Vulkani

1

Vulkani

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 871
 • Gde živiš: Chimneys

Овдје можете писати о вулканима који се налазе широм читавог свијета. Уз то, можете постављати слике свих вулкана и њихових ерупција, као и ствари које су починили. Почнимо!


Етна

Етна је активни вулкан у Италији који се налази на источној обали Сицилије, близу Месине и Катаније.Етна је највиши вулкан у Европи, који се издиже на 3.320 метара надморске висине, додуше, треба споменути да висина вулкана варира због ерупција - Етна је за 51 m нижа него што је била 1865. То је такође и највиша планина у Италији јужно од Алпа и покрива подручје од 1.190 km². Етна је три пута виша од Везува, који се такође налази у Италији.
Етна је један од најактивнијих вулкана на свету и скоро да је у непрекидној фази ерупције. Иако је на више наврата изазивала огромне штете, Етна се не сматра врло опасним вулканом и хиљаде људи живе у њеној сенци.








Везув

Везув је активан вулкан на копненом делу Европе. По последњим мерењима његова висина износи 1.281 m, дубина кратера – 30m.
Везув се налази на Апенинском полуострву, у Италији, поред Напуљског Залива. Најпознатија ерупција се догодила 79. године, када су уништени градови: Помпеја, Херкуланеум и Стабија. Последња велика ерупција догодила се 1944. године.







Кључевскаја Сопка

Кључевскаја Сопка је активни вулкан на истоку Камчатке, на далеком истоку Русије. То је највиши активни вулкан у Евроазији(4750м).
Налази се 60 километара од Беринговог мора. Правилни централни конус је окружен са 70 бочних конуса, купола и кратера. Састоји се од базалтне лаве. За 270 година изазвао је више од 50 јаких ерупција, од којих су најјаче оне из: 1729, 1739, 1790, 1796, 1829, 1853—1854 и 1896.
Кључевскаја Сопка је један од вулкана на Камчатки који су резерват природе под заштитом УНЕСКО-а.






Попокатепетл

Попокатепетл, познат још као El Popo, је вулкан у централном Мексику висине 5462 метара. Његов мањи парњак је вулкан Икстацихуатл висине 5286 метара.

Попокатепетл је други вулкан Северне Америке по висини, после вулкана Оризаба. То је један од најактивнијих вулкана у Мексику. Забележено је више од 20 великих ерупција овога вулкана од доласка Шпанаца у Мексико 1519. Последња велика ерупција догодила се 21. децембра 1994.
Име Попокатепетл је астечког порекла и на језику наватл значи „брег који се пуши“.






Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • mcrule  Male
 • Legendarni građanin
 • Michael
 • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
 • Pridružio: 21 Feb 2010
 • Poruke: 16934
 • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

Pre svega da kazem super tema bravo! Smajli

Pacaya




Pacaya is an active complex volcano in Guatemala, which first erupted approximately 23,000 years ago and has erupted at least 23 times since the Spanish conquest of Guatemala.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pacaya

Wink



offline
 • Pridružio: 20 Avg 2010
 • Poruke: 281

Kilimandzaro



Massive Kilimanjaro, Africa's highest mountain, consists of three large stratovolcanoes constructed along a NW-SE trend. The ice-capped, 5895-m-high summit towers 5200 m above the surrounding plains.

http://www.volcano.si.edu/world/volcano.cfm?vnum=0202-15=

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 871
 • Gde živiš: Chimneys

Дамаванд

Дамаванд је угашени стратовулкан на Алборзу који са својих 5.671m нмв. представља највиши врх Ирана и највиши вулкански врх у Азији. Налази се на северу земље, јужно од Каспијског језера и 109km североисточно од Техерана. Врх данас представља велику планинарско-алпинистичку атракцију како међу Иранцима, тако и међу странцима. Постоји најмање 16 утврђених путања до врха, међу којима је најчешћа јужна која је најлакша, док се по дужини истиче североисточна, а по захтевности северна. На трасама успона постоји већи број склоништа која функционишу у склопу иранске планинарске организације, а највеће је Полур које се налази на јужној траси. Иако је сам вулкан угашен, сумпорна испарења при самом врху су готово свакодневна појава и представљају потенцијалну опасност по људе, док се и поред велике надморске висине снег стално задржава само у кратеру на врху.






Килиманџаро

Килиманџаро је највиша планина Африке. Вулканског је порекла. Налази се у североисточној Танзанији, на граници са Кенијом. Састављен је од три вулкана Шира, Мавензи и Кибо. Највиши врх Ухуру се налази на 5896 метара надморске висине, на врху средњег вулканског кратера Кибо пречника око 2500 метара и дубине око 180 метара. Први пут је освојен 1889. Насеље Моши на јужном подножју је полазно место за успоне на Килиманџаро.





Izvinjavam se @Fa7aL!tY. Nisam vidio da ste Vi već postavili nešto o Kilimandžaru. Nadam se da se ne ljutite, što sam i ja napisao članak, jer stvarno tek sad primjetih da ste Vi o njemu pisali.

offline
 • mcrule  Male
 • Legendarni građanin
 • Michael
 • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
 • Pridružio: 21 Feb 2010
 • Poruke: 16934
 • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

Мауна Kea

'Mauna Kea je neaktivni vulkan. On je najviši od pet vulkana koji sačinjavaju ostrvo Havaji u američkoj saveznoj državi Havaji.

