Vulkani

2

Vulkani

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 871
 • Gde živiš: Chimneys

Fudži

Vulkan se nalazi na visini od 3776m i samim tim, je i najviši vrh Japana.
Japanci ga smatraju svetim, smatrajući da bi svaki obrazovan i mudar čovjek trebao, bar jedanput, posjetiti vulkan. Poslednja erupcija se dogodila 1707. godine. Danas se na vrhu vulkana nalazi ogroman krater prečnika 600-800 metara.

Možete pregledati skenove o ovom vulkanu.Citat:Svidja mi se ova tema, mogli bi ubaciti nesto i o vulkanima u Srbiji, doduse nema ni jednog aktivnog (Bogu hvala), ali bilo bi lepo imati i to u ovoj temi.

Primljeno k znanju! Wink


Naš najslavniji geograf, Jovan Cvijić, tvrdi da u Srbiji postoji veliki broj ugašenih vulkana, čega smo i sami svjedoci. Kada se o njima priča, kao najpoznatiji i najinteresantniji se izdvajaju: Grot i Oblik (u okolini Vranja) i Kotlenik (u okolini Kraljeva)Grot i Oblik

Kao što je i napisano, ugašeni vulkani Grot i Oblik se nalaze u okolini grada Vranje, na jugu Srbije.
Ova dva vulkana su nastala eksplozivnim vulkanizmom u vrijeme miocena (geološka epoha) tj. prije 5,5 milona godina.
Oni se nalaze na međusobnoj udaljenosti od 1,5km.
Vrh Grota se nalazi na visini od 1400 metara. Njegove padine su veoma strme, a kupasti vrh je visok oko 10 metara. Padine su pokrivene bogatom šumskom vegetacijom.
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Biljana
 • Pridružio: 29 Nov 2009
 • Poruke: 2473

Tanatos ::Svidja mi se ova tema, mogli bi ubaciti nesto i o vulkanima u Srbiji, doduse nema ni jednog aktivnog (Bogu hvala), ali bilo bi lepo imati i to u ovoj temi. Smile

Baš htedoh to da napišem Smile
Nikad nešto nisam volela geografiju... Ali su mi 'priče' o vulkanima oduvek bile zanimljive...

Poznato je da u Ovčar banji (Čačak) ima ugašeni vulkan... Ta priča 'kola' od kada znam za sebe ...
Sad ne znam koliko je to tačno...

Znam da postoje neki u okolini Vranja i Kraljeva... Više o njima isto ne znam ... Bebee Dol
... Pa, ako može neko od vas više da napiše o njima (a i ostalima) Smile

Opšte je poznato da se kod nas, kao i dosta stvari, to krije...
Sad, verovatno, nisu svi vulkani ugašeni... Verovatno ima i 'uspavanih', oni koji mogu svakog trenutka da 'buknu' Winkoffline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 871
 • Gde živiš: Chimneys

Napisano: 09 Jan 2011 13:28

Ja sam napisao nešto o vulkanima Grot i Oblik, koji se nalaze u okolini Vranja. Što se tiče vulkana Kotlenik, koji se nalazi u okolini Kraljeva, njegova istorija je ista kao i istorija nastanka dva pomenuta. Ne znam ni za kakve statističke podatke o njemu.

Nisam ranije čuo da se ispod Ovčar banje nalazi vulkan. Sada sam čitao na Internetu da postoje predanja, koja tvrde da je topla voda u Ovčar banji vulkanskog porijekla, te da bi vulkan davno proradio, da nema Morave koja rashlađuje vodu.
Znam da se na jugu Srbije, u Jablaničkom okrugu nalazi Sijarinska banja, koja ima karakterističan gejzir. Smatra se da je ovaj gejzir i veoma topli izvori dokaz da su prije postojali vulkani u našoj zemlji.

