smisao coveka kao slobodnog

2

smisao coveka kao slobodnog

Човек без слободе губи својство човека, и постаје део крда.

Slobodan.....biti jedan u milion a ne jedan od milion....

Citat:mislim da je najgore uverenje da si u pravu pa ma kakvo misljenje bilo....
Хм мислим да идемо превише у филозофске расправе.Нисам разумео на основу чега тврдиш да се догма разуме сама по себи.
Вера као таква се разликује од филозофије јер филозоф никада не сматра да је завршио потрагу и да зна све одговоре већ све подлаже сумњи.
Опет вера је нешто друго,јер ако прави одговори већ постоје,нема смисла тражити нове.
Мада има и верујућих филозофа,ма како то сад звучало Smile
Генерално човек увек има своју слободу,и то је неспорно.Е сад зависи како човек употреби ту своју слободу.
Што каже сам аутор,зависи од места где одрастамо,где живимо као и од времена у коме живимо,данас је појам слободе једно,а некада је био друго.

tuzor ::Човек без вере губи битна обележја човека. При том не мислим (само) на религиозну интерпретацију овог појма. Слобода без вере је анархија, вера без слободе "тамни вилајет".

Ako moze objasnjenje smešak
Volela bih da cujem i na koju ne-religioznu interpretaciju mislis i kako to da bas taj deo covekovog bica pravi razliku izmedju slobode i anarhije.

(zar se nije bas u "tamnom vilajetu" povecala mogucnost izbora a samim tim i stepen slobode?... onako, matematicki gledano Smile )

PS
OFF P ::mozemo da radimo mahom sve sto nam padne na pamet, a ne kosi se sa zakonom

Ufff. Pa nije samo zakon taj sto nam ogranicava slobode. Ima mnooogo faktora. Materijalni faktor (jesam, rob sam i novcanika, kako da inace kupim hlebi mleko?), zdravstveni, prirodne predispozicije- i fizicke i psihicke, lepo vaspitanje, spomenuti moral...

misao je slobodna i ne podleze ma kakvoj formi...a da li je valjana i u skladu sa licnim to je vec pitanje dostignutog nivoa samog bica....

Tamtitam ::tuzor ::Човек без вере губи битна обележја човека. При том не мислим (само) на религиозну интерпретацију овог појма. Слобода без вере је анархија, вера без слободе "тамни вилајет".

Ako moze objasnjenje smešak
Volela bih da cujem i na koju ne-religioznu interpretaciju mislis i kako to da bas taj deo covekovog bica pravi razliku izmedju slobode i anarhije.


Објашњење може, а да ли може бити и прихваћено, друга је ствар. Једноставно, вера је својство интелекта. Религија то није. Оно највеће знање у себи садржи свест о истоветности са Богом. Религија натура идеју спољњег Бога. Узајамна веза Бога и човека може да буде само слободна. Све друго је лаж, и ропство.

Tamtitam ::(zar se nije bas u "tamnom vilajetu" povecala mogucnost izbora a samim tim i stepen slobode?... onako, matematicki gledano Smile )

"Тамни вилајет" је вечита поспаност, дремеж, буновност, халуцинације у чијој је основи погрешна представа о стварима. Када се употреби израз "математички гледано", мисли се на нешто што са правом математиком нема везе; ту се обично подразумева наопачке изокренута статистика. Математика је некада, заједно са астрологијом и философијом, била јединствено знање. Кажем "астрологијом", јер тако је називано знање које данас смештамо у разбијену "науку" астрономију (док смо термин "астрологија", пуни научне гордости, везали за псеудо-науку). "Тамни вилајет" је вера лишена суштине, лишена свести о Целини и Јединству, лишена слободе, која чак не допире ни до религозног нивоа. То је оно што ми данас
жив(отар)имо, и где се (још увек) копрцамо, слушајући глупости о степену остварене слободе.

@tuzor, ok, to je sad jasno. A sad, ako ne gnjavim previse, spremna sam i za objasnjenje o vezi anarhije i slobode kroz veru, sto je i bila poenta.

