Danak monopolu: U Srbiji sve skuplje nego u Nemačkoj!!!

1

Danak monopolu: U Srbiji sve skuplje nego u Nemačkoj!!!

offline
  • Pridružio: 28 Apr 2005
  • Poruke: 3686
  • Gde živiš: The Circle

Danak monopolu i maržama

U Srbiji sve skuplje nego u Nemačkoj

Iako je prosečna plata jednog Nemca oko 2.000 evra, njemu su osnovne životne namirnice jeftinije za oko 30 odsto nego prosečnom građaninu Srbije, koji mesečno zaradi oko 360 evra.

Da li zbog nedostatka konkurencije ili visokih trgovačkih marži, tek građani Srbije svakodnevno u prodavnicama za iste proizvode plaćaju više nego Nemci, čija je prosečna zarad sedam puta veća od naše. Osim hleba, koji je i u Nemačkoj skup, gotovo sve osnovne namirnice jeftinije su nego kod nas. Tako litar dugotrajnog mleka u Nemačkoj košta 81 cent (63 dinara), dok se kod nas plaća 72,9 dinara. Razlika u ceni je još evidentnija kod ulja, koje Nemci (doduše ono najpovoljnije) plaćaju 60 dinara, a mi čak 93,90 dinara. I popularna koka-kola im je dosta jeftinija, dok su neznatno povoljniji i šveps i voćni sokovi. "Milku" i "kinder" čokoladu Nemci plaćaju barem dvadeset dinara manje.
Kad je u pitanju kozmetika i higijena, razlika je još uočljivija. Sapuni su im za dvadesetak dinara jeftiniji, iste marke deterdženata plaćaju tridesetak odsto manje, a povoljniji su im i šamponi, mleka za telo... Ima i drastičnih primera. Tako recimo, ženski dezodorans "fa" Nemica može kupiti za 0,99 evra (77 dinara), dok dama u Srbiji za isti proizvod mora da izdvoji 178 dinara. Kalgonit tablete za sudove( 44 komada) kod nas staju 831 dinar, a u Nemačkoj gotovo 300 dinara manje (545 dinara).
Petnaestak nabrojanih primera (u tabeli) pokazuju da su namirnice, sokovi i higijena, kod nas skuplji za oko 30 odsto.
- Ima nekoliko razloga za toliko skuplju robu u Srbiji. Dva osnovna su postojanje monopola i ogromne trgovačke marže - kaže za "Blic nedelje" ekonomista dr Vladana Hamović. Ona ističe da monopoli na našem tržištu postoje samim tim što nekoliko trgovinskih lanaca diktira cene, iako nude veliki izbor robe.
- Trgovačke marže kod nas idu i do 25 odsto, a nekad i mnogo više, dok je u svetu ubičajena marža oko 12 odsto - kaže Hamovićeva. Zato ona smatra da država mora da počne da primenjuje antimonopolski zakon, čija bi primena dovela do veće konkurencije, smanjenja marži i samim tim i nižih cena.
Nemci imaju daleko kvalitetniju i jeftiniju telekomunikaciju. Većina stanovnika Nemačke odlučuje se za mesečni flet paket, koji obuhvata neograničeno fiskno telefoniranje (i ka inostranstvu), neograničen internet i kablovsku televiziju, po ceni od svega 30-40 evra (u zavisnosti od provajdera).
Ako je za utehu, građani Nemačke za iznajmljivanje stanova i komunalije mesečno moraju da izdvoje u proseku između 800 i 900 evra, a žitelj Beograda upola manje.

I odeća jeftinija

Iako Srbija ima dosta domaćih modnih brendova, ne možemo se pohvaliti niskim cenama. Naime, često cene domaće garderobe, pogotovo dečje, u stopu prate cene poznatih evropskih brendova, poput Benetona, Zare i drugih. Nemci koji žele da svoje mališane obuku kvalitetno, ali povoljnije, kupuju u čuvenom lancu "C&A", gde se somotske ili deblje teksas dečje pantalone mogu kupiti po ceni do devet do 15 evra. Dečja zimska jakna staje od 20 do 30 evra, duksevi od pet do 10 evra, a dečji veš i pidžame mogu se pazariti za svega nekoliko evra. Teško je naći stvar skuplju od 40 evra, što se u našim radnjama za decu već smatra niskom cenom.




Izvor: http://blic.rs/temadana.php?id=19290

Bebee Dol



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 18 Dec 2003
  • Poruke: 7953
  • Gde živiš: Graceland

Ja ne znam sta je neobicno u toj vesti... Svako ko je malo izasao iz ovog sela mogao je da zakljuci da je:
- u Londonu gotovo sve sem stanova i usluge jeftinije, nekoliko puta. Dokaz mozete videti i ovde. Kad se otvorio M&S u Delta Cityu, nisu skinulu originalne cene u funtama. Nase cene su bile 3 puta vece.

