Remi

1

Remi

offline
 • Pridružio: 18 Jun 2005
 • Poruke: 573
 • Gde živiš: Springfild

Bas ovih dana se razbijamo (posle bogami dosta godina) u Remiju, ali niko nezna tacno kako se "pise" - odnosno kakva su stvarna pravila, pa smisljamo od prilike do prilike (ne bas ali skoro da je tako).
S obzirom da ima zaista puno ljubitelja ove igre, ne bilo lose da ako neko zna pravila igre podeli to sa nama.

Hvala unapred.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Apr 2008
 • Poruke: 35
 • Gde živiš: na slepom koloseku

Ima vise verzija pisanja i zavisi od geografskog polozaja igraca. Ponekad se prave kompromisi kod pisanja, kad se igra na bod/dinar, kad su igraci sa raznih strana i sl.
Meni je najlogicnije sledeće pisanje:
- svaki "obican izlazak", što ce reci kada igrac uzme kartu sa talona, ili dodaje karte drugim igracima koji su se otvorili pise se - 40, a ostalima onoliko koliko imaju u rukama, s tim sto se svaki stih racuna kao 10 poena a dzoker u ruci 25. Ako se neko nije otvorio pise mu se +100.
- svaki izlazak "hand" pise se -140 a ostalima sve sto imaju u rukama pa x 2
a ako se neko nije otvorio pise mu se +200. Kao "hand" se racuna kada igrac uzima kartu sa gomile karata koja je poklopljena licem ka stolu, karte za kupovinu ili kada uzme "hand kartu" koja se nalazi ispod te gomile karata i okrenuta je licem prema igracima, dok svi ostali slučajevi nisu "hand".
- postoji opcija da se igracu "ne svidjaju" karte pri podeli i onda on moze da ih "baci" na talon i za to mu se pise +50.
- pri pisanju nema zaokruzivanja, vec se racuna svaki bod.
Lepo se zabavljajte!!!offline
 • Pridružio: 15 Nov 2006
 • Poruke: 55
 • Gde živiš: okolina Novog Sada

Kao sto covek rece ima raznih pravila u zavisnosti od toga ko i gde se igra.

Uglavnom su to:

Igra se 2-4 igraca. Onaj sto sece izvlaci presecenu kartu i stavlja je licem na gore i preko nje ostatak presecenog spila ali tako da se vidi koja je to karta (zaokrenuta za 90*) (to je HAND KARTA i ona moze da se povuce jedino ako igrac "handira"). Deli se prvom ko je na potezu 3 a ostalima po 2 i onda jos 6 krugova svima po 2 (tako da prvi dobije 15 a ostali po 14 karata).
Cilj igre je da se sakupi minimum 3 "u nizu" a to je isti znak ali razlicite boje (5pik 5herc 5tref) ili iste boje u nizu (9,10,J tref), ali moze i vise od 3. Ako igrac ima zbir sakupljenih vise od 50 moze da se "otvori" (7pik 7karo 7herc + Qpik Qherc Qtref ovo je zbir 51 jer se J, Q, K i A racunaju po 10 ali ako je A ispred 2 onda se racuna 1) tada stavlja te sakupljene karte na sto a ostale drzi u ruci. Ako se neki igrac otvotio pre njega moze da od karata koje su mu ostale u ruci doda njegovim "otvorenim kartama" (ali pod uslovom da se nastavlja niz) tako da mu u ruci ostane sto manje karata. Tada igrac koji se otvorio ima pravo da povuce katru i koju je bacio igrac sto igra pre njega ali pod uslovom da mu nedostaje da zavrsi zapoceti "niz". Nema pravo da povuce bacenu kartu da bi se otvorio. Ako igrac ostane na jamo jednoj karti nema pravo da povuce kartu koju je bacio igrac pre njega nego mora iz gomile "za kupovinu". Ako posle vucenja ima da stavi kartu da dopuni nesto i ostane mu samo jedna u ruci kad je baci on je zavrsio.
Hand je slicna stvar kao sa otvaranjem samo sto tada igrac nema pravo da dodaje ostalim igracima u "otvorene karte".
Jokeri mogu da zamene bilo koju kartu, i pri otvaranju broje kao karta koju zmanjuju. Ako se nalaze na stolu medju "otvorenim" kartama igrac koji je, takodje otvoren (ili se upravo otvara) moze da uzme jokera ako ima da ga zameni kartom koju je on zamenjivao.
Ima i REMI (ovo nikad nisam video) to je ako sakupis od A do A iste boje (A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K, A u jednoj boji) i zavrsis. Ovo je najjaci zavrsetak kao u pokeru rpyal flash.

