Trigliceridi

1

Trigliceridi

offline
 • Pridružio: 11 Jan 2006
 • Poruke: 4

koliko su opasni i da li postoje neki biljni,prirodni preparati za njihovo regulisanjeRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 18 Dec 2003
 • Poruke: 7953
 • Gde živiš: Graceland

Ja sam bas u procesu smanjivanja triglicerida.
Trigliceridi su stetni za jetru i srce. I to veoma.
Dozvoljena koncentracija je 1.9, a ja imam oko 3.4 po poslednjem merenju.

Prirodni lek je surutka.
Drugi je taan, tj. mleveni susam od koga se pravi alva.
Treci je plava morska riba: skusa, tuna, skarpina i slicno.
Mozes korisiti i sveden biter, jer je odlican za varenje. On je od trava sastavljen.

Ali pre svega najbitnija je dijeta i fizicka aktivnost. Bez toga nista.
Dijeta je tipicna koju koriste dijabeticari na primer: bez secera, belog brasna, bilo kakvog ulja (sem cedjenog maslinovog), gaziranih pica, svinjetine i masti.

Znaci, kuvano povrce, meso, pilece, govedje i slicno, riba, med, mlecni proizvodi sa manje masti, sveze voce i povrce itd., moze i orah, jer je dobar protiv triglicerida.
Fizicka aktivnost je obavezna, makar setnja od sat-dva.

Ja moram i da pijem lekove, jer nisam siguran da ce moci ovo da mi sve pomogne. Lekovi za trigliceride nisu toksicni kao oni za holesterole.

Nakon mesec dana idem na kontrolu, pa cu ti javim sta sam uradio.offline
 • Pridružio: 24 Feb 2004
 • Poruke: 3013

Oni sami nisu opasni, povecan nivo triglicerida jeste.

Smanji unos ugljenohidrata i masti.

Ja sam nedavno vadila krv, bas zbog masnoca, i hvala Bogu "los" holesterol mi je u granici normale, kao i ostale masnoce.
Tako sam happy bila.

Nekada povecana vrednost triglicerida u krvi nastane ako se jede pre vadjenja krvi, tj ne pridrzava se onih minumum 12h gladovanja.
Ako su ostale vrednosti masnoca OK. moze biti da je zbog toga.
Uglavnom je to vezano.

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

Upoznajte: holesterol i trigliceridi

Zbog čega su važni, kome treba medicinski tretman i u čemu se on sastoji. Piše Richard N. Fogoros.

Šta je holesterol? Šta su trigliceridi?

Holesterol i trigliceridi predstavljaju dva oblika lipida, odnosno masti. Bez holesterola i triglicerida nema života. Holesterol, je između ostalog, potreban za izgradnju ćelijskih membrana i proizvodnju nekoliko elementarnih hormona. Trigliceridi, koji predstavljaju lanac masnih kiselina visoke energije, obezbeđuju veliki deo energije potreban za normalno funkcionisanje ćelija.

Koji su izvori holesterola i triglicerida?

Postoje dva izvora ovih lipida: izvori u ishrani, i endogeni izvori (npr, kada se oni proizvode u telu). Holesterol i trigliceridi uglavnom se nalaze u hrani životinjskog porekla i zasićenim mastima. Ovi lipidi se prvo apsorbuju u crevima, a zatim putem krvotoka stižu do jetre koja ih prerađuje. Jedan od glavnih zadataka koje jetra obavlja jeste da se osigura da svi delovi tela dobiju holesterol i trigliceride bez kojih ne mogu da funkcionišu. Jetra zatim pakuje holesterol i trigliceride, zajedno sa specijalnim proteinima, u sićušna jedinjenja koja se zovu lipoproteini. Lipoproteini ulaze u krvotok i na taj način se dostavljaju svim ćelijama u telu. Ćelije zatim iz lipoproteina uzimaju onoliko holesterola i triglicerida koliko im je potrebno.

Šta je LDL, a šta HDL?

