portna hipertenzija kod dece

3

portna hipertenzija kod dece

offline
 • Pridružio: 08 Jul 2007
 • Poruke: 2024

Naravno, nesporazum je u pitanju, ali nije problem, posto je ovo odgovarajuci tekst, ja cu ga proslijediti Leopardvegetarianu privatnom porukom (mada ga moze citati i ovako, kao post na forumu). Potom cu ovaj tekst odavde pokusati ukloniti i to ce biti to!
Nadam se da ce Vam nas sagovornik sa Tajlanda, uskoro prevesti i pojasniti tekst, a ja cu biti sretna ako sam i malo uspjela pomoci. Smile
Srdacan pozdrav.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Danica
 • Pridružio: 21 Jan 2008
 • Poruke: 707
 • Gde živiš: još uvek sam na istom brdu ali sada sama

@Leoparvegetarian
Nisam uspela da Vam pošaljemProf.rad sa ekipom gastroenterologa,posebna mi je ponudila pomoć no poslala je meni i kaže da studija ima smisla samo neznam dali će te Vi to uspeti da nađete na mom forumu,PORTNE HIPERTENZIJE,dosta toga sam od Vas i posebne saznala registrovala sam se na sajtu koji mi je preporučila DR.R.Ako me ovde više nebude bilo postoji moj meil u profilu pa me se nekad setite,Natalija trenutno ima neki suv kašalj što baš nije dobro za njeno stanje,činimo sve da kašalj izlečimo ali mi se čini da će to najverovatnije biti uzrok na alegiskoj osnovi,jer u porodici je većbilo toga a geni su Vamstrašna stvar,pozdrav iz lepog Srema.

Dopuna: 27 Mar 2008 22:28

@Posebna
Hvala videla sam da ste prosledili odmah,pametnice moja mila,sad ostaje samo da sačekam prevod studije.Ali najvažnije je da će leoparvegetarian,naći vremena za toliki naučni rad,pozdravoffline
 • Pridružio: 06 Okt 2006
 • Poruke: 640
 • Gde živiš: Tajland, zapadna obala

Primio sam tekst--hvala mnogo Posebnoj!

Posto je studija podugacka za prevodjenje u jednom cugu pokusacu da prevedem koliko stignem na rate. Sazetak je vec bio preveden pa cu za sada prevesti samo uvod studije. Brojevi se odnose na reference studija koje su u zaglavlju (taj deo nemam). U uglastoj zagradi su moja pojasnjenja manje jasnih zargonskih izraza.


UVOD

Ekstrahepaticna portna hipertenzija usled opstrukcije portne vene je najcesci uzrok gornjih gastro-intestinalnih krvarenja kod dece (1). Misljenja u vezi sa primarnim lecenjem ovog stanja su dugo bila podeljena izmedju pristalica portosistemskog santa [hirurska operacija, Posebna je lepo objasnila o kakvoj operaciji je rec u jednom od postova gore] i endoskopske injekcione sklero-terapije[prosirena vena se "zalepi" ubrizgavanjem posebne hemikalije] /podvezivanja (2,3). Postoji verovanje da ce mnoga deca sa opstrukcijom vene porte vremenom prerasti svoja varicealna krvarenja ako se (....?) pomocu ne-operativnih metoda lecenja kao sto su sklero-terapija i podvezivanje. Rekurentna [povratna] varicealna krvarenja kod gotovo 30% pacijenata uspesno lecenih endoskopskim hemostatickim [hemostaza=zaustavljanje krvarenja] metodama kao i sklero-terapijom neleciva gastricka [zeludacna] varicealna krvarenja kod 15% pedijatrijskih slucajeva [tj., kod dece] sa ekstra-hepaticnom portnom hipertenzijom dovodi u pitanje stav da putem konzervativnog tretmana deca do kraja prerastu svoja varicealna krvarenja. U nekim centrima sa iskustvom u vezi sa porto-sistemskim sant operacijama ucestalost obilnih epizoda krvarenja, teski hiper-splenizam i splenomegalija [poremecaji u krvi i uvecanje slezine], poremecaj rasta, potreba za mnogobrojnim endoskopskim procedurama, prisustvo fundusnih variksa [fundus=dno zeluca], nesaradnja pacijenata za sklero-terapiju i udaljenost do specijalizovane bolnice [bitno za hitna zbrinjavanja krvarenja] su u osnovi indikacija za sant operaciju. (3,4,5,6). Posle operacije ova deca demonstriraju visok stepen prohodnosti santa, nisku incidencu [retku pojavu] naknadnih krvarenja, postoperativno ubrzanje rasta i poboljsanje nutritivnog stanja (7). To je ponovo ustanovilo sant operaciju kao alternativu ponovljenim endoskopskim hemostatickim operacijama koje ne interferiraju sa trajnim deficitom rasta i poremecajem nutritivnog stanja kod dece sa ekstrahepaticnom hipertenzijom. [drugim recima, neoperativno lecenje ne pomaze kod problema poremecaja rasta i razvoja dece usled portne hipertenzije]