Visina mu iznosi 4207 m, a od podmorskog podnožja oko 9100 m. Susedni vulkan je Mauna Loa visine 4169 m. Na havajskom jeziku naziv vulkana znači "Bela planina" što se odnosi na podatak da je vrh vulkana redovno prekriven snegom, iako postoje i teorije da ime vulkana potiče od izraza "Mauna-o-Wakea" što bi značilo "planina božanstva Wakea".

Na vrhu planine izgrađena je opservatorija, pa se zbog povoljnih klimatskih i vremenskih uslova i položaja smatra jednim od najboljih mesta za posmatranje svemira.

Vulkan je zadnji put eruptirao oko 2460 pne. (± 100 godina).

http://sr.wikipedia.org/sr/Мауна_Kea


BTW imas i ovde o vulkanima Wink
http://www.mycity.rs/Geografija/Vulkani-objasnjenje.html

Zagrljaj

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 871
 • Gde živiš: Chimneys

Хвала @mcrule. Razz

Ево још неколико вулкана:


Елбрус


Елбрус је угашени стратовулкан на Кавказу чији западни врх (Западни Елбрус) са надморском висином од 5.642 m нмв. представља највиши врх Европе и Русије. Други део некадашњег вулканског гротла је источни врх (Источни Елбрус) са надморском висином од 5.621 m. Налази се на југу европског дела Русије, недалеко од границе са Грузијом и удаљен је 65 km од града Кисловодска. Данас се на Елбрусу налази велики скијашки центар са системом жичара и гондола које излазе до висине од око 3800 m нмв. на којој се налазе тзв. Дизел склоништа. Скијање на његовим падинама траје током читаве године јер се граница сталног снега налази нешто испод 3700 m нмв.





ПС

Ја сам на једном мјесту пронашао податак да је вулкан Мауна Кеа активан, и то на Википедији, која на неким мјестима тврди да је Маун Кеа активан, док на другим каже да је угашен, што доказује да је заиста права слободна енциклопедија. Mr. Green Ипак, мислим да је Маун Кеа угашен вулкан.



Белинда

Планина Белинда је стратовулкан који се налази на острву Монтагу, у Јужним Сендвичким Острва Шкотског мора. Дио британске прекоморске територије.Сматра се да је Белинда једини активни вулкан у Великој Британији.
Белинда је била неактивна све до краја 2001, када је први пут избила.






Арарат

Арарат je највиши врх у савременој Турској. Cнегом покривена успавана вулканска купа висока 5.165 метара, налази се на североистоку Турске, 16 km западно од Ирана и 32 km јужно од Јерменије. У Библијској Књизи постања ова планина се означава као место где се насукала Нојева барка после потопа.





Килауеа

Килауеа је један од пет вулкана Хавајских острва. Килауеа у преводу значи „много избацивати“. Један је од најактивнијих и туристички најпосећенијих вулкана на Земљи.
Килауеа вулкан прорадио је 1979. спектакуларном ерупцијом. Од 1983. врела црвена лава излази готово непрестано.
Својим ерупцијама Килауеа је уништила три приобална града али је својим изливањем у океан створила стотине хектара нове земеље.



offline
 • Pridružio: 29 Jul 2009
 • Poruke: 202

Mauna Loa najveći je vulkan na Zemlji s obzirom na volumen i jedan od pet vulkana koji sačinjavaju ostrvo Havaji u američkoj saveznoj državi Havaji. Tipično za područje severnog Pacifika, Mauna Loa je aktivni vulkan u obliku štita, čija se zapremina procjenjuje na 75.000 km3. Visina mu iznosi 4169,40 m, a od podmorskog podnožja 10.099 m. Ipak, susedni vulkan Mauna Kea viši je za 37 metara.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 871
 • Gde živiš: Chimneys

Mirko, hvala na odgovoru. Very Happy

Kotopaksi

Riječ je o jednom od najaktivnijih, najviših i najljepših vulkana na svijetu.
Nalazi se na prostoru Južne Amerike, u državi Ekvador.
Mnogi ga nazivaju najljepšim vulkanom, zbog oblika njegovog kratera.
Visina Kotopaksija je 5897m.

Prilažem vam skenove o ovom vulkanu. Wink






offline
 • Pridružio: 29 Jul 2009
 • Poruke: 202

heheheheh ... Very Happy Very Happy

ma nista bas mi se svidja ovaj foruum .... Very Happy

offline
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 3271

Svidja mi se ova tema, mogli bi ubaciti nesto i o vulkanima u Srbiji, doduse nema ni jednog aktivnog (Bogu hvala), ali bilo bi lepo imati i to u ovoj temi. Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1083 korisnika na forumu :: 57 registrovanih, 9 sakrivenih i 1017 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, babaroga, bojank, bojcistv, bufanje, cifra, coaaco, comi_pfc, CrazyDiablo, crnitrn, darkojbn, dekan.m, Dorcolac, DPera, draganca, draggan, dragoljub11987, hyla, ILGromovnik, ivica976, JOntra, jukeboxer, kikisp, kybonacci, ljuba, Lubica, Marko Marković, MB120mm, milenko crazy north, naki011, Ne doznajem se u oružje, nebkv, Nemanja.M, nuke92, opt1, Parker, RED4G-304, rovac, saputnik plavetnila, sasakrajina, sevenino, Smajser, solic, sombrero, Srki94, Srky Boy, Srle993, t84dar, Tvrtko I, Vatreni Zmaj, virked, vladas87, vobo, voja64, wizzardone, wolf431, zixmix