Ovo su ukratko pravila, nadam se da ce se razumeti.

Kad igram sa porodicom onda igramo, kako inace kazem, po ovim (najsirovijim) pravilima.

Ja znam za "pisanje" da, ako se obicno zatvori, J, Q, K i A racunaju po 10, JOKER po 20 a ostale karte onoliko koji broj imaju, ako se igrac nije "otvorio" pise mu se 100, a ko je zatvorio pise mu se -40.
Ako neko "HANDIRA" pise mu se -140 a ostalima kao sa "obicnom zatvaranjem" samo x2.
Ali ako neko zavrsi sa REMIJEM onda mu se pise -240 a ostalima x3.

Ima raznih dodataka kod raznih igraca neki ako neko od igraca ima 3 duple karte dele ponovo, negde imas pravo da povuces bacenu kartu da bi se "otvorio", negde je dovoljno 50 da bi se "otvorio", negde se cak i ako povuces bacenu kartu a ne "dopunis" "otvorene" karte ostali igraca racunaju kao hand...

offline
 • Pridružio: 11 Okt 2008
 • Poruke: 16
 • Gde živiš: Moskva

Napisano: 08 Avg 2009 11:43

GANGSTER REMI

Ovo je jedna od najrasprostranjenijih vrsta Remija,naročito prisutna kod onih,koji žele igru u sitnije novčane uloge.Gangster Remi je veoma popularan i kod nas.
KARTE : Za igru su neohodna 2 standardna špila,od po 52 karte,kojima se dodaju još 4,do 6 Džokera.Kec može biti „visok“ i „nizak“,a Džokeri,kao i u svakoj Remi-igri,menjaju svaku drugu kartu.Kec ograničava Niz,koji se iza njega više ne može produžavati.
IZLOŠCI : Izlošci su Nizovi istog znaka,ili Grupe istih karata,bez obzira na boju.Svaki Izložak se mora sastojati od najmanje 3 karte.
SEČENJE : Pošto se igra odvija u desnu stranu,igrač koji seče,sedi sa leve strane od delitelja.On iz gornjeg presečenog dela,okreće donju kartu i postavlja je na sto,licem na gore. Ako je u pitanju Džoker,uzima ga sebi,a na sto okreće sledeću.Na isti način postupa,ako izađe i drugi Džoker.Kada se karta nađe na talonu,isti igrač sada okreće presečeni deo i pokazuje svima poslednju kartu u njemu.Ako je donja karta Džoker,on uzima i njega,kao i sledeću ispod nje itd. Isti igrač zatim,spušta Ostatak karata iz ruke na sto,licem na dole,poprečno preko karte na talonu,tako da je samo delimično pokriva.Ona se mora videti do kraja partije i naziva se „Hand-karta“.

DELJENJE : Delitelj najpre,prvom desnom igraču od sebe,daje 3 karate,a zatim deli,2 po 2,dok svako ne dobije po 10 karata ( I igrač 11).Prvi je na potezu upravo igrač,koji ima kartu više i on u svom prvom potezu,jednostavno odbacuje na talon jednu iz ruke.Pri tome,on je postavlja otvoreno,licem na gore,pored Ostatka,a sa njom počinje da se formira Hrpa za Odbacivanje.Pošto sada svi imaju po 10 karata u rukama,sledi uobičajena igra.
Ako je levi igrač presekao jednog,ili više Džokera,delitelj mu u prvom krugu daje,za toliko karata manje.
TOK IGRE : U toku igre,svako najpre vuče jednu kartu,bilo sa Ostatka,ili sa Hrpe za Odbacivanje.Umesto nje,odmah zatim jednu odbacuje na Hrpu i sa time se njegov potez završava.
U Gangster-Remiju,Kombinacije se tokom igre ne izlažu na sto.Tek kada neko u ruci spari sve svoje karte,izlaže ih odjednom i postaje pobednik tog deljenja.Pri tome,sa jedanaestom (pre izlaganja obavezno vuče) „zatvara“,ili je prosto uvrštava u neku Kombinaciju.
Ako nu je potrebna,igrač može umesto sa Ostatka,ili Hrpe,vući i Hand-kartu,uz uslov, da u istom potezu izlaže svoje Kombinacije i završava igru.
Pošto je na ovaj način određen pobednik deljenja,svi ostali igrači,redom u krug,izlažu ono,što su do tog trenutka sparili u rukama.Pri tome,niko ne može prilagati na tuđe Izloške,niti više vući sa Ostatka,ili sa Hrpe za Odbacivanje.Postoji i varijanta,gde se priliom izlaganja,može i prilagati na tuđe izloške,kao i menjati Džokeri,ali se igrači o tome moraju dogovoriti pre početka partije,kao i uvesti niz ograničenja.
U istom Izlošku se mogu naći i više Džokera,ali njihov broj mora biti obavezno manji od broja prirodnih karata.Tako na primer,da bi se u jednom Izlošku našlo 2 Džokera,on mora sadržati,najmanje 5 karata.Ako se pri tome nalaze u istom Nizu,između njih moraju biti,najmanje 2 prirodne karte.

