Opišite i preporučite filmove koji su na vas ostavili utisak

363

Opišite i preporučite filmove koji su na vas ostavili utisak

offline
 • drgnk 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 25 Maj 2010
 • Poruke: 1585

Offering To The Storm (Ofrenda A La tormenta) - 2020

Sa određenim zakašnjenjem, da predstavim i treći deo Bastanske trilogije. Inspektorka Amaja Salazar napokon uspeva da razreši zlokobnu misteriju koja se nadvila nad njom, njenom porodicom i stanovnicima pitome Bastanske doline. Međutim, njeni napori i upornost, dovešće i do nekih neželjenih posledica...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Snorks  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 09 Apr 2014
 • Poruke: 608

City of Lies
Film prati istragu ubistva Kristofera Volasa aka Notorious B.I.G.. U filmu gume Johnny Depp,Forest Whitaker,Shea Whigham i drugi.offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17934
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Забрањена зона'' , Белорусија, 2020.


Сваки филм, па и онај најлошији, заслужује одређену пажњу. Ако ништа друго, процес креирања и снимања филма (препродукција, продукција и постпродукција) јесте најсложенији стваралачки процес у уметности, далеко сложенији чак и од опере, најкомплексније уметничке изражајне могућности. Неко је потрошио гомилу новца, ресурсе, ангажовао људе, а при том је , завршивши филм, био само на трећини пута, јер после продукције следе две одвојене комерцијалне целине - дистрибуција и приказивање. Зато никада олако не судим о неком филму, па нећу то ни сада.

Руси (мислим на руску школу, јер овде је реч , углавном, о Белорусима) сваком жанру приступају с одређеном идејом и поруком, чак и када је тема релативно безазлена (комедија, филм за децу, итд).

Овде су ушли у жанр за који мало људи зна да су управо они протомајстори тог облика филма - хорор са примесама фантастике. Ње, фантастике, у филму готово да нема, бар не у оном СФ маниру да се појављују разна створења са надприродним особинама, али неки поступци доводе гледаоца у сумњу - да ли би разуман човек у таквој ситуацији на сличан начин поступио?

Да ли да подсетим да је филм ''Соларис'' родоначелник управо овакве врсте филмова? Све је наоко нормално , људски и очекивано, а онда почињу мини-заплети који воде ка неизбежној кулминацији која је, по правилу, трагична. Превише је цитата у овом филму да би то била случајност. Река (подсетимо да је Тарковски умро управо заразивши се поред контаминиране реке), усамљеници у шуми, сведена фотографија и камера која не дозвољава гледаоцу да замишља шта је изван кадра...Није ''Соларис'' једини омаж који се у овом филму појављује. Драматуршка линија која води веселу (и наивну) групу на ноге пустињаку, подсећа на секвенце из филма ''Јужњачка утеха'', а старији гледаоци свакако памте невероватни филм ''Deliverance'' (''Избављење'') из 1972. са Бертом Рејнолдсом , Џоном Војтом и другима. Филм је постигао светску славу захваљујући оном чувеном дуелу гитаре и бенџоа између једног од излетника и полуслепог, сифилистичног дечака.

У ''Јужњачкој утехи'' група резервиста, пуна себе, залази све дубље у мочвару, терен полудивљег племена које живи у некој врсти 'хипи' комуне, при том страдајући један по један. У филму ''Избављење'' једна група бизнисмена, комшија и другара, креће кануом низ реку (опет та река), док ново акумулационо језеро није ту примамљиву трасу за кануе претворило у стајаћу воду. И они наилазе на добровољце, бивају шиканирани (један и силован) и потом се враћају у цивилизацију (шта год то значило).

