Fondue

Fondue

offline
  • Freia  Female
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 31 Jan 2005
  • Poruke: 1899

svajcarci, svedjani i holandjani je prave. pa eto mali uvod.

Citat:Fondue is a Swiss communal dish shared at the table in an earthenware pot (caquelon) over a small burner (rechaud). The term comes from the French fondre (to melt) in the past tense fondu (melted) with gender added in the phrase la raclette fondue (the grated Swiss cheese, melted), hence shortened to fondue.[1] A cheese mix in the pot is kept warm as a semi-liquid sauce into which diners use forks to dip bits of food, most often bread. Whilst cheese fondues are the most widely known there are other pot and dipping ingredients. Fondue is most often warmed either by an alcohol burner or tealights.

Za fondue se koristi

-hleb ili
-meso ili
-povrce ili
-voce ili

Uz fondue se sluzi meze Razz

i prave se razne vrele 'smese' poput sira, bouillon itd.

evo nekoliko 'smesa'.

bouillon za ribu



razne smese za meso


sir za povrce


naravno postoji i slatka varijanta
cokolada/toblerone



sve o fondue!

http://www.fonduebits.com/

prevescu uskoro po koji recept za bouillon i meso jer mi deluju ekstra.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Maj 2005
  • Poruke: 5224
  • Gde živiš: Oslo

Ej Ljutice, ovo je odlicno!
Meni moj dragi pravio jednom dok smo bili jos u fazi hocu-da-te-impresioniram. Topili smo (bat ofkors) cokoladu i usvinjili ceo sto. Ne znam da li kod nas ima da se kupi "oprema" - prilicno je jednostavnoa a ovde je dosta i jevtina.
Ruku na srce, ovo lako moze da se i da improvizuje uz pomoc nekog manjeg gorionika i male serpice za topljenje.

Osnovna "konfiguracija" se sastoji od donje posude u kojoj palite vatricu, gornje posude u kojoj se topi to sto hocete da topite, okolo su neke male cinijice za sve i svasta a najvazniji su stapici za nabadanje sa kojih se jede, uprkos svih zakona bontona i nasih mama (ne jedi sa noza! Mr. Green)



offline
  • Freia  Female
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 31 Jan 2005
  • Poruke: 1899

kao sto obecah.. a inace citam da je bouillon vise healthy, nego varijanta vrelo ulje.

Fondue Bouillon

sastojci
1 manji mladi lukac
1 manja kafena casica dressing sos (a i ne mora)
1 supena kasika sirupa od djumbira (Ja mislim da se to lako pravi, sto sitno i tanko iseces i proprzis zatim dodajes vodu, samo toliko da se prekrije, pa pustis da provri vise puta)
1 supena kasika pecenog susama
1 zelena paprika
1 supena kasika susamovog ulja
2 supene kasike ketjap manis (ili vam sos od soje)
2 litre pileceg bouillon-a (ja kad budem pravila, sve ide veggy, tako da za bouillon bi uzela kocku od povrca ili smuljala nesto sa svezim travicama)
1 kafena kascica rendanog, svezeg djumbira
200 grama oljustenih garnala (da ne bude zamene to su ove male roze, ' ribice' Mr. Green

200 gr mlade boranijice, poput
u SAD-u ih zovu ' sugar snaps'

300 grama mekane teletetine, izrezana kao rezancad (pogledajte sliku za bolji opis, jbg takav je prevod:P)

sos od susama
dressingssos, ketjap manis,sirup od djumbira, susamovo ulje i susam izmesati.

Staviti bouillon sa djumbirom i mladim lukom u serpu da se pogreje.
Operite povrce i iseckajte u komadice, opet poput rezancad (stvar u fondu je u tome da se moz' nabosti hrana pa zatim u vrelo smešak)
podelite komadice u raznim zdelicama (za svakog gosta jednu zdelicu)
Stavite bouillon u serpicu za fondue (2.ga varijanta: stavite serpu u kojoj ste kuvali bouillon na stolu Mr. Green)

Praksa
'Urolujte' meso na viljuskici i stavite u vreo bouillon. Uciniti isto sa garnalama i pustite povrce da se lagano ' krcka' u posebnim mrezicama (ovo bi ili sve ubacila, pa zatim posle svako da naspe sebi u zdelicu ili)

@tamti, ako imas neki predlog ili ideju za zanimljiv bouillon ili sl. javni. Smile

offline
  • Pridružio: 19 Maj 2005
  • Poruke: 5224
  • Gde živiš: Oslo

Visnje iz kompota umakati u otpljenu cokoladu.
Jao. Kako je zivot lep Very Happy

offline
  • Freia  Female
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 31 Jan 2005
  • Poruke: 1899

LOL! tamti, ti si gladna i gutas i slova Razz Very Happy

Zagrljaj

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 782 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 4 sakrivenih i 749 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, _Rade, amonsrb, bankulen, blue2, bojanM84, brufen2, DM1994, Dorcolac, Dukelander, Dutch, gonzales, havoc995, ILGromovnik, ivan979, kuntalo, Leonardo, Marko Marković, mercedesamg, Mihajlo, pein, pera12345, Petar J, Roman, sombrero, SOVO515, stug, VP3987, yamato