LDL predstavlja "lipoprotein niske gustine", a HDL "lipoprotein visoke gustine." "Loš" holesterol se u krvotoku prenosi putem LDL, a "dobar" holesterol putem HDL. Najveći deo holesterola u krv stiže putem LDL, dok HDL holesterol čini samo mali deo. Zbog toga ukupan nivo holesterola u krvi odražava količinu LDL holesterola.

Zbog čega je nezdravo imati visok nivo holesterola?

Kada je nivo LDL holesterola (odnosno "lošeg" holesterola) previsok, LDL počinje da se lepi za površinu krvnih sudova, što utiče na stimulisanje "ateroskleroze", ili smanjenje elastičnosti arterija. Aterosklerotične "naslage" sužavaju arterije, što može da uzrokuje srčani ili moždani udar. Zbog toga povišen nivo LDL holesterola predstavlja glavni rizik za srčana oboljenja i moždani udar.

Zbog čega se za jednu vrstu holesterola kaže da je "dobar holesterol"?

Prikupljeno je mnogo dokaza o tome da povišen nivo HDL holesterola nosi niži rizik od srčanih oboljenja, dok se nizak nivo HDL holesterola vezuje za povećan rizik od srčanih oboljenja. Zbog toga se HDL holesterol naziva "dobrim". Zbog čega HDL holesterol ima zaštitno dejstvo? Niko to ne može sa sigurnošću reći, ali čini se da nije holesterol dobar sam po sebi, on je samo "provodnik." Postoje dokazi da molekuli HDL "stružu" zidove krvnih sudova i tako ih čiste od suvišnog holesterola. Ako je to tako, onda je holesterol koji se prenosi putem HDL, (odnosno, ono što nazivamo "dobrim" holesterolom) u stvari "loš" holesterol koji je samo uklonjen sa zidova krvnih sudova i koji se prenosi nazad u jetru na dalje procesiranje.

Zbog čega su trigliceridi tako zagonetni?

Trigliceridima se poklanja nevelika pažnja. Oni se mere prilikom standardnih testova lipida u krvi, s tim što veliki broj doktora ne zna šta da preduzme kada je nivo triglicerida blago uvećan. Zbog čega? Dok se visok nivo triglicerida povezuje sa srčanim oboljenjima, nijedna studija još nije dokazala da visok nivo triglicerida predstavlja samostalan faktor rizika za oboljenje srca. To znači da lekari nemaju dokaz da je u tom slučaju potrebno prepisati agresivnu terapiju za smanjenje nivoa triglicerida u krvi. Problem je u tome što pacijenti sa povećanim nivoom triglicerida gotovo bez izuzetka imaju i druge faktore rizika za oboljenje srca (u glavnom gojaznost, dijabetes,i/ili visok krvni pritisak). Do danas nije utvrđeno da li sami trigliceridi predstavljaju samostalan rizik. Najteže je definisati vezu između triglicerida i HDL holesterola. Ispostavlja se da kad god su povećani trigliceridi, HDL holesterol opada. Da li onda povećan rizik koji prati visok nivo triglicerida postoji zbog samih triglicerida, ili zbog posledičnog smanjenja "dobrog" holesterola? To još uvek niko ne može sa sigurnošću reći.

Međutim, nedavni dokazi sugerišu da povećan nivo triglicerida predstavlja značajan faktor rizika za srčana oboljenja – naročito kada je povećanje predstavlja element "metaboličnog sindroma X."

Holesterol i trigliceridi (3.deo) - lečenje

Kako se leči povišen nivo holesterola i triglicerida? Piše Richard N. Fogoros, M.D.

Primarni metod za lečenje povišenog nivoa holesterola (i triglicerida) jeste promena ishrane, fizička aktivnost, i smanjenje telesne težine. Preporučuje se smanjenje unosa ukupne masti, nisko zasićene masti, holesterola, a povećan unos skroba i prirodnih vlakana. U idealnim uslovima fizička aktivnost podrazumeva najmanje 20 minuta aerobika tri do pet puta nedeljno, ali u suštini svako povećanje fizičke aktivnosti biće od pomoći. Pacijenti koji su gojazni često uspevaju da smanjenjem težine u znatnoj meri smanje nivo LDL holesterola i triglicerida.

