Filozofski fakultet Novi Sad-srpski jezik i književnost

Filozofski fakultet Novi Sad-srpski jezik i književnost

offline
  • Pridružio: 02 Dec 2011
  • Poruke: 3

Izvinjavam se što otvaram novu temu, dosta sam kopala po forumu ovde i nisam pronašla ništa. Ima li ovde studenata koji su na ovoj grupi? Potrebna mi je pomoć oko testova za prijemni ispit... Malo sam već krenula da paničim, jer nikako ne mogu da dođem do bilo kakvog primerka bilo kog testa, prošlogodišnjeg ili nekog drugog. Ako neko ima bilo kakvu informaciju o prijemnom ispitu, o izgledu testa ili čak ima test, volela bih da se oglasite i da mi pomognete ukoliko ste u mogućnosti. Hvala unapred.
Što se tiče sajta, sve što tamo stoji o prijemnom je ovo:
Prijemni ispit sastoji se iz dva dela – pismenog ispita i usmenog ispita.

Pismeni ispit sastoji se iz testa na kojem će se proveriti znanje iz pravopisa i gramatike. Na testu se može osvojiti maksimalno 100 poena koje pretvaramo u ocene prema sledećoj tablici: rezultat od 0 do 50 poena nosi ocenu 1, od 51 do 63 – ocenu 2, od 64 do 76 – ocenu 3, od 77 do 89 – ocenu 4 i od 90 do 100 – ocenu 5.

Usmeni ispit sastoji se iz dva dela.
Prvi deo: jezička (fonološka, morfološka, sintaksička i semantička) analiza teksta.
Drugi deo: provera znanja iz sledećih oblasti: Razvoj književnog jezika i njegova standardizacija (Tipovi književnog jezika kod Srba do 19. veka, Mrkaljeva reforma građanske ćirilice, Vukova reforma književnog jezika, reforma latinice; stilovi standardnog jezika, karakteristike govornog i pisanog jezika); Fonologija standardnog srpskog jezika (Glas - fonema - grafema; vokalski i konsonantski sistem, glasovne promene, akcenatski sistem); Morfologija standardnog srpskog jezika (Morfema - leksema, vrste reči, kategorijalna obeležja imenskih reči: broj, rod i padež; kategorijalna obeležja glagolskih reči - lice, broj, vid, vreme i način; glagolski oblici: finitni i infinitni); Tvorba reči i leksika (Neizvedene, izvedene i složene reči; osnovna i prenosna značenja reči; frazeologizmi); Sintaksa i semantika (Sintagma - rečenica; prosta i složena rečenica; struktura padežnog sistema: značenja i funkcije padeža; struktura glagolskog sistema: upotreba i značenje glagoslih vremena i glagolskih načina)
Usmeni ispit ocenjuje se ocenama od 1 (nedovoljan) do 5 (odličan).
Literatura
1. Pravopis srpskog jezika. Matica srpska, Novi Sad.
2. Ž. Stanojčić, LJ. Popović, Savremeni srpskohrvatski jezik i kultura izražavanja , Udžbenik za I, II, III, IV razred srednje škole. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, Zavod za izdavanje udžbenika, Novi Sad, 1989 (ili novo izdanje).
3. Ostale gramatike za srednju školu.
4. Testovi sa opštinskih i međuopštinskih/regionalnih i republičkih takmičenja za srednje škole. - Književnost i jezik (časopis) Beograd 1992, 1993, 1994, 1998, 2002, 2003, 2004)
5. Zbirka testova sa prethodnih prijemnih ispita. (Može se kupiti u skriptarnici Filozofskog fakulteta.)

Od literature imam sve, čak i onu belu zbirku sa testovima sa takmičenja, takmičila sam se prošle godine, ali nikako ne mogu da pronađem zbirku testova sa prethodnih prijeminh ispita, iako piše da je ima u skriptarnici, oni tamo kažu da je nema.
Svaka pomoć je dobrodošla, hvala ponovo unapred! SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 603 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 4 sakrivenih i 579 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bladesu, bojank, Buda Baba, draganl, Jovan Nenad, kybonacci, M1los, Mixelotti, nuke92, opt1, Parker, Pohovani_00, popzex, sap, saputnik plavetnila, Shilok, sovanova95, Van, VJ, xanadu