Razlika car/kralj

3

Razlika car/kralj

offline
  • Pridružio: 19 Jun 2017
  • Poruke: 1

"Malo kasno" se javljam, ali još uvijek tražim relevantan odgovor - Zašto je netko car, a netko u istom položaju - kralj? Pitam Lasla koji je prilično opširno razradio priču, ali se više oslanja na Srbiju nego svijet. Naime, car Hirohito je car samo Japana. To što je Japan nekad imao dobar dio Kine, opravdava naziv u povijesti, ali danas je on "samo" car u Japanu. Zašto nije promijenjen naziv u "kralj". Ili Haile Selasije, car Etiopije, bio je vladar samo Etiopije. Zašto nije kralj Etiopije? Britansko carstvo je na čelu imalo - kraljicu? Zašto nije bila carica? Dakle - OK, Jean Bedel Bokassa se mogao i nazvati potpredsjednikom SIV-a SFRJ, pomoćnikom francuskog ministra obrane ili sl.zvizdarije, ali u ozbiljnim zemljama...u čemu je kvaka. Kaže na Wikiju da je car bio na čelu zemlje koja je po ustrojstvu bila - carstvo. Ali, opet - zašto je Japan carstvo, a Španjolska, Danska, Norveška, Švedska, Nizozemska - kraljevstva? Ruski Nikola Romanov je bio car ruskog carstva, ali opet - samo ruske zemlje. Baš ga je tad bila briga za Sibir, Kamčatku, Vladivostok...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Gama  Male
  • Zaslužni građanin
  • istoričar
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 607
  • Gde živiš: Niš, Srbija

dubravko.mitrovic ::"Malo kasno" se javljam, ali još uvijek tražim relevantan odgovor - Zašto je netko car, a netko u istom položaju - kralj? Pitam Lasla koji je prilično opširno razradio priču, ali se više oslanja na Srbiju nego svijet. Naime, car Hirohito je car samo Japana. To što je Japan nekad imao dobar dio Kine, opravdava naziv u povijesti, ali danas je on "samo" car u Japanu. Zašto nije promijenjen naziv u "kralj". Ili Haile Selasije, car Etiopije, bio je vladar samo Etiopije. Zašto nije kralj Etiopije? Britansko carstvo je na čelu imalo - kraljicu? Zašto nije bila carica? Dakle - OK, Jean Bedel Bokassa se mogao i nazvati potpredsjednikom SIV-a SFRJ, pomoćnikom francuskog ministra obrane ili sl.zvizdarije, ali u ozbiljnim zemljama...u čemu je kvaka. Kaže na Wikiju da je car bio na čelu zemlje koja je po ustrojstvu bila - carstvo. Ali, opet - zašto je Japan carstvo, a Španjolska, Danska, Norveška, Švedska, Nizozemska - kraljevstva? Ruski Nikola Romanov je bio car ruskog carstva, ali opet - samo ruske zemlje. Baš ga je tad bila briga za Sibir, Kamčatku, Vladivostok...

Poenta je u pretenzijama i organizaciji države.
Car polaže pravo na druge (tuđe) teritorije koje su izvan domena, ali su tu, u komšiluku tj. na periferiji države. Npr. kada bi se neko proglasio danas carem Srbije, polagao bi pravo na teritoriju današnje BJR Makedonije, Bugarske, Albanice, Crne Gore i Grčke. Sve ovo što je Srbija je kraljevstvo, sve ostalo što je na granicama te teritorije postaje carstvo jer su to naknadno dodate teritorije koje po intitulaciji ne pripadaju kralju.

Titule se drže zbog tradiciji, da budu veza sa prošlošću, a ne da oslikavaju realno stanje na terenu. Car Hirohito nije bio car Japana već mnogo više od Japana (vidi istoriju Japana u Drugom svetskom ratu) npr. Koreja, deo Kine, Mongolije, itd. Japanska carska titula ima uporište u istoriji, a ne u današnjem političkom položaju Japana. U Drugom svetskom ratu Bugari su svoju državu zvali Bugarsko carstvo, a Boris je nosio titulu cara. Želja je bilo da se iskaže pretenzija i tradicija: zaposedanjem svih teritorija nekadašnjeg bugarskog srednjovekovnog carstva i povezivanjem sadašnjosti sa Simeonovom Bugarskom. Isto i sa Etiopijom.
Npr. prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević još uvek je formalno-pravno jugoslovenski princ jer je sin poslednjeg jugoslovenskog kralja iako se Jugoslavija raspala još odavno.

