Metal Muzika - nastanak i karakteristike

1

Metal Muzika - nastanak i karakteristike

offline
 • Bitchy Witch
 • Sanjar
 • Pridružio: 09 Jul 2010
 • Poruke: 2465
 • Gde živiš: 50 Berkeley Square

Napisano: 16 Jul 2010 16:28

Ovaj žanr muzike je rasprostranjen, ali poprilično potcenjen. Fanovi ove muzike se smatraju narkomanima, mentalno nesposobnim ljudima i ostalim uvredljivim nazivima. Ovo da napomenem, nema svrhu da vređa ljude koji ne slušaju metal, već darazbije pogrešnu sliku koju ljudi imaju o ovoj vrsti muzike.
Iako ima mnogo slučajeva kada se čuje da su neki izvođači metal muzike umrli od predoziranja, to ne znači da metal muziika zaštitni znak narkomanije - naprotiv, narkomanija je zastupljena i u ne-metal svetu.


Nastanak metala se krije u osnovi jednog žanra roka - to je hevi metal.
Hevi metal (engl. Heavy metal) je žanr rok muzike. Odlikuje se agresivnim i žestokim ritmom i veoma pojačanim i distorziranim zvukom gitara, najčešće sa pretencioznim tekstovima i virtuoznom sviračkom tehnikom. Hevi metal je nastao pod uticajem hard roka, ali je manje komercijalan, agresivniji i često sa bržim ritmovima. U hevi metalu su mogu osetiti i uticaji bluza, progresivnog roka i mnogih drugih stilova. Hevi metal grupe su sastavljene skoro isključivo od gitarista, basista i bubnjara. Vrhunac popularnosti beleži 80-tih godina prošlog veka.


Uticaj

Istoričari rok muzike nastoje dokazati da je hevi metal od zapadne pop muzike preuzeo elemente eskapizma, odnosno bekstva od stvarnosti koji se ogleda u futurističkim i fantastičkim tekstovima pesama, dok je od afroameričkog bluza prihvatio realističnije elemente vidljive kroz insistiranje na gubitku, depresivnosti i usamljenosti.

Ako su auditivni i tematski aspekti hevi metala uglavnom pod uticajem realizma pokupljenog iz bluza, onda su imidž i vizuelne komponente pretežno pod uticajem fantastike zapadnog popa. Teme tame, zla, snage i apokalipse su, zapravo, metafore za stvarne životne probleme. Kao reakcija na „ljubav i mir“, parolu hipijevske supkulture šezdesetih godina, hevi metal je tipičan predstavnik kontrakulture gde tama potiskuje svetlost i gde je srećan završetak u popu zamenjen slikama gole realnosti koja nije uvek tako bezbrižna kao što izgleda. Iako obožavaoci tvrde da tematika mraka ipak nije dominantna u hevi metalu, mnogi kritičari optužuju ceo žanr zbog insistiranja na negativnim aspektima stvarnosti.

Što se tiče klasične muzike, najveći uticaj na hevi metal imali su barokni, romantičarski i modernistički kompozitori kao što su Bah, Paganini, Vagner i Betoven, a u manjoj meri Mocart ili Hajdn.


Obeležja
Osnovna obeležja hevi metala su dominacija gitara i izražen ritam. Međutim, u svakom od podžanrova hevi metala jedna ili više navedenih karakteristika izostaje, pa se ti podžanrovi u manjoj ili većoj meri razlikuju od originalnog hevi metala.

Instrumenti
Najčešća postava nekog hevi metal sastava sastoji se od bubnjara, basiste, ritam gitariste, solo gitariste i pevača (koji ne mora svirati neki od instrumenata). U pojedinim vrstama hevi metala koriste se i klavijature, dok ih drugi žanrovi zanemaruju, iako pojavom i razvojem novih podžanrova klavijature postaju sve popularnije. Zvuk gitare koji ima jaku distorziju, glavno je obeležje hevi metala i način da se dobije moćniji, "teški" zvuk. Nešto kasnije, hevi metalom počinju dominirati mnogo kompleksnije solo deonice i gitaristički rifovi. Hevi metal gitaristi koriste "svip-piking", "taping" i ostale usavršene tehnike brzog sviranja tako da je kod mnogih podžanrova virtuoznost potisnula jednostavnost. Takođe, kao posledica brzog tehnološkog razvoja pojavile su se mnogi novi načini generisanja veštačkog gitarskog zvuka.


