Zlobna sam znam, ali moram ovo da kazem....

5

Zlobna sam znam, ali moram ovo da kazem....

A jel to znaci da postoje Ircijanci s obzirom na to da je to jedna od retkih zemalja u kojoj zivi manje Iraca nego sto ih ima u dijaspori. Rec "Srbijanci" ima za cilj da ogranici teznju za ujedinjenjem svih Srba dakle onih koji su Srbi a zive u okolnim zemljama

SYSTEMS ::u okolnim zemljama

Kljucne reci , u okolnim zemljama ... za razliku od Ircijanaca koji zbog prekookeanske distance nisu ni imali prilike da uoce razlike

Tako blizu , a tako daleko ... po mentalitetu

"Crnogorski" Srbi , Licani , Kordunasi visoko ocuvani elementi patrijarhalne zadruge , kolektivisticki mentalitet , razlaganje pravog patrijarhalnog mentaliteta uz jos neizgradjen gradjanski ...

Slavonci i Vojvodjani odavno zive u inokosnoj porodici , potpuno drukciji gradjanski individualistcki pogled na svet .

Srbijanci ( u najuzem smislu gedze ) nesto izmedju prethodna dva .

Juznjaci sa elementima levantskog mentaliteta .

Ima o ovome nesto kod Jovana Cvijica , mada je u vreme njegovih dela bilo ostataka patrijarhalne zadruge cak i u Slavoniji ( naj zapadnjackijoj i naj bogatijoj oblasti u kojoj su ziveli Srbi ) , ali je opet tamo bila u najdaljem stepenu razlaganja . Tako spominje da tamo postoje vrlo slobodni odnosi izmedju polova .

Kako oni svi mogu da smatraju sebe Srbima bez pravljenja regionalnih terminoloskih razlika ? Kod Jevreja koji su dugo ziveli na raznim stranama su se u Izraelu javljale vrlo velike razlike , cak su cesto ziveli u potpuno odvojenim naseljima .

Ako navedes jos jednu zemlju u svetu (osim Indija-Indijci-Indjanci koja nema veze sa tim) koja ima dva naziva za svoju naciju, narod ili sta vec a da je izvedena iz osnove iste reci pobedio si? Ako ne mozes rasprava je besmislena jer Srbijanci ne postoje a pitanje je da li ce biti dobro da se "stvore" i kome bi to najvise odgovaralo. O ovome je raspravljano u NIN-u pre nekoliko nedelja (sredina juna)

U kom smislu ne postoje kada ima ovoliko razlika medju raznim regionalnim grupama Srba ?

U svakom slucaju moji su poreklom iz Slavonije i znam da je baba stalno spominjala Srbijance ( te ovakvi , te onakvi ) , znam da tako Sumadince tako spominju i Crnogorci ( sta tek oni govore o Slavoncim i Vojvodjanima i nije za kucanje ) . Zbog ovoga znam da ovu podelu nije neko izmislio juce da bi razorio Srpsko nacionalno bice ( ako tako pise u NIN-u )

Kada postoje takve razlike u mentalitetu ljudi usled njihovog socijalno-ekonomskog porekla razlike u nazivu su najmanja stvar koja moze da se desi .

Zaista ne mogu da navedem ralike u nazivu za pripadnike razlicitih regionalnih grupa istog naroda pod uslovom da su izvedene iz imena regije , ali ima puno razlicitih naziva za regionalne grupe kod mnogih naroda ciji su ziveli delovi ziveli pod drukcijim drzavnim i drugim socijalno ekonomskim okolnostima . Zasto je toliko bitno na osnovu cega je naziv formiran ?

p.s. Ako si liberalno opredeljen ( prihvati izvinjenje ako sam te pogresno shvatio ) cudno mi je da citas NIN koji je sveden na partijsko glasilo konzervativne partije .