Citat:
Sad, verovatno, nisu svi vulkani ugašeni... Verovatno ima i 'uspavanih', oni koji mogu svakog trenutka da 'buknu'


Pa, ne mogu da "buknu" baš svakog trenutka. Smatra se da će se naredne erupcije javiti za više od hiljadu godina.
Tako da možemo mirno spavati. Very Happy

Veoma interesantno su prikazani vulkani na ovom snimku, sa YouTube-

http://www.youtube.com/watch?v=JVqKLycgjLg&feature=player_embedded[/youtube]

Dopuna: 04 Feb 2011 20:42

Parikutin

Jedan od najmlađih vulkana na svetu je Parikutin u Meksiku. On je izbio 20. februara 1943. godine, usred ravnice, tamo gde niko nije očekivao takvu pojavu. Na kraju ove faze, oko godinu dana poslije, visina vulkana je porasla za 336m.
offline
 • Pridružio: 12 Nov 2007
 • Poruke: 11
 • Gde živiš: Beograd

Nesto vise o vulkanima


vulkani.website.org/

offline
 • Neću da ti kažem...
 • ...gde preprodajem zjala.
 • Pridružio: 05 Avg 2011
 • Poruke: 663
 • Gde živiš: Pored kontejnera. Čukni dva puta u poklopac, traži Raduleta.

Supervulkan Toba(na ostrvu Sumatra u Indoneziji),čija je erupcija pre oko 73000 godina pretila da uništi ljudsku populaciju.Supervulkanima se nazivaju oni vulkani koji u toku erupcije izbace više od 1000 kubnih kilometara materijala.

offline
 • SSpin 
 • Saradnik foruma
 • Pridružio: 09 Dec 2004
 • Poruke: 6488
 • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

Heh, podseti me Aleksandar na Paricutin (Parikutan, Parikutin, kako ga već ko zove)

Setio sam se da smo davno nešto pričali o njemu, pa izbunarih temu:
http://www.mycity.rs/Geografija/Vulkani-objasnjenje.html

offline
 • vagabundo :)
 • Pridružio: 12 Jan 2011
 • Poruke: 1409
 • Gde živiš: Somewhere in the middle of nowhere :D

VULKANI U SRBIJI

U Srbiji nema aktivnih vulkana i nema izgleda da će ih biti u budućnosti koju merimo hiljadama godina. Ali je u geološkoj prošlosti naše područje bilo veoma aktivno i tragovi tih drevnih vulkana danas postoje na ovim prostorima.

Kako su, dakle, izgledale prastare vulkanske oblasti Srbije? Pioniri geološke nauke u nas obavili su veoma predano svoj posao. Teško je naći i najmanju pojavu eruptivnih stena o kojoj ne postoji petrografski prikaz ili barem kratka zabeleška u drugom delu "Geologije Srbije" Jovana M. Žujovića iz 1900, ili prepoznati neki vulkanogeni oblik u reljefu, koji nije pomenut u "Geomorfologiji" Jovana Cvijića iz 1924. godine.

Od najstarijeg geološkog vremena do danas na našem području bilo je različitih vidova vulkanske aktivnosti. Detaljnija rekonstrukcija, međutim, moguća je samo za vulkanske događaje koji su se odvijali u poslednjih 300 miliona godina. Ostaci starijih vulkanita takođe postoje, ali su te stene najčešće potpuno preoblikovane. Ovde ćemo dati kratak prikaz vulkanizma kasnopaleozojske (pre oko 300 miliona godina), trijaske (pre oko 220 miliona), jurske (pre oko 150 miliona), gornjokredne (pre oko 90-80 miliona) i tercijarne (pre oko 65-5 miliona godina) starosti.

Izvor i nastavak

offline
 • pein 
 • Super građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 1197

Napisano: 26 Avg 2018 14:18

Огромные столбы пепла: проснулся самый активный вулкан Европы
https://vk.com/video-70187376_456240728

На итальянском острове Сицилия снова проснулся самый высокий и самый активный европейский вулкан — Этна.
«Национальный институт геофизики и вулканологии Италии передаёт, что вулкан, проснувшийся сначала в конце июля, перешёл в ещё более активное состояние в четверг вечером, выбрасывая фонтаны горящей лавы на высоту до 150 метров вверх», — сообщают западные СМИ.
Источник: http://rusvesna.su/news/1535228109

