Koje filozofsko delo biste preporucili?

1

Koje filozofsko delo biste preporucili?

offline
 • Pridružio: 11 Jun 2007
 • Poruke: 114
 • Gde živiš: Novi Sad

Ima li neko da cita dosta filozofskih dela?
Hteo bih da pocnem da citam filozofska dela, pa mi trebaju preporuke...
Ne znam odakle da pocnem Very HappyRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Jul 2005
 • Poruke: 3097
 • Gde živiš: "Daleko od Negdje"

Ja volim da citam filozofska djela.
Ali ti za to ne trebaju preporuke. Ufati se bilo cega, pa procitaj.
Razmisli o tom sto si procitao, da li se slazes ili ne, imas neku svoju vlastitu teoriju koju bi mogao da "zapocnes" ...
Ja se vise i ne sjecam koju sam prvu "filozofsku" knjigu procitala.
A znas sta, neki ljudi smatraju neka knjizevna djela filosofskim.
Npr. Dostojevskog. I ako se nije bavio filozofijom, neki ipak mogu da pronadju klasicna filozofska pitanja koja se provlace kroz njegova djela.
U stvari onaj ko voli filozofiju, moze da nadje tragove iste i u gledanju ... jedne jedine vlati trave.

Znaci odakle god da zapocnes - dobar je pocetak. smešakoffline
 • Pridružio: 11 Jun 2007
 • Poruke: 114
 • Gde živiš: Novi Sad

Hvala na savetu. Odgovor ti je bas filozofski Very Happy ...
Ja sam mislio mozda da pocnem od nekih kao sto su Nice ili mozda cak neki grcki... A citas li neke grcke filozofe? Ili si citala?
Dala si mi ideju da kopam po kucnim policama, pa prvo filozofsko delo koje nadjem procitam, pa onda da se malo usmerim... Smile

offline
 • Pridružio: 17 Jul 2005
 • Poruke: 3097
 • Gde živiš: "Daleko od Negdje"

Citala sam sto sam mogla naci od SPA (Sokrat, Platon, Aristotel) i jos pokojeg ... Very Happy

Ako si ti mislio da je pocetak citanja vezan za "vremenski" pocetak same filozofije ... pa ne znam, ja nisam zapocinjala sa njima. Vidjet ces, vremenom kako citas vise i vise, primjetit ces da se neke ideje i misli i ponavljaju. U nekom slicnom, ne potpuno istom obliku. Kako vidim obracas paznju samo na zapadnu filozofiju, ne znam da li znas ali postoji i istocna filozofija. Ili je bar neki tako definisu. Onda moze da se djeli na opstu, anticku, egzistencionalnu ... i ko zna sta jos. "Jedan aforizam, koji nije daleko od istine, glasi da ima isto toliko definicija filozofije koliko ima filozofa."

"Filozofske discipline: ---> http://www.filozofija.info/aa3_filozofske_discipline.htm

Mnogi filozofski tekstovi grupišu se oko istih tema i pitanja. Tako nastaju filozofske discipline. One nam sada daju horizontalnu podelu filozofije, pored hronološke ili vertikalne o kojoj smo govorili. Evo osnovnih filozofskih disciplina:

1. Ontologija - nauka o biću, o onome što postoji. U staro vreme ontologija se zvala i metafizika- razmišljanje o onome što stoji iza ili u osnovi vidljivog sveta fizike. Aristotel takvo istraživanje naziva "prva filozofija". Po njegovom nišljenju, ona se bavi istraživanjem prvih principa i uzroka bića. Ontologija odgovara na pitanja: Šta je stalna, nepropadljiva osnova poznatog sveta? Kakve vrste stvarnosti postoje? Postoji li Bog? Na koji način? Kakvo je biće čovek?

Filozofi koji smatraju da je prava ili ključna stvarnost duhovne ili idealne prirode nazivaju se idealisti; a materijalisti su oni filozofi koji poriču postojanje takve stvarnosti i smatraju da je sve što postoji oblik materije.