Ples
U metal kulturi razvili su se i neki univerzalni pokreti tela kao što su mahanja glavom (headbanging), skakanja sa bine (stage diving), "šutka" (moshing) i sviranje nevidljive gitare. Od raznih gestova najzanimljivije je pokazivanje "đavoljih rogova" kažiprstom i malim prstom.


Vrste metala
- Hevi metal (Ajron mejden, Džudas prist, Sakson). Hevi metal u užem smislu nastao je krajem 70-tih i početkom 80-tih godina prošlog veka u Engleskoj pod nazivom "novi talas britanskog hevi metala". Karakterišu ga melodične gitarski zvuk i vrišteći vokali.
- Pauer metal (Blajnd gardijan, Hamerfol, Dragonfors) - Za nijansu brži i melodičniji od hevi metala sa malo težim zvukom ritam gitara.
- Progresivni metal (Drim tijater). Neparni ritmovi, složeni rifovi i virtuozne solo deonice.
- Treš metal (Metalika, Megadet, Slejer, Antraks, Sepultura, Sodom, Krijejtor, Pantera). Treš metal je nastao početkom 80-tih. Muzika je sirova, manje se oslanja na melodiju, a više na žestinu. Česte su socijalne i buntovničke teme.
- Spid metal (Helovin, Raning Vajld, Grejv Diger). Spid metal je brži od hevi metala, ali zadržava njegovu melodičnost.
- Blek metal (Dimu borgir, Impejld nazarin, Kredl ov Filt, Saturejšen, Burzum). Brz, težak i melodičan zvuk. Posebno je popularan u skandinavskim zemljama. Stihovi pesama ponekad imaju antihrišćanske poruke.
- Det metal (Det, Morbid ejndžel) - Ekstremno brutalan zvuk i muzička virtuoznost. Brutalni vokali, tekstovi uglavnom nerazumljivi.
- Dum metal (Amorfis, Maj dajing brajd, Anatema). Spor, dubok i težak zvuk sa melodikama.
- Gotik metal (Tijater of tradžedi, Vitin temptejšn). Nastao je simbiozom gotik kulture i metala. Spor, dubok i melodičan zvuk. Česti su visoki ženski vokali.
- Simfonijski metal (Najtviš, Hagard, Imperija, Livs Ajz) - Sličan gotik metalu, samo melodičniji i pevljiviji.
- Nu metal (Korn, Slipknot, Linkin park, Rejdž agejnst d mašin, Limp bizkit). Nastao pod uticajem hard-kora i hip-hopa na metal. Težak gitarski zvuk, isprekidani ritmovi, vokali su znatno razumljiviji.
- Post metal (Tul, Perfekt sirkl)
- Grajnd kor (Napalm det, Dajing fetus) - nastao fuzijom panka i treš-det metala. Ekstremno brz, težak i brutalan zvuk i brutalni, nerazumljivi vokali.
- Industrijal metal (Ministri, Ramštajn, KMFDM) - nastao fuzijom metala i industrijske muzike
- Metalkor (Kilsvič Ingejdž, Darkest Aur, Hetera) - nastao fuzijom hard-kor panka i ekstremnog metala.

izvor:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A5%D0%B5%D0%B2%D.....0%B0%D0%BB

više o metalu i grupama:
http://www.metal-archives.com/index.php

Dopuna: 14 Jan 2011 0:35

p.s. Zbog zabune koja često nastaje - metal, kao i rok, ne čini prisustvo električne gitare, već tekst, koji mora da imao smisao i poruku. Svi bendovi i izvođači metal muzike, čiji se tekstovi baziraju na jednoj rečenici bez smisla, ili imaju naviku da 'obrađuju' neke pop ili elektro pesme se ne bave metalom i rokom, već ga time, kako bi neki 'pobornici' metala, vređaju, tj čine da na taj način gubi svoj smisao i svoju originalnost.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Spy
 • Pridružio: 21 Jul 2007
 • Poruke: 9424
 • Gde živiš: Kako kad

Melody ::- Industrijal metal (Ministri, Ramštajn, KMFDM) - nastao fuzijom metala i industrijske muzike

Znam da nije tvoj tekst, ali imam jedno pitanjce, a bas je vezano za karakteristike metal muzike, pa mi treba pojasnjenje.