BODOVANJE : Svakom igraču se piše onoliko bodova,koliko mu je ostalo u nesloženim kartama.Oni se upisuju kao pozitivni,dok pobednik dobija nagradu,od -10 bodova.
Nesparene Slike i Kečevi se vrednuju,sa po +10 bodova,Džokeri sa +20 bodova,a ostale karte,prema svojim brojnim vrednostima.
Sledeće pravilo je osnovna karakteristika Gangster Remija:
Kada neko od igrača dođe do 101 bod i više,on ipak produžava igru.Njegov rezultat se podvlači,a dalje nastavlja sa rezultatom sledećeg najslabijeg igrača.
Primer :

I deljenje :Igrač Br.1 je pobednik i dobija nagradu od -10 bodova, a ostalima se upisuje onoliko,koliko im se zateklo u preostalim nesloženim kartama.
II deljenje :Ovo deljenje dobija igrač Br.2 ,pa se od njegovog rezultata oduzima 10 bodova.Ostalima se dodaje onoliko,koliko je ko imao u nesloženim kartama.
III deljenje :Ovo deljenje je pobedio igrač Br.3,pa se sada njemu oduzimaju 10 bodova. Igrač Br.1 je prešao 101 bod.Njegov rezultat se podvlači,a ispod crte mu se upisuje rezultat najslabijeg igrača,u našem slučaju,to je igrač Br.4,koji ima 98 bodova.Prvi igrač,takođe nastavlja igru sa tim rezultatom.
IV deljenje :U četvrtom deljenju ,pobedio je igrač Br.1,a sada je igrač Br.4 prešao 101 bod. On takođe preuzima rezultat od najslabijeg,ovoga puta,igrača Br.3.Igrači Br.3 i Br.4 nastavljaju igru sa 95 bodova.
V deljenje :Ovo deljenje dobija igrač Br.2 ,a sa njim i nagradu,od -10 bodova.Igrači Br.3 i Br.4 su prešli 101 bod,pa obojica preuzimaju rezultat igrača Br.1.Sada sva trojica nastavljaju partiju sa 91-im bodom.
VI deljenje :U šestom deljenju,pobedu je izvojevao igrač Br1,dok su sva trojica protivnika,prešli rezultat od 101 bod.
To ujedno predstavlja i kraj partije.

U Gangster Remiju,partija je završena,kada svi igrači osim jednoga,pređu granicu od 101 bod,a taj jedan je i pobednik cele igre.
Crtice,koje se tokom igre upisuju igračima u Tabelu se nazivaju „Bule“.Za svaku svoju Bulu,uključujući i završnu,igrač plaća pobedniku dogovorenu sumu.Bule,koje je tokom partije imao pobednik,se ne računaju.Svako može i po nekoiko puta prelaziti 101 bod,a da ipak na kraju bude pobednik.U tom slučaju,broj njegovih upisanih Bula nije bitan,ali ako ne pobedi,svaka mu praktično znači,gubitak jedne partije.