Britansko carstvo (u pitanju je pogrešan prevod i treba da stoji Britanska imperija), kako ga mi danas zovemo, nije zvanični naziv države koja je postojala sa svim onim posedima. To je bio književni termin koji je ušao u svakodnevnu upotrebu da bi se opisao posed britanske krune. Britanski vladari ne nose titulu cara jer se oni nikad nisu smatrali carevima osim u slučaju od 1876. do 1948. kada su pored titule kralja, imali i titulu Cara/Carice Indije (to je inkorporirana titula mogulskih vladara koji su vladali indijskim podkontinentom). Kada Indija stiče nezavisnost onda britanski vladari odbacuju titulu cara i nazivaju se kraljevima dominiona (teritorija nad kojom vlada Kruna) i to se zadržalo sve do 1950. godine kada se definitivno briše Indija iz titule britanskih kraljeva.

Rusko carstvo, u vreme Nikolaja Romanova zahvatalo je dobar deo Poljske ali i Finsku, i u njemu nisu bile samo ruske zemlje već i nešto što je bilo izvan ruskog domena (ono što se smatralo tradicionalnim ruskim teritorijama) tj. obuhvatalo je geografske oblasti: Sibir, Kamčatka, itd... Potrebno je praviti razliku između Ruskog carstva i Ruske imperije. Na čelu Ruskog carstva do 1721. bio je car, a od 1721. do 1917. bio je imperator. U svakodnevnom govoru imperator je pogrešno nazivan i prevođen sa titulom cara.

Zašto je Japan carstvo, a zašto su ostale zemlje kraljevstvo?

Zato što su sve ove kraljevine (Španija, Britanija i Holandija prvenstveno, za Dansku, Švedsku i ostale ne) na osvojene teritorije gledale kao na kolonije i prekomorske teritorije, a ne kao na teritorija koji se nalazi na granicama kraljevskog domena. Španija, Britanija i Holandija imaju posede koji su udaljeni hiljade kilometara, nemaju direktnu vezu sa matičnom teritorijom, te su zbog toga to kolonije, prekomorske zemlje ili dominioni. Japanci sve ono što su osvajali imalo je kopnenu vezu sa njhovom matičnom teritorijom. Japan u to doba nije samo ostrvo već je Koreja bila integralni deo jer je Japan izvršio aneksiju Koreje 1910. te kada govorimo o Japanu u tom periodu ne mislimo samo na ostrvo veće i na teritoriju Korejskog poluostrva. Zvanični naziv današnjeg Japana je Država Japan (što ne implicira oblik vladavine tj. carstvo). To što se u govoru zadržalo carstvo to je druga priča.offline
  • Pridružio: 10 Nov 2012
  • Poruke: 30

To je veoma komplikovano.
Ako se ograničimo samo na Evropu i krenemo od Rimskog carstva i ono se podelilo na Istočno i Zapadno.
Pa onda u svakom od njih (u jednom vremenskom periodu) imamo po dva cara po jednog sa titulom avgusta i po jednog sa titulom cezara.

Padom Zapadnog carstva mnogi se proglašavaju njegovim naslednicima, pa i nemci kad stvaraju Sveto rimsko carstvo nemačkog naroda.
Mislim da je i slično postupio i Ivan Grozni kad se proglasio za cara kao naslednik Istočnog rimskog carstva.

Zašto se vladarske titule neevropskih država prevode kao car ili kralj to je tek pitanje.
Japan je bio carstvo i kad nije imao teritorije na kopnenom dijelu Azije.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 551 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 7 sakrivenih i 494 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 20:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, aljosa7, aramis s, bojank, Boris90, botest, Botovac, brana959, CyberWarrior, d.arsenal321, darkomisic895, Dimitrise93, djonsule, drimer, DucicM, Gargantua2, goran.vvv, goxin, helen1, indja2, ivan979, Kaplar, Koca Popovic, Kožedub, kuntalo, ljuba.b, Mercury2, Mihajlo2, mladen.zovko, mushroom, N.e.m.a.nj.a., ololosh, Overkill, rikirubio, S-lash, sakota79, Sass Drake, sekretar, Snorks, Srbin do koske, Srki94, Srpska zauvjek, Toni, vathra, VES 11119, VJ, vladetije, Voja1978, 119, 79693