- u Ceskoj i Poljskoj je skoro duplo jeftinije, a prosecne plate su 3 puta vece

- u Hrvatskoj se Telekom ponasao kao kod nas dok se nije pojavila konkurencija...

Ima ovih primera koliko hocete...



offline
  • Pridružio: 07 Nov 2007
  • Poruke: 80
  • Gde živiš: Bgd; Address: +44° 48' 54.62", +20° 29' 50.96"

Biće verovatno još većih razlika u budućnosti. Srbi su čudan narod u svakom pogledu. Što mi možemo da trpimo to je čudo, a tek da verujemo u bajke! Tako će biti dok se ne podigne "kuka i motika", ups zaboravih u zemlji na brdovitom balkanu nema više takvih, tj u izumiranju su a zamenjuju ih nezaposleniii.
Biće boljeee, neko viče, .......

offline
  • Pridružio: 30 Sep 2005
  • Poruke: 333
  • Gde živiš: Dva prsta od nigde

sta reci (napisati) a da ti medovi ne obrisu post... ghmmmm...
da li zivimo u kapitaliznu? ili demokratiji?
mislim da ne spadamo ni u robovlasnicko drustvo, jer se cak i u njemu vlast borila protiv pljackaskih hordi...
mozda neka simbioza neorobovlasnicke vlasti i pljackaskih hordi?! Evil or Very Mad

offline
  • Pridružio: 18 Dec 2003
  • Poruke: 7953
  • Gde živiš: Graceland

@totaloverride
To je i problem sa ovakvim temama... Sta god da napises ode u politiku, jer je i politika glavni krivac za ovo...

offline
  • Pridružio: 11 Sep 2007
  • Poruke: 3271

E ovo nisam znao!
Boze gde ja zivim,i posle ti kazu...Nemoj da se bavis hakerisanjem,kradjom i ostalim kriminalom...
Ne bi me cudilo da mi obrisu post sada...Mada nije da se ne zivi bolje nego pre...ali opet mnogo vremena su potrosili...jako malo napredovali...ali opet..bolje ista nego nista...
Ala sam sada izlupao Smile

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2007
  • Poruke: 80
  • Gde živiš: Bgd; Address: +44° 48' 54.62", +20° 29' 50.96"

Ma kakva politika vas spopala. mi ssmo narod, raja i mi o politici znamo tek toliko da treba glasati. Ionako skoro da nema veze za koga, gde i kada. Sve će nam se kasti. Čik da ne uradimo tako!

Ja iskreno ne vidim neku bitniju razliku između robovlasničkog i ovog sada sistema. Promenila su se pravila, maske, spoljni izgled ili već takko nešto.

Ne vredi o tome pisati samo se uvlačimo u još veće klupko.

Gordijev ćvor je zakon.

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 2215
  • Gde živiš: in the heart of the city

Tema je razlika u cenama a ne to u kom sistemu živimo. Pridržavajte se teme.

offline
  • Pridružio: 24 Mar 2004
  • Poruke: 3962
  • Gde živiš: Zemun

ma banana zemlja......
najcrnje mi je sto neki misle da nije jer smo mi sada kao ovakvo onakvo drustvo....
kao imamo cesto koncerte, zabranjena piraterija, ovo, ono.....
cista banana zemlja

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2003
  • Poruke: 24135
  • Gde živiš: Wien

Ljudi, prostije je nego sto mislite.

Pogledajte zadnjih 10 godina u nazad, svugde se pricalo samo o povlasticama za mala i srednja preduzeca.
To je rezultovalo otvaranjem 10.000 malih "dragstora" sa po max. 5 zaposlenih, i tek manje od 5% vlasnika su imali vise od jednog lokala.

To od prilike znaci da ni jedan od njih nije sposoban da pregovara direktno sa Milkom, jer Milka nece njemu da isporuci 10 cokolada.

To je dovelo do stvaranja lanaca u nabavci - uvoznik Milke, velikoprodaja (Milka + ostali proizvodi) - nas vlasnik dragstora.

Sve u svemu, kada svako doda svoju marzu, stizemo do onoga dokle se stiglo.

E sada, u Nemackoj imate Aldi (u Austriji se taj lanac prodavnica zove Hofer), koji je inace kupio i lanac prodavnica Mercur, koji moze sam da pregovara sa Milkom, i to da od jednom kupi 10 miliona cokolada i cokoladica, i njemu ce Milka dati jos kakav rabat kada im otkupi celu mesecnu proizvodnju unapred.

btw. vlasnici Aldija su ona dva brata ciji je i Porche.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 646 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 3 sakrivenih i 608 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amstel, anbeast, Apok, babaroga, bigfoot, bojank, Dannyboy, DonRumataEstorski, dragoljub11987, GenZee, gorantrojka, goxin, Ivica1102, kinez88, ljubacv, LUDI, m0nstrum_, Mercury, mikki jons, Mixelotti, pein, Petarvu, sabros, Sir Budimir, slonic_tonic, Srle993, stalja, strela, Tas011, vaso1, VJ, Vlad000, vladas87, wizzardone, Zoca