Dopuna: 08 Avg 2009 12:21

M I S I S I P I R E M I

Misisipi Remi je vrlo uzbudljiva i dinamična igra,već dosta dugo poznata i kod nas. Karakteristično za nju je,da se upisuju rezultati,a da se pored toga,još koriste i žetini.
TOK IGRE : Sama igra je vrlo slična,predhodno opisanom Gangster Remiju,pa je čak kod nas tako i nazivana,ali postoje vrlo bitne razllike:
Na početku igre,svako od delitelja dobija po 12,a prvi desni igrač,13 karata.On i započinje igru,odbacivanjem jedne svoje karte pored Ostatka.Sa njom se započinje formirati Hrpa za Odbacivanje.
Grupe moraju biti sastavljene iz istih karata,ali obavezno različitih znakova.Zbog toga, one mogu imati najviše 4 karte.
Ako se u Grupi nalazi Džoker,on se odatle može i uzeti,ali samo sa njenim kompletiranjem,tačnije,dodavanjem četvrte karte.To je prikazano i vizuelno.


Uzimanje Džokera iz Grupe
U našem primeru,Grupa se sastoji od 2 crne Sedmice i jednog Džokera.Sa prilaganjem Sedmice-herc,Džoker se još uvek ne može uzeti.Neophodno je priložiti i četvrtu Sedmicu,a u našem slučaju,to je Sedmica-Karo.Tek sada je Grupa kompletirana,a Džoker se uzima u list.
BODOVANJE : Bodovanje i vođenje rezultata je slično Gangster Remiju,uz neka dodatna pravila.
Kada neko „Zatvori“,ostali izlažu svoje sparene Kombinacije iz ruke,ali sada sa razlikom,što svi mogu i prilagati na tuđe Izloške,kao i menjati Džokere.U Misisipiju se posle Zatvaranja,izlaganje produžava,čak i po nekoliko krugova,dok svi ne izlože i ne prilože sve što mogu.U ovom delu igre,kupovine novih karata nema,a igrači igraju redom u krug,izlažu, prilažu, menjaju Džokere.Po neko će pauzirati,a zatim se u sledećim krugovima možda i ponovo uključiti u igru,jer svaki novi Izložak,otvara i nove mogućnosti.
Tek kada niko nema šta igrati,pristupa se svođenju rezultata.
Pobednik dobija -10 bodova,a ostalima se upisuje onoliko,koliko im sadrže nesparene karte u rukama.Česta je i pojava,da igrači sve svoje karte izlože i prilože,pa završavaju partiju sa 0 kaznenih bodova.
POSEBNE KOMBINACIJE : Igrač koji Zatvara,ne mora to činiti samo na uobičajen način,već postoje još 3 nova, nestandardna završetka igre:
A) Slike :Sve karte u listu su Slike (Kraljevi,Dame i Žandari) i one ne moraju biti složene u Kombinacije.
B) Boja :Sve karte u listu su u istom znaku,a pri tome,ne moraju biti u okviru nekakvih Kombinacija.
C) Male Karte :Zbir svih karata u listu,ne sme biti veći od 21.Pri tome,Kec vredi 1 bod,a Džoker,0 bodova.
Džokeri mogu biti prisutni u svakoj,od pomenutih Posebnih Kombinacija.
Sve Posebne Kombinacije se sastoje od 12 karata,a 13-a,sa kojom se zatvara,može biti bilo koja.
U slučaju ovakvog završetka,ostali igrači samo jednostavno izlažu formirane Kombinacije iz ruke,bez prava prilaganja na tuđe i zamene Džokera.
Pobednik sa Posebnom Kombinacijom dobija -25 bodova,a ostali onoliko,koliko im je ostalo nesloženo u rukama.
U Misisipiju,Hand-karta se može vući,jedino ako je neophodna za neku,od Posebnih Kombinacija.
Upisivanje bodova je potpuno istovetno Gangster Remiju,ali se posle svakog završenog deljenja,još vrši i isplata u žetonima.
ISLATA U ŽETONIMA : Posle svakog deljenja,svi daju pobedniku po 1 žeton,a ako je pobedu ostvario sa nekom od Posebnih Kominacija,po 2 žetona.
Na kraju partije,svako pobedniku isplaćuje po 5 žetona,za svaku svoju upisanu Bulu tokom igre,računajući i završnu.