Na primeru duše čoveka, može se videti zašto su ova pitanja važna. Ako je sve materijalno, onda je duša oblik organizacije materije i propada kada materija koja ostaje pređe u drugi oblik. Ako postoji idealna stvarnost postojanija od materijalne, onda je duša netaknuta, a za telo se može reći da propada.

2. Epistemologija, ili Teorija saznanja, bavi se načinima formiranja znanja. Ovu disciplinu je, u moderno vreme, utemeljio Džon Lok, ali su se prirodom saznanja bavili i grčki filozofi. Platon je npr. smatrao da kada učimo nešto zapravo aktiviramo sećanje na ideje koje duša po svojoj prirodi već ima u sebi, ali ih nije odmah svesna. U 17. veku formiraju se dva stanovišta o prirodi i poreklu znanja. Racionalisti smatraju da je razum, u kome postoje urođene ideje, izvor najbitnijih znanja, dok empiristi smatraju da se sve što se može znati zna preko iskustva. Epistemologija dakle odgovara na pitanja: Kako saznajemo neki određeni predmet? Šta mogu da znam? Kolika je izvesnost ljudskog znanja?

3. Etika - filozofija (nauka) o moralu. Etika pokušava da dokuči na koji način bi trebalo dolaziti do ispravnih moralnih pravila i šta je sve povezano sa moralom. Njena prva pitanja bila su: Šta je vrlina? Šta je smisao života i dobro kome treba težiti? Kasnije su ta pitanja nešto drugačija i glase: Za koja pravila i norme bi mogli da kažemo da njihovo poštovanje jednako koristi svim ljudima? Šta treba da nam bude kriterijum kada određujemo šta je moralno, a šta nije? Mogu li stavovi etike biti istiniti ili lažni? Ako se naglasak u etici stavi na iznalaženje pravila čije će poštovanje biti smatrano dužnošću, takva se etika naziva deontološka, a ukoliko se usvoji princip da je ispravno ono delo koje donosi najviše dobra, takva etika je utilitaristička.

4. Logika - disciplina koja ispituje osnovne zakone mišljenja koji važe za bilo koji predmet kojim se mišljenje bavi.

5. Metodologija - razmatranje opštih pravila koja bi trebalo usvojiti ako želimo da se uspešno bavimo naukom, ili da dobro razmišljamo o svim pitanjima sa kojima se susrećemo. Cela filozofija se može čitati kao metodologija.

6. Estetika - nauka o lepom i prirodi umetnosti. Šta je lepota? ili Šta je to što umetničkom delu daje njegovu umetničku vrednost? - pitanja su kojim se bavi estetika.

7. Hermeneutika - istraživanje fenomena razumevanja i tumačenja drugih tekstova. Kako se postaviti prema tekstu nekog autora?, Postoji li konačno, pravo tumačenje smisla nekog teksta? - pitanja su koja se javljaju u okviru hermeneutike

Filozofija često za svoj predmet uzima njoj srodne oblasti. Tako postoje filozofija religije, politike, jezika, nauke itd. Filozofija nauke je danas posebno razvijena. Bavi se pitanjima vezanim za rast naučnog znanja, optimalan metod nauke i pravi način tretiranja suparničkih teorija. "

---

A mi smo ovdje spominjali jedno jako fino djelo Sofijin svet. Ako nisi, iskreno ti preporucujem da procitas. Moze da bude jako fina osnova.

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2007
 • Poruke: 29

Ella ::Citala sam sto sam mogla naci od SPA (Sokrat, Platon, Aristotel) i jos pokojeg ... Very Happy

Sokrata nikako nisi mogla mogla da čitaš, jer čovek za života nije napisao nijedno delo.