Za sada samo ovoliko.


Puno vas pozdravljam

offline
 • Danica
 • Pridružio: 21 Jan 2008
 • Poruke: 707
 • Gde živiš: još uvek sam na istom brdu ali sada sama

@Leoparvegetarian
Poštovanje,zahvaljujem na brzom prevodu (nismo dobili zamerku zbog obimnog teksta,kako je mislila Posebna) samo ime nam kaže da je zaista posebna.Mogu vam reći da mi je ova prvi deo prevoda,ohrabrujući.Moja Natalija je hiper aktivna, veoma napredna,a kako vidim deca su zaostala u razvoju?Sada ćemo obaviti UZ. slezine koja je uvek uvećana ali i uvek skoro iste veličine.Sada kod mene nemam nijedan nalaz sa njenim uvećanjem no uzeću od ćerke pa ću Vam sledeći put poslati.A još što je ohrabrujuće nema krvarenja ni u želucu.Nadam se najboljem jer i sam Prof. uvek ohrabri ćerku no kako ja uvek imam običaj da kažem "medicina nije matematika"hoću reći ništa nemože da se izračuna pa tako ni ishod bilo koje bolesti.Uživajte u životu,na tako divnom mestu i budite uvek uz nas koji tražimo malo saveta za naše bližnje.
Sreću i zdravlje želi Vam Natalijina baka.

offline
 • Pridružio: 06 Okt 2006
 • Poruke: 640
 • Gde živiš: Tajland, zapadna obala

PACIJENTI I METODE

Retrospektivni pregled liste je obavljen za sve pacijente sa ekstra-heparicnom portnom hipertenzijom (EHPH) koji su podvrgnuti portno-sistemickim sant procedurama (PSS) i operacijama slezine na Univerzitetskoj decjoj Bolnici u Beogradu izmedju jula 1995 i aprila 2000. Apstrahovani podaci ukljucuju: starost pacijenta za vreme operacije, dijagnozu, indikaciju za hirursko lecenje, tip PSS operacije koji je izveden, klinicki tok i komplikacije, kao i duzina pracenja. Posebna paznja je usmerena na brzinu rasta i porast telesne tezine posle PSS operacije, hematloske promene i velicinu slezine.


