Pomoć oko zadatka

Pomoć oko zadatka

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2010
  • Poruke: 4

Prvi vagon voza koji kreće iz stanice sa stalnim ubrzanjem prođe pored posmatrača za 4 sekunde. Za koliko vrijeme će proći pored njega cio voz koji ima 16 vagona?

Hvala Very Happy



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 16 Mar 2008
  • Poruke: 1542
  • Gde živiš: Novi Sad

Predjeni put kod ubrzanog kretanja je s=a*t^2/2, odakle je t=sqrt(2*s/a) i znamo da je to t=4s.
Vreme za koje ce ceo voz proci je t1=sqrt(2s1/a) gde je s1 duzina celog voza tj. 16 vagona te je s1=16*s. Dakle t1=sqrt(2*16*s/a)= sqrt(2*s/a)*sqrt(16)=t*4=4*4=16s

Svi vagoni ce proci za 16 s



offline
  • Pridružio: 21 Okt 2010
  • Poruke: 4

Uh hvala puno, samo ako moze malo blize da mi objasnis ovo t=sqrt?

offline
  • Ričard  Male
  • Lavlje srce
  • Supermoderator
  • Zver!
  • Electro maintenance engineer
  • Pridružio: 28 Nov 2006
  • Poruke: 13726
  • Gde živiš: Vršac

therioNNN ::Uh hvala puno, samo ako moze malo blize da mi objasnis ovo t=sqrt?

sqrt je koren,

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2010
  • Poruke: 4

Napisano: 23 Okt 2010 15:20

Ahaaaa Smile
Hvala puuuuuuuuunooooo Very Happy

Dopuna: 23 Okt 2010 19:50

E ako može pomoć oko još jednog Very Happy

Kamion je prešao 25 km brzinom 50 km/h do mjesta gdje je roba istovarena i gdje se zadržao 10 minuta, a zatim je nastavio kretanje brzinom 60 km/h. Kolika je srednja brzina kamiona na cijelom putu?

offline
  • Pridružio: 16 Mar 2008
  • Poruke: 1542
  • Gde živiš: Novi Sad

Koliko je dug ceo put, tj. koliko dugo je isao 60km/h ?

Ili se mozda misli da je istovario robu pa se vratio nazad ? (onda je malo cudno sto se kaze "nastavio put")

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2010
  • Poruke: 4

Ne piše u zadatku ništa više, samo tako.

offline
  • Pridružio: 16 Mar 2008
  • Poruke: 1542
  • Gde živiš: Novi Sad

Onda mogu da pretpostavim da je kamion otisao do tog mesta, istovario robu i vratio se nazad. U tom slucaju za put do mesta istovara mu je trebalo t1=s/v= 25/50=0,5 casova =30 minuta.
za povratak nazad mu je trebalo t2=25/60=0.416 casova tj. 25 minuta.

Dakle kamion je ukupno presao 25+25=50 km a za to mu je trebalo 30+10+25=65 minuta= 1.083 casova. Srednja brzina je onda 50km/1.083=46.15 km/h.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 856 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 7 sakrivenih i 811 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, bigfoot, BlekMen, cikadeda, Cirkon, darkangel, dogodine, dragon986, Drug pukovnik, Georgius, hatman, Hektor, JOntra, kriszivanovic, MarKhan, Marko Marković, Mercury, Milan A. Nikolic, MilosKop, nenad81, ozz, Panonsky, renoje2, sabros, sizif, Snorks, Sr.Stat., stalker, stug, suton, t84dar, Toni, Van, Vlada1389, Vlada78, VladaKG1980, voja64