Od NIN-a se ne umire a to su kod nas jedine prave novine u kojima rade vrhunski novinari. Bolje nemamo.Koliko si ih citao pa to tako samouvereno kazes?
Jako je bitno kako je naziv formiran jer se time upravo zeli napraviti distinkcija izmedju Srba i "Srbijanaca" kako bi susedne zemlje osigurale protiv-argument u slucaju zelje da se Republika Srpska pripoji Srbiji i sl. Zasto nekom smeta ako je to bezazleno da postoje samo Srbi. Teritorijalno formiranje imena dela jednog naroda u istoriji je imalo manje posledice nego religijsko ali je i ono stvaralo odredjene prepreke prilikom ocuvanja jedinstva.

SYSTEMS ::naziv formiran jer se time upravo zeli napraviti distinkcija izmedju Srba i "Srbijanaca" kako bi susedne zemlje osigurale protiv-argument u slucaju zelje da se Republika Srpska pripoji Srbiji

Rece ja da to nije izmisljeno skoro i nije stvoreno od bilo koga drugog nego od samih Srba sto automatski rusi NIN-ovu koncepciju

Sem ako NIN ima neke dokaze za suprotnu tvrdnju ?


p.s. Koliko god su novinari dobri kada novine postanu partijske kvalitet postaje jadan . Zato uopste ni ne citam novine jer kod nas nema onih koje nisu u necijoj sluzbi Very Happy

Pa rec je o tome da to nisu izmislili Srbi. Drugo sve je "izmisljeno": i pojam naroda, i pojam nacije, ideologije... Nista nije egzaktno kao kod prirodnih nauka vec se sve stvaralo po potrebi i u borbi razlicitih ideologija.
Voleo bih da cujem koja je to koncepcija NIN-a vezana za ovo s' obzirom da je ja nisam sreo a eto kazem, mozda ti znas sto ja ne znam iako nisi citao NIN.

p.s Ne moze da se gleda samo BBC i cita Times jer njih ne interesuju nase teme

@SYSTEMS
meni rekla profesorka da je tako... da si procitao moj prvi post, mozda bi i video na sta mislim... a nadovezli smo se na uvod knjige "Seobe".... mozda si cuo za nju?! Mr. Green (sala)

SYSTEMS ::Pa rec je o tome da to nisu izmislili Srbi. Voleo bih da cujem koja je to koncepcija NIN-a vezana za ovo s' obzirom da je ja nisam sreo a eto kazem, mozda ti znas sto ja ne znam iako nisi citao NIN.


Otkud ja mogu da znam koja je koncepcija NIN-a kada nisam citao ? Pomenuo sam je ocekujuci da si je ti iznosio jer si se pozivao na NIN .(mislim da i ti to znas samo me zekis ) .

Posto je opsti utisak da je ovo oko Srbijanaca definisano od strane Srba i to u podalekoj proslosti da bi se dokazalo suprotno treba da izneses :

Kada je usao u upotrebu pojam Srbijanaca ?
(ako to nije bilo davno kao sto se stice utisak , kada se dogodilo ? )

i

Ko je to izmislio da bi narusio nacionalno jedinstvo ?
( Cija je to bila politika ... koja su sredstva koriscena )

p.s. Ovo oko nacije je i naroda je malo skrajnuto jer to nije tema , uzgred to je definisala sociologija kao najegzaktnija drustvena nauka ...

Za rec Srbijanci "optuzuju" se da su je izmislili "protivnici" Srba (sto je osetljiva kvalifikacija).Pojam Srbijanaca nije usao u siru upotrebu i uporavo se o tome vodi ovde polemika da li bi ili ne bi trebalo da se uopste koristi.Zasto ti ili neko drugi oseca potrebu za recju Srbijanac? Na istom principu su stvoreni Bosnjaci i ovo bi samo bilo zaokruzivanje tog procesa kako bi se narodi sveli na sadasnje granice na Balkanu

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 887 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 9 sakrivenih i 837 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Andrija357, ccoogg123, CikaKURE, comi_pfc, d bos, Denaya, dika69, Duh sa sekirom, dushan, Excalibur13, FOX, Ivica1102, Kibice, krkalon, Krvava Devetka, ksyyaj, libellule_dk, Lieutenant, Marko Marković, Milos ZA, misa2, novator, ozzy, Petarvu, Pikac-47, proka89, radionica1, RJ, sevenino, Sirius, Srle993, ss10, stalja, stegonosa, Toper, vathra, vukovi, wizzardone, ZetaMan