REZULTATI

Klinicke karakteristike 24 dece sa EHPH demonstriraju raspon starosti od 4 do 15 godina (prosecna starost: 8.5 godina). U pitanju je bilo 17 decaka i 6 devojcica. [nesto ne stima ovde sa brojevima] Svi pacijenti su hospitalizovani zbog obilnog krvarenja koje se manifestovalo kao hematemeza[povracanje krvi] i/ili melena [krvave stolice] i anemija. Troje dece je imalo blagi prolazni ascites [tecnost u trbusnoj duplji]. Pre hospitalizacije svi pacijenti su imali barem dva varicealna krvarenja (opseg 1.7) koja su zahtevala transfuziju krvi. Na prijemu su sva deca imala izrazenu splenomegaliju i hipersplenizam. Kod dvoje dece uvecana slezina je okupirala ceo levi hemiabdomen [hemiabdomen=polovina trbusne duplje]. Ezofagealni [jednjacki] i gastricki [zeludacni] variksi su otkriveni kod svih pacijenata putem fiberopticke endoskopije. Portalna gastropatija je otkrivena kod 6 dece. U cetiri slucaja varicealno krvarenje je leceno endoskopskom skleroterapijom od strane jednog lekara od nas (VNP). Kod ostale dece primenjivane su konvencionalne metode kao sto su: transfuzija krvi, upotreba Blekmurove sonde (3), vazopresinska (3) i somatostatinska (Sandostatin) terapija (3).Angiografija, koriscena samo od strane jenog lekara od nas (DS) na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, je bila glavna dijagnosticka metoda putem koje je demonstrirana opstrukcija portne vene (PVO) kod svih pacijenata. Perkutana splenoportografija je koriscena tokom prve 3 godine ovog istrazivanja, ali PVO je potom demonstrirana putem indirektne portografije posle ubrizgavanja kontrasta u gornju mezentericnu, celijacnu i splenicku arteriju.

Angiografija je pokazala mesto okluzije samo portne vene kod 21 pacijenta, portne i splenicke vene kod jednog pacijenta i portne, splenicke i susednog segmenta gornje mezentericke arterije kod jednog pacijenta. Kod ove dece portna vena se pretvorila u kavernomatoznu masu venskih kanala. Jedna adolescentkonja je ispunila kriterijum za idiopatsku ne-ciroticku portnu hipertenziju (Bantijeva bolest). Uz to, jedan petogodisnjak sa PVO je imao ageneziju portne vene. On je takodje imao celijacku bolest i atrijalni septalni defekt.

Hitna terapija za kontrolu varicealnog krvarenja koja se sastoji od transfuzija krvi, intravenskog vazopresina ili somatostatina i/ili endoskopske skleroterapije (4 dece) i ezofagealne balonske tamponade (3 dece) je bila potpuno uspesna u ovoj grupi pacijenata. Ponavljano izrastanje varicesa koje zahteva ceste prijeme i skleroterapijske procedure pod opstom anestezijom i hospitalizacijom u proseku od 3 dana je bila vazna indikacija za sant operaciju kod 5 dece. Dvoje dece je operisano zbog krvarenja iz gastrickih variksa i portne gastropatije. Delimicna splenektomija [odstranjenje slezine] (resekcija donjeg reznja) je bila definitivna terapijska mera kod deteta sa kompletnom portno-mezentericno-splenickom trombozom, masivnom splenomegalijom i teskim hipersplenizmom. Interesantno je da ovo dete nije imalo ezofagealne varikse i da su bili prisutni gastricki variksi I stepena. Posle parcijalne splenicke resekcije od strane jednog lekara od nas (BR) svi hematoloski nalazi su se vratili na normalu; registrovano je povecanje brzine rasta i porasta telesne tezine.

Distalni 'side-to-side' splenorenalni sant bez splenektomije je obavljen kod 21 pavijenata od strane jednog lekara od nas (BR). Centralni 'end-to-side' spleno renalni sant sa splenektomijom je izveden kod 2 pacijenata od strane istog hirurga (BR). Izbor ovog tipa santa se zasnivao na enormnom uvecanju slezine, teskom hipersplenizmu, dostupnosti i velicini vena. Veliku uzorak jetre je uzet od svih pacijenata i rezultati biopsije su potvrdili odsutnost oboljenja jetre kod svakog operisanog deteta. Posle operacije [je uoceno] znacajno smanjenje velicine slezine i brzo poboljsanje hematoloskih abnormalnosti usled hipersplenizma.

Prohodnost santa je utvrdjena tokom pracenja putem angiografije i/ili Dopler ultrasonografije. Kod cetiri pacijenta sa distalnom 'side-to-side' spleno-renalnim santovima, doslo je do okluzije santa. Okluzija santa je otkrivena tokom godinu dana posle operacije kod sve dece. Kod prva 3 slucaja perkutana sant angioplastika je izvedena od strane jednog lekara od nas (DS). Opstrukcija je otklonjena kod 2 dece. U cetvrtom slucaju apozicioni rast ugruska vene porte je dalje zapusio portnu i splenicku venu i na taj nacin onemogucio angiografske i hirurske intervencije.

