Vrtovi

8

Vrtovi


{GVIDEOLINK}


Ovo sam jedino našla o Etno selu kraj Obrenovca,možda ima još nešto pogledaću ne znam da li će ovo biti zanimljivo Bebee Dol

Pa ova radionica je u Skeli, kad krenem na tu stranu, posetiću je.

A evo šta kaže Vikipedia o boginji Flori.
Citat:Flora je bila jedna od najstarijih rimskih boginja, jer je njen kult utemeljio još kralj Tit Tacije u prvim godinama osnivanja Rima, a kult se, delimično održao i nakon pobede hrišćanstva.

U čast boginje Flore su se održavale, u Rimu vesele svečanost, pod imenom „Floralije“, koje su trajale od 28. aprila do 3. maja, i na kojima su ljudi ukrašavali cvećem, igrali i priređivali cirkuske igre.

Boginju Floru, koju su izjednačili sa boginjom ljubavi i lepote Afroditom, poštovali su najviše mladi ljudi, a njoj u čast je izgrađen i hram na brežuljku Kvirinalu, a kasnije i u blizini Cirusa Maximusa (328. godina pre nove ere).

Bila je, inače, jedan od omiljenih likova u slikarstvu. Prva je Flora u Rembrantovom viđenju, druga rad Louise Abbéma (1913)

Njemu nisu potrebne reči, a pored njega je rozetla, sećate li se one biljke sa divnim mirisom koji je tako teško opisati, a asocira na detinjstvo i bakino slatko od šljiva (za one koji ne znaju, mirisni i aromatični list rozetle stavlja se u slatko).

Danas nam je divan dan ... smešak
Provela sam neko vrijeme u botanickoj basti, pa sam se sjetila da vam uslikam pokoji cosak ove "moje" ljepote.
Basta je bila puna ljudi, tako da je jako tesko uslikati nesto bez ikoga u kadru. Ja sam se, naravno, trudila ali kao sto vidite na pokojoj fotki mozete da vidite vama (a i meni) nepoznate ljude. Nadam se da to nece smetati.
Evo, ovo je dobar dokaz da i ja zivim medju ljudima. Mr. Green

Stavila sam fotke u pikasin album, sto zbog velicine, sto zbog radi toga. smešak

Botanicka basta - Maj 2008

Takodje bih htjela da naglasim da u albumu ima 10tak fotki postojecih fotki. Ima egzibicija svjetskih vrtova, pa su slike postavljene na zidu. Te fotke u albumu su oznacene Fotka 1 - Fotka 10.

Hvala Ella Poljubac toliko je lepo da sam ostala bez reči, zaista si se potrudila, pravi biser, dragi naš dopisniče u slici i reči iz Čikaga Zagrljaj

Drago mi je da ti se dopadaju. Zagrljaj

Majske ruže i sitni metež u mom vrtu


Pošto je danas Đurđevdan, narodni praznik, porodična i seoska slava i stari stočarski praznik kada je tradicionalno započinjao izgon (izdig) stoke u planinu kod balkanskih naroda (Bugari inače svaku planinu nazivaju balkan, a gorštaka balkandžija), želim da podelim sa vama jedan etnografski raritet, koji se sve ređe može opservirati in situ. Ovo je žrtvenik za đurđevdanski kurban koji smo snimili pre šest godina u jednom selu u jugozapadnoj Bugarskoj (autor fotografije Dejan, ovo je prva prezentacija fotografije širokoj javnosti). Nalazi se u starom delu sela gde je na današnji dan prinošen kurban uz blagoslov sveštenika i priređivana javna kolektivna gozba za stanovnike sela; glavno jelo je bila kurban čorba od mesa.

Evo nešto što podseća na taj žrtvenik iz Bugarske a slikala sam ga u selu kraj Bresničkog jezera, jug Srbije, kamen je inače izvadjen iz jezera ne znam koliko je star.. i u osnovi je oblika koji podseća na grčki i pravoslavni krst, a inače služi kao neka vrsta -crkvice- tu narod ostavlja pare i kad prolazi pored prekrsti se (ako se bolje zagleda vide se par metalnih novćića).pored se nalazi klupica i neka kao ogradica il već šta je...meni je to vrlo neobičan pagansko-religijski ritual i etno fenomen Bebee Dol da ga tako nazovem baš...inače na planini se takodje nalazi i crkvica na otvorenom....mislim da imam i sliku te crkvice il bar ulaz u nju..I ova slika je takodje premijerno prikazivanje, ne znam da li je neko nešto slično još video?




(Jednino čuvarkuće u mojoj improvizovanoj baštici liče na nešto ostalo sve nešto tunjavo Sad )

Eureka, konačno sam uspela da nađem mesto koje dugo tražim (jednom davno sam tamo bila, ali se mnogo zaboravilo). Dakle, Muzej Wsie Lubelskiej, muzej pod vedrim nebom (poljski Skanzen) i botanička bašta na Slawinku, okolina Lublina. Lublin je, inače, rodno mesto Isaka Baševisa Singera. Tamo je predivno, ne samo u botaničkoj bašti nego u okruženju: Poljaci su u periodu socijalizma dobijali male parcele za neke nazovi vikendice, sklepane neke kućice sa jednom prostorijom, ali su zato baštice
bile prekrasni ružičnjaci. Eksplozija boja, mirisa i zvukova (zujanja i lepeta raznih insekata).

Mislila sam tad, ako postoji raj na zemlji za ljudska čula (leptire i ostala zujeća stvorenja), onda je tamo. Sad mi nekako slabije deluju ove slike od mojih izbledelih sećanja.




Preuzeto sa
http://www.panoramio.com/photo/6311536
http://www.loit.lublin.pl/galeria/g_botaniczny.htm

Šta tunjavo Confused izgleda prelepo i tačka ( Very Happy ovaj, znak uzvika)! A i dala si mi ideju, da onu moju mnogo jadnu čuvarkuću sa terase presadim u zemlju pa neka se širi do mile volje.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 849 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 4 sakrivenih i 838 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Bubimir, Lazarus, mnn2, VJ, yrraf, zziko