Ne moze vise ni gradom da se hoda jer nema drvoreda duz ulica.Sunce ubija.Dobijes suncanicu,a nisi ni stigao do centra.A tek su poceli da seku..... Crying or Very sad

Sad Šta da ti kažem utešno? Možda da posadiš svoje drvo ako imaš gde, neki prostor ispred ili iza zgrade? Ili, što je u pravnom pogledu ispravnije, da vi kao stanari zgrade tražite od Gradskog zelenila da zasade drvo ili bar urede neki travnjak. Mogao bi, naravno ako ti nije problem, da fotografišeš prostor oko zgrade, da vidimo kako to izgleda. Forum je javno mesto, možda će naše pisanje i apeli imati nekog odjeka, nekad i negde.

Izgleda da spadam među relativno retke srećnike. Nekad sam živela u beogradskom naselju koje je
bilo čuveno po zelenilu i šumici. Poslednjih godina živim na pančevačkoj periferiji, što je prednost jer u ovom selu od naselja, kroz koje prolaze dve železničke pruge, postoji bar sportski centar sa puno zelenila, sportskih terena i staza za šetnju, trčanje i vožnju bicikla. Postoji i voda - stara peskana, nažalost neuređena.

nemam fotoaparat,ali smislicu nesto Wink

Nađoh ovaj link na kojem vidim da postoji Ekološko udruženje i u Kraljevu http://ekolozisrbije.webnode.com/zelena-mreza/

Jedan dan, samo jedan dan ...

Link sa fotografijama Albizia julibrissin, koja bi trebalo uveliko da cveta u junu. Od ove moje nema ništa Sad za sad.
http://www.duke.edu/~cwcook/trees/alju.html

A onaj žbun "Plava magla", Caryopteris clandonensis „Heavenly blue“, neće da krene s mesta. Sve je suvlji. Mora da ga je nešto pojelo iz korena, u zemlji. Ili su ga zap.... mačke iz komšiluka.

Pogledajte kako je lep kad je živ i zdrav!
http://www.gardenersworld.com/plant-detail/PL00001238/155/caryopteris

Kako glasi ona narodna "Da se za drvo uhvatim, i ono bi se osušilo"?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 838 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 1 sakriven i 813 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojank, DPera, DragoslavS, goxin, ILGromovnik, ivica976, Kubovac, ljubacv, mikrimaus, milenko crazy north, moldway, Ne doznajem se u oružje, Nemanja.M, RJ, royst33, sabros, saputnik plavetnila, sombrero, SR-3m, Srki94, vasa.93, wizzardone, zlaya011, šumar bk2