Sta je to industrijska muzika?offline
 • Bitchy Witch
 • Sanjar
 • Pridružio: 09 Jul 2010
 • Poruke: 2465
 • Gde živiš: 50 Berkeley Square

@Simke
Dobro pitanje Very Happy

Za industrijsku muziku su karakteristične provokativne teme, koje su često veoma ekstravagantne. Takođe, karakteristično je mešanje hard zvuka sa elektro zvukom.
Industrijska muzika je nastala negde sedamdesetih i neki laik bi rekao da je to punk sa dodatkom elektro muzike.

Ako hoćeš da saznaš više, prati dolenavedeni link

http://en.wikipedia.org/wiki/Industrial_music

Ako hoćeš da razumeš bolje, opet, prati dolenavedene linkove:

Industrijalni metal, primer
http://www.youtube.com/watch?v=f4K6ZxDwi34

Industrijalna muzika, primer:
http://www.youtube.com/watch?v=lPrTUC7BDn4&feature=related

offline
 • Spy
 • Pridružio: 21 Jul 2007
 • Poruke: 9424
 • Gde živiš: Kako kad

Melody :: ... Ako hoćeš da razumeš bolje, opet, prati dolenavedene linkove:

Industrijalni metal, primer
http://www.youtube.com/watch?v=f4K6ZxDwi34


Znao sam ces navesti Rammstein kao primer ( i citirati wiki ) smešak. Iskreno, glupljeg naziva za muzicki pravac nema ili ja jos nisam cuo. Ni Rambo Amadeus sa njegovim zezanjem Turbo Folk nije ni blizu ovoga. Da mi je znati samo ko daje nazive za te muzicke pravce?

Industrijska muzika? Boze ... Secam se kada je Rammstein izbacio svoj prvi veliki hit, Rammstein, to je bilo cini mi se, tamo negde 95-te. Da li je neko tada to zvao Industrial? Ne verujem i cisto sumanjam, jer sam bio svedok tog vremena.

Kada se kaze Industrijski, misli se na serijsku proizvodnju autodelova, namestaja za kucu, pilecih bataka. Muzike? Kako muzika moze da bude industrijska?

offline
 • Bitchy Witch
 • Sanjar
 • Pridružio: 09 Jul 2010
 • Poruke: 2465
 • Gde živiš: 50 Berkeley Square

Napisano: 14 Jan 2011 2:39

Tako lepo.
otkud ja znam!

Pa i folk po meni previše gospodski zvuči za takvu muziku... Mr. Green

Ja ne znam otkud i sam naziv METAl, ali ponovo ga slušam non-stop, sa ponosom i niko mi i APSOLUTNO niko mi ne može NIŠTA Mr. Green

Dopuna: 14 Jan 2011 2:51

Apsolutno ništa.

offline
 • bocke  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator Linux foruma
 • Veliki Pingvin
 • Guru
 • Pridružio: 16 Dec 2005
 • Poruke: 12365
 • Gde živiš: Južni pol

Tekst ne pominje korene. Od uticajnih težih rok rifova pojedinih bendova rock'n'blues i garažne scene 60tih, pa preko Deep Purplea, Led Zeppelina, UFO, Black Sabath i recimo Alice Coopera 70tih. Takođe, i reči koje su preovladajuće u metal muzici su ranije bile karakteristične za neke underground psihodelične i garažne bendove 60tih.

Ono što je karakteristično za razvoj rok muzike i pravaca nastalih uzimajući je za bazu je, da je svaka nova generacija muzičara preuzimala elemente prethodne i na osnovu njih gradila novi zvuk. Tako su u jednom od podpravaca preuzimani oni teži elementi prethodnih muzičkih iskustava. Iz bluza je nastao bluz-rok 60-tih. Iz bluz-roka je nastao hard rok 70-tih. A zatim je iz njega krajem 70-tih i početkom 80-tih evoluirao novi zvuk, koji se danas uglavnom zove klasični metal ili samo hevi metal. Nakon ovoga nastaje podela koju je naveo i autor članka (s vremenom i pod uticajem različitih modernih i klasičnih uzora, uključujući mitologiju i klasičnu muziku).

