I Srbija će imati Harvard i Oksford

I Srbija će imati Harvard i Oksford

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Zaposleni u Ministarstvu prosvete kao najveći uspeh u prethodnoj godini smatraju donošenje Zakona o visokom obrazovanju i reformu osnovnog obrazovanja. Urađeni su i novi nastavni planovi i programi za četvrti razred. Posle kritike prosvetne javnosti da naši đaci uče mnogo nepotrebnih činjenica, a imaju malo vremena za utvrđivanje gradiva, četvrtaci će u narednoj školskoj godini imati smanjeno gradivo za oko 30 odsto i prilagođeno vremenu u kome živimo - oko dve trećine časova biće ostavljeno za vežbanje i utvrđivanje
BEOGRAD - Lista najboljih fakulteta u Srbiji biće objavljena do septembra, tako da ćemo znati ko je srpski Harvard i Oksford - najavljuje Slobodan Vuksanović, ministar prosvete i sporta.
- Dogovorili smo se sa rektorima svih univerziteta u Srbiji da naprave kriterijume po kojima ćemo ocenjivati fakulteta, a onda ćemo angažovati stručnjake koji će kategorizovati fakultete. One visokoškolske ustanove koji se nađu na vrhu Ministarstvo prosvete i sporta preporučuje roditeljima i deci i garantuje kvalitet obrazovanja. To je fer prema roditeljima jer oni daju novac za školovanje svoje dece i ne vidim zašto bismo odugovlačili sa listom najboljih - smatra Vuksanović.

Zaposleni u Ministarstvu prosvete i sporta kao najveći uspeh u prethodnoj godini smatraju donošenje Zakona o visokom obrazovanju kojim su se otvorila vrata za reformu ovog dela obrazovanja i njegovog usklađivanja sa Bolonjskom deklaracijom. Neki fakulteti su već počeli nastavu po novim principima, a studenti koji su diplomirali u protekla tri meseca dobili su dodatke diplomi.

- Svi rokovi koje propisuje Zakon o visokom obrazovanju teku po planu. Do 10. marta Skupština Srbije će imenovati članove Nacionalnog prosvetnog saveta, koji će ubuduće voditi obrazovnu politiku, a u junu će biti izabrani članovi akreditacione komisije koja će detaljno pretresti sve fakultete u Srbiji. Tokom septembra univerziteti i fakulteti treba da usvoje nove statute koji moraju biti u skladu sa zakonom - objašnjava Vuksanović.


Računarski kabineti i fiskulturne sale

Pre godinu dana Ministarstvo prosvete i sporta organizovalo je donatorski skup za pomoć školama u Srbiji.
- Od novca koji smo prikupili kupili smo oko 3.000 kompjutera koje smo podelili školama. Neke škole su dobile i čitave računarske kabinete zahvaljujući ovim donacijama. Ova akcija neprekidno traje, a planiramo da naredne godine ulažemo novac u pravljenje fiskulturnih sala. Veliki broj škola nema fiskulturne sale, a budžetom za 2006. godinu predvideli smo dosta novca za ove svrhe - obećao je Slobodan Vuksanović.
Ministarstvo prosvete i sporta nastavilo je i reformu osnovnog obrazovanja. Urađeni su novi nastavni planovi i programi za četvrti razred. Posle kritike prosvetne javnosti da naši đaci uče mnogo nepotrebnih činjenica, a imaju malo vremena za utvrđivanje gradiva, četvrtaci će u narednoj školskoj godini imati smanjeno gradivo za oko 30 odsto i prilagođeno vremenu u kome živimo, a oko dve trećine časova ostavljeno je za vežbanje i utvrđivanje. Milka Andrić, pomoćnik ministra prosvete za osnovno obrazovanje, objašnjava da je smanjenjem nastavnih programa reforma osnovnog obrazovanja preusmerena.

- Opredeljenje je bilo da se u okviru svih predmeta nastavni program rastereti, ali ipak da programi zadrže neku težinu koju su ranije imali. Učenik treba da zna činjenice, ali i da ume da se kreativno izrazi. U sledećem ciklusu radićemo nove nastavne planove za peti razred koji će se primenjivati u školskoj 2007/2008. godini. U okviru novih nastavnih planova i programa za starije osnovce gradivo će biće sažeto do 30 odsto, a biće više časova za vežbanje i praktično primenjivanje znanja - objašnjava Andrićeva.

U protekloj godini Ministarstvo prosvete i sporta organizovalo je rekordan broj seminara za nastavnike. Vesna Fila, pomoćnik ministra prosvete, kaže da su organizovana četiri velika seminara u Centru "Sava" na kojima je prisustvovalo i po 19.000 nastavnika.
- Oko 30.000 ljudi prošlo je seminare iz veronauke i stručnih predmeta. Krajem januara organizovaćemo veliki seminar za nastavnike srpskog jezika, dok će se predavanja za nastavnike matematike organizovati po školskim upravama - najavljuje Vesna Fila.

Protekle godine Ministarstvo prosvete i sporta imalo je dobru saradnju sa međunarodnim institucijama.
- Potpisali smo sa Savetom Evrope sporazum koji će biti sproveden u naredne dve godine, a u okviru koga ćemo imati međunarodnu pomoć na svim nivoima obrazovanja. Ušli smo i u najuži krug Biroa za Evropu, u kome se nalazi samo devet zemalja. Zahvaljujući tome bićemo na izvoru informacija u svetu obrazovanja, a veliki evropski projekti radiće se upravo kod nas - zaključila je Vesna Fila.

glasRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 464 korisnika na forumu :: 1 registrovan, 0 sakrivenih i 463 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: tomigun