Sa druge strane, ovaj tekst nikako nije dobar. Često se u nekoj trecerazrednoj literaturi nalaze ovakve definicije, posebno kada je reč o ontologiji koja nesumnjivo jeste primarna filozofska disciplina. Ontologija, naime nikako nije identična metafizici - ontologija je samo jedan njen momenat. Upravo po Aristotelovoj definicija, ona je nauka o bivstvujućem kao bivstvujućem ili pak o bivstvujućem kao takvom. Ukoliko metafiziku podelimo na opštu i posebnu, ontologija predstavlja onu opštu metafiziku, dok će posebnoj metafizizici pripasti problemi duše, Boga... Dakle, ontologija i metafizika nikako nisu sinonimi.


Što se literature tiče, početnicima bih preporučila Platonove dijaloge. Možda je najbolje najpre pročitati Gozbu i, naravno Državu koja svakako daje jedan sveukupan pregled Platonove filozofije, a potom i Fedra, Fedona, Odbranu Sokratovu...

Što se nešto savremenijih autora tiče, nezaobilazan je Ničeov Zaratustra, odnosno Tako je govorio Zaratustra (po meni, možda jedno od najlepsih ikada napisanih dela) i dobro bi bilo, ako bi ozbiljnije da se bavis filozfijom da pročitaš i neki od uvoda u filozofiju, recimo Jaspersov.

Toliko od mene za pocetak...

offline
 • Pridružio: 17 Jul 2005
 • Poruke: 3097
 • Gde živiš: "Daleko od Negdje"

Helenska ::Ella ::Citala sam sto sam mogla naci od SPA (Sokrat, Platon, Aristotel) i jos pokojeg ... Very Happy

Sokrata nikako nisi mogla mogla da čitaš, jer čovek za života nije napisao nijedno delo.


Very Happy

Mozda .... ne da mi znamo u svakom slucaju. Ne svojom rukom (anyway). I ko zna ... Wink
Anticka filozofija se desila davno, ko i koliko nama moze da sigurnoscu da tvrdi da Platonova Republika nije Sokratovo djelo? Mislim, svi znamo da je napisana pod njegovim uticajem ... mozda i "njegovom rukom vodjena". U istoriji filozofije imamo toliko dialoga, misli i svega necega zapisano kroz "Platona" (i ne samo njega) u Sokratovo ime.
Zasigurno jedan tako vazan lik nije mogao da opstane svo ovo vrijeme u tolikim zapisima da nije bio vazan. Morao je neko nesto napisati o njemu. I ako ja uzmem da napisem knjigu o Tvojim mislima, sta mislis ... cija je to u stvari knjiga? Moja ili tvoja? Samo zato sto je ti nisi svojom rukom napisala, nikako ne znaci da ti nisi imala uticaja na nju. U ostalom, da tebe nije bilo - ne bi bilo ni knjige. smešak

P.S. SPA ... tako su meni predstavljeni ovi filozofi. U tom redosljedu. Sokrat je bio Platonov ucitelj, a Platon Aristotelov. Nebitno sada, ali kada sam prvi put cula ta tri slova zajedno, sta je meni palo na pamet? Pa naravno ... SPA (like daily spa and massage). Very Happy
PA nije isto sto i SPA. Jedno slovo fali, ostala dva gube smisao. Znam da vama nista ne znaci, ali postojao je razlog onolikom smajliju nakon moje prve recenice u predzadnjem postu. --> Very Happy

Posto sada zurim, evo nesto sto je jedna posebna (u svakom pogledu) osoba zapisala na zidovima ovog grada. Zagrljaj

Black Orchid :: ...
Treba umeti chitati. Treba umeti kritichki misliti. Umeti razmishljati. Biti dovoljno otvoren, da bi se prihvatilo novo i drugachije, ali ne poklanjati veru slepo "autoritetima" (bilo koje vrste). "Nikada ne prestati postavljati pitanja", i sve dovesti u pitanje, a istovremeno drzhati za moguce. Nesigurnost proizashla iz toga? Pa mi ne znamo ni otkuda smo ni kako ni zashto, pa zhivimo sa time... pokushavajuci da saznamo... ali ne znamo, do daljnjeg. ...

