Digitalna TV od aprila 2012.

Digitalna TV od aprila 2012.

offline
  • Rogi  Male
  • Mod u pemziji
  • Najbolji košarkaš koji
  • je ikada igrao ovu igru
  • Pridružio: 31 Avg 2005
  • Poruke: 11687

Srbija bi do 4. aprila 2012. trebalo da pređe na digitalno emitovanje TV signala. U tom poslu Srbija ima veliku finansijsku i savetodavnu podršku EU, rekla je državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić.


Državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić rekla je agenciji Beta rekla da Srbija u tom poslu ima veliku podršku EU, kako savetodavnu u formi konzorcijuma koji vodi BBC, tako i kroz bespovratnu novčanu pomoć od preko 10 miliona evra za nabavku opreme za digitalno emitovanje televizijskog programa.

Matićeva je rekla da bi bilo dobro dobro da se u međuvremenu napravi plan kako će biti podeljene analogne frekvencije, koje će biti oslobođene nakon prelaska na digitalno emitovanje. "Nadamo se da će Evropska komisija dati preporuke za korišćenje tog frekvencijskog spektra, mada već sada postoje određene preporuke koje su za nas vodilja", rekla je ona.

Kako je istakla, postoji inicijativa EU da se stvori zajednička politika u korišćenju frekvencija i to će, kako je dodala, Srbiji biti od velike pomoći, budući da kao zemlja u tranziciji u toj oblasti ima veliki broj problema.

Rok za digitalizaciju televizijskog signala u Evropi je 17. jun 2015. godine, prema sporazumu GE06, koji je Srbija potpisala 2006. godine u Ženevi.




Izvor i nastavak: http://www.b92.net/tehnopolis/aktuelno.php?nav_id=510964&fs=1



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Dec 2007
  • Poruke: 4759
  • Gde živiš: Niš

bitno je napomenuti da su kod nas dugo vremena
u prodaji bile tv kartice , koje su podržavale samo analognu

čak i kada se prelazilo na ovu drugu digitalnu ovde su i dalje uvaljivane
jer po zapadu su bile višak te kartice Embarassed
a osim toga nisu ni mogle uvek dase nameste do skoro na linuxima , eto , imaju ljudi
fore da tweakuju do aprila 2012 Very Happy (one neke winfast ... Bebee Dol )



offline
  • Pridružio: 26 Sep 2007
  • Poruke: 86

Kao prvo , nije mi jasan tekst( ili vest). O cemu se ovde radi kada je dat ovaj rok.Da li se on odnosi samo na nacionalnu -drzavnu TV i njene kanale ili se to odnosi i na sve ostale vlasnike TV kanala.Prethodnu najavu i rokove o digitalizaciji, smatracu dobrom i obecavajucom, samo ako se i kada se daju rokovi svima da moraju preci na digitalno emitovanje , a cini mi se da nije tako jel, koliko sam razumeo razmislja se o naknadnoj dodeli oslobodjeni prostor sa analognog podrucja.Ko ima i ume neka radi, u suprotnom-aut. I onako zatrpani smo sa raznim kanalima ciji su i sadrzaji i tehnika u svakom smislu prevazidjeni

offline
  • PHP Developer
  • Pridružio: 02 Okt 2005
  • Poruke: 546

Sve televizije ce morati preci na digitalnu, a posto digitalna zauzuma uzi spektar od analogne oslobodice se prostor koji treba nekako iskoristiti.

offline
  • Pridružio: 09 Jan 2006
  • Poruke: 1882
  • Gde živiš: Beograd

Možda naj brže informacije o tome je ovaj članak iz SK:

http://www.sk.rs/2011/02/skak01.html

Šta je yu bitno? Prvo standard. Kod nas ide najnoviji standard DVB T2. Dakle, ko kupuje TV neka dobro pazi šta dotični ima. Jer ja nisam video sve ukupno 4-5 modela koji su imali podržan dotični standard. Imalo je nekoliko TVa koji su imali navedeno da podržavaju, ali ... ali je da to podržava jedna od verzija dotičnog a da taj u prodaju to nema. I naravno, nije to navedeno, vać našao na netu pri upoređenju verzija dotičnog ... Bitna informacija je da će sigurno broj nacionalnih kanala biti dupliran. Sad, ko će i kako dobiti licence naravno ne zna se mada je najavljeno da ćé biti dati postojećim vlasnicima ili nekim vlasnicima na osnovu ko zna kakve procene ... U najavi, još jedna muljavina, malo nam je jedan Pink, nego ako može bar u duplikatu. Naravno, bićé kasnije podržano i više kanala pa ... Koliko se sećam, analogni signal će biti još neko vreme na raspolaganju posle aktivacije digitalnog, pa će biti više informacijja i vremena za odluke. Vlada je najavila prvo svima, kasnije svela na ugroženbe ( a i tu je pitanje koj su tu kriterijumi, jer niko da ih objavi) participaciju za Box sisteme koji treba da obezbede prijem dotičnog signala, u visini od prvo najavljenih 30€, kasnije nije poznato koliko, a treba reći ljudima da je na zapadu cena tih box rešenje, i to jeftinijih, oko 100€ (ne zaboravite, treba DVB T2 model, njih nema previše). Tako da će biti interesantno do kraja videti šta će to biti i po kojim cenama.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1091 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 3 sakrivenih i 1046 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, Ben Roj, bigfoot, Bobrock1, bojank, Boris Bosiljčić, cifra, Dannyboy, darkstar101, djboj, doktor1964, draganl, dragoljub11987, Dukelander, gorican, goxin, ILGromovnik, Ivica1102, Joja, kinez88, kobaja77, m0nstrum_, mačković, MB120mm, Metanoja, mile23, milenko crazy north, Milos82, Miškić, moldway, Ne doznajem se u oružje, radionica1, Romibrat, Srle993, Steeeefan, Stoilkovic, tubular, Valter071, virked, Webb, ZetaMan, zixmix