Nivo holesterola treba proveravati na svakih 3 do 6 meseci od preduzimanja ovih nefarmaceutskih mera. Ako nivo lipida i nakon toga ostane nezadovoljavajući, treba razmisliti o terapiji lekovima.

Koji lekovi se koriste za medicinski tretman povišenog holesterola i triglicerida?

Postoje četiri osnovne kategorije:

Kolestiramin i kolestipol – ovi lekovi sprečavaju da se holesterol u žuči (digestivni proizvod koji luči žučna kesa) apsorbuje u utrobi. Dakle u pitanju je kontrolisanje žučne kiseline

Nijacin: Nijacin jedan od vitamina B. Kada se uzima u velikim dozama on može značajno da smanji LDL holesterol i poveća HDL holesterol, i to putem mehanizama o kojima se ne zna mnogo. Neželjeni efekti prilikom uzimanja nijacina su najčešće crvenilo kože i jak svrab, kao i stomačne tegobe. Nijacin je vrlo efikasan, ali se zbog neželjenih efekata slabije koristi.

Gemfibozil i klofibrejt - njihova ključna osobina je što smanjuju trigliceride. Oni utiču i na smanjenje LDL holesterola, ali u znatno manjoj meri. Neželjena dejstva su stomačne tegobe i kamen u žučnoj kesi.

Statini: na tržištu ima nekoliko vrsta statina, među kojima su lovastatin, pravastatin, atorvastatin i simvastatin. Ovi lekovi inhibiraju reduktazu enzima jetre HMG-CoA, što u značajnoj meri smanjuje proizvodnju holesterola u jetri. Ovi lekovi dovode do značajnog smanjenja LDL holesterola, umerenog smanjenja triglicerida, i umerenog uvećanja HDL holesterola. Oni se u principu dobro tolerišu, ali može da dođe do povećanja nivoa enzima u jetri (što treba pratiti). Statini mogu i da poremete funkcionisanje mišića što može da ima ozbiljne posledice kod pojedinih osoba, mada retko. Poremećaj rada mišića (miopatija) se naročito može očekivati kada se statini koriste u kombinaciji sa gemfibrozilom.

Od svih ovih lekova, statini ne samo što su efikasniji od drugih kategorija, već se često i mnogo bolje tolerišu. Osim toga, sve je više dokaza koji govore u prilog tome da agresivna terapija statinima može i da zaustavi razvoj koronarnih arterijskih bolesti, a u nekim slučajevima može da se koristi umesto komplikovanijih postupaka kao što je angioplastija.

Tretman nenormalnog nivoa lipida može se rezimirati na sledeći način: Prvo treba pokušati sa promenom ishrane, smanjenjem telesne težine, i povećanom fizičkom aktivnošću. Ukoliko to ne pomogne da se nivo lipida vrati na prihvatljiv nivo, većina lekara će sugerisati statine. Ako ni statini ne pomognu ili ako ih pacijent ne podnosi, treba pokušati sa lekom iz neke druge klase lekova za smanjenje nivoa lipida.

Zaključak:

Tradicionalnu medicinu često optužuju da ignoriše prevenciju bolesti, i da umesto toga dozvoljava da se bolest razvije, a zatim pokupi nagrade što je uspela da high-tech metodama pobedi bolest. Međutim, "tradicionalna medicina" čini ogromne napore da identifikuje oblike prevencije aterosklerotična srčana oboljenja, koja su još uvek glavni uzrok smrti u Sjedinjenim državama. Novi metodi lečenja holesterola, i sve više dokaza da oni mogu da spreče, pa čak i zaustave razvoj koronarnih arterijskih bolesti, verovatno je najbolji odgovor na takve optužbe.

www.b92.net/info/zivot/zdravo.php?nav_id=164816&am.....sion=print

offline
 • Pridružio: 07 Jun 2012
 • Poruke: 3

kako da lečim trigliceride vrednosti 9,28

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2005
 • Poruke: 3549

Ordinirajući lekar.

