Blitva

Blitva

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4064

Blitva možda nije popularna kao spanać, ako bih morala da biram između blitve i spanaća, bez razmišljanja bih se opredilila za blitvu.

Blitva je pogodna za dijetetski režim ishrane, sadrži vitamine A, K, C, E, Gvožđe, magnezijum.
Povoljno utiče na vid jer je prebogata vitaminom A.

Zeleni listovi su pogodni za priloge, čorbice, sarmice, piree, pite.

Zavisno od vrste blitve, kod vrste kojoj je drška izraženija, mogu se napraviti ukusni pohovani štapići od drške lista blitve.

Postaviću neke recepte. Ne znam da li ih negde ima već, pišem bez merica, onako kako ja spremam.
Možda su jedinstveni. Ko zna? Mr. Green

Čorbica od blitve

Na malo ulja prodinstati glavicu sitno iseckanog crnog luka, dodati na trakice isečene, prethodno uronjene u vrelu vodu, listove blitve. Još malo prodinstati uz mešanje.
Dodati 2-3 čena belog luka, malo bibera, začin C /ili neki sličan začin/, naliti vodom i ostaviti da se prokuva.

Kada imam vremena i volje, iseckam 2-3 mlada krompirića i kuvam zajedno sa biltvom.

Čorbica se skuva vrlo brzo.
Pred kraj kuvanja dodati šolju mleka u koju je razmućena kašika brašna. Još malo ukuvati. Korigovati ukus začinom C.
Kada se skloni sa vatre, dodati umućenu pavlaku.

I vruća, i hladna - prija.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 366

BLITVA NA PRIMORSKI NAČIN

- 1 kg blitve, obarena i krupno nasečena
- oko 800 gr paradajza, očišćen i iseckan na kocke
- 300 gr krompira, obaren i iseckan na kocke
- 3 čena belog luka
- 3 glavice crnog luka
- oko 1 dl ulja
- so, biber
- peršunovo lišće

Propržiti seckan crni i beli luk, dodati paradajz, peršun i dinstati nekoliko minuta. Dodati blitvu, krompir, naliti vodom, začiniti i kuvati na tihoj vatri 1 sat.



offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4064

Štapići od blitve

Ako se desi da ste nabavili blitvu koja ima dužu i deblju dršku, odsecite ih, obarite, poslolite, uvaljajte u jaja, brašno, jaja i prezlu. Pržite na vrelom ulju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 521 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 517 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: mnn2, S-lash, VES 11119, Živković