offline
 • Pridružio: 02 Mar 2005
 • Poruke: 901

@Ella
Zagrljaj
ti reche sve shto sam ja mislila Poljubac


@Satriani
nemam sad bash mnogo vremena, ali samo sam htela da ti kazhem da mozhesh da pochnesh od SPA,ali da ne morash. Nije vazhno odakle krenesh, vazhno je da ti se dopadnu dela koja chitash i da ih razUMesh.
(nije vazhno odakle krenesh vazhno je gde stignesh... Razz ) Ne znam shta si chitao ranije i mislim da je to ipak bitno za razumevanje nekih stvari. Inache sigurno preporuchujem Nichea i "Zaratustru",ali moj omiljeni(ovo je totalno subjektivno Mr. Green ) je Shopenhauer. smešak

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2007
 • Poruke: 29

Ella ::
Mozda .... ne da mi znamo u svakom slucaju. Ne svojom rukom (anyway). I ko zna ... Wink

Toliko znamo. To što je Platon skoro u svim svojim dijalozima načinio Sokrata protagonistom, ne znači da je bio nekakv pisar koji prenosi Sokratova razmišljanja - Sokrat nije bio nepismen; on s razlogom nikada ništa nije napisao, što bi, ukoliko si proučavala antičku filozofiju trebalo da znaš.

Citat:
Anticka filozofija se desila davno, ko i koliko nama moze da sigurnoscu da tvrdi da Platonova Republika nije Sokratovo djelo? Mislim, svi znamo da je napisana pod njegovim uticajem ... mozda i "njegovom rukom vodjena".

Neposredni uticij na Platonovo pisanje Države Sokrat zasigurno nije mogao imati, jer je u to vreme bio uveliko mrtav, a što se tiče njegovog uticaja na formiranje Platonove filozofije čiji je znatan deo izložen u Državi, tu bih već mogla da se složim - Sokrat je, kao i drugi raniji filozofi poput Heraklita, Pitagorejaca, Elejaca itd, zaista dosta doprineo formiranju Platonove filozofije. Recimo kada je reč o teoriji ideja, Platonu će upravo Sokrat (i Pitagorejci) sugerisati da za večnim i nepromenljivim treba tragati na području pojmova. O tome i Aristotel govori u Metafizici.

Citat:
U istoriji filozofije imamo toliko dialoga, misli i svega necega zapisano kroz "Platona" (i ne samo njega) u Sokratovo ime.

Malo je naivno zaključiviti o Sokratu isključivo na osnovu Platonovih dijaloga u kojima je on do najveće mere idealizovan. Na sreću, Platonovi spisi nisu jedino svedočanstvo o Sokratu - imamo i Ksenofonta i povrh svega, Aristotela, tako da sada već gotovo sa sigurnošću možemo govoriti o njegovoj filozofiji. Uzgred, živo me interesuje ko je to pisao „u Sokratovo ime“... Upravo zbog ovakvih zabluda, valja koristiti i dobru kritiku (umesto wikipedie i nekakvih internet stranica) i pre no što se počene čitati treba naučiti ponešto i o istoriji filozofije. Dakle, najpre recimo Koplstonova, Hegelova ili možda
Vindelbandova istorija filozofije, pa tek onda Platonovi dijalozi. Sramota je da se ne znaju tako važne stvari.

Citat:
Zasigurno jedan tako vazan lik nije mogao da opstane svo ovo vrijeme u tolikim zapisima da nije bio vazan.

Nesumnjivo, Sokrat jeste bio jako važan.

Citat:
Morao je neko nesto napisati o njemu. I ako ja uzmem da napisem knjigu o Tvojim mislima, sta mislis ... cija je to u stvari knjiga? Moja ili tvoja? Samo zato sto je ti nisi svojom rukom napisala, nikako ne znaci da ti nisi imala uticaja na nju. U ostalom, da tebe nije bilo - ne bi bilo ni knjige. smešak