Otprilike bi išlo tab. Sortis/Atacor 40mg 1x1 uveče u 22h, OBAVEZNO dijetetski režim ishrane.

Kao što rekoh odite kod svog izabranog lekara.

Još nešto kolike su vrednosti HDL, LDL, Holesterol, Gama GT?

offline
 • Pridružio: 07 Jun 2012
 • Poruke: 3

Vrednosti HDL 0,59, LDL 0,65 i ukupan holesterol 4,28

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2005
 • Poruke: 3549

Holesterol 3,63 – 7, 15
LDL - loš holesterol <2,6
HDL 1,03–1,55

Preporuka:
Više manjih obroka (od 3 do 6),
Redovna fizička aktivnost (minimum 3km dnevno),
Smanjiti gojaznost,
Prestati sa pušenjem.

Kao što sam rekao posetite lekara koji će probati lekovima da smanji nivo triglicerida.

offline
 • Pridružio: 08 Jul 2007
 • Poruke: 2024

Visok nivo triglicerida, uz istovremeno lako povišene ili normalne vrijednosti holesterola, bolje se snižava (i održava) ne terapijom lijekovima iz grupe statina, već lijekovima iz grupe fibrata, kao što su Lipanor, Sinelip i sl.
Ponekad je uspješna i kombinacija statina i fibrata, ali o tome bi trebalo da odluči endokrinolog.

Ja Vam ovdje nikako neću savjetovati koji od ovih da uzmete, kolike doze i slično ... i nemojte uzimati ovakve lijekove "na svoju ruku", već se obavezno obratite ljekaru.
Ukoliko pored visokog nivoa triglicerida, imate i povišen krvni pritisak, određeni stepen gojaznosti, šećernu bolest ... onda se, moguće, radi o tzv. metaboličkom sindromu i to je stanje koje liječi endokrinolog.

Čak i da nemate ništa od oboljenja koje sam navela, neophodno je snižavati ovoliko visok nivo triglicerida, kako bi se sačuvali krvni sudovi, spriječilo (ili smanjilo) stvaranje masnih naslaga na zidovima krvnih sudova (ateroskleroza) i tako spriječile neke ozbiljne komplikacije kao što je npr. infarkt srca, moždani udar i sl.

offline
 • Pridružio: 06 Jun 2013
 • Poruke: 1

Postovani doktore moji nalazi su sledeci holesterol 3,3 trigliciridi 5,68 HDL 0,64 LDL 1,35 glukoza 8,0 RA1cWBDCCT Gen 2 7,56% bolujem od dijabetesa tipa 2(2011) od terapija koristim Sifor 850, Crestor od 10mg,Lipofen (pijem ga 6 mjeseci i nikad mi trigliceridi nisu bili u normali od 2,9 - 5,68 a dok sam pio lipofen od 100 mg oni su bili niskiisop 1,0 a po preporuci moje doktorke Endrokrinologa ta terapija mi je zamjenjena pa vas molim da mi vi obrazlozite koji lek je bolji za trigliceride jer vise nemam povjerenje u moju doktorku.Pridrzavam se dijetsko - higijenske terapije.Hvala vam od srca !

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 928 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 7 sakrivenih i 876 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, Arahne, babaroga, Battlehammer, bojank, bojcistv, cvrle312, dankisha, darios, Denaya, Doca, doklevise, Dulmitur, Ehinacea, hyla, ILGromovnik, indja, Istoricar2015, jaeger, JOntra, Marko Marković, nobutado, nuke92, operniki, Outis, Paor, Pomorac1, raykan, Ripanjac, Rogan33, S2M, sabros, sakota79, Srki94, suzicdat3, tomigun, torlak 1, Trpe Grozni, voja64, W123, wolf431, zhuki8, Zmaj001, Šraf