Све су то лепи цитати (о ''Соларису'' да и не причам, пошто је он библија за ову врсту филма) које човек треба да зна како би додатно уживао у филму...А у овом филму се може уживати, поготово што сценариста и редитељ нису инсистирали на мудрости учесника, опрезу и прилагодљивости ситуацији. Напротив, они су приказали групу младих људи, бивших школских другова, који нису умели чак ни да изведу оно због чега су пошли - да се забаве, напију, поједу нешто добро, кресну се (с опроштењем), ако за то буде прилике; ништа од тога им не успева јер упадају у замке које су већ у горе споменутим филмовима споменуте. Пошто смо ми, гледаоци, најпаметнији на свету и псујемо, критикујемо и коментаришемо наивне потезе (као да гледамо утакмицу), редитељ нам управо то и пружа! При том већина нас заборавља како би смо се ми понели у таквој ситуацији. Прелазак из цивилизације у дивљину је неслућен, брз и суров до крајњих граница. Учесници нестају један за другим, смрт је тајанствена али стварна и - сурова, без могућности поправног. При том и сами чланови ''експедиције'' себи отежавају на све могуће начине живот. Редитељ ништа није улепшавао. Приказао нам је групу градске деце, потпуно неспремне за овакву врсту искушња, што нас доводи до чињенице да је овај филм један од веома ретких који се не завршава срећним крајем. Дуго је ''Кабаре'' био једини филм коме је критика званично признала да нема ''хепиенда'''.

Наравно, у оволикој врсти искушења (после много филмова о Чернобиљу, хорора разних врста, итд), редитељ је успешно привео филм крају, уз неколико грешака које су занемарљиве, али их треба споменути.
-Први кадар, тотал града, прати музика (инструментал) ''Подмосковских вечери'' - у Белорусији. Чему, осим ако је то била најавна музика за неку радио станицу?
-Аутобуси на напуштеном паркингу имају две ''скривене мане'' - гуме нису испуштене (а знамо да већ после годину дана возило ''легне'' на фелге, или фелне). Седишта су чиста, чак нова, без прашине.
-Онај пар који се склонио у један од аутобуса, не марећи да добро затвори врата и да се некако заштити, а крв је већ проливена, почињу да се воле и девојка седа на волан, активирајући сирену. Акумулатор ради??
-Има тога још, посебно аматерско коришћење пиштоља, али , како већ написах, редитељ је дозволио тој екипи авантуриста да покажу колико су неспремни за преживљавање.

И, на крају филма, изванредна, оригинална порука. Док контаминирани новац иде кроз стотине руку, показујући да људима ништа није страно када је он у питању, зараза се шири с предвидим резултатом - као и увек кад је новац у питању. Једини који је дигао руке од њега је онај инвалид, домородац, који је свестан до каквог апсурног краја су довела сва ова убиства.

Својевремено сам гледао сјајан филм о једној крупној новчаници која је променила много власника (један је изџепарен, други ју је изгубио, трећем је ветар донео пред ноге ту банкноту) али не бих тако далеко ишао и са овим асоцијацијама.

Све у свему - овакав приказ сам написао у нади да ћу вас мотивисати да филм гледате увек из више углова, јер он их и има. Иза сваке идеје крију се утицаји, туђе идеје, неки зачеци. Због њих вреди погледати сваки филм, али не на први поглед, већ на много више погледа јер се само тако слојеви естетике појединог дела могу открити, па и разумети.
Наравно да топло препоручујем овај филм.

offline
 • vampire and philosopher problem owner sm©
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 7463
 • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

Sirius ::... Све је наоко нормално , људски и очекивано, а онда почињу мини-заплети који воде ка неизбежној кулминацији која је, по правилу, трагична...Skoro pogledah film koji mi je promakao kada se pojavio...

Kuća peska i magle (House of Sand and Fog, 2003)https://www.imdb.com/title/tt0315983/

... dok mlada napuštena žena pokušava da se snađe u novonastaloj situaciji, mogućom administrativnom greškom američke poreske službe ostaje na ulici. Njena borba da povrati kuću ubrzo se komplikuje, kada je na javnoj aukciji ubrzo kupi bivši iranski pukovnik koji je sa porodicom emigrirao u SAD nakon Islamske revolucije...

offline
 • Snorks  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 09 Apr 2014
 • Poruke: 608