Platonovi dijalozi nisu nikakvi biografski spisi i ne treba da nas buni činjenica da su pisani u formi dijaloga. Koliko god se to nekima svidelo ili ne, Platon je, otišao mnogo dalje od svog učitelja. Dok je Sokrat delovao uglavnom na području etike, Platon je, zasigurno pod njegovom uticajem, ali i, kao što već rekoh, pod uticajem ranijih filozofa, postao prvi sistematičar filozofije.
Danas se već gotovo pouzdano zna da nam samo najraniji Platonovi dijalozi mogu poslužiti kako nekakvo svedočanstvo o Sokratovoj misli, dok će, potom Platon samo pripisivati Sokratu sopstvene misli, da bi mu u svojim poznijim dijalozima postepeno oduzimao mesto protagoniste (recimo Sofist) i, na posletku, u Zakonima potpuno izbacio njegov lik.

offline
 • Pridružio: 17 Jul 2005
 • Poruke: 3097
 • Gde živiš: "Daleko od Negdje"

@Helenska, iskreno - hvala ti na isrcpnom postu, ali ja zaista ne vidim cilj nase dalje diskusije. Ako zelis otvori temu "Istorija Filozofije" ili nesto tome slicno, da ne opterecujemo ovaj topik sa nasim off-om. Ipak je Satriani pitao za preporuku, a ja se bojim da nasa konverzacija tipa ja-znam-ti-ne-znas ili ja-sam-to-ovako-shvatila-a-ti-ne-znas-o-cemu-pricas ne vodi ka rijesenju njegovog problema. Mozda grijesim, ali mi se nekako cini da ti i ja nismo na istoj stranici. Moje prvo shvatanje svega (pa i filozofije, i interpretacije procitanih djela) je da pitam svakojaka pitanja. Kako? Zasto? Zbog cega? Zbog koga? I naravno, moje omiljeno - Sta bi bilo kad bi bilo?

P.S. Nesto mi govori (i moja drskost je usko povezana sa tim glasom) da si bila ili si student filozofije, a ako je to tacno, ja ne mogu tebi da pariram u diskusijama. Ti imas znanje koje je skola htjela da imas, ja na drugu stranu imam znanje koje sam ja htjela da imam. Sve u svemu, mozemo da pricamo i da se verbalno "izazivamo" ali mozda mozemo da nadjemo prigodnije mjesto.

Molim te nemoj da pogresno protumacis moj post, sta vise, drago mi je sto si se "pojavila" jer je uvijek dobro imati sagovornika kao sto si ti.

smešak

offline
 • Pridružio: 22 Nov 2003
 • Poruke: 1978
 • Gde živiš: na preseku Vremena i Vechnosti

Black Orchid ::(...) Kako kome kad shta i zashto smešak
...
Inache, lichno smatram da, onako, uopshteno, nije toliko bitno odakle krenesh, koliko kako... i kuda... i shta radish posle...
A u svakom sluchaju, nekako ne bih rekla da treba krenuti od pochetka... vec mozhe... se krenuti... od pochetka, s kraja, iz sredine... mogu se igrati shkolice...
Take it easy... smešak


jel'te...


@ Ella
nemo' meneka 'vamo medj' FiloSofe, jos ce s' uvredi neko Mr. Green btw, vidim ja, nece mi vecca reklama trebat' ... Mr. Green Zagrljaj


Inache, nikada mi nece biti jasno kako i zashto ljudi (vekovima? milenijumima?) imaju potrebu da od najlepshih stvari naprave povod za najruzhnije?

*

beleshka na margini, grafit na zidu:

Filija, gde ti je Sofija?

Sofija, gde ti je Filija?

(Agape tek nigde na vidiku)


P.S. @ Helenska
Znamo li?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 421 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 4 sakrivenih i 384 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 19:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, aramis s, Bane san, cicus91, dekao, Djole, Dr.Strangelove, dradex2105, dragan638, francis begbie, ikan, Joja, Kaplar2, krunc, Lancerux, MB120mm, Mikulino3, Oluj2.1, pein, Perko91, radoznao2, repac2, S-lash, Srki94, Sunderland06, t84dar, topalovicdj, Trpe Grozni, vasaw, Vazduhoplovac, Velibor Rado, vladaa012, yrraf