Vrtovi

33

Vrtovi

Ciklame su lukovičaste biljke koje dobro podnose niske temperature, rastu u sjenovitim i svježim staništima. Jednostavan su način ukrašavanja vrtnog prostora, a ujedno uveseljavaju balkone cvatnjom u jesenskim sandučićima. Cvatu elegantno i donose bogatstvo boja, u širokoj paleti od bijele, ružičaste, crvene, ljubičaste, boje vina i lavande, dvobojne kombinacije do kovrčavog ruba latica...

Sorelag evo malo informacija o ciklami,ja sam je kao devojčurak gajila voli mnogo pažnje,uvek mi je baka ni sama neznam odakle donosila u kalju al više ju je ona negovala nego ja možda je zato uvek dugo i opstajala u kalju.Divan si poklon sebi priuštila,evo još nekoliko za tvoje i naše vrtove,ljubim te.



Za ovaj plavi cvetak sam stalno mislila da je neka divlja ljubičica,kad sad vidim da spada u jednu vrstu ciklama,imam je puno dvorušte u proleće,baš tako krupnog cveta i uvek sam se pitala kakva je to divlja ljubičica?

Hvala teta Dano, mnogo su lepe. smešak Ja se brinem unapred, zato što znam da one vole senovita, čak hladnija i vlažna mesta, a ono što ja zovem "vrtićem" iako je daleko od toga, samo parče ledine ispred zgrade, užasno je posno, suvo i osunčano zemljište.

Šta je to "kalj" i "u kalju"? Nisam čula za taj izraz.

I ja sam bila ubeđena da su to divlje ljubičice, imam ih gde-gde. Jedva čekam proleće, a još nije ni zima stigla. Maštam o tome kako ću da odgajim one platane što stoje u saksijama na terasi i da ih zasadim napolju. I kako će to za koju godinu biti prava drveta koja će praviti hladovinu. Možda je trebalo da se bavim hortikulturom kao profesijom, mada nemam nikakvih sklonosti prema prirodnim naukama i kasno sam otkrila tu ljubav u sebi.

Zalijevati ih trebate oprezno, uz vanjski rub lukovice koja djelomično viri iz zemlje pazeći da ne smočimo gomolj i nadzemni dio. Najbolja je metoda uranjanje lonaca u vodu. Uvenule lisne i cvjetne peteljke treba redovito otkidati naglim povlačenjem prema gore. Za vrijeme cvatnje potrebna je prihrana tekućim gnojivom jednom u dva tjedna. Nakon cvatnje smanjite zalijevanje dok se listovi postepeno ne osuše kako bi biljka imala period mirovanja. Premjestite lonac na svježije mjesto, a kad prođe opasnost od mrazeva možete ga staviti u vrt ili na balkon i ne zalijevajte do sredine ljeta. Kada počnu razvijati nove listove gomolji se presade do polovice u svježi supstrat i smjeste na svježe i sjenovito mjesto, gdje su dobro prezimile i prošle zime uz redovito zalijevanje.

Evo još malo onog oko nege ciklame,mislim da je to najvažnije,
SAKSIJA-ILI KALJ
"KALJ" JE POSUDA u kojoj si upravo kupila sebi poklon,ima ih raznih od gline,plastike keramike ama svakojakih.Čujemo se za koji dan,laku noć ti želim.



@ljubičasta,@danka,kad uveličam sliku,vidim nešto neobično jer to neki specijalni način nisam do sada videla takvu sliku.nemogu ni da nađem reč ,kao da su slike iz nekih kocki ,delova,e samo pitam.

Secret Garden ~ Songs From A Secret Garden

http://www.mycity.rs/Blog/Secret-garden.html

mozhda nije mesto bash ovde,al nek ide zhivot:> smešak

Hvala, kinder, bas to sam htela da kazem. smešak Ali, posto to neki drugi umeju bolje od nas, oni su pisci, a ja samo vrtlarka amaterka. Very Happy

otela sam ti rech iz prstiju:PPP... no...ljubim te u ljubichice... Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 502 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 498 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Penzula, sasa76, Shilok, zlaya011