Dopuna: 30 Okt 2018 17:00

Erupcija vulkana Krakatau u Indoneziji al otkud lajtning šou. Shocked

offline
 • Loknica
 • zavrseno
 • Pridružio: 03 Jan 2019
 • Poruke: 151

Napisano: 11 Jan 2019 10:35

Vulkan Sveta Jelena u severozapadnom delu države Vašington pripremao se gotovo dva meseca za erupciju, a način na koji se ona dogodila jedinstven je u istoriji ovih katastrofa. Osamnaestog maja 1980. u 8.32 h, zemljotres magnitude 5,1 stepeni po Rihterovoj skali izazvao je bočnu eksploziju koja je pretvorila severnu padinu planine u klizište. Brzinom od 48 km/h vreli pepeo i kamenje leteli su do udaljenosti od 24 kilometra. Istovremeno, iz sredine vulkana kuljao je oblak pepela u obliku pečurke, do visine od 25 kilometara. U katastrofi je poginulo pedeset sedam osoba i više hiljada životinja.
[img]https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/7tIk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTXpZN01EQV8vNjc1MWRiNGYyN2JmMzdmMTdiODFhMTI1N2Y1YmU5NzEuanBnkZMCzQJCAIGhMAE[/img]

izvor Blic

Dopuna: 11 Jan 2019 10:37

Ejafjalajokul

Islandski vulkan Ejafjalajokul, u prevodu “Islandski planinski glečer”, prvi put je eksplodirao u martu prošle godine, ali je erupcija koja je počela 14. aprila prouzrokovala haos u vazdušnom saobraćaju. Zbog oblaka prašine koji je zahvatio Evropu, aerodromi su zatvoreni i stotine hiljada ljudi nije moglo da stigne do željenih destinacija.

offline
 • Loknica
 • zavrseno
 • Pridružio: 03 Jan 2019
 • Poruke: 151

Današnji raspored aktivnih i potencijalnih vulkana vezan je uglavnom za okeane a manjim dijelom za kopno. Najveći broj aktivnih vulkana-652 nalazi se u oblasti Tihog okeana i to pretežno uz priobalske dijelove. Mada je teško sa sigurnošću govoriti o tačnom broju aktivnih vulkana, jer se mnogi ne vide, ipak se u katalozima svjetskih vulkana pominje oko 550 u slijedećim oblastima:Tihog okeana-preko 320 duž obala
Atlanskog okeana-oko 70 vulkana
Sredozemnog mora i Alpsko-himalajskog vjenca-17 vulkana, od kojih je 7 podvodnih
Indijskog okeana-mali broj vulkana na ostrvima bliže Africi
Istočnoj strani Afrike-mali broj aktivnih i veći broj ugašenih vezan za veliki afrički rov


Mon pele : vulkan koji je imao samo jednu, ali izuzetno katastrofalnu erupciju-1902.god.

Nalazi se na ostrvu Martiniku u Karipskom zalivu (Srednja Amerika). Njegova iznenadna eksplozija izbacija je ogroman užareni oblak gasova i pare sa vulkanskim pepelom, koji se brzo sručio niz strme padine osrva i u trenutku prekrio grad San Pjer, tako da je uništio cijeli grad i svih 28 000 njegovih stanovnika.Vulkani Tihog okeana : poredani uz obale ovog okeana (ima ih oko 360) predstavljaju vulkanski najmobilniji dio Zemlje. Javljaju se duž obala Južne, Srednje i Sjeverne Amerike, zatim preko aljaske na sjeveru, odakle se protežu na obale Azije, sve do Australije na jugu. Veliki broj, naročito aktivnih i snažnih vulkana, nalazi se na Kamčatki,Kurilskim ostrvima (ovdje je 20 aktivnih i preko 50 ugašenih vulkana), zatim, na teritoriji Japana, gdje je najpoznatiji vulkan Fudžijama, Filipinskim ostrvima itd. U središtu Tihog okeana, jedan od najpoznatijih podvodnih vulkanskih predjela predstavljaju Havaji, gdje se nalaze vulkani Manua loa, Manua kea i Kilauea.Vulkani Atlantika : veći broj vulkana pod vodom Atlanskog okeana ima meridijalni pravac, a pruža se skoro čitavom dužinom Atlantika. Vezani su za veliki podvodni greben duž čije ose ide snažan razlom, kojim izbijaju iz potkornih dijelova ogromne mase materijala. Iako je teško registrovati sve podvodne vulkane, predpostavlja se da se na ovoj liniji javlja preko 70 aktivnih vulkana, poredanih od Grenlanda na sjeveru, preko Islanda, Azorskih ostrva zapadno od Portugalije, Kanarskih ostrva, sve do krajnjih južnih ostrva Atlantika.Vulkani Mediterana : pojas brojnih vulkana poredanih od Sredozemnog mora na zapadu (o kojima je bilo riječi), preko Kavkaza, Indije, sve do dalekog sunčanog arhipelaga na istoku.Vulkani Afrike : na istočnim obalama Afrike duž razloma meridijanskog pravca pružanja, javlja se manji pojas vulkana od kojih je najpoznatiji Meru (4 559m) i Kilimandžaro (6 000m).Vulkani bivše Jugoslavije : na teritoriji nekadašnje Jugoslavije nema više aktivnih vulkana. Međutim u geološkoj prošlosti bilo je veoma mnogo vulkana i vulkanskih erupcija i izliva, čija se aktivnost završila u tercijaru, kako vulkanska, tako i lutrizivna,koja je naročito bila aktivna za vrijeme starog, nešto manje srednjeg i naročito za vrijeme mlađeg doba Zemljine istorije, tada je ogromne mase magmatskog (inrtuzivnog i efuzivnog) materijala, od koga su nastale magmatske stijene, danas široko rasprostranjene na teritoriji bivše Jugoslavije.U Srbiji su najznačajnije sledeće (nekadašnje) vulkanske oblasti :