Dopuna: 08 Avg 2009 12:22

E ovo su neki koji se mogu sresti na našim prostorima,od mnogobrojnih.U mojoj olekciji ima preko 400 različitih vrsta remija.

offline
 • Pridružio: 29 Sep 2011
 • Poruke: 114

dali igrica "Remi" ima online na FB ili negdje drugo na netu Very Happy Very Happy

offline
 • mcrule  Male
 • Legendarni građanin
 • Michael
 • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
 • Pridružio: 21 Feb 2010
 • Poruke: 16934
 • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

Napisano: 22 Feb 2012 17:29

http://www.remiroyal.com/

http://www.remiroyal.com/rummy/

Dopuna: 22 Feb 2012 18:26

http://www.ehow.com/how_4550384_play-card-game-remi.html

http://www.pagat.com/rummy/rummy.html

http://rummy.com/

https://www.facebook.com/RummyRoyal?sk=info

https://www.facebook.com/apps/application.php?id=102576679799781

https://www.facebook.com/search/results.php?q=Rumm.....8612641543

offline
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 1

Bodovanje (pisanje):

Onaj koji je handirao (uzeo bacenu kartu,kartu iz spila ili otvorenu kartu izpod spila) pise mu se -140
Onaj koji se ocistio (nije handirao) -40
Ukoliko igrac ne zeli da igra moze da se otpise i stavi karte ispod spila i pise mu se 50
Ukoliko se igrac otvorio a protivnik se ocistio racuna mu se zbir karata u ruci
Ukoliko se igrac otvorio a protivnik handirao racuna mu se zbir karata u ruci x2
Ukoliko se igrac nije otvorio a protivnik se ocistio pise mu se 100
Ukoliko se igrac nije otvorio a protivnik handirao racuna mu se 200
Svaka karta u slici kao i kec se racuna kao 10
Dzoker se u ruci racuna kao 25

Pored najosnovnijih pravila da dodam:
Ukoliko je igrac ostao na jednoj karti, ne moze uzeti zivu koju je protivnik bacio
Igrac moze baciti kartu preko dzokera (2 karte odjednom)

offline
 • Pridružio: 15 Avg 2012
 • Poruke: 51

Svatko ima svoj način pisanja..
U mom društvu ide -4 za izlazak običan, -14 za hand..
Ono što ti ostane u ruci pišeš ovako: 14 ti ostane - pišeš 1, 16 ti ostane - pišeš 2..
Joker se računa 20 i kod handa se piše duplo..

offline
 • Pridružio: 16 Maj 2015
 • Poruke: 2

Interesuje me varijanta remija sa 2 špila i 4 džokera, gde prvi igrač dobija 15 karata (ostali po 14) i on počinje igru, pri čemu može odmah i da handira; ako to nije slučaj, baca jednu kartu i igra igrač posle njega.
Na početku partije se određuje igrač koji će prvi deliti tako što svi igrači biraju po jednu kartu iz špila. Deli igrač sa najvišom izvučenom kartom, u rastućem nizu 1,2,..., J, Q, K, A, Džoker. Ako dva ili više igrača imaju izvučene karte iste jačine, biraju ponovo...
Kad se odredi prvi delioc on podeli karte ostalima u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu i igra počinje. Posle okočanja te "ruke", deli naredni ("pravi krug"). Kad se karte vrate do igrača koji je prvi otpočeo da deli, ispod rezultata u zapisivanju poena se podvuče crta, i počinje deljenje u "krivom krugu", seče desni igrač, i deli se u smeru kazaljke satu. Prvi igra dakle levi igrač od delioca koji je dobio 15 karata. Kad se završi "krivi krug", opet počinje "pravi", i tako naizmenično do kraja partije. Igra ima 5 krugova kad igraju 4 igrača, tj. 7 kad igraju 2 ili 3.
Nakon toga se određuje podik partije, igrač sa namanjim brojem poena.
Dođoh do pitanja:
1) Kako se vrši obračunavanje konačih poena kad se igra u pare? Video sam neko sabiranje poena, množenje sa 4... nadam se da sam bio jasan.
2) Kako se zove ova varijanta remija, gde nema hand karte u talonu? (Ovo je verovatno stvar dogovora igrača)

Hvala unapred.

offline
 • AKurta 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 02 Dec 2016
 • Poruke: 1

Kako se vrši obračunavanje konačih poena kad se igra u pare?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 414 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 2 sakrivenih i 404 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, bladesu, darios, elenemste, kikisp, Miskohd, Mixelotti, šumar bk2