Kod dvoje dece postoperativno su se javila ponavljana varicealna krvarenja. To su bili pacijenti sa zapusenim spleno-renalnim santovima. Posle skleroterapije sprovedena je dijagnosticka angiografija koja je ukazala na zapusenje santa. Sant angioplastika je odmah sprovedena tokom svake procedure.

Posle PSS, opste zdravlje, kvalitet zivota, rast i razvoj dece je ocenjen kao odlican ili dobar u 23 slucaja. Deca ucestvuju u svim decjim aktivnostima bez ogranicenja i regularno pohadjaju skolu.

offline
 • Danica
 • Pridružio: 21 Jan 2008
 • Poruke: 707
 • Gde živiš: još uvek sam na istom brdu ali sada sama

@leopardvegetarian
Poštovanje,red je da se javi i zahvalim na Vašem velom trudu, i pomoći koji ste mi pružili nebi li što više saznala o bolesti moje unuke.Uložili ste mnogo svog vremena , strpljenja,nebi li me približili što više svemu što prati portnu hipertenziju.Posebno zahvaljujem na prevodu Prof. studije.Želim Vam zajedno sa mojom milom unukom Natalijom sreću i zdravlje.Nezaboravite nas a ako budem imala nešto važno naći ću Vas na nekom sajtu pa ću Vas obavestiti.Moja unučica je za sada dobro....no čeka me svakodnevna strepnja i briga,uzgred sutra puni 6 malih godinica.

offline
 • DR.R  Female
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 20 Okt 2006
 • Poruke: 359

@tetka_danuska cestitajte maloj Nataliji rodjendan u moje ime. Sve najbolje joj pozelite od mene.

offline
 • Pridružio: 08 Jul 2007
 • Poruke: 2024

Jeste da je offtopic, ali posto je ova tema, u neku ruku, i otvorena zbog male Natalije, moram...

Maloj Nataliji, od srca, cestitam sesti rodjendancic i zelim sto brze ozdravljenje...i svu srecu ovog svijeta! Smajli


offline
 • Danica
 • Pridružio: 21 Jan 2008
 • Poruke: 707
 • Gde živiš: još uvek sam na istom brdu ali sada sama

@posebna
kako ste i sami rekli ova tema je bila zbog moje Natalije,hvala na lepim željam,pa da kažem,da sam srce oslobodila mržnje aglavu nemogu osloboditi brige.Ovim zahvaljujem i DR.R bojim se ako joj se javm posebno da će me iskjlučiti,živeli.

Dopuna: 03 Apr 2008 21:57

@posebna
Zaboravih od sreće što mislite na Nataliju čestitka je pelepa, hvala Vam divni ste.

offline
 • DR.R  Female
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 20 Okt 2006
 • Poruke: 359

@tetka_danuska
oprostite ako su moji kratki postovi doprineli da mislite da sam stroga i da cu Vas "iskjlučiti". Nije mi bila namera. Svakodnevno procitam novosti sa Vaseg bloga. Izuzetno me zanima Natalijin zdravstveni napredak a i saosecam se sa Vasim teretom i brigom.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1038 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 9 sakrivenih i 979 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., airsuba, Alexandar-1973, amaterSRB, arzak, Atomski čoban, bajsev.mile, Ben Roj, blackjack, Boris BM, branko7, cemix, cicaglisa, comi_pfc, d bos, Dejan84, djboj, Frunze, Georgius, goxin, Ivan Ilovača, karevski, kybonacci, Leonov, Litostroton, ljuba, mercedesamg, Mercury, Metanoja, Mitraljeta, Mixelotti, nebkv, Niko Bitan, Nixon, pceklic, PEGIN, pein, proka89, Rogan33, Srle993, stagezin, stegonosa, TITAN DUDIN JARAN, Toni, trutcina, vladulns, vobo, zdrebac, ZetaMan, 125