Kad pogledaš šta je bilo u korenu, teško je i zamisliti kako je do te evolucije došlo. Recimo, kakve veze ima Helter Skelter Beatlesa ili You really got me od Kinksa sa recimo modernijim zvukom Hammerfalla?
Na prvi pogled nikakve. Ali kad se vratimo par koraka unazad i, prvo posmatramo Black Sabath, Led Zeppelin ili UFO, a zatim Iron Maiden, Van Halen i Judas Priest stvari postaju mnogo jasnije.

Btw, prvo šredovanja ikada na gitari je snimljeno već 50-tih godina. U pitanju je (u to vreme) ritam i bluz muzičar Jhonny Guitar Watson čije je igranje sa efektima i scenski nastup kasnije prekopirao Jimi Hendrix 60-tih godina.

Čak i što se tiče reči, postoje primeri i pre Alice Coopera ili Black Sabatha. Pogotovo kad su u pitanju psihodelični i artistički garažni bendovi 60-tih. Na primer Fire benda Crazy World of Arthur Brown. Isti taj Arthur Brown je imao i karakteristični i u to vreme prilično neobičan scenski nastup koji je uključivao nošenje kostima, maski i šlemova sa rogovima koji su se palili tokom nastupa. Predstavljajući na taj način preteču Alice Coopera, koji je možda ostavio i najveći scenski uticaj na razvoj daljeg imidža i kostimografije budućeg novog zvuka. Sam Alice Cooper je započeo muzičku karijeru 60-tih godina. U to vreme grupa muzičara koja je okruživala Vincenta Furniera (njegovo pravo ime), snimala je klasične bluz-rok numere sa prilično eksperimentalnim i artističkim teškim i mračnim tekstovima. Nisam siguran da li je Alice i u tom ranom periodu koristio onaj scenski nastup i kostimografiju po kojima je postao poznat 70-tih godina.

S druge strane, psihodelični i progresivni rok su često uzimali kao osnovu neo-klasičnu muziku ili mitološke motive. Na taj način verovatno i oni imaju uticaj na razvoj pojedinih metal pravaca. Makar na indirektan način, pokazujući da je moguće spojiti rok muziku sa klasičnom muzikom ili temama karakterističnim za književna dela fantastike i naučne fantastike.

E sad... Lično sam veći ljubitelj preteča metala nego modernijeg zvuka tako da se može desiti da mi se potkrala neka greška u tekstu. Ako imate šta da dodate ili ispravite, vičite. Ali mislim da smo sad ispravili i taj deo koji se tiče "nastanka" i uticaja o kome se jako malo priča u članku.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17964
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Ajd malo da se uključim u ovu, dugo očekivanu, temu. Pokretač teme ima od mene sve čestitke i sto lajkova. Very Happy

Svojevremeno sam jednom svom učeniku u srednjoj muzičkoj školi zadao upravo ovakvu temu - istorijat i nastanak R&R sa njegovim derivatima. Krenuli smo od Alena Frida, disk džokeja iz Džerzija koji je iskoristio jedan stih Bilija Halija iz pesme ''Rock A Beatin Boogie'' i publici doviknuo, puštajući tu ploču: ''Njišite se i okrećite!''. Nastavili smo i završili sa heavy metalom. Mislim da nigde nisam primetio da je izričito rečeno ko je kumovao tom nazivu, osim opšte metafore. Ako je već neko to napisao, onda se izvinjavam, no čini mi se da nisam video to u dosadašnjim tekstovima. Koliko sam razumeo Melody, ona sama ne zna odakle poreklo imena, pa da i to , za početak, razjasnimo.

Jedan britanski kritičar okarakterisao je muziku ''Led cepelina'' rečima (parafraziram): ''Kao kad neko ispusti teško parče metala na beton...''. I eto, ostade ime. Čudni su putevi kumstva. Potražiću kasnije i ime tog kuma. Neki izvori pak, tvrde da je kovanicu smislio Viljem Berouz, poznati hipi-pisac. Prvi put je heavy metal spomenut u tekstu jedne rok grupe u jednoj od pesama ''Stepen vulfa''.