· Timočka eruptivna oblast

· Južno-moravska oblast

· Rodopsko-toplička oblast

· Kosovsko-kopaonička-rudnička vulkanska oblast

· Vezuv: snažna erupcija ovog vulkana desila se 79 godine naše ere, sručila je ogromne količine vulkanskog matrijala na obližnje gradove: Pompeju i Herkulanum sa oko 20 000 stanovnika i potpuno ih uništila. Druga jača, katastrofalnija desila se 1631g. kad je stradalo preko 3 000 ljudi a prašina je dospjela čak do Carigrada. On je i danas aktivan, a turisti svakodnevno mogu vidjeti manje eksplozije i izbijanje gasova i pare.
Etna: najkatastrofalniji vulkan uopšte. Oko sebe ima još oko 1000 bočnih, manjih kratera. Od njenih erupcija stradala su mnoga naselja na Siciliji naročito gradovi Mesina i Katanija. 1666g. erupcija je odnijela 50 000 ljudskih života a samo 3godine poslije oko 94 000 ljudi i 50 naselja. Pamti se i erupcija iz 1908g. kad je stradalo 100 000 ljudi.
Vuklano i Stromboli su malo slabiji od Vezuva i Etne, nalaze se na Liparskim ostrvima.
Krakatau u Indoneziji, čije su erupcije veoma snažne. Jedna od težih bila je 1803g. kad je razoreno ranije nastalo vulkansko ostrvo, a pepeo je prekrio Zemlju pokrivačem debelim do 60 metara. Od erupcije su stvoreni talasi visoki do 30 metara koji su uništili brodove i sve objekte. Broj žrtava bio je 36 000.

· Tamboro je takođe u Indoneziji. Njegova erupcija iz 1815g. uništila je 12 000 ljudskih života a pepeo je prekrio 500km u okolini. Gasovi i para su uništili 44 000 stanovnika,uništavajući vegetaciju i naselja
[img]Najvažniji aktivni vulkani Broj aktivnih vulkana u istorijsko vrijeme prikazan je u zagradama za svako područje Ime Visina metara stopa Posljednja erupcija Afrika i Indijski okean (14) Nijamuragira, Kongo Mont Kamerun, Kamerun 3053 4070 10.016 13.353 1994. 1982. Antartik (9) Erebus, Rosovo ostrvo 3794 12.448 1989. Azija(210) Ključevskaja sopka, Sibir Kerinči, Indonezija 4850 3805 15.912 12.484 1995. 1987. Jugozapadni Pacifik(54) Ruapehu, Novi Zeland 2976 9.173 1996. Evropa i Srednji Istok(20) Etna, Sicilija, Italija Stromboli, Italija 3350 926 10.991 3.038 1998. 1995. Sjeverna Amerika i Havaji(56) Mont Helen, SAD Mauna Loa,Havaji 2549 4170 8.362 13.681 1991. 1984. Island i Atlanski okean(54) Piko de Teide,Kanarska Ostrva 3713 12.181 1909. Srednja i Južna Amerika(100) Sangaj, Ekvador Popokatepetl, Meksiko Lulailako, Čile 5230 5465 6723 17.159 17.930 22.057 1989. 1943. 1877.[/img]

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 616 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 1 sakriven i 599 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, gagidjuric, goxin, KUZMAR, MB120mm, Mercury, Oscar, Profica, raketaš, stegonosa, suton, t.mile, VJ, vlvl, vobo