Филм о васпитавању деце, поређење како су се деца васпитавала пре и како се васпитавају данас. Међу главним глумцима је Владимир Вдовиченков . Једина мана филма је што траје кратко.
Батя (Отац)

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 13146
 • Gde živiš: Z-moon

U poslednjih par nedelja sam odgledao nekoliko stvarno dobrih filmova, pa ću krenuti redom.
Verovatno najbolji od njih je film Noćne Zveri.

https://m.imdb.com/title/tt4550098/

Priča o bivšoj ljubavi ispričana na uzbudljiv, neobičan i napet način.
Preplitanje stvarnosti i fikcije, kraj filma koji dolazi sa mnogo pitanja umesto bar jednog odgovora …

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 13146
 • Gde živiš: Z-moon

U Divljini (Into The Wild) - 2007.

https://m.imdb.com/title/tt0758758/

Životna priča jednog mladog čoveka koji od detinjstva sanja o tome da odbaci stege modernog društva i ispuni svoj san o životu daleko od civilizacije, na Aljasci.
Put do cilja ga vodi kroz različite životne situacije, a svaka od njih ima snažan uticaj na njega.
Kraj putovanja i poruka koju film nosi ne ostavljaju ravnodušnim gledaoca.

Film koji je režirao Šon Pen je nominovan za Oskara u dve kategorije.

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 13146
 • Gde živiš: Z-moon

Mnogo Mi Je Stalo (I Care A Lot) - 2020.

https://www.imdb.com/title/tt9893250/Fantastična uloga Rosamund Pike u priči o prevari sa osiguranjima starijih osoba i njihovom smeštanju u dom, a potom "čišćenju" računa i imovine u ime brige o njima.
Osećaj da je tako nešto zaista i moguće u današnjem svetu čini gledaoca besnim a neverovatno uverljivo unošenje u ulogu glavne glumice dodatno pojačava taj osećaj.
Film ima primese komedije, što lično smatram pogrešnim jer je tema jezivo ozbiljna, ali ne u tolikoj meri da savetujem izbegavanje filma, naprotiv.
Kraj filma donosi neku vrstu pravde, ali osnovna moralna dilema sa početka filma i dalje lebdi u vazduhu ...

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 13146
 • Gde živiš: Z-moon

Intervju Sa Bogom (An Interview With God) - 2018.

https://m.imdb.com/title/tt5779372/Mlad novinar dobija poziv za intervju, po dolasku na isti ostaje zatečen jer se sagovornik predstavlja kao Bog.
U želji da se uveri u tvrdnje sagovornika postavlja mu mnogo pitanja, ali umesto odgovora na njih dobija preispitivanje sebe samog i svojih pogleda na život.
Šta bi ste vi pitali Boga?

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 13146
 • Gde živiš: Z-moon

Kralj Ričard (King Richard) - 2021.
Veoma emotivna i krajnje zanimljiva sportska drama o putu sestara Venus i Serene Vilijams do vrha svetskog tenisa, priča o neverovatnoj viziji i upornosti njihovog oca (Vil Smit) koji im je od detinjstva usadio pobednički duh.

https://m.imdb.com/title/tt9620288/?ref_=vp_back

Izvanredan film, obavezno ga pogledajte.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 912 korisnika na forumu :: 56 registrovanih, 5 sakrivenih i 851 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, babaroga, benne, bojcistv, BORUTUS, burevesnik, ccoogg123, dankisha, dejanbenkovic, dijica, doklevise, Dorcolac, Ehinacea, Georgius, Goran 0000, Jester, Joja2, Jovan Nenad, ljuba, lord sir giga, Magistar78, Markoni29, markoskjk, Mauzer91, MB120mm, Mendonca, mercedesamg, Mixelotti, mkukoleca, MrNo, operniki, Outis, proleter373, raptorsi, Ray1973, rkekoke, Rocker, rovac, S2M, Snorks, solic, srecko81, stagezin, stalja, strn, theNedjeljko, tmanda323, vathra, Vlad000, Vlada78, vladetije, Wrangler, zdrebac, zlaya011, Zmaj Ognjeni Vuk