Za one koji se sećaju da su pre interneta postojale i knjige, da sa zadovoljstvom podsetim da je i u našoj zemlji postojalo veliko interesovanje za rok'n' rol i njegovu genezu, pa evo dokaz prilažem skenove dela moje bogate biblioteke. Ako nekome nešto zatreba, javite, biće mi zadovoljstvo da ponudim na čitanje... Wink


offline
 • MiB  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 17 Feb 2005
 • Poruke: 2547
 • Gde živiš: Nis, Srbija

Simke ::Melody :: ... Ako hoćeš da razumeš bolje, opet, prati dolenavedene linkove:

Industrijalni metal, primer
http://www.youtube.com/watch?v=f4K6ZxDwi34


Znao sam ces navesti Rammstein kao primer ( i citirati wiki ) smešak. Iskreno, glupljeg naziva za muzicki pravac nema ili ja jos nisam cuo. Ni Rambo Amadeus sa njegovim zezanjem Turbo Folk nije ni blizu ovoga. Da mi je znati samo ko daje nazive za te muzicke pravce?

Industrijska muzika? Boze ... Secam se kada je Rammstein izbacio svoj prvi veliki hit, Rammstein, to je bilo cini mi se, tamo negde 95-te. Da li je neko tada to zvao Industrial? Ne verujem i cisto sumanjam, jer sam bio svedok tog vremena.

Kada se kaze Industrijski, misli se na serijsku proizvodnju autodelova, namestaja za kucu, pilecih bataka. Muzike? Kako muzika moze da bude industrijska?


Zapravo naziv ima smisla. U pocetku je pojam industrijal muzike podrazumevao oponasanje zvukova iz metalurskih fabrika. Britanski bendovi su, ako se ne varam, pioniri prvac ai mnogi bendovi su sniamle razne aparate, uredjaje i njihvoe bucne zvuke, semplovali ih implemetirali u svoju muziku. Vremenom je pravac komercijalizovan pa dobijas mejnstrim indsutrijal metal koji se uglavnom odnosi na bendove elektro-got bendova. Cak su i neki albumi Depeche Mode svrstavani kao industrial metal Wink


Melody ::Napisano: 14 Jan 2011 2:39


Ja ne znam otkud i sam naziv METAl, ali ponovo ga slušam non-stop, sa ponosom i niko mi i APSOLUTNO niko mi ne može NIŠTA Mr. GreenPa i taj naziv heavy metal itekako ima smisla. Prvi metal bendovi nastajali su u vecim industrijskim gradovima u Britaniji. Tadasnja muzika ljudima je delovala isot kao buka iz tih fabrika. Cak je Toni Ajomi, gitarista metal pionira Black Sabbat radio u jednoj fabrici za preradu metala, pa je na nekoj masini izgubio vrhove prstiju na levoj ruci. A nekako je i sam stav te muzike trebalo da odslika duhovno stanje tih radnickih porodica, tacnije dece iz te klase.

Inace, kovanicu heavy metal smislio je dopisnik Rolling Sotne casopisa, mislim da je izvestavao upravo s Black Sabbathovog koncerta, mrzi me sad da proveravam.

offline
 • Bitchy Witch
 • Sanjar
 • Pridružio: 09 Jul 2010
 • Poruke: 2465
 • Gde živiš: 50 Berkeley Square

Tako mi je drago što vidim da ima toliko znalaca o ovoj muzici na ovom forumu... Very Happy

Naučila sam toliko interesantnih stvari...

offline
 • Pridružio: 26 Apr 2011
 • Poruke: 2
 • Gde živiš: Subotica

za nastanak Heavy Metala pogledajte filmove Global Metal i Headbangers Journey i sve ce vam biti jasno.Jedan Americki antropolog koji je slucajno metalac je sve lijepo opisao i objasnio i dokumentovao.Od pocetaka sa Cream,Black Sabbath,Motorhead u predgradjima Birminghama pa sve do Brazila(gde je metal rusio vlast) i Izraela (gde cuva mir medju ljudima raznih religija).Videcete zanimljivo.

Ako ima bilo kakvih pitanja(oni mladji)slobodno pitajte jer sam u ovome(slusanje i izvodjenje)jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako dugo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 482 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 2 sakrivenih i 475 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Boris90, BSD, Kristian_KG, Mixelotti, nuke92