A, da... Naravno da "Tamni vilajet" ima veze sa 'pravom' matematikom. ( Matematicka verovatnoca i statistika je jedan od predmeta na cetvrtoj godini matematickog smera na PMFu. Meni je to dovoljno 'pravo' Smile )
Covek se nadje u mracnoj pecini i oseti da su ispod njegovih nogu kamencici: mogucnost a)uzece ih (i kajati se ) b) nece ih uzeti (i opet ce se kajati). Pa onda ide pitanje: iz koliko pokusaja... bla blabla....
E sad , da li su doticni posetioci pecine imali halucinacije ili bili u bunilu... to vec ne bih znala da kazem, ali bila bih iskreno iznenadjena da jesu i da je narodni pisac na to mislio Wink

Ako si ti imao u vidu neko svoje tumacenje izraza "tamni vilajet" onda ok, samo to nagovesti da ne bude kula vavilonska, svako svojim jezikom govori... smešak

Naravno da sve zavisi i od definicije slobode. Meni licno je Hegelova najbliza i najprihvatljivija za danasnje odnose: odsustvo nuznosti. Neka druga? "Bolja" Mr. Green?

E da, tuzore- i ovo me zanima: Zasto negirati stepen ostvarene slobode? Ma koliko neko mislio da je taj stepen mali, on postoji, jer ne posmatramo nista apstraktno, vec mozemo da ga uporedimo sa drugim epohama ili/i mestima, zar ne?

Tamtitam ::@tuzor, ok, to je sad jasno. A sad, ako ne gnjavim previse, spremna sam i za objasnjenje o vezi anarhije i slobode kroz veru, sto je i bila poenta.
Тамти, заиста не бих желео да се ово претвори у некакво "сољење памети". Могу ја да покушам да објасним оно што мислим, али не видим већу сврху, бар не овде. Сваки пут би требало да наведем изворно значење неког појма, како бисмо се лакше разумели. А за то треба више простора. Зато ћу само језгровито рећи: Нема слободе у чијој је основи губитак суштине, ништење прапочела и затирање везе са Богом. Таква "слобода" је највеће ропство.

Ми још ни тачку нисмо појмили, а бавимо се статистиком. Интересују нас трендови, а бивство смо занемарили.

Tamtitam ::Naravno da sve zavisi i od definicije slobode. Meni licno je Hegelova najbliza i najprihvatljivija za danasnje odnose: odsustvo nuznosti. Neka druga? "Bolja" Mr. Green?
Ценим ја прецизност Великог Компилатора Хегела, али ми смета свака дефиниција у чијој је основи изведена негација. Када се нешто што се претпоставља да ЈЕСТЕ објашњава као НИЈЕ-ТО-ДРУГО-ШТО-ЗНАМО-ДА-ЈЕСТЕ. Ништа не може да постоји. Одсуство је непостојање. Непостојање једнога не доказује постојање другога. Иначе, нису ми потребне дефиниције да бих се осведочио у истинитост ствари.

Tamtitam ::E da, tuzore- i ovo me zanima: Zasto negirati stepen ostvarene slobode? Ma koliko neko mislio da je taj stepen mali, on postoji, jer ne posmatramo nista apstraktno, vec mozemo da ga uporedimo sa drugim epohama ili/i mestima, zar ne?
И даље мислим да је то само привид, и бркање вештачки изазваних прохтева и њиховог задовољења са суштинским појмом слободе. Када ствари тако побркамо, спремни смо да уживамо у "слободно" изабраном угодном ропству, и да речима величамо нешто чега нема ни у назнакама, славећи потпуно одсуство себе.

Citat:Иначе, нису ми потребне дефиниције да бих се осведочио у истинитост ствари.

Definicije same po sebi ograničavaju nešto, slobodu treba pustiti da bude što jeste, bez početka i kraja...
Prvo je postojala ideja, a sama ideja ne bi ni mogla da sine da nije slobodna...

natrix

Definicije same po sebi ograničavaju nešto, slobodu treba pustiti da bude što jeste, bez početka i kraja...
Prvo je postojala ideja, a sama ideja ne bi ni mogla da sine da nije slobodna...[/quote]

Slazem se u potpunosti sa tobom, definicije ogranicavaju ali su ipak neophodne. smešak

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 851 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 3 sakrivenih i 843 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: draggan, Kristian_KG, Marko Marković, mgolub, Neutral-M